Πάνδημο αντίο στον Κάρολο Παπούλια

Πάνδημο αντίο στον Κάρολο Παπούλια

Με τιμές αρχηγού κράτους πραγματοποιήθηκε η κηδεία - Τους επικήδειους εκφώνησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο στενός συνεργάτης του Κ. Παπούλια, Κωνσταντίνος Μηχιώτης - Σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας αποχαιρέτησε τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Την Πέμπτη στα Γιάννενα η ταφή

karolos-main
Με τιμές αρχηγού κράτους τελέστηκε η κηδεία του πρώην Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, o οποίος πέθανε σε ηλικία 92 ετών.

Σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας αποχαιρέτησαν τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα ταφεί αύριο στην πατρογονική γη της Ηπείρου.

Τους επικήδειους εκφώνησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου και ο στενός συνεργάτης του Κ. Παπούλια, Κωνσταντίνος Μηχιώτης.


Και οι δυο μίλησαν με συγκινητικά λόγια για την πολιτική του πορεία.

Από την πλευρά της η κ. Σακελλαρόπουλου αναφέρθηκε εκτενώς στην πολιτική του πορεία αλλά και με συγκινητικά λόγια για την καταγωγή του.

Μίλησε αναλυτικά για την παρακαταθήκη που άφησε στον τόπο είτε ως βουλευτής και υπουργος του ΠΑΣΟΚ αλλά και την θητεία του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κλείσιμο
20211229 EPIKHDEIOS PTD


Η κ. Σακελλαροπούλου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι πολιτεύτηκε δίνοντας έμφαση στην ουσία χωρίς να ξοδεύεται σε λεπτομέρειες. Καίριες ηταν οι παρεμβάσεις του στο Μεσανατολιτικό ζήτημα που απέδειξε την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ασκούσε. Στον διάλογο με την Τουρκία, κατάφερε να διασφαλίσει τα ελληνικά συμφέροντα αλλά και την ειρήνη στην περιοχή.

Μιλώντας για την ταραγμένη περίοδο της οικονομικής κρίσης, υπογράμμισε οτι ο Κάρολος Παπούλιας βοήθησε ώστε η χώρα να σταθεί όρθια. Με το ήθος και την συμπεριφορά του, προάσπισε την κοινωνική συνοχή και ενότητα, χωρίς να επηρεάζεται από πειρασμούς της εξουσίας.

Ο κ. Μηχιώτης αναφέρθηκε στα χρόνια της Χούντας και την αντιστασιακή δράση του, αλλά και στην στενή συνεργασία του με τον Κάρολο Παπούλια. Υπογράμμισε το ήθος σε όλη του την πολιτική διαδρομή αλλά και τον σεβασμό του.

Η εξόδιος ακολουθία, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, στο Παγκράτι, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, του γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, αλλά και πλήθους κόσμου.

Δείτε βίντεο:

Posted by protothema.gr on Wednesday, December 29, 2021
kideia_papoulias_in__2_
karolos__1_
Η σύζυγος του Κάρολου Παπούλια και οι κόρες τους
kideia_papoulias_in__1_


H ομιλία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου 

«Μεγαλόπρεπα βουνά, μικρές κοιλάδες, σκληροί χειμώνες, σε αυτό το τοπίο της Ηπείρου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Κάρολος Παπούλιας. Κι όπως ισχύει για όλους μας, η γενέτειρά του τον διαμόρφωσε καθοριστικά. Με τα χωριά των μαστόρων, των ξυλογλυπτών, των αγιογράφων και των κτηνοτρόφων, των ανθρώπων με το καθαρό βλέμμα που δεν έπαψε ποτέ να έχει στην καρδιά του κι εκείνοι να τον τιμούν με την ψήφο τους.

Ίσως η επιβλητική φύση και η σιδερένια θέληση των χωριανών του να τον έκαναν λιγόλογο και λιτό, μαχητικό και πείσμονα, αφοσιωμένο στις πεποιθήσεις του, στην κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Απέφευγε τις κοσμικότητες, τις πολυτέλειες και τις ανούσιες κουβέντες, «μες την πολλή συνάφεια του κόσμου», όπως έλεγε ο Καβάφης. Στο ίδιο μικρό διαμέρισμα της Ασκληπιού, που ξεκίνησε ως βουλευτής, παρέμεινε μέχρι το τέλος. Ζώντας ανάμεσα στα βιβλία, που πάντα τον συντρόφευαν, μαζί με την άλλη μεγάλη του αγάπη, τον αθλητισμό.

Η προσήλωσή του στο εθνικό συμφέρον υπήρξε σταθερή και βιωματική, από πολύ νωρίς. Πολέμησε για τα πιστεύω του από μαθητής του γυμνασίου και τη μάχη αυτή, για μια καλύτερη πατρίδα, δεν την εγκατέλειψε ποτέ. Στην Εθνική Αντίσταση, στις φοιτητικές οργανώσεις, στο ΠΑΚ και τον αγώνα κατά της δικτατορίας, στο ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή, στην Κυβέρνηση, στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Πολιτεύτηκε πάντα με την αποστασιοποιημένη αφοσίωση που του έδινε το σπουδαίο πλεονέκτημα να διακρίνει καθαρά τη μεγάλη εικόνα της διπλωματίας και της πορείας της χώρας. Δεν ξοδεύτηκε ποτέ στη λεπτομέρεια, μένοντας επικεντρωμένος στα ουσιώδη και θεμελιώδη ζητήματα. Με τις παρεμβάσεις του στο μεσανατολικό, τη συμβολή του στην εξομάλυνση των στρατηγικών αντιθέσεων, τη συνεπή προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και την έγκαιρη αντίληψη των συσχετισμών ισχύος στη διεθνή σκηνή, χάραξε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Στον διάλογο με την Τουρκία είχε κάτι από το σκληροτράχηλο των ηπειρώτικων βουνών και τον κοινό νου των παιδιών της Σαμαρίνας. Το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ συνετέλεσε σημαντικά στη διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων και της ειρήνης στην περιοχή μας.

Στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, αντέδρασε καίρια, με το σιωπηλό και διακριτικό του τρόπο, όπως λίγοι γνωρίζουν, βοηθώντας τη χώρα να σταθεί όρθια. Τίμησε με το ήθος του και τη συμπεριφορά του τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό, προασπίζοντας με σθένος την κοινωνική συνοχή και την εθνική ενότητα.

Σήμερα αποχαιρετάμε έναν πιστό και ανυστερόβουλο υπηρέτη του τόπου μας. Τον ευπατρίδη Ηπειρώτη, που δεν δελεάστηκε ποτέ από τους πειρασμούς της εξουσίας. Διέψευσε έτσι, με το παράδειγμά του, όλους όσους εύκολα απαξιώνουν την πολιτική, την εποχή του λαϊκισμού, κρατώντας αταλάντευτα στη ζωή του και διδάσκοντάς μας τον δρόμο της αρετής.

Καλό του ταξίδι!»

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και σεβασμού 

Λίγο πριν τις 12:30 η σορός του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας έφτασε στον ιερό ναό. Το φέρετρό του ήταν καλυμμένο με την ελληνική σημαία.

Δείτε βίντεο από το άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς: 




papoulias_akolouthia2

Από τους πρώτους που έφτασαν στην εκκλησία ήταν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, και ο Γ.Γ. του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας. Λίγη ώρα αργότερα προσήλθαν στον Ιερό Ναό  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνταντίνο Φλώρο, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Κώστας Μπακογιάννης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολουθία Κάρολου Παπούλια - Κατερίνα Σακελλαροπούλου


Aκολουθία Κάρολου Παπούλια - Κυριάκος Μητσοτάκης


Aκολουθία Κάρολου Παπούλια - Αλέξης Τσίπρας

Aκολουθία Κάρολου Παπούλια - Κώστας Μπακογιάννης


Ακολουθία Κάρολου Παπούλια - Κώστας Καραμανλής

Ακολουθία Κάρολου Παπούλια - Δημήτρης Κουτσούμπας


Ακολουθία Κάρολου Παπούλια - Προκόπης Παυλόπουλος


Η συνολική εθνική προσφορά του Κάρολου Παπούλια, αλλά και το προσωπικό του παράδειγμα πολιτικής νηφαλιότητας στα σχεδόν σαράντα χρόνια ενεργούς παρουσίας του στην κεντρική πολιτική σκηνή αποτυπώθηκαν στην απόφαση της κυβέρνησης να αποδοθούν τιμές που προσήκουν σε Αρχηγό Κράτους αμέσως μετά την γνωστοποίηση του θανάτου του, κηρύσσοντας τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ οι σημαίες κυμάτισαν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας.

kideia_papoulia__3_
Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Κωνσταντίνο Φλώρο
kp
kideia_papoulia__2_
Νίκος Δένδιας
kideia_papoulia__4_
Γιώργος Παπανδρέου
kideia_papoulia__5_
Κατερίνα Σακελλαροπούλου
kideia_papoulia__6_
Αλέξης Τσίπρας
loberdoskideia
Ανδρέας Λοβέρδος
kideia_papoulia__8_
Απόστολος Κακλαμάνης
kideia_papoulia__9_
Γιώργος Πατούλης
kideia_papoulia__10_
Κώστας Μπακογιάννης


Λόγω των έκτακτων υγειονομικών μέτρων, η ταφή του Κάρολου Παπούλια θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο, στη γενέθλια γη του, στο Νησί των Ιωαννίνων, αύριο Πέμπτη, ενώ επιθυμία της οικογένειάς του αποτελεί τυχόν δωρεές να κατατεθούν στην Κιβωτό του Κόσμου και στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών «Πόρτα Ανοιχτή».

Ειδήσεις σήμερα:

Το κόστος επιστροφής των δώρων είναι τόσο μεγάλο, που εταιρείες... τα χαρίζουν στους καταναλωτές!

«Θρίλερ» με μυστηριώδη εξαφάνιση επιχειρηματία από το Μενίδι

Μητσοτάκης με Τσιόδρα και Πλεύρη αποφασίζουν νέα μέτρα - Για 30.000 κρούσματα προειδοποιεί ο Τζανάκης

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης