Τσαβούσογλου: Αμφισβητεί την κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου που έχουν στρατό

Τσαβούσογλου: Αμφισβητεί την κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου που έχουν στρατό

Υπενθυμίζει την -αμφιβόλου ισχύος- επιστολή της Άγκυρας στον ΟΗΕ για την αποστρατικοποίηση των νησιών - Προανήγγειλε διπλωματικές κινήσεις - Νέα επίθεση στην Κύπρο: «Έχουν παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας εννέα φορές» - Δείτε βίντεο

cavusoglu_prokliseis_art
Σε νέο παραλήρημα και ελεεινολογία κατά της Ελλάδας προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φτάνοντας στο σημείο, για ακόμη μία φορά την κυριαρχία της χώρας μας στα νησιά του Αιγαίου, θέτοντας ως πρόφαση το αίτημα της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση.

Όλα συνέβησαν στην συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, όπου και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπενθύμισε πως η Άγκυρα έχει στείλει την περιβόητη επιστολή στον ΟΗΕ, για την οποία έχει λάβει απάντηση από την Αθήνα, στην οποία τονίζεται ότι μπορεί να εγείρεται μέχρι και θέμα κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου εφόσον η Αθήνα έχει επιλέξει να τοποθετήσει στρατεύματα σε αυτά παραβιάζοντας διεθνείς συνθήκες.

«Στον ΟΗΕ στείλαμε δύο επιστολές, τις στείλαμε επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς από τη δεκαετία του 1960» ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Στην επιστολή που γράψαμε αναφέραμε πως η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους των συνθηκών, αυτά τα νησιά δόθηκαν υπό όρους, και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση τότε είναι συζητήσιμη η κυριαρχία των νησιών αυτών. Διότι παραβιάζονται οι όροι. Στείλαμε τις επιστολές μας. Θα παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό. Αν χρειαστεί θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και μετά ξεκινάει αυτή η συζήτηση».

Δείτε βίντεο:
Στην συνέχεια ο Τούρκος ΥΠΕΞ ξεπερνά τα όρια για ακόμη μία φορά λέγοντας, αναφερόμενος στο Κυπριακό πως η ελληνοκυπριακή πλευρά «έχει παραβιάσει την τουρκική υφαλοκρηπίδα μας 9 φορές».

«Κάποιες από αυτές τις πρωτοβουλίες μπλοκαρίστηκαν διπλωματικά και κάποιες από το ναυτικό μας στο πεδίο. Κάνοντας τις απαραίτητες προειδοποιήσεις, δεν αφήσαμε αυτά τα πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας τόσο στα νότια όσο και στα δυτικά. Η αποφασιστικότητά μας είναι ξεκάθαρη. Μόνο εάν συνεργαστείτε με την Τουρκία μπορεί να γίνει το ο,τιδήποτε εδώ. Πρόκειται για επιστημονική έρευνα; Μόνο αν πάρεις άδεια από την Τουρκία. Η στάση μας σε αυτό το θέμα δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Είμαστε δυνατοί και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την υφαλοκρηπίδα μας», είπε χαρακτηριστικά.

Οι τουρκικές επιστολές στον ΟΗΕ και η απάντηση της Ελλάδας

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται πως όλα ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, με επιστολή του στον γ.γ, των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες στις 13 Ιουλίου κατηγορούσε την Ελλάδα πως «παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες με τη στρατιωτικοποίηση των νησιών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο»

Λίγα 24ωρα μετά στις 27 Ιουλίου η Ελληνίδα μόνιμη αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη απαντούσε σε κάθε αξίωση της Τουρκίας με πλήρη επιχειρηματολογία επικαλούμενη το Διεθνές Δίκαιο απορρίπτοντας κάθε προσπάθεια της Άγκυρας να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο ανατολικό Αιγαίο.

Ωστόσο στις 30 Σεπτεμβρίου ο Φεριντούν Σινιρλίογλου επανήλθε με ακόμα πιο παράλογη ρητορική όπου σε επιστολή του στον Αντόνιο Γκουτέρες, σημείωνε μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιωτικοποίησή τους». Δηλαδή, τα νησιά αυτά δεν θα έπρεπς να ανήκουν πλέον στην Ελλάδα από την στιγμή που αυτή διατηρεί στρατό σε αυτά!

Ο Σινιρλίογλου επαναλάμβανε ότι το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης αφορά τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία, ενώ προσέθετε ότι για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη οι προβλέψεις είναι ακόμη αυστηρότερες λόγω «εγγύτητας στην τουρκική ενδοχώρα». Έτσι, καλούσε... «για ακόμα μία φορά την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστρατιωτικοποίησης» μιας σειράς συνθηκών «και να επαναφέρει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως ήταν πριν από την πραγματοποίηση των παραβιάσεων της Ελλάδας».

Ειδήσεις σήμερα:

Ζήτησε από τη γυναίκα του να τραβήξει σε βίντεο τη βουτιά του σε παγωμένο ποτάμι και πνίγηκε μπροστά της!

Τραγωδία στον Πύργο: Ο 88χρονος σκότωσε τον γιο του αδελφικού του φίλου για ένα χωράφι

Γονείς και γιατροί θα καταθέσουν για τους ανεξήγητους θανάτους των τριών κοριτσιών στην Πάτρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης