Το ΥΠΕΞ καλεί τους Έλληνες πολίτες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία

Το ΥΠΕΞ καλεί τους Έλληνες πολίτες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία

Πρόκειται για περίπου 2.000 Έλληνες που βρίσκονται στη χώρα - Ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται τα ταξίδια από την Ελλάδα

ukraine-aerodromio-arthro
Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί του Έλληνες πολίτες να αποχωρήσουν από την Ουκρανία.

Με ανακοίνωσή του, το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας».

Το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο.

Προηγήθηκε σύσκεψη μεταξύ του Νίκου Δένδια, του Νίκου Παναγιωτόπουλου, της Νίκης Κεραμέως και του Ανδρέα Καστανιώτη.

Σε περίπτωση που οι εξελίξεις στο θέμα της Ουκρανίας είναι αρνητικές, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα πιθανά σενάρια, ιδίως ως προς την ασφάλεια της τροφοδοσίας.

Η ανακοίνωση: 

Συνεκλήθη σήμερα το πρωί σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των εν λόγω Υπουργείων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, και παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα.

Συνιστάται επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο.

Επισημαίνεται εν προκειμένω ότι το προσωπικό της Πρεσβείας Κιέβου έχει μειωθεί στο απαραίτητο.

Παράλληλα θα ενισχυθεί το προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης.

Στην Ελλάδα επέστρεψαν Έλληνες εκπαιδευτικοί στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι Έλληνες εκπαιδευτικοί που υπηρετούσαν στην Ουκρανία επαναπατρίστηκαν ήδη.

Κλείσιμο
Μόσχα ο Δένδιας

Στη Μόσχα ο Δένδιας

Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να μεταβεί στην ρωσική πρωτεύουσα την επόμενη Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου. Την επομένη, Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ

Οι συνομιλίες Δένδια-Λαβρόφ στην Μόσχα γίνονται σε μια περίοδο που η κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Δύση δημιουργεί προβληματισμό, όχι μόνο για το ουκρανικό πρόβλημα αλλά και για μια σειρά άλλα θέματα στα οποία οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εξάρτηση από την Ρωσία, όπως το φυσικό αέριο, οι τιμές του οποίου έχουν σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Ανακοίνωση υπουργείου Εξωτερικών για τον θάνατο δύο ομογενών και τον βαρύ τραυματισμό άλλων δύο στο χωριό Γράνιτνα της Ανατολικής Ουκρανίας 

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του «για τον αιφνίδιο θάνατο δύο ομογενών και τον βαρύ τραυματισμό άλλων δύο στο χωριό Γράνιτνα, το οποίο βρίσκεται πλησίον της γραμμής επαφής στην Ανατολική Ουκρανία. Εκφράζουμε επίσης τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση των τραυματισμένων».

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, υπεύθυνοι της διπλής ανθρωποκτονίας είναι τρεις στρατιώτες του Ουκρανικού στρατού, οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους ανωτέρω ομογενείς για ασήμαντη αιτία. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ζητήσει να μιλήσει τηλεφωνικώς με τον Ουκρανό ομόλογό του Dmytro Kuleba, προκειμένου να τονιστεί, εκ νέου, η ανάγκη προστασίας της Ελληνικής Κοινότητας στην Ουκρανία.


Ειδήσεις σήμερα:

Καταδιώξη με πυροβολισμούς στο Μενίδι - Τραυματίστηκε αστυνομικός

Πού είναι ο Ιβάν; Τα σενάρια για την «εξαφάνιση» Σαββίδη

Καμίλα Βαλίεβα: Το κορίτσι-θαύμα του καλλιτεχνικού πατινάζ επιστρέφει στον πάγο - Ελεύθερη να αγωνιστεί στο Πεκίνο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης