Τσίπρας: Ζητά ξανά εκλογές - Τι είπε για εσωκομματικά, Πολάκη και Κίνημα Αλλαγής

Τσίπρας: Ζητά ξανά εκλογές - Τι είπε για εσωκομματικά, Πολάκη και Κίνημα Αλλαγής

«Σε κάποια συμφωνώ, σε κάποια διαφωνώ» με τον Πολάκη, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

tsipras-3
Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ θα κερδίσει τις εκλογές ως «τέκνο της ανάγκης» εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας πως τα δύσκολα είναι μπροστά για τον Νίκο Ανδρουλάκη – «Αφού είναι τόσο μάγκας και νταής λοιπόν και μας λέει γαλοπούλες γιατί δεν πάει να κάνει εκλογές;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απαντώντας στον Πρωθυπουργό.

Συνέντευξη σε υψηλούς τόνους και εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και τους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Γιώργο Σιαδήμα, εξαπολύοντας μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση.

Ξεκινώντας, ως «και παθών», από τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «απολύτως αποτυχημένη και επικίνδυνη» για τη δημόσια υγεία, κάνοντας παράλληλα λόγο για «τραγωδία που αντικατοπτρίζεται σε χαμένους ανθρώπους που θα είχαν σωθεί». Αναφορικά με τη στάση του Πρωθυπουργού στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι αναξιόπιστος, γιατί έχει βασική ευθύνη για την πορεία των πράγματων», παρομοιάζοντάς τον με «επιταχυντή της κρίσης».

Ο Αλέξη Τσίπρας στο Kontra Channel

Στο πλαίσιο αυτό, «το να φύγει αυτή η κυβέρνηση είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα επιβίωσης, είναι ζήτημα δημοκρατίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «το μεγάλο και το επείγον ζήτημα είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση -και το λέω ξεκάθαρα-γιατί έχει αποτύχει και γιατί είναι επικίνδυνη».

Κλείσιμο
Αναφορικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα του εμβολιασμού, ο επικεφαλής της υπογράμμισε ότι «η αντιπολίτευση στην Ελλάδα στάθηκε την κρίσιμη ώρα σε όλα τα θέματα στο πλευρό της κυβέρνησης», καθώς «στα κρίσιμα ζητήματα βάλαμε πλάτη» συμπλήρωσε, αποκλείοντας, ωστόσο, κάθε πιθανότητα συνεννόησης «πάνω στα ερείπια», δηλαδή στην παρούσα φάση. Στον αντίποδα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί την «υπονόμευση της δημόσιας υγείας», αφού «κλείνει το Νοσοκομείο Παίδων και σχεδιάζει συγχωνεύσεις νοσοκομείων σε όλη τη χώρα».

«Μας χωρίζει άβυσσος»

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με την αποστροφή του Πρωθυπουργού ότι «μας χωρίζει άβυσσος», ενώ ανακάλεσε από την μνήμη του τη στάση του Πρωθυπουργού, την περίοδο που ήταν αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφορικά με τη «σπίλωση» της μνήμης του πατέρα του κ. Τσίπρα. Στον αντίποδα, «εμείς δεν ασχοληθήκαμε με την οικογένειά του ποτέ» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ αναφορικά με την οικογένεια του κ. Μητσοτάκη, παρατηρώντας, ωστόσο, ότι «όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο και καταθέσεις πόθεν έσχες και συμπεριλαμβάνει και τη σύζυγό σου, οφείλει το πόθεν έσχες να ανταποκρίνεται στη νομιμότητα».

Εγώ είμαι αυτοδημιούργητος

Σε προσωπικό τόνο, «εγώ δεν ήμουν γόνος ούτε πλούσιας ούτε πολιτικής οικογένειας, να έχω πατέρα πρωθυπουργό ή να προέρχομαι από πολιτικό τζάκι. Εγώ ήμουν ένας μαθητής στο δημόσιο Λύκειο, στο Πολυκλαδικό Αμπελοκήπων. Εκείνος όλη του την ζωή πέρασε στα πούπουλα. Είχε σαν στόχο προσωπικό και οικογενειακό να γίνει πρωθυπουργός γιατί έχουν οικογενειακή παράδοση, να κυβερνάνε την χώρα. Εγώ είμαι αυτοδημιούργητος, εκείνος μας είπε ότι κόλλησε ένσημο όταν ο πατέρα του ήταν πρωθυπουργός, τα βρήκε όλα έτοιμα στην ζωή του», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Δεύτερη φύση η εξαπάτηση

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κυβερνητική πολιτική λειτουργεί ως «επιταχυντής της κρίσης της ακρίβειας», εγκαλώντας την ίδια ώρα την κυβέρνηση ότι δεν έχει πάρει μέτρα να προστατέψει το εισόδημα και τα νοικοκυριά. Την ίδια ώρα, «οι αυξήσεις που βλέπουμε στην ακρίβεια της χώρας μας είναι εξωφρενικές και εδώ είμαστε πρωταθλητές στην τιμή της χονδρικής» εκτίμησε ο κ. Τσίπρας και σχολίασε πως «πριν από ένα μήνα ο Γεωργιάδης δεν έβλεπε ακρίβεια στα σούπερ μαρκετ». «Όταν θες να στηρίξεις την κοινωνία και το εισόδημα, αυξάνεις τον κατώτατο μισθό» παρατήρησε, ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «έχει κάνει την πολιτική εξαπάτηση δεύτερή της φύση» αναφορικά με τις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος.

«Στο τέλος της ημέρας η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή. Η πραγματικότητα είναι πεισματάρα» υπογράμμισε ακόμη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σήκωσε το γάντι του Πρωθυπουργού αναφορικά με τις πρόωρες εκλογές και τις γαλοπούλες, λέγοντας πως «αφού είναι τόσο μάγκας και νταής λοιπόν και μας λέει γαλοπούλες γιατί δεν πάει να κάνει εκλογές;»

Απαριθμώντας, ακόμη, σειρά χωρών που προχώρησαν σε εκλογές εν μέσω πανδημίας, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι «είχαμε αναστείλει ένα μεγάλο μέρος πολιτικής μας δραστηριότητας ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης» λόγω της κατάστασης, αλλά «από την έγνοια να σωθούν όσο δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές γίνεται, ζητάμε εκλογές», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την προοπτική μιας «προοδευτικής κυβέρνησης», ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν πιστεύει στη σταθερότητα των μονοκομματικών κυβερνήσεων, αφού «οι κυβερνήσεις οι μονοκομματικές είναι αυτές που οδήγησαν στη χρεοκοπία». Σε μια άλλη περίπτωση, «κυβερνήσεις συνεργασίας, ιδίως σε μια έντιμη βάση μπορεί να να είναι σταθερότερες κυβερνήσεις» επισήμανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολιάζοντας πως «έξω από το χορό πολλά τραγούδια λες» για τη στάση, μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Πρώτο κόμμα

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας έθεσε ως προϋπόθεση μιας «προοδευτικής κυβέρνησης πολιτικά και ηθικά» να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, υποστηρίζοντας ακόμη πως η απλή αναλογική «οφείλει να μας βάλει όλους σε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης σε μια διαφορετική λογική». Για το ενδεχόμενο ενός τεχνοκράτη Πρωθυπουργού σε ένα συμμαχικό σχήμα, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις οι κυβερνήσεις αυτές αποδεικνύονται βραχύβιες», ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένος πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές ως τέκνο της ανάγκη».

«Ικανότατος» ο Βενιζέλος

Απαντώντας αναφορικά με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε όπως «τα δύσκολα είναι μπροστά», ενώ έκανε λόγο για αμηχανία του Πρωθυπουργού απέναντι στην νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, καθώς «ένα μεγάλο κομμάτι των εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε υπό τη δική του επιρροή και τώρα φαίνεται πως επαναπατρίζεται», σε αντιπαραβολή με τον κ. Τσίπρα που τόνισε ότι δεν θεωρεί «αντίπαλο πολιτικό χώρο» τη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά «τη Δεξιά». Ταυτόχρονα, ωστόσο, «δεν μπορεί να είσαι και με τη Δεξιά και με τη Δημοκρατική παράταξη» αντέτεινε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια για τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τη Φώφη Γεννηματά. Συγκεκριμένα, απέδωσε την «πασοκοποίηση», δηλαδή την εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ στην ταύτιση με την Δεξιά, αν και είχε «ικανότατους» Προέδρους.

«Δεν έχω καμία διάθεση να κηδεμονεύσω έναν παίχτη που μπαίνει στο πολιτικό σκηνικό» ξεκαθάρισε, από πλευράς του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος δεν έκρυψε ότι «πολλοί ψηφοφόροι ακόμη δεν αισθάνονται ότι έχουν την πολιτική ταυτότητά του κόμματος» του, σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις. Για τις ίδιες, υποστήριξε ακόμη ότι χτυπούν καμπανάκι στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ανέφερε για τις ανατροπές στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ότι «δεν οδηγήθηκα τώρα σε μια απόφαση. Είναι μια πολύ μελετημένη προσπάθεια να αλλάξουμε συνολικά το μοντέλο της κομματικής λειτουργίας».

Έξω από τη γυάλα

Περιγράφοντας τις αλλαγές που εισηγείται ως «πολύ τολμηρές», ο κ. Τσίπρας επιθυμεί, όπως είπε, «τα μέλη να μην είναι χειροκροτητές, αλλά συνδιαμορφωτές των κρίσιμων αποφάσεων», ενώ παρομοίασε με «βαναυσότητα» και «παραβίαση» της δημοκρατίας, «αυτό το μοντέλο που μπήκα ψήφισα και μετά δεν ξαναπατάω», όπως στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

Απαντώντας μια προς μια στις αιτιάσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αν και παραδέχτηκε ότι αυτή αιφνιδιάστηκε, ωστόσο τόνισε ότι «αν ήθελα να κάνω το κόμμα αρχηγικό δεν θα δημιουργούσαμε προϋποθέσεις αναβάθμισης της διαδικασίας για την ΚΕ, αλλά μόνο για τον αρχηγό». «Δεν πιστεύω στους ηγέτες που επιβάλλονται» υποστήριξε ακόμη ο κ. Τσίπρας, προτάσσοντας το να αποφασίζει το μεγαλύτερο μέρος της συλλογικότητας αλλά μέσα σε κανόνες. Παράλληλα, «αν δεν αλλάξουμε εμείς, πως θα αλλάξουμε τη χώρα;» διερωτήθηκε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανοιχθεί στην κοινωνία και τον κόσμο που τον στηρίζει», ενώ «απειλείται αν είναι κλεισμένος σε μια γυάλα και αν αποκοπεί από τις ρίζες παραγωγής πολιτικής στο κοινωνικό γίγνεσθαι».

«Δεν είναι νεκροταφείο ο ΣΥΡΙΖΑ»

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας απέδωσε ως φυσιολογικό το «να υπάρχουν αντιδράσεις» για τις επικείμενες αλλαγές, υποστηρίζοντας πως «δεν είναι νεκροταφείο ο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ πέρασε στην αντεπίθεση αναφορικά με τη στάση του πρώην Υπουργού, Παύλου Πολάκη, λέγοντας πως η Νέα Δημοκρατία το έχει παραξηλώσει και κουράζει αυτό».

Και Πολάκης και Δραγασάκης

Ο ίδιος αποκάλυψε πως άλλοτε συμφωνεί και άλλοτε διαφωνεί με τον κ. Πολάκη, απαντώντας ως προς την πολυσυλλεκτικότητα των κομμάτων ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση συνυπάρχουν «και ο Πολάκης και ο Δραγασάκης, και ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος, και ο Τζανακόπουλος και ο Ηλιόπουλος».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία άσκησε ακόμη σκληρή κριτική προς το Μέγαρο Μαξίμου και για τη στάση του Πρωθυπουργού απέναντι στη «Συμφωνία των Πρεσπών», κάνοντας λόγο για «απόπειρα ακραίας πολιτικής εξαπάτησης», υπενθυμίζοντας ότι «η Ελλάδα ανέλαβε- εμείς το υπογράψαμε την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας».

«έλλειμμα εθνικής στρατηγικής»

Ο ίδιος δεν έκρυψε την ανησυχία του για την κατάσταση, η οποία διαμορφώνεται στην εξωτερική πολιτική, διαπιστώνοντας «έλλειμμα εθνικής στρατηγικής». «Τα δώσαμε όλα, Δεν αφήσαμε τίποτα που να μην δώσουμε», υποστήριξε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προαναγγέλλοντας αφενός την καταψήφιση της συμφωνίας για τις βάσεις και αφετέρου τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των συμβάσεων για το εκπαιδευτικό κέντρο στην Καλαμάτα. Ο ίδιος έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη ήττα για την εξωτερική μας πολιτική» αναφορικά με την ματαίωση του αγωγού East Med και επισήμανε ως «ο ορισμός της μικροπρέπειας» την «εθνική καπηλεία» για το σποτ της ΝΔ για τα Rafale.

«Στον Έβρο η κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο», επισήμανε ακόμη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ανέφερε πως «όταν έκανε το ίδιο το Μπαρμπαρός δεν είχαμε ούτε Rafale, ούτε belharra, είχαμε όμως ψυχή», προσθέτοντας πως η κούρσα εξοπλισμών ήταν «κομμάτι της χρεοκοπίας μας».

«Δεν είναι μια απλή γρίπη»

Τέλος, δεν παρέλειψε να παροτρύνει τους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς-με βάση και την προσωπική του εμπειρία- «δεν είναι μια απλή γρίπη» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας για τον κορωνοϊό, αφού ο ίδιος είχε έντονα συμπτώματα, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, καταλήγοντας πτο «προστατεύει το εμβόλιο από τη βαριά νόσηση».

Ειδήσεις σήμερα:

Υπόθεση βιασμού 24χρονης: Έρευνα στα σπίτια των εμπλεκομένων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Δίκη «ψευτογιατρού»: Άφηνε γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας να υποφέρουν και τους έλεγε πως έχουν... ψύξη

Adele: Με δάκρυα στα μάτια η Βρετανίδα τραγουδίστρια ανακοινώνει την ακύρωση των συναυλιών της στο Λας Βέγκας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης