Βουλή - Τσίπρας: Η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι χωρίς ανταλλάγματα

tsipras

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «παραχώρηση» του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης - Εξέφρασε την διαφωνία του για την χρονική διάρκεια της συμφωνίας με τις ΗΠΑ

Κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την συζήτηση της νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Λαμβάνοντας το λόγο μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε «Είναι από τις λίγες φορές που σας βλέπω τόσο αμήχανο και προβληματισμένο κ. Μητσοτάκη. Ο βασικός λόγος της αμηχανίας σας είναι η κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία αλλά είναι και το συνέδριό σας. Εκεί που ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς έκανε ομιλία που θα ζήλευε και ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης».

Δείτε live την συζήτηση στη Βουλή


Ο κ. Τσίπρας ασκώντας κριτική στην συμφωνία με τις ΗΠΑ είπε «Υπερασπίζεστε μια συμφωνία δύο μέρες πριν πάτε στις ΗΠΑ. Μια συμφωνία δίχως ανταλλάγματα και την ώρα που οι αμερικανοί ετοιμάζονται να πριμοδοτήσουν την Τουρκία» και σε άλλο σημείο πρόσθεσε «η κυβέρνηση επιλέγει μια επικίνδυνη μετατόπιση, την πιο επικίνδυνη αλλαγή από την μεταπολίτευση. Εγκαταλείπει τις πάγιες θέσεις της χώρας, το πάγιο δόγμα μας που σχετίζεται με τον ρόλο πυλώνα σταθερότητας και διπλωματίας που έχουμε στην περιοχή μας. Επιμένετε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να ανήκει απλά στην Δύση αλλά να είναι τελευταίο φυλάκιο»

Ο ίδιος μίλησε για «παραχώρηση» του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ενώ εξέφρασε την διαφωνία του για την χρονική διάρκεια της συμφωνίας υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα περι 5ετούς χρονικής ισχύος. «Είναι επ αόριστο» είπε.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε όλες τις απαιτήσεις των ΗΠΑ την ώρα που η αμερικανική πλευρά απέρριψε όλα τα ελληνικά αιτήματα.

«Η απόφαση αποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αξιοποιούν την ενδοχώρα της Ελλάδας για δικές τους ανάγκες αλλά αποφεύγουν να έχουν εμπλοκή με τα νησιά μας προφανώς για να μην έχουν εμπλοκή στα ελληνοτουρκικά. Το τρομερό είναι ότι εσείς προσωπικά ενώ εισπράξατε όλες τις αρνήσεις όχι μόνο δεν απορρίψατε κάποια αμερικανικά αιτήματα αλλά υιοθετήσατε το 100%. Και αφαιρέσατε το δικαίωμα να υπάρξει ξανά διαδικασία διαπραγμάτευσης και ανανέωσης της συμφωνίας» είπε.

Ο ίδιος αμφισβήτησε την ενίσχυση των εθνικών συμφερόντων της χώρας μέσω της Συμφωνίας λέγοντας «απευθύνομαι σε όλους: είναι πράγματι επωφελής συμφωνία αυτή; Αυτό που κάνετε δεν θα το έκανε κανείς πρωθυπουργός και καμία χώρα σύμμαχος. Θα το έκανε μια χώρα δορυφόρος. Κάνετε δολαριοποίηση της χώρας»

Παράλληλα άσκησε κριτική λέγοντας ότι την ώρα που η Ελλάδα παραχωρεί «τα πάντα» οι ΗΠΑ ενισχύουν την σχέση τους με την Τουρκία. «Διαβάζουμε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν προωθεί στο κογκρέσο απόφαση ενίσχυσης της Τουρκίας λίγες ώρες πριν την κύρωση αυτής της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο που παραχωρεί τα πάντα. Τι συμβαίνει; Εμείς στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία κατόπιν εντολής των ΗΠΑ και οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τα πολεμικά αεροσκάφη της Τουρκίας για να πετούν πάνω απ τα ελληνικά νησιά.

Δυστυχώς η υποβάθμιση των εθνικών μας συμφερόντων έναντι της Τουρκίας δεν περιορίζονται μόνο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και στα θέματα ενέργειας. Λίγο πριν υπογραφεί αυτή η συμφωνία οι ΗΠΑ απέσυραν την στήριξή τους στον αγωγό east med προβάλλοντας ως έναν από λόγους την αποφυγή της έντασης με την Τουρκία» είπε για να προσθέσει στην συνέχεια ότι τα νέα αμερικανικά σχέδια για την ενέργεια συμπεριλαμβάνουν πλέον και την Τουρκία.

«Η Τουρκία εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας; Δεν είναι η Τουρκία μέλος του ΝΑΤΟ; Τι δηλώνουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι γι αυτό; Δηλώνουν ότι αυτό που ισχύει για όλες τις χώρες και την Ελλάδα δεν είναι ανάγκη να ισχύσει για την Τουρκία η οποία μπορεί να ενισχύει την οικονομία της. Σας ρωτώ: θεωρείτε ότι είναι σωστό ο Τούρκος πρόεδρος που κατέχει το 1/3 Κύπρου να αναπτύσσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις σε σημείο που να έχει υποστήριξη του ΟΗΕ την ώρα που η Ελλάδα είναι παντελώς απούσα; Εμείς που είμαστε;» είπε σε άλλο σημείο.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο Ουκρανικό λέγοντας «θέλετε να συντηρείτε ένα κλίμα όπου απαγορεύεται να συζητούμε για το Ουκρανικό. Όποιος λέει κάτι αντίθετο είναι Πουτινιστής. Μιλάμε για τις ευθύνες της Ρωσίας και σωστά αλλά να μην μιλάμε για για τις ευθύνες της Δύσης»

Κλείνοντας την τοποθέτησή του είπε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει την Συμφωνία και όταν με το καλό υπάρξει πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση θα θέσουμε αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης για τροποποίηση . Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι δορυφόρος. Τα εθνικά θέματα δεν είναι πεδίο επικοινωνιακής αντιπαράθεσης. Φέρατε και ανακοινώσατε τη Συμφωνία. Αξιοποιήστε το μομέντουμ . Πάτε στις ΗΠΑ. Δεν ήταν γνωστό όταν υπογράφατε την Συμφωνία ότι θα δοθούν 40 νέα F16».

 «Λέτε ψέματα», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να ανταπαντήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Θα φανεί όταν θα σταθείτε δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο και ο κ. Μπάιντεν θα διαψεύσει ότι θα δώσει 40 F16».

Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα

Στην δευτερολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε λέγοντας: «Αγορεύσατε τον πρέσβη των ΗΠΑ σε πολιτικό παράγοντα. Αυτά έχουν να γίνουν από τα χρόνια του Παπάγου. Δεν το ήξερα. Την επόμενη φορά θα σας καλέσω και εσάς. Υπάρχει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την συνάντησή μου με τον Αμερικανό πρέσβη. Είναι δυνατόν να λέτε ότι ήταν μυστική μια συνάντηση με τον πρέσβη στην Βουλή;

Και τι λέει αυτή η ανακοίνωση; Ότι εξέφρασα την αντίθεσή μου με το περιεχόμενο της Συμφωνίας. Το να κουνάτε εσείς το δάχτυλο για διπροσωπία πάει πολύ. Εσείς συμμετείχατε στα συλλαλητήρια για την Συμφωνία Πρεσπών και μετά λέγατε ότι την τιμάτε. Με κατηγορήσατε ότι έχω την ίδια στάση που είχε ο Αντρέας Παπανδρέου το '90. Αυτό δεν είναι κατηγορία.

Εσείς τα δώσατε όλα κ. Μητσοτάκη. Είναι υποκρισία να μιλάτε για διπλή γλώσσα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Εμείς διατηρούμε την ίδια στάση. Δεν έχουμε ανάγκη να το παίζουμε φιλοαμερικανοί ή αντιαμερικανοί για να παίρνουμε ψήφους. Εμείς στηρίζουμε επι της ουσίας τα εθνικά συμφέροντα. Δεν εξυπηρετούμε τα συμφέροντα άλλων χωρών ακόμα και συμμάχων. Δεν εξυπηρετούμε τα συμφέροντα ΗΠΑ με θολά ανταλλάγματα. Υπογράφετε μια συμφωνία που τα δίνει όλα χωρίς να παίρνει τίποτα. Λέτε ψέματα για την 5ετή διάρκεια . Εϊναι επ αόριστο η συμφωνία

Δεν αποδέχεστε την πρότασή μου να πάτε στις ΗΠΑ κρατώντας ως διαπραγματευτικό χαρτί την αναθεώρηση αυτής της συμφωνίας, τουλάχιστον δεσμευτείτε εδώ ότι θα θέσετε στον αμερικανό πρόεδρο το θέμα του μη εξοπλισμού της Τουρκίας

Δεν θα βάλετε το ζήτημα της F16; Ή μου λέτε ότι εγώ θα έπρεπε να πω μην μου αναβαθμίσετε τα F16 και μην δώσετε F35 στη Τουρκία; Να ζητήσετε εξηγήσεις υπο ποιες προϋποθέσεις θα βάλουν την Τουρκία στον ενεργειακό τομέα.

Είπατε ότι δεν είναι επιλογή να είμαστε φυλάκιο αλλά η γεωγραφία μας. Η γεωστρατηγική μας θέση μας δίνει την επιλογή να είμαστε φυλάκιο ή γέφυρα. Αναφερθήκατε στο 1990. Μου κεντρίζει το ενδιαφέρον να διαβάζω πρακτικά από τις αντιπαραθέσεις πολιτικών αρχηγών σε κρίσιμα θέματα. Ανέτρεξα στην συνεδρίαση της Βουλής του 1990. Τότε ο αείμνηστος Μητσοτάκης χαρακτήρισε Ιανό τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Παπανδρέου του απάντησε οι στρατηγικές της χώρας είναι νόμισμα με δύο όψεις. Ή αναγνωρίζουμε ότι η άλλη πλευρά είναι Υπερδύναμη και τα δίνουμε όλα. Ή λέμε ότι η Ελλάδα παρέχει διευκολύνσεις με ανταλλάγματα. Είναι επίκαιρα αυτά τα λόγια σήμερα.

Αναρωτιέμαι κ. Κατρίνη - δεν είχε σημασία μόνο να βάζετε πράσινες ταμπέλες και τον ήλιο ΠΑΣΟΚ- τι θα κάνετε με αυτή την συμφωνία. 

Κ. Μητσοτάκη ξεκινήσατε ομιλία σας με απόφθεγμα του Μαρκ Τουέιν που είπε όμως και κάτι άλλο «Πίστη στην πατρίδα πάντα. Πίστη στην κυβέρνηση όταν το αξίζει. Αποδεικνύετε ότι δεν το αξίζετε».

Ειδήσεις σήμερα:

«Ο μονάκριβός μου, ο Μάριός μου»: Θρήνος και ερωτήματα για τον ξαφνικό θάνατο του 7χρονου στη Θεσσαλονίκη

Ο εισαγγελέας ερευνά την καταγγελία για βιασμό κατά του σκηνοθέτη Κώστα Κωστόπουλου

Βρετανία: Κράτησε το παιδί του βιαστή της, τον παντρεύτηκε και τον οδήγησε στη φυλακή 2 χρόνια μετά…
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης