«Γκάζι» Μητσοτάκη - Σίσι για την ηλεκτρική διασύνδεση -Ραντεβού κορυφής στο Μόναχο

«Γκάζι» Μητσοτάκη - Σίσι για την ηλεκτρική διασύνδεση -Ραντεβού κορυφής στο Μόναχο

Από τις Βρυξέλλες, σήμερα το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Μόναχο για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας

mitsotakis_al_sisi
Η χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ-Σίσι στις Βρυξέλλες δεν ήταν απλώς μια συζήτηση δύο ηγετών με προσωπική φιλική σχέση. Οι κ. Μητσοτάκης και Σίσι, όμως, αποφάσισαν να πάρουν πάνω τους το project της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, ενώ συζήτησαν και για την αναβάθμιση της ενεργειακής συνεργασίας. Όπως είναι σαφές, η αναβαθμισμένη συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου είναι και μια απάντηση στην Τουρκία, η οποία από τη μια επιδιώκει να «δείξει τα δόντια» της και από την άλλη να διορθώσει βαθιά τραυματισμένες σχέσεις, όπως κάνει με το Ισραήλ και τα Εμιράτα.

Ως προς την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, για την οποία έπεσαν οι υπογραφές πριν από μερικές εβδομάδες, οι δύο ηγέτες έχουν αποφασίσει να «τρέξουν» τις εξελίξεις και να μην αφήσουν το έργο στην τύχη του. Γι΄αυτό και, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα λάβει χώρα τηλεδιάσκεψη των αρμοδίων με τη συμμετοχή και των κ. Μητσοτάκη και Σίσι, ενώ τα επιτελεία τους θα έχουν την εποπτεία του project. Το έργο, άλλωστε, ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον Αιγύπτιο πρόεδρο, καθώς μέσω της Ελλάδας, θα μεταφέρεται «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη, ενώ η χώρα μας με τη σειρά της φιλοδοξεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος, όπως πολλές φορές έχει πει ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ρόλος της «γέφυρας» για την προμήθεια ενέργειας στην Ευρώπη είναι για τον κ. Μητσοτάκη υπόθεση εθνικής σημασίας, καθώς δεν συνιστά μόνο μεγάλο βήμα προς την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά θωρακίζει και τη χώρα μας γεωπολιτικά λόγω του αναβαθμισμένου ρόλου που θα έχει. Υπό αυτό το πρίσμα, όσο και να πολώνει ο κ. Ερντογάν, ρητορικά αλλά και στο πεδίο, η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση. Και στις περιφερειακές σχέσεις παίζει σημαίνοντα ρόλο η καλή σχέση με την Αίγυπτο, την οποία η Τουρκία επιδιώκει να φλερτάρει με πολλούς τρόπους.

Μπαράζ επαφών στο Μόναχο

Από τις Βρυξέλλες, σήμερα το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Μόναχο για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας, το «Νταβός της Άμυνας», που φέτος πραγματοποιείται με υψηλούς προσκεκλημένους, όπως η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Μπόρις Τζόνσον, η Ουρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ακόμα και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ενώ θα ταξιδέψει και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Το πλούσιο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη ξεκινά σήμερα το μεσημέρι με τη συνάντησή του με τη μικτή αντιπροσωπεία Γερουσίας-Βουλής Αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον «σκληρό» Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή της Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ, σε μια συγκυρία που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο. Στην ομάδα των Αμερικανών περιλαμβάνονται γερουσιαστές με επιρροή, όπως ο Κρις Κουνς και ο Ρομπ Πορτμαν, σημαίνοντα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών Άνταμ Σμιθ, ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών Άνταμ Σιφ και ο Τεντ Ντόιτς, επικεφαλής της Επιτροπής για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική κ.α. Αργότερα το απόγευμα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συζήτηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ.

Στα ραντεβού του κ. Μητσοτάκη αυτό το διήμερο περιλαμβάνονται: ο υπουργός Άμυνας και αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένι Γκάντζ (μαζί με τον Ν. Παναγιωτόπουλο), ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι και η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι. Ακόμα, ο νέος πρόεδρος του CDU στη Γερμανία Φρίντριχ Μερτς, αλλά και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ.

Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία Άλκη: Πρόσωπα και ρόλους αναγνωρίζουν σήμερα οι φίλοι του Άλκη

Φωτιά σε πλοίο ανοιχτά της Ηγουμενίτσας - Εγκαταλείπουν οι επιβάτες με σωσίβιες λέμβους

MasterChef: Οι νικητές της ομαδικής και ατομικής ασυλίας και η απουσία του Κουτσόπουλου - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης