ΠΑΣΟΚ: O «πράσινος ήλιος» επέστρεψε - «Ψήφος εμπιστοσύνης» από 180.000 πολίτες

ΠΑΣΟΚ: O «πράσινος ήλιος» επέστρεψε - «Ψήφος εμπιστοσύνης» από 180.000 πολίτες

Υπερψηφίστηκε με πάνω από 90% η αλλαγή του ονόματος και του συμβόλου - Ψήφισαν για νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις και συνέδρους - Επόμενος σταθμός το συνέδριο του κόμματος 20 με 22 Μαΐου

pasok_epistrofi_xr
Σε πρωτοβουλίες διαρκούς αναβάθμισης του ρόλου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στο πολιτικό σκηνικό θα επιχειρήσει να μετατρέψει ο Νίκος Ανδρουλάκης την «καθαρή εντολή» των μελών του κόμματος που σφράγισαν με μια απροσδόκητα μαζική προσέλευση στις κάλπες της εκλογικής διαδικασίας.

Η «καθαρή εντολή» περιγράφεται από τις περίπου 180 χιλιάδες πολιτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ηγεσίας, από το ισχυρό «ναι» για την «επιστροφή» στη μαρκίζα του ΠΑΣΟΚ και του ήλιου- που συγκέντρωσε πάνω από 90% θετικές γνώμες- και από την μαζική συμμετοχή στο εγχείρημα ειδικά των νεότερων γενιών. Συντριπτική νίκη φαίνεται ότι εξασφαλίζει επίσης ο νέος αρχηγός της Χαριλάου Τρικούπη και στο πεδίο εκλογής των αντιπροσώπων στο Συνέδριο και των νέων ηγεσιών των οργανώσεων. Σαρωτική ήταν η συμμετοχή στην Αττική, όπου στις τελευταίες εθνικές εκλογές το ΚΙΝΑΛ σημείωσε χαμηλές μονοψήφιες πτήσεις, στην Κρήτη, όπου τοπικοί παράγοντες θυμήθηκαν μέρες… του Δεκέμβρη (με την πρώτη μεγάλη νίκη του κ. Ανδρουλάκη), στην Αχαΐα, όπου ο ανταγωνισμός προεδρικών με τους παπανδρεϊκούς κινητοποίησε πολύ κόσμο, στην Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας με τους πολλούς νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία υποψήφιους για το Συνέδριο και τα όργανα του κόμματος. Η συμμετοχή θα κλειδώσει αύριο οριστικά, αφού ψηφίζουν για το όνομα, τους Συνέδρους και τις Νομαρχιακές Επιτροπές, η ομάδα των επιστημόνων και των συνδικαλιστών του κόμματος.
nikos_and

Κλείσιμο
Η χθεσινή εικόνα αποτελεί για την ηγεσία πλέον «διαβατήριο» για μεγάλες δόσεις ανανέωσης του πολιτικού δυναμικού, που σχεδιάζει να αναπτύξει από τον επόμενο «σταθμό» του Συνεδρίου, στις 20-22 Μάη, σε συμπόρευση με όλες τις δυνάμεις, γενιές και τάσεις.

Στενοί συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη ομολογούν ότι παρά τις αισιόδοξες ενδείξεις δεν ανέμεναν τόσο ισχυρή συμμετοχή στις κάλπες- τονίζουν μάλιστα ότι για τις ίδιες διαδικασίες εκλογής Συνέδρων και οργάνων, στη Νέα Δημοκρατία, προσήλθαν πρόσφατα περίπου 130 χιλιάδες και στον ΣΥΡΙΖΑ περίπου 40 χιλιάδες. Εκτιμούν ότι η νέα ψήφος εμπιστοσύνης του κόσμου της παράταξης στο νέο εγχείρημα προήλθε σε σημαντικό βαθμό από την πολιτική προίκα των 270 χιλιάδων που ψήφισαν τον περασμένο Δεκέμβρη για την ανάδειξη ηγεσίας, αλλά και από άλλους φίλους του κόμματος που γράφτηκαν μέλη για να ψηφίσουν και να στηρίξουν την προσπάθεια για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στις εθνικές κάλπες, όποτε κι αν στηθούν. Πιστεύουν δε ακράδαντα ότι αποδίδει όλο και περισσότερο καρπούς η «μάχη του συγκεκριμένου», η καθημερινή προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες. Μέσα στην εβδομάδα, ο πρώην υπουργός και επικεφαλής του Ινστιτούτου του κόμματος θα παρουσιάσει το προγραμματικό κείμενο για διαβούλευση μέχρι το Συνέδριο. Στη συνέχεια θα γίνουν αρκετές περιφερειακές συνδιασκέψεις και σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που συγκροτείται, θα διεξαχθεί Προγραμματική Συνδιάσκεψη τον Σεπτέμβρη, όπου θα παρουσιαστεί στο σύνολό του το σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ποντάρει στην δημιουργία ενός ακόμη μεγάλου πολιτικού γεγονότος με αφορμή το Συνέδριο του κόμματος στο Τάε Κβον Ντο, όπου θα περιγράψει το πολιτικό «στίγμα» και τις κατευθύνσεις του κόμματος μπροστά στις κρίσιμες μάχες. Θα απαντήσει σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ για τα περί κυβερνητικών συνεργασιών, θα επαναλάβει ότι δικός του στόχος είναι η ανατροπή των συσχετισμών και μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και ότι «ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε ο κ. Τσίπρας θα δουν ξανά από το ΠΑΣΟΚ πρωθυπουργική καρέκλα». Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι «οι καθαρές εντολές του κόσμου του ΠΑΣΟΚ χρειάζονται καθαρές «γραμμές» μπροστά στα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες». Επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται το κόμμα να ενδώσει στις αποπροσανατολιστικές πιέσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κι ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει νικηφόρα μάχη «όταν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να πάει σε εκλογές».

Καθοριστικής σημασίας χαρακτηρίζουν δε την παρουσία και την ομιλία στο Συνέδριο (τη δεύτερη μέρα) των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου, καθώς και του επίσης πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο Κώστας Σημίτης στήριξε δημόσια με άρθρο του στα Νέα το εγχείρημα Ανδρουλάκη δίνοντας έμφαση στον προγραμματικό του λόγο, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου που είχε αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό του κόμματος, θεωρεί πολύ θετική εξέλιξη για την πορεία του κόμματος την χθεσινή μαζική συμμετοχή στις κάλπες- είχε δε συμφωνήσει με την απόφαση Ανδρουλάκη για τις δύο επιλογές στο ψηφοδέλτιο σε σχέση με το όνομα.
pasok

Μήνυμα νίκης

«Η συγκλονιστική σας συμμετοχή δυνάμωσε την ελπίδα που γεννήθηκε τον Δεκέμβριο. Ευχαριστώ τα πάνω από 170 χιλιάδες μέλη, που έδωσαν δυναμικό παρών, παίρνοντας το μέλλον της παράταξης στα χέρια τους. Οι πολίτες αποφάσισαν: Το σύμβολο μας, ο ήλιος, επέστρεψε. Μαζί με τις μνήμες μιας ιστορικής παράταξης, που ταυτίστηκε με τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια.», δήλωσε χθες το βράδυ ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτιμώντας ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στις εθνικές εκλογές. Όπως είπε χαρακτηριστικά από την Χαριλάου Τρικούπη, ανάμεσα σε στενούς συνεργάτες του και στελέχη:

«Επέστρεψαν οι προσδοκίες να γίνει ξανά η Δημοκρατική Παράταξη, μαζί με τις δυνάμεις της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και των κινημάτων της οικολογίας , η φωνή της δημιουργικής Ελλάδας.

Της Ελλάδας της προόδου, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης.

Η φωνή των Ελλήνων, που αγωνιούν για ένα καλύτερο μέλλον, επιζητώντας την διαφάνεια και την αξιοκρατία.

Η φωνή των νεότερων γενεών που αγωνίζονται για περισσότερες ευκαιρίες στη ζωή τους.

Οικοδομούμε μέρα με τη μέρα μια καινούργια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό σε κάθε πεδίο των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας.

Μπροστά μας έχουμε κρίσιμες κοινωνικές και πολιτικές μάχες.

Προχωράμε με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.

Όλοι μαζί θα νικήσουμε.».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και στενός συνεργάτης του, Νίκος Σαλαγιάννης με ανάρτησή του στο facebook υπογράμμισε από την πλευρά του ότι: «Ναι, είναι απροσδόκητη, είναι εκπληκτική αυτή η συμμετοχή!

Είναι και βαθειά συγκινητικό να βλέπεις τόσους ανθρώπους να υπομένουν και να επιμένουν τόση ώρα στην ουρά, για να εκφράσουν τη βούλησή τους .

Συνάμα είναι κι ένα βαθύτατα αισιόδοξο μήνυμα, που οφείλουμε να το αφομοιώσουμε και να το τιμήσουμε.

ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής!

- Τιμούμε την ιστορία μας, είμαστε περήφανοι γι αυτή και μένουμε πιστοί στις βασικές αρχές κι αξίες μας .

- Σεβόμαστε και τιμούμε τους άλλους συναγωνιστές, που συμπαραταχθήκαμε και συμπορευτήκαμε τα τελευταία δύσκολα χρόνια.

- Βλέπουμε μπροστά και διεκδικούμε, όλοι μαζί και αποφασιστικά , το σήμερα και το αύριο.

- Υψώνουμε στο κατάρτι μας τον Ήλιο 

τον Ήλιο της Ελπίδας, τον Ήλιο της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, τον Ήλιο της Εθνικής Αξιοπρέπειας.

Επιστρέψαμε και θα πρωταγωνιστήσουμε!».

Ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά που είχε διαφωνήσει ανοιχτά με την «αντιπαραθετική απόφαση» των δύο επιλογών για το όνομα, δήλωσε επίσης μετά το φινάλε της διαδικασίας: «Βαθιές και γερές οι ρίζες της Παράταξής μας. Με ενότητα, σεβασμό στη βάση μας και δύναμη, να συνεχίσουμε για την αυθεντική έκφραση της κοινωνίας, σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Μπράβο μας, για την μαζική συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές».


Ειδήσεις σήμερα:

Έκρηξη σε ξενοδοχείο στην Κούβα: Ο απολογισμός των θυμάτων αυξήθηκε στους 31 νεκρούς

Καιρός: Γενικά αίθριος σήμερα, με τον υδράργυρο στους 26 βαθμούς - Δείτε την πρόγνωση της εβδομάδας

Survivor: Τέλος από το ριάλιτι επιβίωσης ο Κατσαούνης, στον τάκο η Ασημίνα – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης