Πώς ο «αυτοσκοπός» του Γιώργου Τσίπρα θόλωσε το αμυντικό δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ

Πώς ο «αυτοσκοπός» του Γιώργου Τσίπρα θόλωσε το αμυντικό δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ

Εξηγήσεις για τη διατύπωση του βουλευτή  ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

iorgos_s
Στιγμές αμηχανίας στην αξιωματική αντιπολίτευση προκάλεσε η χθεσινή αποστροφή του Αναπληρωτή Τομεάρχη Άμυνας και Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργου Τσίπρα από το βήμα της Βουλής ότι «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός».

Αφορμή για την παραπάνω διατύπωση αποτέλεσε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αναβάθμιση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, μέσω της προμήθειας επιπλέον έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale, 3 φρεγατών Belharra και τορπιλών για τα υποβρύχια. Συγκεκριμένα, ο κ. Γιώργος Τσίπρας ανέφερε κατά την τοποθέτησή του πως «το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας είναι αυτό που πρέπει να υπηρετεί η άμυνα της χώρας».

«Η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός»

«Η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «πολύ πρόσφατα απέναντι στις δηλώσεις Τσαβούσογλου - αλλά και άλλων Τούρκων αξιωματούχων παλιότερα που δεν αμφισβητούν μόνο το δικαίωμα άμυνας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αλλά και την ίδια την εθνική κυριαρχία στα νησιά απάντηση οι δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνδέθηκαν με την κυριαρχία μας αλλά δεν έκαναν την παραμικρή νύξη για το δικαίωμα στην άμυνα». «Η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι δεδομένη, συνεχώς υποβαθμίζεται και αυτό δεν αλλάζει με καμία αγορά οπλικού συστήματος», κατέληξε.

Αποτέλεσμα της τοποθέτησης του Αναπληρωτή Τομεάρχη Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν να ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων τόσο από βουλευτές άλλων κομμάτων, όσο και από εκατοντάδες χρήστες των κοινωνικών δικτύων, οι οποίοι σχολίαζαν το «αμυντικό δόγμα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δείτε τα tweet
ts1_-_Αντιγραφη_-_Αντιγραφη
ts2_-_Αντιγραφη_-_Αντιγραφη
ts3
ts4


Εξηγήσεις για τη διατύπωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περί «αυτοσκοπού» ζήτησε, στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης χθες, από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας παράλληλα να υπογραμμίσει τις διαχωριστικές γραμμές ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπέρτατος αυτοσκοπός»

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «θα ήταν καλό να δώσετε και μία διευκρίνιση για αυτό το οποίο άκουσα από τον κ. Γιώργο Τσίπρα, τον εξάδελφό σας, ο οποίος είπε επί λέξει -έχω εδώ τα πρακτικά της Βουλής- ότι "τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας είναι αυτό το οποίο πρέπει να υπηρετεί η άμυνα της χώρας. Η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός". Επαναλαμβάνω: "η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός". Είναι έτσι;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε «Δεν είναι αυτοσκοπός. Επιμένετε, επιμένετε, επιμένετε ότι η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός. Για αυτή την παράταξη η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός, ο υπέρτατος αυτοσκοπός».

Τσίπρας: «Δεν μπορεί να υπάρχει διαφωνία»

Κλείσιμο
Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας παρείχε πλήρη πολιτική κάλυψη στον Αναπληρωτή Τομεάρχη του κόμματός του, λέγοντας πως «μπορούμε να μη διαφωνούμε στα αυτονόητα, στα δεδομένα, στο τι πράττει το κάθε κόμμα, το τι ψηφίζει, να μην αποκόπτουμε φράσεις των πολιτικών μας αντιπάλων για να δημιουργούμε εντυπώσεις, να μη θολώνουμε τα νερά σε κριτική που ασκείται».

«Σήμερα αποκόπτετε μια φράση, ενώ δεν μπορεί να υπάρχει διαφωνία στο ότι η άμυνα της χώρας δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της, αν δεν υπηρετεί μια συγκροτημένη πολιτική ασφάλειας και μια συγκροτημένη εξωτερική πολιτική», περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κατέληξε, «τα δεδομένα μην τα αμφισβητούμε, διαφορετικά δεν έχει νόημα να συζητάμε σε επίπεδο Εθνικού Κοινοβουλίου λες και μιλάμε σε επίπεδο φοιτητικού αμφιθεάτρου, ιδιαίτερα για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής».

Ενεργητική εξωτερική πολιτική

Για την Κουμουνδούρου, άλλωστε, η «επίμαχη» φράση του Αναπληρωτή Τομεάρχη του κόμματος, Γιώργου Τσίπρα ηχεί ως εντελώς αυτονόητη, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι η διαρκής προμήθεια και συσσώρευση νέων αμυντικών εξοπλισμών και οπλικών συστημάτων, δεν συνεπάγεται αυτόματα την αμυντική θωράκιση της χώρας. Αντίθετα, η Κουμουνδούρου φέρεται να προκρίνει ως αποτελεσματικό μέτρο την άσκηση μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, παρεμβατικής σε περιφερειακό επίπεδο, η οποία θα περνά μέσα από την ανάδειξη της Ελλάδας σε «ισχυρό παίκτη», με τη σύναψη συμμαχιών και τη χρήση των κατάλληλων μέσων, ανάμεσα στα οποία και οι εξοπλισμοί.

Τελικά, τα πολλά… μποφόρ από τον άνεμο των κοινωνικών αντιδράσεων απέναντι στη δήλωση του κ. Γιώργου Τσίπρα είχαν ως αποτέλεσμα την μερική αναδίπλωσή του αργά χθες το απόγευμα, μολονότι στη διευκρινιστική του τοποθέτηση επανέλαβε «ευθαρσώς» τη φράση του ότι «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός», αποδίδοντας τον όλο θόρυβο γύρω από την αρχική διατύπωσή του στην «μονταζιέρα της ΝΔ».

Η διευκρινιστική δήλωση του κ. Τσίπρα:

«Για ακόμη μια φορά, ο κ. Μητσοτάκης επιδίδεται στο προσφιλές της άθλημα της μονταζιέρας. Απομονώνει, κόβει και ράβει, διαστρεβλώνει. Με μοναδικό στόχο να τροφοδοτήσει τους πιστούς της λίστας Πέτσα τίτλους fake news. Απευθύνονται σε χαχόλους.

Για του λόγου το αληθές, επαναλαμβάνω όσα πραγματικά είπα από το βήμα της Βουλής ως εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας είναι αυτό που πρέπει να υπηρετεί η άμυνα της χώρας. Η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός». Το αυτονόητο, δηλαδή. Και το επαναλαμβάνω ευθαρσώς: Αυτοσκοπός δεν μπορεί να είναι η Άμυνα, αυτοσκοπός δεν μπορούν να είναι τα εξοπλιστικά, αυτοσκοπός δεν μπορούν να είναι τα Rafale. Αυτά είναι τα μέσα που κάθε φορά πρέπει αν εξετάζονται και, όπου είναι αναγκαία, επιλέγονται για τον πραγματικό σκοπό: την ασφάλεια της χώρας, την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, την υποστήριξη της εξωτερικής μας πολιτικής.

Όσοι κομπάζουν για τα έξι επιπλέον ραφάλ και «σοκάρονται» από το αυτονόητο είναι οι ίδιοι που δήλωναν ότι η κόκκινη γραμμή στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της χώρας είναι τα έξι ναυτικά μίλια. Αυτό αρκεί.

Όλα τα άλλα, απηχούν την αγωνία της ΝΔ για θόρυβο με fake news, προκειμένου να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα, αφήνοντας τον ελληνικό λαό έρμαιο της χειρότερης καθημερινότητας των τελευταίων ετών. Δυστυχώς για τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, η κοινωνία δεν απαρτίζεται από χαχόλους».

Παναγιωτόπουλος: Εντολή Μητσοτάκη η άμυνα

Απάντηση στις αιτιάσεις περί «αυτοσκοπού» επεφύλαξε και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος στον εισηγητή του νομοσχεδίου από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργο Τσίπρα αναφέροντας, σε προσωπικό τόνο, πως «εδώ και δύο χρόνια για μένα η άμυνα είναι αυτοσκοπός. Είναι η εντολή που μου έδωσε ο Πρωθυπουργός. Φέρε σχέδιο μου είπε. Κανόνισε να είναι κοστολογημένο και στη βάση των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ενέκρινε, μου ανέθεσε να το υλοποιήσω και το υλοποιώ».

«Είναι συλλογική προσπάθεια. Εγώ μιλάω με τα στελέχη χωρίς να φοράω παραλλαγές και στολές εκστρατείας και τους λέω ότι εγώ είμαι εδώ για να σας βοηθάω στο έργο σας. Είναι δυσβάστακτο το οικονομικό κόστος αλλά το εθνικό όφελος είναι ανυπολόγιστο», επισήμανε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Το Άρθρο 4

Παρά την άπλετη στήριξη που παρείχε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στον Αναπληρωτή Τομεάρχη Άμυνας του κόμματός του, η διατύπωση του κ. Γιώργου Τσίπρα περιγράφεται, κατά πληροφορίες, ως «λεκτικά άστοχη» από μερίδα στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία συμμερίζονται, όμως, σε μεγάλο βαθμό τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο κατάληξης των εξοπλιστικών προγραμμάτων σε μια ατέρμονη κούρσα εξοπλισμών.

Πιο μουδιασμένα, ωστόσο, εμφανίζονται, στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ορισμένα στελέχη που ανακάλεσαν στην μνήμη τους το Άρθρο 4 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «Κάθε Έλληνας που μπορεί να φέρει όπλα είναι υποχρεωμένος να συντελεί στην άμυνα της Πατρίδας, σύμφωνα με τους ορισμούς των νόμων», εκτιμώντας παράλληλα ότι αντίστοιχες διατυπώσεις, όπως αυτή περί «αυτοσκοπού», «θολώνουν» το αμυντικό δόγμα του κόμματος.

Σφοδρή υπήρξε και η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία επανήλθε με ανακοίνωσή της, μετά τη διευκρινιστική δήλωσή του κ. Γιώργου Τσίπρα, αναφέροντας πως:

«Ο κ. Γιώργος Τσίπρας αντί να ζητήσει συγγνώμη ή έστω να προσπαθήσει να ανασκευάσει την επικίνδυνη και απαράδεκτη δήλωση του, όχι μόνο επιμένει, αλλά ζητάει και τα ρέστα. Με περισσό θράσος επαναλαμβάνει αυτούσια τα όσα είπε. Προφανώς για τον κ. Τσίπρα που ανήκει στο κόμμα του “η θάλασσα δεν έχει σύνορα” η θωράκιση της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, για τη δική μας παράταξη η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος σκοπός».

Ειδήσεις σήμερα:

Παιχνίδι «της γάτας με το ποντίκι» στην Ουκρανία: Υπάρχει ακόμα κίνδυνος εισβολής, λένε οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Αποφάσεις σήμερα για διασκέδαση, σχολικές εκδρομές και γήπεδα - Τι θα ισχύσει για τις μάσκες

Επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά - Πού θα είναι ισχυρά τα φαινόμενα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης