Στη Βουλή σήμερα ο Μητσοτάκης για τις fast track συντάξεις

Στη Βουλή σήμερα ο Μητσοτάκης για τις fast track συντάξεις

Παρέμβαση του πρωθυπουργού  στις 17:00 στη Βουλή  - Ο ΕΦΚΑ θα είναι υποχρεωμένος να εκδίδει συντάξεις εντός τριών μηνών

mitsotakis_vouli_art
Αποφασισμένος να υπερασπιστεί το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ιδίως όσο η χώρα μπαίνει σε προεκλογική τροχιά. Άλλωστε, πάγια επωδός του πρωθυπουργού είναι ότι, παρά τη διαχείριση κρίσεων, η κυβέρνηση δεν πάτησε ποτέ pause στις μεταρρυθμίσεις, υλοποιώντας έτσι τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ.

Αυτό αναμένεται να είναι και το στίγμα της σημερινής παρέμβασης που αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός στις 17:00 στη Βουλή, με φόντο την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για την fast track απονομή των συντάξεων από εδώ και πέρα, αλλά και για τις λεγόμενες «συντάξεις εμπιστοσύνης», προκειμένου ως το καλοκαίρι να έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά ο όγκος των εκκρεμών συντάξεων. Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν λόγω της άτσαλης δημιουργίας του ΕΦΚΑ, άλλωστε, ήταν σημαντικό πολιτικό αγκάθι για την κυβέρνηση, ιδίως από τη στιγμή που η ΝΔ είχε πολιτική κυριαρχία στις μεγαλύτερες ηλικίες, τις οποίες και αφορά το θέμα.

Fast track συντάξεις

Σύμφωνα με την τροπολογία που αποκάλυψε ο Κωστής Χατζηδάκης στο Φόρουμ των Δελφών το Σάββατο, εφεξής ο ΕΦΚΑ θα είναι υποχρεωμένος να εκδίδει συντάξεις εντός τριών μηνών, να ολοκληρώνει δηλαδή τον σχετικό έλεγχο εντός αυτού του διαστήματος. Αν κάτι τέτοιο δεν γίνει εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες για να εκδώσουν την απόφαση θα πρέπει να στηρίζονται σε δυο δεδομένα: Αφενός στα στοιχεία που περιέχει το ηλεκτρονικό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος, αφετέρου στα επιπλέον στοιχεία που έχει ο ίδιος προσκομίσει για τον χρόνο της ασφάλισής του.

Συντάξεις εμπιστοσύνης

Βεβαίως, η προαναφερθείσα ρύθμιση αφορά τις νέες αιτήσεις για συνταξιοδότηση, από τις αρχές Απριλίου. Υπάρχουν, όμως, και περίπου 75.000 αιτήσεις που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα, έχοντας υποβληθεί ως το τέλος Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Γι’ αυτές, η πράξη απονομής εκδίδεται στη βάση των στοιχείων που είναι καταγεγραμμένα στα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ και των δηλώσεων των ασφαλισμένων για την αναγνώριση χρόνου σύνταξης επιπλέον αυτού που προκύπτει από τα προαναφερθέντα συστήματα. Στην περίπτωση αυτή, οι δηλώσεις γίνονται δεκτές χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση παραστατικών που τις τεκμηριώνουν.

Πρακτικά, η διαδικασία θα είναι ταχύτερη και ουσιαστικά θα στηρίζεται στην εμπιστοσύνη του κράτους προς τον ασφαλισμένο. Και εδώ ο έλεγχος των προσκομιζόμενων στοιχείων και δικαιολογητικών θα γίνεται εκ των υστέρων. Μάλιστα, στην πράξη της απονομής σύνταξης θα αναφέρεται ότι οι ασφαλισμένοι είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν φυσικά παραστατικά που τυχόν δεν έχουν προσκομίσει στον ΕΦΚΑ για 10 χρόνια, προκειμένου να μπορούν να προσκομιστούν κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Οι πράξεις απονομής συντάξεων θα έχουν ελεγχθεί εντός τριών ετών από την έκδοση τους και σε κάθε περίπτωση έως την πάροδο πέντε ετών από την έκδοση. Αν προκύψει ότι το ασφαλιστικό ιστορικό που λήφθηκε υπόψη για την έκδοσή τους ήταν λανθασμένο, οι πράξεις έκδοσης μεταρρυθμίζονται ή ανακαλούνται κατά περίπτωση. Αν προκύψει ότι ότι ο ασφαλιστικός χρόνος που ελήφθη υπόψη για την έκδοση της σύνταξης είναι μεγαλύτερος του πραγματικού χρόνου μέχρι δυο έτη, επιτρέπεται στον ασφαλισμένο να καλύψει τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές εντός ενός έτους, είτε με καταβολή, είτε με παρακράτηση από την καταβαλλόμενη σύνταξη, είτε με συνδυασμό των δυο τρόπων.


Ειδήσεις σήμερα

«Η προτεραιότητά του είναι ο εαυτός του», λένε επιστήμονες που αναλύουν την τελευταία συνέντευξη του Μάνου Δασκαλάκη

Η Γαλλία στις κάλπες σήμερα - Θρίλερ για Μακρόν και Λε Πεν

Κουνήθηκε ξανά τα ξημερώματα η Θήβα με 4,3 Ρίχτερ και άλλες τέσσερις δονήσεις σε δυο ώρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης