Στο θωρηκτό «Αβέρωφ» οι υπογραφές για Belh@rra και Rafale - Το μήνυμα από την παρουσία του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκωλ

Στο θωρηκτό «Αβέρωφ» οι υπογραφές για Belh@rra και Rafale - Το μήνυμα από την παρουσία του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκωλ

Η υπογραφή των συμβάσεων θα γίνει το απόγευμα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και την Γαλλίδα ομόλογό του Φλωράνς Παρλύ - Αμέσως μετά οι δύο αντιπροσωπείες θα μεταβούν στο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο

aeroplanoforo_peiraias_xr
Στο κατάστρωμα του θωρηκτού «Αβέρωφ», στη Μαρίνα Φλοίσβου, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα η τελική υπογραφή των συμβάσεων απόκτησης 3+1 υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra από το Πολεμικό μας Ναυτικό και των 6 επιπλέον Rafale που προστέθηκαν στην αρχική παραγγελία των 18 αεροσκαφών για την Πολεμική μας Αεροπορία.

Η υπογραφή των δύο συμβάσεων, οι οποίες απαρτίζονται από αρκετές επιμέρους συμφωνίες, θα γίνει περίπου στις 6:30 το απόγευμα από ελληνικής πλευράς από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και από γαλλικής από την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, με φόντο τα ομοιώματα των δύο υπερόπλων, η πλήρης ένταξη των οποίων στο ελληνικό οπλοστάσιο εκτιμάται πως θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, μετατρέποντας τη χώρα μας σε περιφερειακή υπερδύναμη της Ν.Α Μεσογείου.

Οι δύο υπουργοί, στις δηλώσεις τους αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη στενή ελληνογαλλική στρατηγική σχέση στον αμυντικό τομέα, ενώ θα αναφερθούν και στις δυνατότητες που υπάρχουν ως προς την περαιτέρω ανάπτυξή και διεύρυνσή της, με αφορμή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

averof11


Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν οι Γάλλοι στη σημερινή επίσκεψή τους στην Ελλάδα, αλλά και του μεγέθους των δύο συμφωνιών για την αμυντική τους βιομηχανία, αποτελεί το γεγονός ότι η αντιπροσωπεία τους αποτελείται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Γαλλικού υπουργείου Άμυνας και από ορισμένα κορυφαία στελέχη των εταιρειών Naval Group, κατασκευάστρια εταιρεία των Belh@rra και Dassault Aviation κατασκευάστρια των Rafale.

Κλείσιμο
Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί αναμένεται να φθάσει με ειδική πτήση στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας το απόγευμα. Από το αεροδρόμιο η αυτοκινητοπομπή θα φύγει κατευθείαν για τη Μαρίνα Φλοίσβου και το Θωρηκτό Αβέρωφ. Εκεί, θα τους περιμένει η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία θα αποτελείται, μεταξύ άλλων, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, ΥΦΕΘΑ κ. Νίκο Χαρδαλιά, Γενικό Γραμματέα κ. Αντώνη Οικονόμου, Α\ΓΕΕΘΑ κ. Κων. Φλώρο, Α/ΓΕΣ κ Χ. Λαλούση, Α/ΓΕΝ κ. Στ. Πετράκη, Α/ΓΕΑ κ. Θ. Μπουρολιά και Γενικό Διευθυντή ΓΔΑΕΕ κ. Α. Αλεξόπουλο.

Αμέσως μετά την τελική υπογραφή των συμβάσεων απόκτησης από τη χώρα μας των φρεγατών Belh@rra και των επιπλέον 6 Rafale, οι δύο αντιπροσωπείες θα μεταβούν με πλωτά μέσα στο Γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο θα βρίσκεται ναυλοχημένο στον Φαληρικό όρμο, όπου και θα παραμείνει για μερικές ημέρες.

Αεροπλανοφόρο


Εκεί, μετά την ξενάγηση στους χώρους του αεροπλανοφόρου από τον κυβερνήτη του, οι Έλληνες και Γάλλοι επίσημοι θα ενημερωθούν γύρω από την αποστολή του Γαλλικού πλοίου στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου. Μετά τις δηλώσεις τους, κατά τη διάρκεια του δείπνου που πρόκειται να παρατεθεί στο καρέ των αξιωματικών, αναμένεται να εξεταστούν θέματα περαιτέρω συνεργασίας των δύο υπουργείων Άμυνας. 

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο βρίσκεται εδώ και καιρό στις ελληνικές θάλασσες και το Σάββατο αναμένεται να κατευθυνθεί στο ναύσταθμο της Κρήτης.

aeroplanoforo-_6_
aeroplanoforo-_5_


Σε ότι αφορά την Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, ότι την επόμενη ημέρα, 25 Μαρτίου, η κυρία Φλοράνς Παρλί πρόκειται να εκπροσωπήσει τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στις εκδηλώσεις για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, παρακολουθώντας από την εξέδρα των επισήμων τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Πλατεία Συντάγματος. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης αναμένεται να πραγματοποιηθεί, μεταξύ άλλων και η διέλευση των πρώτων 6 ελληνικών Rafale, που ήδη από τις αρχές του έτους έχει εντάξει στο δυναμικό της η Πολεμική μας Αεροπορία.

Ειδήσεις σήμερα:

Άρχισαν τα πλαφόν και στα φυσικά καταστήματα των σούπερ μάρκετ

Στην τελική ευθεία για πλήρη άρση των μέτρων - Τα επόμενα βήματα

Κόλαση επί γης η Μαριούπολη - Παιδιά πεθαίνουν από αφυδάτωση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης