Τσακαλώτος: Δεν άντεξα να διαβάσω τα σχόλια σε βάρος μου, ουδείς αμφισβητεί τον Τσίπρα

Τσακαλώτος: Δεν άντεξα να διαβάσω τα σχόλια σε βάρος μου, ουδείς αμφισβητεί τον Τσίπρα

Νευρική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ -Φίλης: Κρινόμαστε ως σύνολο, όχι μόνο ο Τσίπρας

tsipras-tsakalotos-1
Δεν λέει να κοπάσει η αναταραχή που προκάλεσαν στον ΣΥΡΙΖΑ οι αιχμές του Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά του Αλέξη Τσίπρα («ανασφαλής», «δεν ξέρει να διαλέγει συμβούλους» κλπ), αλλά και οι διαφωνίες που εξέφρασαν τόσο ο πρώην υπουργός Οικονομικών, όσο και ο Νίκος Φίλης για την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εκλογή της ηγεσίας από τη βάση του κόμματος.

Υπό το βάρος της κατακραυγής που δέχθηκε στα σόσιαλ μίντια για φράσεις που χαρακτηρίστηκαν έως και προσβλητικές για τον κ. Τσίπρα, ο κ. Τσακαλώτος αναγκάστηκε να κάνει τη Δευτέρα δύο παρεμβάσεις. Μία με γραπτή ανακοίνωση και μία μέσω συνέντευξης στη μεταμεσονύχτια εκπομπή του Μέγκα με τη Νίκη Λυμπεράκη.
Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ci2chdlost1t)

Πριν την τηλεοπτική του εμφάνιση είχε δεχθεί τη στήριξη του Νίκου Φίλη, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης του κ. Τσίπρα.

Κλείσιμο
Ωστόσο ο κ. Τσακαλώτος, με πολύ δειλό τρόπο στην γραπτή ανακοίνωση, αλλά με πιο μεγάλη διάθεση αυτοκριτικής κατά τη συνέντευξη στο Μέγκα, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, που δημιούργησαν τα λεγόμενά του (στην κυριακάτικη Καθημερινή ήταν οι αρχικές, επίμαχες δηλώσεις), χωρίς όμως να προχωρήσει σε ουσιαστική ανασκευή των όσων είχε πει. Τουναντίον έδειξε ότι στα κρίσιμα θέματα της πολιτικής επιμένει στις απόψεις, που αυτή την ώρα αντιστρατεύονται τα σχέδια του κ. Τσίπρα για το άνοιγμα του κόμματος και την ενεργοποίηση της βάσης στην εκλογή ηγεσίας, ενώ για τις προσωπικές αιχμές κατά του προέδρου, παραδέχθηκε μόνο ότι μερικές από τις διατυπώσεις του ήταν άστοχες. Αλλά έδειξε να επιμένει στην ίδια άποψη για τον κ. Τσίπρα.
Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ci2cpfyi6zj5)

Στη νυχτερινή εκπομπή του Μέγκα, ήταν εμφανώς καταπτοημένος από το σάλο που προκλήθηκε και ομολόγησε ότι δεν άντεξε καν να διαβάσει τα σχόλια στα σόσιαλ μίντια: «Τα παρακολουθώ έως ένα σημείο που αντέχω» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι στεναχωρήθηκε τόσο για τις αντιδράσεις συντρόφων του στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, επειδή έτσι δεν αφήνουν να γίνεται ένας πλούσιος πολιτικός διάλογος.

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι δεν έγινε ξαφνικά ελιτιστής, επειδή επικαλέστηκε στην επίμαχη συνέντευξη τις σπουδές του σε αγγλικό πανεπιστήμιο, ενώ απαντώντας για τα περί ανασφάλειας, που είχε καταλογίσει στον κ. Τσίπρα, σημείωσε πως το νόημα της φράσης ήταν ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Ερωτηθεί για την άλλη αιχμή, ότι ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει να διαλέγει συμβούλους (ενώ ο κ. Μητσοτάκης ξέρει, ήταν η αρχική του δήλωση), διευκρίνισε ότι ίσως θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει άλλη φράση και πως αυτό που εννοεί δεν διαφέρει από εκείνο που είχε προς ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΧΖΑ παλαιότερα ότι δεν διαλέγει πάντα τα σωστά πρόσωπα.

Πάντως δεν απέφυγε να αφήσει και μία νέα αιχμή για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε, λέγοντας ότι είναι καλό για κάθε ηγεσία να έχει ανθρώπους, που να λένε αυτά που πιστεύουν – και να μην προσπαθούν μόνο να γίνουν αρεστοί, εννοούσε.

«Οι έξυπνοι άνθρωποι διαφωνούν»

Σε άλλο σημείο ξεκαθάρισε ότι χρησιμοποίησε με θετική έννοια τον χαρακτηρισμό «τακτικιστής» για τον κ. Τσίπρα, παραδεχόμενος ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καλύτερο πολιτικό κριτήριο από τον ίδιο και βλέπει πλευρές και γωνίες στα πράγματα, που εκείνος δεν διακρίνει.

Έχοντας έμφυτη την τάση προς την αυταρέσκεια πάντως, ίσως ως παρεπόμενο της «αστικής αυτοπεποίθησης», που δηλώνει ότι διαθέτει, επισήμανε ότι «οι έξυπνοι άνθρωποι διαφωνούν» - ήταν μία στιγμιαία, ανεπαίσθητα δηλωτική της ιδέας που έχει για τον εαυτό του, κρίση μεγαλείου, σε μία συνέντευξη με πολλά μπρος πίσω για τον κ. Τσακαλώτο. Αυτή τη φορά στη συλλογιστική του έβαλε ως έξυπνο άνθρωπο προφανώς και τον κ. Τσίπρα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με την εκλογή αρχηγού από τη βάση, επικαλούμενος και την παράδοση της αριστεράς.

Τη θέση αυτή της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είχε σπεύσει να αναλύσει νωρίτερα (μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ATLAS TV) o κ. Φίλης λέγοντας ότι «δεν πρέπει να αισθάνεται ανασφαλής ο Τσίπρας, γιατί δεν υπάρχει αντίπαλη προσωπικότητα αυτή τη στιγμή που διεκδικεί την ηγεσία του κόμματος. Είναι αναμφισβήτητος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι σαφές και για αυτό και δεν καταλαβαίνουμε την επιμονή του να γίνει ψηφοφορία μεταξύ των μελών με έναν υποψήφιο».

Φίλης: Κρινόμαστε ως σύνολο, όχι μόνο ο Τσίπρας

Ο πρώην υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι «αν υπήρχαν διαφορετικές απόψεις, θα είχε κάποια αξία να κουβεντιάζαμε μια τέτοιου είδους διαδικασία. Αλλά με έναν υποψήφιο να τρέχει τώρα, να γίνεται μια ψηφοφορία με 70, 100, 200 χιλιάδες ανθρώπους, δεν νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο δημιουργεί συνθήκες μιας ουσιαστικής συμμετοχής. Αυτό είπε ο Τσακαλώτος και όχι ότι είναι ανασφαλής ο Τσίπρας, όπως λέγεται».

Ο κ. Φίλης έδωσε και την οπτική της αριστερής πτέρυγας για το πώς βλέπει το ρόλο του κ. Τσίπρα στο κόμμα και αν θεωρεί ότι ο πρόεδρος είναι το «δυνατό χαρτί» του ΣΥΡΙΖΑ. «Το δυνατό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο λαός ο δημοκρατικός. Ο αριστερός πολίτης, ο προοδευτικός πολίτης που εμπιστεύεται την προοπτική διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και με άλλες συμμαχίες. Αυτό είναι το δυνατό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ. Η εμπιστοσύνη του λαού σε ένα πρόγραμμα το οποίο προτείνουμε διακυβέρνησης της χώρας. Και σε αυτήν την προσπάθεια βεβαίως έχει διακριτό ρόλο ως Πρόεδρος του κόμματος μας, ο Αλέξης Τσίπρας. Συνεπώς, το σύνολο κρίνεται, όχι ένα πρόσωπο», υποστήριξε.

Στάση αναμονής από Κουμουνδούρου

Σημειωτέον ότι η Κουμουνδούρου απέφυγε οποιοδήποτε σχολιασμό απέναντι στο περιεχόμενο της πρώτης συνέντευξης του κ. Τσακαλώτου (εκείνης με τα καρφιά στον κ. Τσίπρα), ενώ δεν πήρε θέση ούτε για τη γραπτή ανακοίνωση, που έκανε το μεσημέρι της Δευτέρας και με την οποία απλώς έδινε κάποιες διευκρινίσεις, χωρίς να αλλάζει κάτι από την ουσία. Γενικά το επιτελείο του κ. Τσίπρα έδειξε να τηρεί στάση αναμονής, θεωρώντας ότι η αντίδραση της κομματικής βάσης ήταν σε αυτή τη φάση επαρκής απάντηση στον θεωρούμενο ιδεολογικό εκφραστή της αριστερής πτέρυγας.

Στις γραμμές πάντως των προεδρικών επικρατούσε έντονη δυσφορία, αν και ουδείς επέλεξε να πάρει ανοιχτά θέση, ώστε να μην προκληθεί χάος στο κόμμα. Στο παρασκήνιο όμως το κλίμα για τον άλλοτε τσάρο της οικονομίας ήταν βαρύ και ορισμένοι έλεγαν ότι εάν έχει το σθένος ο κ. Τσακαλώτος μπορεί να σταθεί απέναντι στον κ. Τσίπρα και να αναμετρηθεί μαζί του ενώπιον της κομματικής βάσης για να μετρηθούν αμφότεροι και ως πολιτικά πρόσωπα και για τις απόψεις του.

Πάντως, η τοποθέτηση του κ. Τσακαλώτου αποτιμάται από ψύχραιμους κομματικούς παρατηρητές ως «επιζήμια στο τέλος της ημέρας» ανεξάρτητα από τις προσωπικές προθέσεις του, αφού εκτιμάται ότι «ρίχνει νερό στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, το οποίο βρίσκεται προς απόσβεση αυτό το διάστημα», καθώς και ότι οξύνει τα εσωκομματικά πάθη ενόψει του Συνεδρίου, στο οποίο «πρωταγωνιστής θα έπρεπε να είναι η εναλλακτική κυβερνητική μας πρόταση», όπως επισημαίνουν.

Ειδήσεις σήμερα:

Eρχεται το car wallet: Αδεια, δίπλωμα οδήγησης και point system στο κινητό

Survivor: Οι τρεις Διάσημοι του τάκου και η… φωτιά στους «κόκκινους» που δεν έσβησε ούτε με τη βροχή – Δείτε βίντεο

Μπάιντεν: Βάζει στο στόχαστρο την οικονομική δραστηριότητα στις περιοχές των φιλορώσων αυτονομιστών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης