Άγνωστο αν θα έρθουν τουρκικά F-16 στον Άραξο για την άσκηση «Nato Tiger Meet»

Άγνωστο αν θα έρθουν τουρκικά F-16 στον Άραξο για την άσκηση «Nato Tiger Meet»

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική από τα τουρκικά δημοσιεύματα - Προς το παρόν, η μεταστάθμευση τουρκικών F-16 στην 116 Πτέρυγα Μάχης δεν έχει κλειδώσει

f16_araksos
Μπορεί τα τουρκικά δημοσιεύματα να παρουσιάζουν σαν... ειλημμένη απόφαση ότι τον Μάιο του 2022 τουρκικά F-16 θα προσγειωθούν στην αεροπορική βάση του Αράξου, η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.

Τον Μάιο προγραμματίζεται η διεξαγωγή της άσκησης «Nato Tiger Meet» στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο, με την συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών από πολεμικές αεροπορίες αρκετών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, παρά τα όσα προδίδει το όνομά της, δεν πρόκειται για ΝΑΤΟϊκή άσκηση αλλά για γυμνάσια που διοργανώνεται από την φιλοξενούσα χώρα, την Ελλάδα εν προκειμένω, η οποία προσκαλεί στο παίγνιο με τη διαδικασία Invitex όποια χώρα επιθυμεί. Και βέβαια, η άσκηση «Nato Tiger Meet» δεν διοργανώνεται ούτε και σχεδιάζεται από το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο στο Ράμσταϊν αλλά από την φιλοξενούσα χώρα, την Ελλάδα δηλαδή.

Θα συμμετάσχουν οι Τούρκοι στην άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας και θα στείλουν τελικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block50 να μετασταθμεύσουν στον Άραξο; Το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί ακόμη, ούτε και είναι εύκολο να προεξοφληθεί η συμμετοχή των Τούρκων. 

Κι αυτό διότι, πρωτ' απ' όλα, όπως όλοι οι ξένοι συμμετέχοντες που θα έρθουν στον Άραξο τον Μάιο, οι Τούρκοι θα πρέπει να υποβάλλουν στις ελληνικές αρχές σχέδιο πτήσης, δηλαδή να αναγνωρίσουν την διαδικασία που καθημερινώς παραβιάζουν στο Αιγαίο, ενδεχόμενο διόλου πιθανό. Επιπλέον, οι Τούρκοι συμμετέχοντες στην άσκηση «Nato Tiger Meet» θα πρέπει να αναγνωρίσουν όλο τον σχεδιασμό της άσκησης, και να συμφωνήσουν στις περιοχές που θα πραγματοποιηθούν οι συνδυασμένες ασκήσεις σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο. Θα αποδεχθούν οι Τούρκοι τα σενάρια της Πολεμικής Αεροπορίας ή θα εγείρουν ενστάσεις προκειμένου να δημιουργήσουν τετελεσμένο και να αναδείξουν τις γνωστές διαφωνίες τους για τα όρια του εθνικού εναέριουχ χώρου;

Παρά το γεγονός ότι η στάση των Τούρκων στα ερωτήματα αυτά θα πρέπει να θεωρείται περίπου δεδομένη, ακόμη δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο μεταστάθμευσης τουρκικών F-16 στον Άραξο. Προφανώς, το ενδεχόμενο να προσγειωθούν τελικά στην 116 Πτέρυγα Μάχης και να λάβουν μέρος και τουρκικά F-16 στην άσκηση «Nato Tiger Meet»  είναι πολύ λιγότερο πιθανό από την πιθανότητα να ματαιωθεί η μεταστάθμευση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ελλάδα για λίγες ημέρες.

«Η συμμετοχή των Τούρκων στην άσκηση δεν έχει οριστικοποιηθεί» απαντά λακωνικά αρμόδια πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με την οποία συνομίλησε το protothema.gr.  

Ειδήσεις σήμερα:

Αποκλιμάκωση ή μπλόφα; Επιστρέφουν στη βάση τους ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία


Διονύσης Χαριτόπουλος: Οι άγνωστες ιστορίες για τον Άρη Βελουχιώτη και τους αντάρτες του

Αναβλήθηκε για τις 4 Απριλίου η δίκη του προπονητή ιστιοπλοΐας που κατηγορείται για βιασμό 11χρονης αθλήτριάς του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης