Νέο «μνημόνιο οικονομικής στήριξης του ψευδοκράτους» υπέγραψε η Άγκυρα

Νέο «μνημόνιο οικονομικής στήριξης του ψευδοκράτους» υπέγραψε η Άγκυρα

Για το 2022 έχουν διατεθεί στα κατεχόμενα συνολικά 4,25 δισ. τουρκικές λίρες, κυρίως με επιχορηγήσεις και δάνεια δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι

Oktai_n_cypr
Συνολικά 4,25 δισ. τουρκικές λίρες έχουν διατεθεί στο ψευδοκράτος για το 2022, κυρίως σε επιχορηγήσεις και ορισμένα σε δάνεια, δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι έπειτα από την υπογραφή του οικονομικού πρωτοκόλλου μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους με τον λεγόμενο "πρωθυπουργό" Φαίζ Σουτσούογλου. Ο Φουάτ Οκτάι δήλωσε σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ότι η πρόταση που παρουσίασε στη Γενεύη η τουρκοκυπριακή πλευρά για λύση δύο κρατών είναι η πιο ρεαλιστική και δεν πρόκειται να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω. Επανέλαβε ότι είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από την υπογραφή του οικονομικού πρωτοκόλλου, ο Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι για το 2022 έχουν διατεθεί στα κατεχόμενα συνολικά 4 δις 250 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, κυρίως με επιχορηγήσεις και δάνεια. Όπως είπε, τα έργα που θα υλοποιηθούν είναι κτίρια "προεδρίας" και "βουλής", το "κρατικό" νοσοκομείο Λευκωσίας 500 κλινών, έργα για παροχή πόσιμου νερού στη Μόρφου και τη Μεσαωρία, επεξεργασία λυμάτων, στρατιωτικό νοσοκομείο 100 κλινών στην Κερύνεια, έργα συντήρησης και επισκευής περιφερειακών οδών, δημιουργία δύο κινητών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι ως Τουρκία, δεν φείδονται προσπαθειών για τους Τουρκοκύπριους να φτάσουν στο επίπεδο που τους αξίζει.

Αξιολόγησαν, πρόσθεσε, επίσης τις εξελίξεις στην Κύπρο, αναφέροντας ότι ο « ο τουρκοκυπριακός λαός δεν έχει άλλα 50 χρόνια να χάσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και ότι «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επανεξετάσει την άνευ όρων υποστήριξή της στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία αρνείται να ζήσει ακόμη και μαζί με τους Τουρκοκύπριους, τον συνιδιοκτήτη του νησιού, και να εξετάσει σοβαρά την πρόταση της τδβκ».

Υπάρχουν «δύο ίσοι λαοί, δύο ίσα κυρίαρχα κράτη στο νησί σήμερα. Για το λόγο αυτό, η λύση που παρουσιάστηκε στη Γενεύη, με βάση την κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών στο νησί και με βάση το ισότιμο διεθνές καθεστώς, είναι η πιο ρεαλιστική πρόταση που αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα», υποστήριξε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος λέγοντας «αποκλείεται να κάνουμε ένα βήμα πίσω από αυτή τη βούληση για λύση».

Για τα Βαρώσια, είπε ότι θα υποστηρίξουν τα βήματα που έγιναν από το ψευδοκράτος, υποστηρίζοντας ότι η πρωτοβουλία για τα Βαρώσια αποτελείται από βήματα στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Κλείσιμο
Ισχυρίστηκε ότι οι ‘"αρχές" του ψευδοκράτους δεν δημιουργούν νέα προβλήματα, αλλά εξαλείφουν τα υπάρχοντα προβλήματα.

«Όσοι προσπαθούν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας στο πεδίο της δράσης και στο τραπέζι πρέπει να ξέρουν ξεκάθαρα ότι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν την Τουρκία μαζί με την τδβκ (ψευδοκράτος)», είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

Ειδήσεις σήμερα:

Ποιο είναι το μυστικό πίσω από την επιτυχή αντιμετώπιση των Ρώσων από τον ουκρανικό στρατό

Καταθέτει σήμερα στο δικαστήριο η σύμβουλος ψυχικής υγείας που παρακολουθούσε τον Μπάμπη και την Καρολάιν

Εξετάσεις στα Γυμνάσια: Οι μαθητές θα δώσουν 7 μαθήματα σε 6 μέρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης