Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη Κυριακή των εκλογών

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη Κυριακή των εκλογών

Ανοικτός σε συνεργασίες με βάση ένα κοινό πρόγραμμα δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Ζήτησε να ανοίξει το κόμμα «χωρίς φόβους και προκαταλήψεις» - Καταχειροκροτήθηκε  όταν κατέθεσε την πρόταση για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη - Έντονη αντίδραση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

tsipras_speech_main_again
Με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ενώπιον 5.700 συνέδρων ξεκίνησαν  οι εργασίες του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, με ψηφοφορίες, που θα κρίνουν τη νέα φυσιογνωμία και τη λειτουργία του κόμματος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ανοικτός σε συνεργασίες με βάση ένα κοινό πρόγραμμα, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στην καλπη, ενώ μίλησε για προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, με το σύστημα της απλής αναλογικής.  Διαβάστε όλη την ομιλία Τσίπρα εδώ

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την είσοδό του στον χώρο του συνεδρίου στις 19.30, καταχειροκροτούμενος  από την πλειονότητα των συνέδρων. 
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ στο Tae Kwon Do



Θερμό ήταν το χειροκρότημα όταν φίλησε σταυρωτά ο Αλέξης Τσιπρας τον πρώην πρωθυπουργό της Β.  Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος κάθησε δίπλα - δίπλα με τον Νίκο Κοτζιά. 
Στο τιμητικό προεδρείο - με πρόεδρο τον Γιάννη Δραγασάκη -βρίσκονταν μεταξύ άλλων οι ηθοποιός Μαριάννα Τουμασάτου και η τραγουδίστρια Τανια Τσανακλίδου. 
Κλείσιμο
Υπήρχε μια κενή θέση  στο προεδρείο για τον γνωστό αντιστασιακό Μίμη Δαρειώτη, ο οποίος πέθανε τον Φεβρουάριο του ‘22. «Αθανατος», φώναξαν οι παρευρισκόμενοι. 


«Χωρίς καμία αλαζονεία, λέω σήμερα ότι είμαστε περήφανοι για την διαχείριση της εντολής του ελληνικού λαού», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας, υπερασπιζόμενος μεταξύ άλλων την συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι το μήνυμά της είναι ακόμα πιο επίκαιρο λόγω του πολέμου. Μάλιστα, ευχαρίστησε από το βήμα τον Ζόραν Ζάεφ και τον Νίκο Κοτζιά. 

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ στο Tae Kwon Do (2)

H ομιλία Τσίπρα

Ως πολιτική δύναμη με θετικό λόγο και προοδευτικό πρόσημο για την κοινωνία, αλλά και τεκμηριωμένο πρόγραμμα παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το κόμμα του, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 3ο Συνέδριο. Απευθύνοντας ευρύ κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις, με εμφανή αυτοκριτική διάθεση για τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του, αλλά και απευθύνοντας δριμύ κατηγορώ προς την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να σαλπίσει «την αρχή της αντίστροφης μέτρησης για μια προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος», δίνοντας παράλληλα τον τόνο για ισχυρές αλλαγές στο εσωτερικό του κόμματός του.


Αναλύοντας ακόμα τη διεθνή συγκυρία, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέρριψε ευθύνες σε πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις για τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προειδοποίησε για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία και χαρακτήρισε ως «πατριωτικό καθήκον» τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Δηλώνοντας, επιπλέον, τεχνικά έτοιμος για την επιστροφή στην εξουσία, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε 5 δεσμεύσεις του κόμματος για τις 100 πρώτες ημέρες προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας, ενώ απαρίθμησε νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τα οποία σκοπεύει να καταργήσει, αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιστρέψει στην εξουσία.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έδωσε εκ νέου περιεχόμενο στο πρώην σύνθημα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, αναφέροντας το «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» συνιστά «εκ νέου το δίλλημα της εποχής μας», αφού «οι ανισότητες διευρύνονται, οι παγκόσμιες απειλές αναδύονται ξανά μαζί με τις αλλεπάλληλες κρίσεις».

Αναλυτικά:

Στη διάρκεια της ομιλίας του, μπροστά σε περισσότερους από 5.700 συνέδρους, ο κ. Τσίπρας ζήτησε «να μετατρέψουμε την οργή σε ορμητικό ρεύμα αλλαγής», κάνοντας λόγο για «μεγάλη ιστορική ευθύνη» απέναντι την κοινωνία, η οποία «βρίσκεται σε συνθήκες λεηλασίας», όπως είπε.

Περιγράφοντας το συνεδριακό τετραήμερο ως «ένα ιστορικό Συνέδριο τομής και συνέχειας», ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε πως στο σημερινό, «δυστοπικό περιβάλλον μεγαλώνουν και οι ευθύνες των δυνάμεων της Προόδου», παρατηρώντας πως «από τις ΗΠΑ μέχρι την Πορτογαλία κι από την Ελλάδα μέχρι τη Γαλλία, δυναμώνει μέρα με τη μέρα η συζήτηση για την ευθύνη που έχουν σήμερα η Αριστερά και οι Προοδευτικές Δυνάμεις να γίνουν μέρος τη λύσης».

«Κόμμα εν κινήσει»

Για το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο σύγχρονο κόσμο, «μάθαμε να είμαστε ένα κόμμα εν κινήσει. Που δεν ξεπεράστηκε από την ιστορία αλλά άνοιξε δρόμο στην ιστορία» εξήγησε ο Πρόεδρος του κόμματος, σημειώνοντας πως «δε διστάσαμε να μπούμε στη φωτιά της μάχης για την υπεράσπιση της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Στις βεβαιότητες της νέας εποχής, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε «ότι σύντομα η χώρα θα έχει μια νέα ισχυρή, προοδευτική κυβέρνηση, με προμετωπίδα της την ελευθερία, την ισότητα, την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη», ξεδιπλώνοντας το νέο πρόγραμμά του.

Για το πρόσφατο παρελθόν, ο ίδιος διερωτήθηκε, «αλήθεια, για θυμηθείτε πόσοι ήταν αυτοί που προεξόφλησαν από το 2011 κι μετά ότι είμαστε είναι ένα πυροτέχνημα που θα επιστρέψει στο 3%;Πόσοι ήταν αυτοί που προεξόφλησαν από το 2015 και μετά ότι δε θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, ότι θα συντριβούμε και θα διαλυθούμε, περιγράφοντας στον αντίποδα πως «η δημοκρατική παράταξη στην Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν είναι η επανάληψη μιας διακήρυξης από το χθες, αλλά κινητήριος δύναμη της προόδου σήμερα».

«Το τέλος της απάτης»

Μένοντας στον 21ο αιώνα, «αν κοιτάξουμε τον κόσμο σήμερα, δεν θα δούμε το τέλος της ιστορίας, αλλά το τέλος αυτής της απάτης» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρόσθεσε πως «ο ύστερος καπιταλισμός ανεξέλεγκτος, χωρίς αντίπαλο δέος, έχει απεμπολήσει κάθε ίχνος διαφωτισμού, έχει ενοχοποιήσει κάθε σκίρτημα αλληλεγγύης και ισότητας». Στην ίδια κατεύθυνση, «η κλιματική κρίση δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι η μεγαλύτερη πληγή που άνοιξε ο νεοφιλελευθερισμός στο σώμα του πλανήτη» εκτίμησε, ενώ παρατήρησε πως η πανδημία ανέδειξε «την απόλυτη περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής εν ονόματι του κέρδους».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται «αντιμέτωπη με έναν ακόμη πιο φρικτό εφιάλτη, που για χρόνια πίστευε ότι δεν θα ξαναζήσει. Τον εφιάλτη της πυρηνικής απειλής», υπογραμμίζοντας, με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πως «όλοι μας εκφράζουμε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη μας και τη συμπαράστασή μας στο δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό».

Ευθύνες Ρωσίας, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ

Την ίδια ώρα, «το μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για αυτή τη τραγωδία, σαφώς και βαραίνει αυτόν που επιτίθεται. Στη Ρωσία του Πούτιν που παραβιάζει κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου» εξήγησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εντοπίζοντας όμως ότι «ευθύνες όμως υπάρχουν και στις ΗΠΑ και την Ε.Ε. που επέκτειναν το ΝΑΤΟ χωρίς να οικοδομήσουν μια αδιαίρετη αρχιτεκτονική ασφάλειας με τη Ρωσία». «Και ειδικότερα σε ότι αφορά την ΕΕ είναι προφανές ότι οι πληγές της από τη πολεμική αυτή σύγκρουση θα είναι μεγάλες, ίσως και ανυπολόγιστες», όπως πρόσθεσε.

Αγωνία για τη Γαλλία

Ασκώντας, παράλληλα, κριτική στις Βρυξέλλες, «εδώ και καιρό προειδοποιούμε ότι η ΕΕ -που αποτελεί αμετάθετη και αμετακίνητη επιλογή μας- δεν πορεύεται καλά» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, τη στιγμή που «οι κυρίαρχες κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές περιθωριοποίησαν τα λαϊκά στρώματα ακόμη και σε ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία» σχολίασε, με φόντο τις πρόσφατες Προεδρικές εκλογές. «Είχαμε προειδοποιήσει ότι τα δημοκρατικά θεμέλια της Ένωσης θα δοκιμαστούν τα αν ατροφήσουν κοινωνικά της στηρίγματα» συμπλήρωσε στην ίδια κατεύθυνση ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφού «ζούμε αυτές τις μέρες με την αγωνία για τον δεύτερο γύρο στην Γαλλία», συνέχισε.

Επικαλούμενος, ταυτόχρονα, ως «θετικό παράδειγμα στην Πορτογαλία και την Ισπανία», ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «το επόμενο βήμα θα γίνει εδώ στην Ελλάδα στις επόμενες εκλογές», με βασική διαχωριστική γραμμή «απέναντι στη νεοφιλελευθερη Δεξιά, ίσως στην πιο ακραία νεοφιλελευθερη εκδοχή ευρωπαϊκής Δεξιάς, αυτή της ΝΔ του κου Μητσοτάκη και στις προοδευτικές δυνάμεις που επιδιώκουν ένα τέλος στον παραλογισμό της ασύδοτης λειτουργίας των αγορών».

Δριμύ κατηγορώ

Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, «ζούμε τις πιο σκληρές πλευρές της νεοφιλελεύθερης αγριότητας», όπως ανέφερε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περιγράφοντας τη χώρα ως «μια χώρα παράδεισος για την ολιγαρχία της».

Κάνοντας λόγο για μια «κόλαση της πλειοψηφίας», ο ίδιος εκτίμησε πως η ακρίβεια δεν είναι γέννημα του πολέμου αλλά ήρθε πολύ πριν από αυτόν και πολλαπλασιάστηκε από τις κυβερνητικές επιλογές, έχει ήδη οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο εκατομμύρια νοικοκυριά, δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις», την ώρα που «σχεδόν 30,000 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους από τη πανδημία, πολλοί από αυτούς άδικα, σε ένα γονατισμένο και παρατημένο σύστημα υγείας».

«Υπογραφή Μητσοτάκη»

«Αυτή η Ελλάδα που μόλις βγήκε από τη χρεοκοπία ξανανταμώνει με τη κοινωνική κρίση, είναι η Ελλάδα που έχει την υπογραφή: Κυριάκος Μητσοτάκης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «ο κος Μητσοτάκης δεν είναι ένας άνθρωπος που προκαλεί ατυχία. Είναι ένας άνθρωπος που ασπάζεται ατυχείς πολιτικές».

«Είναι ο πρωθυπουργός-εργολάβος που από την πρώτη στιγμή γνώριζε απολύτως ποια δουλειά και για ποιους έπρεπε να κάνει. Ποιοι τον ανέδειξαν, ποιοι τον στήριξαν, για ποιους ήρθε να κυβερνήσει» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, διαπιστώνοντας πως «σήμερα όμως που η ακρίβεια σαρώνει εκατομμύρια νοικοκυριά, ο κ. Μητσοτάκης πέφτει θύμα των ίδιων του των επιλογών».

Αντιμέτωπος με την οργή

«Η εικονική πραγματικότητα που πάσχισε να δημιουργήσει για τους πολίτες, έγινε τελικά η πολιτική του καταδίκη» παρατήρησε για τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προβλέποντας ταυτόχρονα πως «για όλα αυτά, έρχεται αντιμέτωπος πια με την κοινωνική οργή. Και αυτή η οργή ξέρετε δεν είναι τυφλή».

«Η ελληνική κοινωνία πέρασε πολλά και έμαθε πολλά και με τον πιο σκληρό τρόπο. Είναι μια κοινωνία ώριμη. Μαθημένη στα δύσκολα. Ξέρει πολύ καλά πως να τιμωρεί πολιτικά όσους την έβαλαν στο σημάδι» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: «Ξέρει πως να χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο όπλο που με αγώνες έχει κατακτήσει: Τη Δημοκρατία. Και το ίδιο θα κάνει και τώρα».

«Ιστορικό ατύχημα» η κυβέρνηση

«Είναι τραγικό, αποτελεί ίσως ιστορικό ατύχημα, ότι η χώρα βρέθηκε με τη χειρότερη κυβέρνηση, τη χειρότερη στιγμή. Και το πληρώνουμε όλοι πολύ ακριβά αυτό» ανέφερε ακόμη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δηλώνοντας, ωστόσο, για το κόμμα του πως «Είμαστε έτοιμοι. Πιο έμπειροι. Πιο ώριμοι. Πιο αποφασισμένοι» για την επιστροφή στην εξουσία.

Ρεαλιστικός Ριζοσπαστισμός

Με εμφανή αυτοκριτική διάθεση, μιλώντας για τις ημέρες της διακυβέρνησής του, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ακόμη πως «όταν αναλάβαμε η αλήθεια είναι πορευτήκαμε περισσότερο με τη δύναμη της πίστης στο δίκιο και στην ηθική μας υπεροχή, παρά με πλήρη επίγνωση των τεράστιων δυσκολιών και προκλήσεων που θα αντιμετωπίζαμε», σε αντίθεση με το σήμερα που ο ίδιος προτείνει «ένα πλαίσιο ρεαλιστικού ριζοσπαστισμού».

Δείγματα αυτοκριτικής

Απαντώντας, εμμέσως, στην εσωκομματική του αντιπολίτευση, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθύμισε ότι το κόμμα του είναι «το μόνο κυβερνητικό κόμμα που συζήτησε δημόσια στις οργανώσεις του τον απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας». «Πέρα, λοιπόν από τα λάθη, που δεν κάνει μόνο όποιος δεν τολμά», όπως είπε, «στα χρόνια της διακυβέρνησής μας καταφέραμε πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσε κάνεις να φανταστεί, δεδομένων των συνθηκών της διακυβέρνησης», ξεδιπλώνοντας ένα «mea culpa» προς την μεσαία τάξη.

«Mea culpa» στην μεσαία τάξη

Συγκεκριμένα, «ναι, κάποια από τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε υπο τις απειλές και το διαρκή εκβιασμό της τρόικας, έθιξαν δυσανάλογα κοινωνικές ομάδες. Το αναγνωρίζουμε και στεκόμαστε με ενσυναίσθηση, χωρίς έπαρση απέναντι σε όσους αναγκαστήκαμε να αδικήσουμε», παραδέχτηκε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «γνωρίζουμε καλά ότι δε μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη με δυσανάλογη επιβάρυνση της επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης».

«Πατριωτικό καθήκον» οι Πρέσπες

Ως προς τις πρωτοβουλίες της διακυβέρνησής του, εκτός από την αύξηση του κατώτερου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο κ. Τσίπρας δήλωσε περήφανος για την «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών», υποστηρίζοντας πως «ξέρουμε ότι κάναμε το ορθό για τη χώρα. Το πατριωτικό μας καθήκον», ευχαριστώντας τους παρόντες Ζόραν Ζάεφ και Νίκο Κοτζιά για τη συμβολή τους στην επίτευξη της Συμφωνίας.

Σκίζοντας… τους νόμους

Στεκόμενος, ακόμη, στην έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, «Θέλω να είμαι εδώ καθαρός: Δεν ερχόμαστε να διαχειριστούμε την τραγική κατάσταση που δημιούργησε η πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Ερχόμαστε να την αλλάξουμε εκ βάθρων» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας. Για το λόγο αυτό, «δεσμεύομαι ότι το πρώτο μας μέλημα θα είναι να καταργήσουμε άμεσα και αποφασιστικά το ασφυκτικό, αντιδημοκρατικό πλέγμα των νόμων με το οποίο η σημερινή κυβέρνηση έχει θωρακίσει το καθεστώς της εκμετάλλευσης των πολλών από ελάχιστους», κάνοντας λόγο για καταργήσεις νόμων της παρούσας κυβέρνησης, όπως: ο νόμος Χατζηδάκη που έκανε το οχτάωρο, ο νόμος για την ιδιωτική ασφάλιση, ο πτωχευτικός νόμος, ο νόμος Κεραμέως για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και ο νόμος για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, την οποία χαρακτήρισε «ντροπή για τη δημοκρατία και τη χώρα».

100 προοδευτικές ημέρες

Παρουσιάζοντας, αντίθετα, την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησής του, ο «ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει όλο το προηγούμενο διάστημα επεξεργαστεί ένα πλαίσιο βαθιών τομών και μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, παρουσιάζοντας 5+1 δεσμεύσεις στις 100 πρώτες ημέρες της Προοδευτικής κυβέρνησης, από την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική.

Αναλυτικά, οι δεσμεύσεις:

1. Ακρίβεια: Παρεμβάσεις για Άμεση μείωση 50% των αυξήσεων στους λογαριασμούς.

Στο μέτωπο της ακρίβειας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει ακόμη:

· αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ,

· αποσύνδεση της τιμής της ενέργειας από τη τιμή του φυσικού αερίου,

· μείωση τουλάχιστον κατά 50% των αυξήσεων που έχουν δει από την έναρξη του ράλι της ακρίβειας,

· ανασχεδιασμό της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής,

· επιτάχυνση επενδύσεων ΑΠΕ,

· χρονική μετάθεση της απολιγνιτοποίησης και επανέναρξη αξιοποίησης των λιγνιτικών πεδίων, με στόχο την ενεργειακή επάρκεια.

· επιτάχυνση της στρατηγικής επιλογής των ενεργειακών κοινοτήτων

· άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, στα κατώτατα επίπεδα που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για ολική επιστροφή του στους αγρότες.

· μείωση του ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή στα τρόφιμα και στα βασικά προϊόντα διαβίωσης.

Ως προς τη χρηματοδότηση των μέτρων, «επειδή σε αυτή τη χώρα όλο μιλάνε για λεφτόδεντρα, όταν είναι να στηρίξουμε το δικαίωμα της πλειοψηφίας στην αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά καθημερινά οι ίδιοι ποτίζουν τα κλεφτόδεντρα της αισχροκέρδειας και κάνουν τους ανήξερους μπροστά στα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών ενέργειας, δεσμευόμαστε να φορολογήσουμε τα υπερκέρδη στην ενέργεια, που μέχρι σήμερα τα υπολογίζουμε στο 1,5 δις ευρώ και να τα αποδώσουμε όλα στους καταναλωτές» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

2. Εργασία: Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων

Στο σχέδιο «ανάκτησης της εργασίας» περιλαμβάνονται ακόμη:

· επαναφορά για την αιτιολογημένη απόλυση, για το οκτάωρο, για τις συλλογικές συμβάσεις και την επαναφορά των διαπραγματεύσεων, για την επανίδρυση του ΣΕΠΕ, για τη θέσπιση αυστηρών κανόνων που θα βάζουν φραγμό στην ασυδοσία των απολύσεων, του ελαστικού ωραρίου και της μαύρης εργασίας.

· σταδιακή εφαρμογή του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.


3. Μικρομεσαίοι - Αγρότες: Διαγραφή χρέους πανδημίας και μικροπιστώσεις

· άμεση ρύθμιση των χρεών τους που δημιουργήθηκαν στη περίοδο της πανδημίας. Με διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας και τουλάχιστον 120 δόσεις για το υπόλοιπο.

· ενεργοποίηση ισχυρών χρηματοδοτικών προγραμμάτων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για μμε και αγρότες, και ιδιαίτερα για προγράμματα μικροπιστώσεων.

· ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, προκειμένου να ενταχθεί στο σχεδιασμό χρηματοδοτήσεων τόσο η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όσο και η αγροτική παραγωγή που σήμερα απουσιάζουν από το κυβερνητικό σχεδιασμό.


4. Κοινωνική προστασία: Νέο ΕΣΥ και επιστροφή 13ης Σύνταξης

· Πολλαπλασιασμός τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας από τις 127 που λειτουργούν σήμερα στις 380 σε όλη τη χώρα.

· θεσμός του οικογενειακού γιατρού.

· δίκτυο ολοκληρωμένης ψηφιακής παρακολούθησης και κατ’ οίκον φροντίδας.

· μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ξεκινώντας από αυτούς που έδωσαν τη μάχη της πανδημία στη πρώτη γραμμή.

· νέο μισθολόγιο με μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ, ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα ένταξης στο ΕΣΥ.

· προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού.

· Ένταξη για το υγειονομικό προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά

· νέος χάρτης Δημόσιας Υγείας και ένα ΕΣΥ που θα αντιμετωπίζει κάθε ασθενή σύμφωνα με τις ανάγκες του και όχι ανάλογα με το πορτοφόλι του.

· Για τους συνταξιούχους, δεσμευόμαστε επιστροφή ξανά για τη 13η Σύνταξη.

5. Νέα γενιά: Οικονομικά προσιτή στέγη για νέα ζευγάρια και απλοποίηση πρόσβασης στα ΑΕΙ για νέες και νέους

· ολιστικό σχέδιο για τη Δημόσια Παιδεία που θα ενισχύσει τη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τις αναγκαίες προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών.

· απλοποίηση δυνατότητα πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, θεσπίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση σε όσα ΑΕΙ η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν.

· διπλασιασμός του αριθμού των μελών ΔΕΠ αλλά και της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια σε βάθος τετραετίας.

· δωρεάν φοίτηση σε Μεταπτυχιακά προγράμματα και Ειδική χρηματοδότηση των Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων.

· διαμόρφωση ενός Εθνικού σχεδίου ενίσχυσης της φοιτητικής στέγης.

Πρόγραμμα για το δικαίωμα των νέων στη στέγη.

· δημιουργία μιας τράπεζας στέγης και συνδυασμένες παρεμβάσεις ώστε να αποκτήσουμε σημαντικό απόθεμα κατοικιών προς διάθεση σε νέα ζευγάρια.

· Με μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα συνδυάζει φορολογικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες, περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, και κυμαινόμενη επιδότηση της στέγης για νέους και νέα ζευγάρια μέχρι 40 ετών.

· Από 140 ευρώ το μήνα το άτομο εως 350 ευρώ το μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά.

6. Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου

· Αποκέντρωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε νοικοκυριά, ΜμΕ, αγρότες, ενεργειακές κοινότητες και Δήμους.

· Ενίσχυση και επέκταση των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες - επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια με πολλαπλάσιους πόρους και κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία

· Στήριξη της Έρευνας και Ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων και συνεργασίας με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα.

· Εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της τοπικής παραγωγής με σύντομες αλυσίδες αξίας και μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στον αγροτικό τομέα.

· στοχευμένα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, δημιουργίας και ενθάρρυνσης ένταξης του αγροτικού κόσμου σε συνεργατικά σχήματα.

«Είμαστε ανοιχτό βιβλίο»

Πέρα από το κυβερνητικό πρόγραμμα της Προοδευτικής κυβέρνησης, το οποίο πρότεινε ο κ. Τσίπρας, απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα προς τις δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις, «κάλεσμα συμπόρευσης και αγώνα για την απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη», όπως είπε.

«Βασική, όχι μοναδική δύναμη»

Περιγράφοντας «μια συμμαχία ανάπτυξης και προόδου με δικαιοσύνη, που θα αναδείξει και θα στηρίξει την προοδευτική κυβέρνηση», ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναγνωρίζοντας πως «εμείς, η βασική αλλά όχι μοναδική δύναμη του προοδευτικού χώρου, αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί».

«Θέση και ρόλος για όλους»

«Απλώνουμε το χέρι μας σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Να ξεπεράσουμε προβλήματα του παρελθόντος που μας χώρισαν και μας πλήγωσαν. Και να συμφωνήσουμε σε ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα, Να ενώσουμε δυνάμεις, να νικήσουμε και την επομένη ημέρα της κάλπης της απλής αναλογικής να σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως «υπάρχει θέση και ρόλος για όλους, ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφορές».

«Εμείς είμαστε ανοιχτό βιβλίο»

«Τους καλώ λοιπόν να ανοίξουν τα χαρτιά τους» επανέλαβε ο κ. Τσίπρας, δηλώνοντας, από πλευράς τους, πως «εμείς είμαστε ανοιχτό βιβλίο. Ούτε αποκλείουμε αλλά ούτε και μπορούμε να περιμένουμε κανένα». Στον αντίποδα, «θέλουμε να είμαστε και θα είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη και με διαφορά στην κάλπη της απλής αναλογικής, όποτε και αν ο κος Μητσοτάκης αποφασίσει να τη στήσει. Θέλουμε να είμαστε και θα είμαστε κορμός και θεμέλιο μιας κυβέρνησης που μπορεί να προκύψει από τη κάλπη της απλής αναλογικής», όπως σημείωσε.

Για τις καταστατικές αλλαγές που ο ίδιος εισηγείται για τον «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της νέας Αρχής», ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας ζήτησε «να αποδείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε πρώτα εμείς για καταφέρουμε να αλλάξουμε τη χώρα».

Τέλος στη «γραφειοκρατική αναπαραγωγή»

Απευθυνόμενος σε όλες τις «φυλές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «σας καλώ, λοιπόν, να ανοίξουμε χωρίς φόβο και προκαταλήψεις το κόμμα στην κοινωνία», είπε ο κ. Τσίπρας, απευθύνοντας κάλεσμα προς τον κομματικό μηχανισμό «να εντάξουμε στο κόμμα τον κόσμο που μας στηρίζει πολιτικά και εκλογικά, γιατί αυτός ο κόσμος είναι που θα μας προσφέρει τη γνώση και την πείρα του, τη δράση και τη συμμετοχή του, τη ζωντάνια που μας βοηθάει να αποφύγουμε τη γραφειοκρατική αναπαραγωγή του εαυτού μας», δίνοντας το σήμα για τη διεύρυνση.

Διεύρυνση χωρίς αστερίσκους

Με ζητούμενο την έγκριση των προτεινόμενων αλλαγών από το σώμα των Συνέδρων, «σας καλώ να εμπιστευτούμε χωρίς αστερίσκους, θεωρητικά προσχήματα, και σύνδρομα ιδιοκτησίας της αλήθειας τα μέλη του κόμματος» τόνισε ο κ. Τσίπρας, παρατηρώντας ακόμη πως «όλα τα μέλη του κόμματος, παλιά και νέα, από όπου κι αν ξεκινάει το πολιτικό τους βιογραφικό».

«Μπροστά με την Αριστερά»

Αμβλύνοντας, την ίδια ώρα, τις όποιες εσωκομματικές γωνίες αναφορικά με ζητούμενο το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος, «να κρατήσουμε, φυλαγμένο πάντα στην αριστερή μας τσέπη, το συναξάρι των αγώνων, των θυσιών, της προσφοράς στο λαό, που συνόδευαν πάντα την Αριστερά στη δύσκολη πορεία της μέσα στις δεκαετίες», αλλά «μαζί, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, μπορούμε από τη πρώτη κάλπη», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Έντονη ήταν η ανακοίνωση του Γιάννη Οικονόμου για την ομιλία Τσίπρα:

«Τα ίδια κλισέ, τα ίδια ψέματα, η ίδια παρωχημένη ρητορική, τα ίδια πρόσωπα στην πρώτη σειρά. Ο μόνος που έλειπε ήταν ο κ. Καμμένος.

Το γεγονός ότι κ. Τσίπρας, αντί να κάνει αυτοκριτική και να δείξει ότι έχει αντιληφθεί τα λάθη του, όπως ζητούν και οι ίδιοι οι σύντροφοί του, δήλωσε περήφανος για τα χρόνια της καταστροφικής διακυβέρνησής του, δείχνει πόσο αμετανόητος είναι και πόσο μακριά στέκεται από τις ανάγκες και τα προβλήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Εμφάνισε σαν λύσεις και προτάσεις για τα προβλήματα των πολιτών κάποιες επιδερμικές αναλύσεις. Αράδιασε ξανά υποσχέσεις για αυξήσεις και δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις με λεφτά από τα λεφτόδεντρα που φαίνεται πώς φυτρώνουν στον κήπο του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι γνωρίζουν την αξιοπιστία των υπολογισμών του και τη μηδενική αξία των υποσχέσεών του.

Και όλα τα παραπάνω διανθισμένα με χυδαίες επιθέσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αρνούμενος να σεβαστεί και να αποδεχθεί ότι βρίσκεται στη θέση του Πρωθυπουργού ως επιλογή του κυρίαρχου ελληνικού λαού.

Ο κ. Τσίπρας, ύστερα από 15 χρόνια στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε ότι παραμένει ίδιος και απαράλλαχτος, ανεπαρκής και ανεπίκαιρος για την Ελλάδα του 2022.»

Τα μηνύματα των ευρωπαίων ηγετών

Χαιρετισμό στις εργασίες του 3ου Συνέδριου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία απηύθυναν πολλοί προοδευτικοί Ευρωπαίοι πολιτικοί και ηγέτες. Κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου προβλήθηκαν τα βίντεο με τους χαιρετισμούς του σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, της Αντιπροέδρου της Ισπανικής κυβέρνησης και υπουργού Εργασίας, προερχόμενης από την ισπανική Αριστερά, Γιολάντα Ντίαζ, του πρώην Πρωθυπουργού της Ιταλίας και Γενικού Γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέττα, καθώς και του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Επίσης, επιστολή με αφορμή το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέστειλε στον Αλέξη Τσίπρα ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.

Πέδρο Σάντσεθ: Χρειαζόμαστε την ενίσχυση προοδευτικών φωνών

Με επιστολή του στον Αλέξη Τσίπρα ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε «τις καλύτερες ευχές για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία σε μία τόσο ειδική περίσταση» και τόνισε πως «ζούμε στιγμές ιδιαίτερα περίπλοκες τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο μετά τον αντίκτυπο της πανδημίας και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Για αυτό σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε την ενίσχυση των προοδευτικών φωνών για να μπορέσουμε να δώσουμε δίκαιες απαντήσεις».

Αντώνιο Κόστα: Σημαντική η κοινή δράση όλων των προοδευτικών δυνάμεων

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, σε έντονο προσωπικό τόνο στάθηκε στις κοινές μάχες που έδωσαν μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλες απέναντι στη λιτότητα και για την αύξηση του κατώτατου μισθού, για μετρά στήριξης των νοικοκυριών για την πρόσβαση σε βασικά αγαθά και στην ενέργεια, για τη στήριξη των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειες του, η προσφυγική κρίση, η ανάκαμψη μετά την πανδημία, η κρίση ενέργειας, η αύξηση των τιμών και τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν «ισχυρές προοδευτικές πολίτικες δυνάμεις, ενωμένες για να στέκονται στο πλευρό των πολιτών και για να πετύχουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και μια μετάβαση συμπεριληπτική που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω. Γι’ αυτό είναι σημαντική σήμερα η κοινή δράση όλων των προοδευτικών δυνάμεων». Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός τόνισε ότι «όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια όσο περισσότεροι προοδευτικοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καθόμαστε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόσο περισσότερη αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, ανάπτυξη μπορούμε να φέρουμε σε όλους τους Ευρωπαίους, όχι μόνο σε λίγους».

Γιολάντα Ντίαζ: Να αλλάξουμε το σήμερα και να φανταστούμε το αύριο

Με τη σειρά της η αντιπρόεδρος της Ισπανικής κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας της Ισπανίας, Γιολάντα Ντίαζ, επισήμανε ότι ο κύριος στόχος πρέπει είναι η εναλλακτική στον φόβο. «Να υπερβούμε τους δισταγμούς, να εξετάσουμε τους λόγους της αμφιβολίας και να προσφέρουμε ορίζοντες αλλαγής που να εμπνέουν τους πολίτες, να τους κάνουν συμμέτοχους σε ένα σχέδιο για τη χώρα τους και σε ένα σχέδιο για την κοινωνική Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε την ανάγκη για κοινή δράση στη βάση ενός διπλού σκοπού: «Να αλλάξουμε το σήμερα και να φανταστούμε το αύριο». Υπογράμμισε την ανάγκη για μια νέα αίσθηση της κοινής λογικής πέρα από την λιτότητα, που χαρακτήρισε τα σκοτεινά χρόνια κατά τη διάρκεια της κρίσης που ξεκίνησε το 2008, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή της ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εργαστεί προκειμένου να εμπνεύσει την κοινωνική πλειοψηφία, τη νεολαία και τις γυναίκες, όλες και όλους τους πολίτες που αναζητούν πολιτική, κοινωνική και κλιματική ασφάλεια σε καιρούς τόσο αβέβαιους. «Τώρα είναι η ώρα της ελπίδας, η ώρα να κάνουμε αυτήν την κοινή λογική μόνιμο και δομικό στοιχείο» τόνισε, ενώ θυμήθηκε μια φράση που της είχε πει Αλέξης Τσίπρας στο Σαντιάγο της Κομποστέλα το 2014 «μόνο μια πιθανότητα έχουμε για να χάσουμε: αν δεν περπατάμε μαζί».

Ενρίκο Λέττα: Είμαστε μαζί στη μάχη για μια Ευρώπη της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Αλληλεγγύης

Από τη δική του την πλευρά ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας και Γενικός Γραμματέας σήμερα του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέττα, απευθυνόμενος στο Συνέδριο τόνισε ότι η πολιτική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι μια κοινή μάχη για μια Ευρώπη της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης σε μια δραματική στιγμή της Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Τόνισε την ανάγκη για μια Ευρώπη της Ειρήνης, ενώ μίλησε και για τους κοινούς αγώνες των προηγούμενων χρόνων λέγοντας χαρακτηριστικά “τα χρόνια που αφήσαμε πίσω μας αγωνιστήκαμε για να αλλάξουμε την Ευρώπη, αγωνιστήκαμε εκκινώντας από δυο χώρες, την Ελλάδα και την Ιταλία, που έζησαν με διαφορετικό τρόπο, αλλά με την ίδια ένταση, στιγμές μιας τεράστιας κρίσης και μεγάλων δυσκολιών. Αγωνιστήκαμε για να αλλάξουμε την Ευρώπη”.

Στέφανος Στεφάνου: Ενότητα δράσης της Αριστεράς και ευρύτερα των προοδευτικών δυνάμεων πανευρωπαϊκά και διεθνώς

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, μίλησε αρχικά για το δράμα του Ουκρανικού λαού μετά τη ρωσική εισβολή, ενώ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο να μετεξελιχθεί σε ένα γενικευμένο πόλεμο ΝΑΤΟ και Ρωσίας με απρόβλεπτες συνέπειες για την Ευρώπη και όλο τον πλανήτη. Ανέφερε ότι παρόλο που “η τοξική προπαγάνδα των εμπόλεμων επιτελείων έφτασε, τούτη την περίοδο, στο σημείο να δαιμονοποιεί ακόμα και τη λέξη ειρήνη, εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε να μιλούμε και να απαιτούμε την ειρήνη, τη διεθνή συνεργασία, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου” υπογραμμίζοντας ότι “ο λαός της Κύπρου, θύμα εισβολής και κατοχής ο ίδιος, αντιλαμβάνεται απόλυτα τι σημαίνει πόλεμος, όλεθρος, προσφυγιά. Αντιλαμβάνεται, βέβαια, την ίδια ώρα τι σημαίνουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, τι σημαίνει υποκρισία και επιλεκτική ευρωπαϊκή και ΝΑΤΟϊκή ευαισθησία” και εξέφρασε την εκτίμηση του για την στήριξη και την αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ, των δυνάμεων της Αριστεράς της Ελλάδας και όλου του ελληνικού λαού στον αγώνα της Κύπρου για απελευθέρωση και επανένωση τονίζοντας τη μάχη που δίνει το ΑΚΕΛ για να αποτραπεί η διχοτόμηση. Αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της ακρίβειας επισημαίνοντας ότι η αναχαίτιση της αποτελεί πλέον μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες για την Αριστερά και το εργατικό κίνημα κάθε χώρας. “Μπροστά στα σημερινά εκρηκτικά αδιέξοδα του καπιταλισμού και των νεοφιλελεύθερων συνταγών ο δρόμος ήταν και είναι ο ίδιος: Η ενότητα δράσης της Αριστεράς και ευρύτερα των προοδευτικών δυνάμεων πανευρωπαϊκά και διεθνώς” είπε χαρακτηριστικά.

Ασπασμοί με τον Ζόραν Ζάεφ

Θερμό ήταν το χειροκρότημα όταν φίλησε σταυρωτά ο Αλέξης Τσιπρας τον πρώην πρωθυπουργό της Β.  Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος κάθησε δίπλα - δίπλα με τον Νίκο Κοτζιά. 

Zaef

Οι εγχώριοι χαιρετισμοί

Χαιρετισμούς κατά την εκκίνηση των εργασιών του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απηύθυναν και εκπρόσωποι των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων.

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Γραμματέας του κόμματος, Παύλος Μαρινάκης χαιρέτισε τη διοργάνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας μάλιστα από το βήμα τους συνέδρους να ανοίξουν το δρόμο στην νέα γενιά, ακολουθώντας το παράδειγμα, όπως ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, που άνοιξε ο ίδιος το δρόμο στον κ. Μαρινάκη να αναλάβει το ανώτερο κομματικό αξίωμα.

Για το ρόλο των προοδευτικών δυνάμεων, ιδίως στην άσκηση εποικοδομητικής αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε, μεταξύ άλλων, από πλευράς του Κινήματος Αλλαγής, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος.

Εκπροσωπώντας το ΜέΡΑ25, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μιχάλης Κριθαρίδης κάλεσε, στο κλείσιμο του χαιρετισμού, τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να επιστρέψει στο πρόγραμμα του 2015, ενώ τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα συνεχάρη δημόσια η Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα  - Συμπρόεδρος Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ για την πρωτοβουλία του για θέσπιση ισάριθμης εκπροσώπησης των φίλων (50-50), σε όλα τα κομματικά όργανα.

Επείγει η δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου δημοκρατικού και Αριστερού, τόνισε εκ μέρους του ΠΡΑΤΤΩ, ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «να τους κουβεντιάσουμε, έστω και με καθυστέρηση», τους προγραμματικούς άξονες που προτείνει από πέρυσι για τη σύγκληση των προοδευτικών δυνάμεων. Καταχειροκροτούμενος από τους συνέδρους στην έναρξη του χαιρετισμού του, ο κ. Κοτζιάς κατέληξε την ομιλία του με τη λέξη «Venceremos».

Στο τιμητικό προεδρείο - με πρόεδρο τον Γιάννη Δραγασάκη -βρίσκονται μεταξύ άλλων οι ηθοποιός Μαριάννα Τουμασάτου και η τραγουδίστρια Τανια Τσανακλίδου. 
Υπήρχε μια κενή θέση  στο προεδρείο για τον γνωστό αντιστασιακό Μίμη Δαρειώτη, ο οποίος πέθανε τον Φεβρουάριο του ‘22. «Αθανατος», φώναξαν οι παρευρισκόμενοι. 

To παρών στο συνέδριο έδωσε και ο Παναγιώτης Κουρουπλής, ο οποίος έχει διαγραφεί από την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ
blind



Όλα τα ονόματα του τιμητικού προεδρείου του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

Μακράκου Γεωργία – Μαθήτρια, μέλος του μαθητικού της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

· Αρίμπα Νουρ – Μαθήτρια Γ΄ Λυκείου, μέλος πακιστανικής κοινότητας Ελλάδας ''Η Ενότητα''

· Μπελιά Στέλλα – Πρόεδρος των οικογενειών Ουράνιο Τόξο, μέλος της ΚΕΑ

· Μανωλάκος Βασίλης – Συνδικαλιστής, μέλος του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ (Cosco)

· Παπαδημητρίου Σταυρούλα – Μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ & της Γραμματείας Ισότητας της ΑΔΕΔΥ

· Μανιός Νίκος – Αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα , Γραμματέας του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ)

· Ξενάκη Ζωή – Αγωνίστρια του αντιδικτατορικού αγώνα, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ)

· Παγώνης Θανάσης – Μέλος Νεολαίας ΕΔΑ & της Νεολαίας Λαμπράκη, εξόριστος

· Τουμασάτου Μαριάννα – Ηθοποιός

· Τσανακλίδου Τάνια – Καλλιτέχνιδα

· Δαμιανός Πέτρος – Δάσκαλος-Καθηγητής των σχολείων φυλακών ανηλίκων Αυλώνα

· Λυγερού Βιβή – Φοιτήτρια Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου

· Γκασούκα Δήμητρα – Μέλος του Τμήματος Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

· Φυσάκης Γιώργος – Αγωνιστής της Αριστεράς, ιστορικός, ηγέτης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών

· Μουσταφά Ουφούκ – Πρώην Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Κομοτηνής, υποψήφια Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

· Μανωλάκος Αριστείδης – Συνταξιούχος Δημοσιογράφος, πρώην Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ, αγωνιστής της Αριστεράς, ιδρυτικό στέλεχος ΠΑΜ

· Τσιόγκας Βλάσης – Αγρότης Ν. Κορινθίας, υποψήφιος Ευρωβουλευτής, πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού Πασίου, Γ. Γρ. Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας

· Καμμά Μαρία – Δήμαρχος Τήλου

· Κοτσακάς Αντώνης – Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου, πρώην Υπουργός Αιγαίου

· Θεοδωρακοπούλου Νατάσσα – Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου, Αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαικής Αριστεράς

· Δραγασάκης Γιάννης – Πρώην Αντιπρόεδρος κυβέρνησης, Βουλευτής Δυτικού Τομέα

· Φωτόπουλος Νίκος – Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΓΣΕΕ & εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ

· Βασιλόπουλος Θάνος – Αναπληρωτής οργανωτικός Γραμματέας ΓΣΕΕ & Πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου εργαζομένων Ναυτιλίας & Τουρισμού

· Προβατάς Φώτης – πρώην Αντιδήμαρχος Αθηναίων

· Δαρειώτης Μίμης


 





προγραμμα
τραπεζια

Ειδήσεις σήμερα:

110 χρόνια από το ναυάγιο του Τιτανικού σε 16 φωτογραφίες

Κίνα: Τι τρέχει στα αλήθεια στη Σαγκάη - Γιατί είναι τόσο τρομοκρατημένοι οι Κινέζοι

Δολοφονία Καρολάιν: Στο βήμα του μάρτυρα σήμερα η σύμβουλος ψυχικής υγείας που παρακολουθούσε το ζευγάρι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης