Διευκρινίσεις Δελαβέκουρα για τα περί ΑΟΖ του Δρούτσα

Διευκρινίσεις Δελαβέκουρα για τα περί ΑΟΖ του Δρούτσα

"Η οριοθέτηση χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας" και η κυβέρνηση είναι αυτή που θα επιλέξει το χρόνο που θα το ασκήσει, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας,

Διευκρινίσεις Δελαβέκουρα για τα περί ΑΟΖ του Δρούτσα
"Η οριοθέτηση χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας" και η κυβέρνηση είναι αυτή που θα επιλέξει το χρόνο που θα το ασκήσει, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας, κληθείς να διευκρινίσει πρόσφατη δήλωση του κ. Δημήτρη Δρούτσα ότι η χώρα θα επεκτείνει τη χωρική της θάλασσα, σε συνάρτηση με την πορεία των διερευνητικών επαφών, που έχουν σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

Με πολύ προσεκτικό τρόπο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ελλάδα θα οριοθετήσει (επισημαίνεται ότι επέλεξε αυτή τη λέξη από το ρήμα «επεκτείνω») τη χωρική της θάλασσα μέχρι (και όχι στα) 12 ν.μ., διατύπωση που αναμένεται να πυροδοτήσει τα σενάρια ότι, στο πλαίσιο των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού υπουργείου Εωτερικών, εξετάζεται η επιλεκτική διαφοροποίηση του εύρους των ελληνικών χωρικών υδάτων (αναλόγως των γεωγραφικών συνθηκών σε κάθε περιοχή του Αιγαίου, σε έκταση 6,8,9,10 ή 12 νμ από τις ακτές).

Απαντώντας σε παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι η πραγματικότητα στο Αιγαίο είναι δήθεν διαφορετική από αυτή που παρουσιάζεται στα κείμενα των διεθνών συνθηκών, ο κ. Δελαβέκουρας επισήμανε ότι η πραγματικότητα στο Αιγαίο περιγράφεται με απόλυτη σαφήνεια στις διεθνείς συνθήκες και κάλεσε τη γειτονική χώρα να εφαρμόσει τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας.

"Δεν υπάχει καμία πολιτική κατευνασμού, υποχωρητική ή παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων" διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης (και εμμέσως σε δηλώσεις του προέδρου της ένωσης διπλωματκών υπαλλήλων). "Η κυβερνηση έχει δώσει μεγάλη σημασία και έχει επενδύσει στη βελτίωση των διερών σχέσεων με την Τουρκία" πρόσθεσε.

Ο κ. Δελαβέκουρας κατηγόρησε εμμέσως για αναξιοπιστία τον πρόεδρο της FYROM κ. Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος δήλωσε ότι τα Σκόπια δεν μπορούν να δεχθούν ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και πρότεινε να υιοθετηθεί το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)".
Κλείσιμο

Η κοινά αποδεκτή ονομασία θα πρέπει να είναι "μια λύση με γεωγραφικό ροσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων και θα ανοίξει το δρόμο για την είσοδο της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς" είπε ο κ. Δελαβέκουρας, επικρίνοντας τον κ. Ιβάνοφ ότι κατά καιρούς έχει κάνει διάφορες δηλώσεις, "οι οποίες άλλες φορές επαληθεύονται και άλλες δεν επαληθεύονται".

Αναφερόμενος στη συζήτηση που διεξάγεται στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών παρουσίασε τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης.

"Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν για να καταστεί πιο σωστός ο καταμερισμός του βάρους που δεχονται οι περιφερειακές χώρες της ΕΕ από τα κύματα των μεταναστών" τόνισε ο κ. Δελαβέκουρας, ο οποίος χαρακτήρισε το πρόβλημα "ευρωπαϊκό και όχι εθνικό ζήτημα", ενώ σημείωσε ότι η χώρα μας δέχεται πίεση δυσανάλογη του μεγέθους της. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης