3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Κυριαρχία Τσίπρα στην κάλπη για την εκλογή ηγεσίας από τη βάση

3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Κυριαρχία Τσίπρα στην κάλπη για την εκλογή ηγεσίας από τη βάση

Η πρόταση Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κ.Ε από τη βάση πέρασε με 75% - Με ομιλία του  προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνεται σήμερα το 3ο Συνέδριο

5569883
Ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα οι τετραήμερες εργασίες του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, με την ομιλία του προέδρου Αλέξη Τσίπρα και τις ψηφοφορίες για το κείμενο των θέσεων, του καταστατικού και της πολιτική απόφασης.

Με την έναρξη της σημερινής ημέρας, στις 10:00, θα διεξαχθεί θεματικό τραπέζι για θέματα παιδείας.

Παράλληλα, σήμερα το «σώμα του συνεδρίου» θα κληθεί να εγκρίνει και τις υποψηφιότητες για τον πρόεδρο και για την Κεντρική Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, πέτυχε μια καταλυτική νίκη για τις διεργασίες μετασχηματισμού και διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με την εισήγησή του για εκλογή της συλλογικής ηγεσίας (δηλαδή του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής) του κόμματος από την οργανωμένη βάση να επικρατεί στην ψηφοφορία σε ποσοστό 74%, έναντι αυτής της «Ομπρέλας», που κατέγραψε ποσοστό 26%.

Κλείσιμο
5569886

5569895__1_


Ειδικότερα, σε σύνολο 5.784 εγγεγραμμένων μελών στο Συνέδριο του κόμματος, ψήφισαν 4.681 μέλη (συν 5 άκυρα και 30 λευκά), με την εισήγηση του κ. Τσίπρα να εγκρίνεται με 3.438 ψήφους, ενώ 1.208 ψήφους έλαβε η πρόταση της «Ομπρέλας».

Πέρα από το εντυπωσιακό ποσοστό, η ετυμηγορία της κάλπης του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξουσιοδότησε καθαρά τον Πρόεδρο του κόμματος να προχωρήσει σε μια σειρά καταστατικών αλλαγών, με βασικό ζητούμενο τον εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχειρώντας ταυτόχρονα μια «νέα Αρχή» ως προς τη σχέση του κόμματός του με την κοινωνία, σχέση η οποία εφάπτεται και με ταυτοτικά ζητήματα του πολιτικού φορέα.

Τα τελευταία συνέθεσαν τον καμβά των αντιδράσεων της εσωκομματικής τάσης «Ομπρέλα», κορυφαία στελέχη της οποίας τοποθετήθηκαν και χθες, τρίτη κατά σειρά ημέρα των εργασιών του 3ου Συνεδρίου, κριτικά απέναντι στην πρόταση της πλειοψηφίας, προτάσσοντας την ανάγκη διατήρησης του αξιακού φορτίου, όπως και της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ως ενός κόμματος της Αριστεράς.

«Γόρδιος Δεσμός»

Μολονότι ο κ. Τσίπρας είχε διακηρύξει τρία χρόνια πριν τον στόχο του για την αντιστοίχιση του «κοινωνικού με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ» (όπως την περιέγραψε χθες ο Βουλευτής του κόμματος, Κώστας Ζαχαριάδης) από την ίδια βραδιά κιόλας των εθνικών εκλογών του 2019, αφενός οι ισχυρές εσωκομματικές αντιρρήσεις και αφετέρου οι πολιτικές και υγειονομικές εξελίξεις μετέθεσαν το χρόνο των όποιων αποφάσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, η χθεσινή ψηφοφορία λειτούργησε για την πλειοψηφία ως «Γόρδιος δεσμός», κόβοντας την αναμονή όσων περιμένουν να στοιχηθούν με το πρόταγμα της «πολιτικής αλλαγής». Μετά τη χθεσινή, συντριπτική επικράτηση, άλλωστε, του κ. Τσίπρα, θα ανοίξει εκ νέου ο κατάλογος εγγραφής νέων μελών ανήμερα της ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου του κόμματος από την οργανωμένη κομματική βάση, δηλαδή στις 15 Μαΐου.

Η αγεφύρωτη διαφορά, η οποία χωρίζει από χθες το ποσοστό της «προεδρικής» πλειοψηφίας από αυτό της «Ομπρέλας» νομιμοποιεί και ταυτόχρονα απελευθερώνει τις προτεινόμενες καταστατικές αλλαγές, με στόχο την κοινωνική «γείωση» του κόμματος. Ωστόσο, οι «πληγές» του κυβερνητικού παρελθόντος της «πρώτης φορά Αριστεράς» ενυπάρχουν ανοιχτές στο σώμα των Συνέδρων, όπου διαφάνηκε και από τις τοποθετήσεις της χθεσινής ημέρας του Συνεδρίου.

«Ιδιοκτησία» του μαξιλαριού

Ο Πάνος Λάμπρου, Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ συντάχθηκε με όσους μιλούν για επιστροφή των τάσεων «από το παράθυρο» αναφερόμενος στην ποσόστωση 20% υπέρ της διεύρυνσης στην νέα Κεντρική Επιτροπή, ο Ανδρέας Ξανθός σήκωσε το γάντι του «συγκατοίκου» του στο Υπουργείο Υγείας, Παύλου Πολάκη, εξηγώντας πως ήταν «συλλογική υπόθεση» η χάραξη της αντιπολιτευτικής τακτικής απέναντι στην πανδημία, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε προς τον κ. Πολάκη πως άφησε στη σκευή του Υπουργείου Οικονομικών το μαξιλάρι ασφαλείας των 37δις ευρώ «για τον ελληνικό λαό» και όχι για την ΝΔ.

Τοποθέτηση στο 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Θέλουμε ένα κόμμα που απευθύνεται σε πάρα πολλούς και πάρα πολλές, αλλά ως κόμμα με συγκεκριμένη ταυτότητα, αξίες, προτάσεις και ιδεολογία. Η σημερινή μου τοποθέτηση στο Συνέδριό μας.

Posted by Ευκλείδης Τσακαλώτος on Saturday, April 16, 2022


«Βαρίδια του κόμματος»

Νοιώθοντας ασφυκτικά στον «εν κινήσει» ΣΥΡΙΖΑ, ο Θοδωρής Δρίτσας εξήγησε πως «όλοι αυτοί που ήρθαν πριν από μένα, ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Σκουρλέτης και πάρα πολλοί άλλοι, από αυτούς που θεωρούμαστε τα βαρίδια του κόμματος όλο αυτό τον καιρό δίνουμε μάχη, για να ζωντανέψει το κόμμα», κάνοντας ακόμη λόγω για «διάφορες διαρροές του στημένου μηχανισμού» εναντίον τους. Η τοποθέτηση του κ. Δρίτσα επισκιάστηκε, ακόμη, από το λεκτικό προπηλακισμό που δέχτηκε από Σύνεδρο του κόμματος, καθώς στην ομιλία του -που προηγήθηκε- είχε χαρακτηρίσει ως «λάθος» την πρόταση του Προέδρου για την εκλογή της ηγεσίας από τη βάση, με αποτέλεσμα ο εν λόγω Σύνεδρος να αποβληθεί από το σώμα.

«Οι περισσότεροι από μας, απ' όπου κι αν προερχόμαστε, γνωρίζουμε πώς μπορεί να κάνει κάποιος τη μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που χρειάζεται η χώρα», αντέτεινε ο Χρήστος Σπίρτζης, περιγράφοντας ότι τα νέα μέλη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΚΚΕ Εσωτερικού, διαμόρφωναν τις «κοινωνικές και πολιτικές νίκες του ελληνικού λαού». Συμμετέχοντας και ο ίδιος στο βασικό, συνεδριακό προβληματισμό, παρατήρησε ότι «οι αρχές και οι αξίες της Αριστεράς δεν είναι να αλλάζουν τα συμφωνηθέντα κάθε εξάμηνο. Διέπονται από αλληλεγγύη και συντροφικότητα παντού».

«Μονίμως στο κατάστρωμα»

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε κατά την τοποθέτηση του και ο Βουλευτής, Κώστας Ζαχαριάδης, λέγοντας πως «κόμμα ανοιχτό, σημαίνει κόμμα ανοιχτό, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους», καλωσορίζοντας παράλληλα «όλα» τα νέα μέλη. Τοποθετούμενη με τη σειρά της στο «ερώτημα» του Συνεδρίου, «θα έχουμε κόμμα των μελών ή ένα κόμμα των παραγόντων και στελεχών;» διερωτήθηκε η Ρένα Δούρου, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί κάποιοι να είναι «στην καμπίνα και κάποιοι μονίμως στο κατάστρωμα». «Όλες και όλοι έχουμε δώσει πάρα πολλά» στην υπόθεση της Αριστεράς υποστήριξε ακόμη η κ. Δούρου, αλλά «μας κάνει όμως αυτό ιδιοκτήτριες και ιδιοκτήτες με μεγαλύτερα δικαιώματα στο προικώο;» ρώτησε προς το σώμα, ενώ απευθυνόμενη στα στελέχη που εκφράζουν επιφυλάξεις αναφορικά με τη διεύρυνση, «γιατί τόση λίγη αυτοπεποίθηση; Τι είναι τα πιστεύω και η ιδεολογία μας; Πλαστελίνη που μπορεί να τα αλλάξει» οποιαδήποτε ώρα όποιος έρθει μας, σχολίασε η ίδια.

Ακολουθώντας την παράδοση της σύνθεσης, ο Σπύρος Δανέλλης περιέγραψε πως «η κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά για να είναι αποτελεσματική η Αριστερά πρέπει να είναι κυβερνώσα και για να αποβεί χρήσιμη για την κοινωνία, πρέπει να παραμείνει αριστερά» κατά την τοποθέτησή του από του βήματος του Συνεδρίου, ενώ στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ως Σύνεδρος - μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης συνόψισε την απάντηση στο κεντρικό ερώτημα στη φράση «χωρίς ενωμένο κόμμα δεν κερδίζονται εκλογές».

Ομιλία στο #3ο_Συνέδριο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: 🔴 Κεντρική και απόλυτη προτεραιότητα του Συνεδρίου μας είναι: Τι πρέπει να κάνουμε από τη Δευτέρα για να ηττηθεί και να φύγει το γρηγορότερο η αποτυχημένη και επικίνδυνη κυβέρνηση της #ΝΔ. 🟠 Από το #συνέδριο οφείλουμε να βγούμε πιο ενωμένοι και όλοι και όλες μαζί να προχωρήσουμε με βάση τις αρχές, τις αξίες μας και τα κείμενα που θα εγκρίνουμε. Να στείλουμε ισχυρό σήμα πανστρατιάς, ενότητας και συσπείρωσης 🟣 Οι πολίτες ζητούν από εμάς: 🔻Ενότητα και συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τον Alexis Tsipras επικεφαλής 🔻Πιο δυναμική και αποτελεσματική αντιπολίτευση 🔻Σύγχρονη αριστερή ταυτότητα, καθαρή φυσιογνωμία και όραμα για το μέλλον 🔻Συγκεκριμένο πρόγραμμα τετραετίας, τολμηρή αυτοκριτική και διόρθωση λαθών 🔵 Να μην φοβόμαστε να λέμε ότι είμαστε ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς - Η αριστερή μας φυσιογνωμία και το πρόγραμμά μας είναι προϋπόθεση για να ξανακυβερνήσουμε. 🚩 #συνέδριο_συριζα

Posted by Δημήτρης Παπαδημούλης I Dimitris Papadimoulis on Saturday, April 16, 2022


Διασταυρώνοντας, ωστόσο, «φίλια» πυρά στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, ένα από τα στοιχήματα την επαύριον του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει το modus operandi μεταξύ των «φυλών» και «τάσεων» του κόμματος στην καθημερινότητα από εδώ και στο εξής, δηλαδή σε μια αμιγώς προεκλογική χρονιά και με ορατό τον ορίζοντα των προοδευτικών συνεργασιών με «κορμό και θεμέλιο» την αξιωματική αντιπολίτευση. Άλλωστε, «κινδυνεύουμε, πράγματι, να γίνουμε συστημικό κόμμα, όχι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα γειωθεί στην κοινωνία», αλλά γιατί «υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές» υποστήριξε στην ομιλία του ο Βουλευτής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Άμυνας του κόμματος, Γιώργος Τσίπρας, απαριθμώντας τες σε περισσότερες από δύο.

Η ομιλία μου στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ #ΣΥΡΙΖΑ #Συνέδριο

Posted by Γιώργος Τσίπρας / Giorgos Tsipras on Saturday, April 16, 2022



Ειδήσεις σήμερα

Δείπνο για το Ραμαζάνι με καλεσμένη την πιο γνωστή τρανσέξουαλ της Τουρκίας διοργάνωσε o Ερντογάν

Ο Ζελένσκι καλεί τον κόσμο να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη ρωσική πυρηνική επίθεση

Η Λεπέν κατηγορείται για υπεξαίρεση €137.000 από το ευρωκοινοβούλιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης