Γεωργιάδης στη Βουλή: Ο Ανδρουλάκης ακολουθεί τη στρατηγική της... Ωραίας Ελένης

adwnis_olomeleia_New_2xr

Σφοδρή αντιπαράθεση για τον Νίκο Ανδρουλάκη - Τι είπε ο υπουργός Ανάπτυξης - Τι του απάντησε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη - Δείτε βίντεο

Για «λαϊκισμό χειρίστου είδους», κατηγόρησε το Κίνημα Αλλαγής ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης στη Βουλή, για το «τσουνάμι» ακρίβειας, και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα, με τη μείωση των φόρων, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με τα οικονομικά μέτρα στήριξης- έχει ήδη αντιμετωπίσει σε επίπεδο τσέπης το πρόβλημα της ακρίβειας και θα συνεχίσει και το 2022».

Αναφερόμενος στον νέο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, ο κ. Γεωργιάδης χρησιμοποίησε έναν ευφάνταστο παραλληλισμό για να αναφερθεί στην στρατηγική που ακολουθεί, λέγοντας πως προσομοιάζει με την «Ωραία Ελένη» από το έπος του Ομήρου. «Είναι καλή συνταγή αλλά για λίγο. Εγώ την ονομάζω “η συνταγή της Ωραίας Ελένης”. Ο Όμηρος στην Ιλιάδα δεν έχει οποιουδήποτε είδους περιγραφή της Ωραίας Ελένης. Αν είναι ξανθιά ή μελαχρινή, κοντή ή ψηλή. Ο κάθε Έλληνας ονειρεύεται την Ωραία Ελένη όπως επιθυμεί. Είναι καλό για την ποίηση. Βοηθάει και στην πολιτική για λίγο. Δε λες τίποτα για τη Novartis, λες κάτι φληναφήματα για την Πορτογαλία, αλλά με το πρώτο άρθρο σε τσακώσαμε. Γιατί σου αρέσει η Πορτογαλία του 1,3, αλλά όχι η Ελλάδα του 1,2 (σ.σ. πληθωρισμό)», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, προκαλώντας αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης μάλιστα χαρακτήρισε άδικη την κριτική του Νίκου Ανδρουλάκη με οικονομικό υπόδειγμα την Πορτογαλία για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνοντας πως «δεν μου αρέσει η αδικία που εξάρει μια άλλη χώρα και υποτιμά τη δική του».

Δείτε βίντεο:Η σύγκρουση συνεχίστηκε όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Κ. Σκανδαλίδης διέκοψε την ομιλία του κ. Γεωργιάδη. «Θέλετε να γίνετε ένα με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ένα με τον Πολάκη και τον Βαξεβάνη; Γίνετε. Εγώ στα γούστα των ανθρώπων δεν εμπλέκομαι» αντέδρασε ο υπουργός

Τα αίματα άναψαν κόκκινο όταν ο κ. Γεωργιάδης θέλησε να απαντήσει σε αναφορά της γραμματέως της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελίας Λιακούλη πως η κυβέρνηση δεν κάνει ελέγχους και παρεμβάσεις: "Αυτό είναι αδικία . Και την αδικία δεν τη θέλω. Ούτε ο Θεός τη θέλει και γι'αυτό θα σας τιμωρήσει. Την πλατφόρμα e katanalotis την ξέρετε; 370.000 άνθρωποι μπήκαν χθες. Δεν τη δείχνετε και σε ένα κινητό στον Ανδρουλάκη μπας και ξεστραβωθεί;" είπε. Η συγκεκριμένη φράση ωστόσο διεγράφη από τα πρακτικά και με την σύμφωνη γνώμη του κ. Γεωργιάδη.

Κλείσιμο
Ο σχολιασμός αυτός δεν έμεινε αναπάντητος από το Κίνημα Αλλαγής, και το «βάρος» της υπεράσπισης του Νίκου Ανδρουλάκη πήρε η γραμματεάς της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία είπε πως «ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι Ωραία Ελένη αλλά κραταιός Νικόλας. Χωνέψτε το. Αυτός είναι ο Πρόεδρός μας. Καταλαβαίνω όσα λέτε αλλά δείχνουν τη φουρτούνα σας».

Γεωργιάδης για την αύξηση στις τιμές

Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας για την πορεία του πληθωρισμού αλλά και για το κύμα της ακρίβειας είπε: «Ευθύνεται η κυβέρνηση της Ελλάδος, κύριοι του Κινήματος Αλλαγής, για τον πληθωρισμό; Η έκθεση της Eurostat η προχθεσινή για τον πληθωρισμό, δείχνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει πολύ χαμηλότερα από τους περισσότερους. Λέτε για την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, στην Ελλάδα. Σας καταθέτω, από τον FAO, τον παγκόσμιο οργανισμό για την ασφάλεια των τροφίμων, στοιχεία που δείχνουν ότι παγκοσμίως, στο σύνολο της υδρογείου σφαίρας, ότι οι τιμές των τροφίμων το 2021, φτάσανε στο υψηλότερό τους σημείο εδώ και μια δεκαετία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης φταίνε για την παγκόσμια αύξηση των τιμών τροφίμων; Καταθέτω και από γερμανική στατιστική υπηρεσία την εξέλιξη του πληθωρισμού στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας για να καταλάβετε, εν μέσω ποιου φαινομένου κυβερνούμε. Είναι ο μεγαλύτερος πληθωριστικός κύκλος που έχει γνωρίσει η ΕΕ, η Ευρώπη εν τω συνόλω και ο πλανήτης, από τον Β' παγκόσμιο πόλεμο», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και προσέθεσε ότι «το φαινόμενο έχει σχέση με την καραντίνα, με τα μεγάλα πακέτα στήριξης που έδωσαν στις αγορές χρήμα που με κάποιον τρόπο πρέπει να απορροφηθεί, και το χρήμα, ως γνωστόν, καίγεται για τον πληθωρισμό, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, με τον ανταγωνισμό στην αγορά φυσικού αερίου, με την επιτάχυνση των στόχων για την πράσινη ενέργεια που έχει θέσει η ΕΕ».

Το φαινόμενο είναι πολυπαραγοντικό, γι΄ αυτό και έχει διάρκεια μεγαλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις και γι΄αυτό πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά, γιατί θα μας απασχολήσει τελικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, είπε ο κ. Γεωργιάδης και αναφέρθηκε στις δράσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού τους τελευταίους μήνες, για τον έλεγχο των καρτέλ και στα σούπερ μάρκετ, και στη χονδρεμπορική αλυσίδα, και γενικά σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, για να σημειώσει ότι έγιναν οι περισσότεροι έλεγχοι της δεκαετίας.

Κατέθεσε επίσης στη Βουλή τα αποτελέσματα των καθημερινών ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, για να υπογραμμίσει ότι η παρούσα πολιτική ηγεσία θέσπισε, για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία, ανώτατο όριο κέρδους, όχι μεγαλύτερο του Φεβρουαρίου του 2020, έτσι ώστε να υπάρχει εργαλείο στους ελέγχους και να επιβάλλονται πρόστιμα στα φαινόμενα αισχροκέρδειας. «Βάσει αυτής της διάταξης, ελέγχονται καθημερινά οι τιμές στα σούπερ μάρκετ», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων και προσέθεσε ότι τα μέτρα έχουν αποτέλεσμα, επικαλούμενος ιδίως την πορεία τιμών στις μάσκες για την πανδημία, στις τιμές των αντισηπτικών. Ιδίως, όπως τόνισε, με τη θετική παρέμβαση της κυβέρνησης και το e-καταναλωτής, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται πού θα βρουν τις φθηνότερες τιμές, κοντά στο σπίτι τους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων σχολίασε όσα είχε παρατηρήσει νωρίτερα ο επικεφαλής της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης για τη διορατικότητα του κ. Γεωργιάδη, όταν προέβλεπε ότι θα αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές, τον Δεκέμβριο που πέρασε. «Ως προς την πρόβλεψη μου, καταθέτω χθεσινό άρθρο από το Reuters, που αναφέρει ότι δυστυχώς η ΕΚΤ έχει πολύ κακό προηγούμενο, στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης για να προσθέσει: «Απέτυχε η ΕΚΤ στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και προφανώς, ο υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδος, τις εκθέσεις της ΕΚΤ τις διαβάζει και της ΤτΕ διαβάζει. Και όταν αυτά τα ινστιτούτα, που έχουν τους πιο εξειδικευμένους επιστήμονες για να κάνουν αυτή τη δουλειά, πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους, ναι θα πέσω και εγώ έξω στην πρόβλεψή μου. Δικαιούμαι».

«Το φαινόμενο του πληθωρισμού είναι τόσο δυναμικό στην παγκόσμια οικονομία και τελικά τόσο πολύ περισσότερο πολυπαραγοντικό, όπου το να γίνουμε και προφήτες, είναι λίγο δύσκολο», είπε ο κ. Γεωργιάδης και προσέθεσε πως η όλη επιχειρηματολογία για την πρόβλεψή του, μπορεί να αντικατασταθεί με την πρόβλεψη της Κριστίν Λαγκάρντ, με την πρόβλεψη της αμερικανικής κεντρικής τράπεζες, με την πρόβλεψη των Moody's κλπ.

Στην Ελλάδα, δεν έχουμε στην πραγματικότητα άνοδο των τιμών. Η άνοδος που έχουμε οφείλεται στην άνοδο της τιμής της ενέργειας, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων καταθέτοντας στοιχεία του ΙΟΒΕ για τον πληθωρισμό το 2021 λόγω ενεργειακών αγαθών.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι ο πληθωρισμός, από τον Δεκέμβριο του 2021, στον Ιανουάριο του 2022, έπεσε κατά 0,2. «Όχι μόνο δεν ισχύει το επιχείρημα ότι έχουμε μια έκρηξη πληθωρισμού αλλά έχουμε μια πολύ ελαφριά κάμψη στον δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον Δεκέμβριο», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και επικαλέστηκε μελέτη του ΙΟΒΕ σύμφωνα με την οποία, η σημαντική άνοδος των τιμών τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο οφείλεται σε αποτέλεσμα βάσης, λόγω του χαμηλού επιπέδου του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, ένα χρόνο νωρίτερα.

Ενοχλημένοι στο ΚΙΝΑΛ

Πάντως, στελέχη του Κινήματος Αλλαγής εκφράζουν την έντονη ενόχλησή τους για το ύφος και τους χαρακτηρισμούς του κ. Γεωργιάδη κατά του κ. Ανδρουλάκη. Στέκονται στην φράση του υπουργού «Την πλατφόρμα e-katanalotis- τη ξέρετε; Ξέρετε πόσοι συμπολίτες μας μπήκαν; 370.000! Δεν τη δείχνετε και στον Ανδρουλάκη να ξεστραβωθεί;» και τονίζουν πως δεν μπορεί μέλος της κυβέρνησης να απευθύνεται με τέτοιους όρους σε πρόεδρο κόμματος.

Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία 19χρονου στη Θεσσαλονίκη: Κατηγορείται για ανθρωποκτονία με δόλο ο 23χρονος Αλβανός

«Σας έχω θυμώσει γιατί αφήσατε την αγκαλιά μου άδεια»: Η συγκλονιστική ανάρτηση της μάνας που έχασε τα τρία παιδιά της στην Πάτρα

Διαφήμιση για μπισκότα Παπαδοπούλου: Λύγισε το Twitter με το νέο σποτ
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης