Παναγιώτης Κουρουμπλής: Υψηλοί τόνοι από όλους στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνο αυτός την «πλήρωσε»

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Υψηλοί τόνοι από όλους στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνο αυτός την «πλήρωσε»

Το παρασκήνιο της διαγραφής - Η ενόχληση Τσίπρα για το «δολοφόνοι» στους βουλευτές της ΝΔ, το κάλεσμα να ανακαλέσει και η άρνησή του - Προκαλεί με νέες δηλώσεις για θανάτους εκτός ΜΕΘ λόγω κακής ροής οξυγόνου

kouroymplis_diagrafi_syriza_xr
Μηδενική ανοχή προς πάσα κατεύθυνση διαμήνυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας μέσω της «καρατόμησης» του πρώην Υπουργού, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Με έναν βουλευτή λιγότερο στην κοινοβουλευτική δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά με ενισχυμένη την εικόνα του κόμματός του απέναντι στην ελληνική κοινωνία, όπως εκτιμάται, επέστρεψε από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο του κόμματος των Ευρωσοσιαλιστών (PES), o Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.
WhatsApp_Image_2021-12-16_at_20_00_30

Άμεσα αντανακλαστικά

Κλείσιμο
Παρά τη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ της ελληνικής και της βελγικής πρωτεύουσας, ο κ. Τσίπρας επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά, όταν πληροφορήθηκε για το περιεχόμενο της τοποθέτησης -από το βήμα της Βουλής- του πρώην υπουργού και Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος αποκάλεσε «δολοφόνους» τους υπουργούς και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. «Δολοφονήσατε τους ανθρώπους, αυτό κάνατε! Και επιμένετε! Ντροπή σας! Δολοφονήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν θα το ξεπεράσετε έτσι» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουρουμπλής, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Ακολούθως, την έντονη ενόχληση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα μετέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον κ. Κουρουμπλή η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Όλγας Γεροβασίλη, καλώντας τον να ανασκευάσει την αρχική τοποθέτησή του, πράγμα το οποίο δεν συνέβη, με τον κ. Τσίπρα να γνωστοποιεί τα επόμενα λεπτά με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα ότι θέτει τον συγκεκριμένο βουλευτή εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θύελλα στη Βουλή από τις «δολοφονικές» ακρότητες Κουρουμπλή

«Κόκκινη γραμμή»

Παρότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία έχει αποδειχθεί αρκετά φειδωλός στα χρόνια της παρουσίας του στο πολιτικό προσκήνιο απέναντι στο μέτρο των διαγραφών, τα όσα ειπώθηκαν χθες από πλευράς του κ. Κουρουμπλή υπερέβησαν την «κόκκινη γραμμή» του αξιακού κώδικα της Αριστεράς, όπως φάνηκε και από τις σαφείς αποστάσεις που έλαβαν αμέσως μετά την τοποθέτηση του -διαγραφέντα πλέον- βουλευτή οι συνάδελφοί του στην αίθουσα, Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Φίλης, απορρίπτοντας αμφότεροι λογικές «τυμβωρυχίας».

«Ο χώρος μας αυτό που είχε πει ο πρώην υπουργός Προστασίας Πολίτη (σ.σ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι δεν υιοθετεί αυτή τη λογική. Εμείς τυμβωρυχία δεν κάναμε και ούτε θα κάνουμε. Μιλάμε με αρχές, με αλληλεγγύη στον κόσμο, με συναίσθηση των μεγάλων προβλημάτων και έτσι θα συνεχίσουμε» τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης και πρόσθεσε πως «αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε μέσα από την φόρτιση μία άστοχη φράση και να μην απαντήσετε σε αυτά που υποχρεούστε, συνεχίστε, ο κόσμος κρίνει».

«Δεν πρέπει να υπνοβατούμε, η κατάσταση είναι δύσκολη και με ανταλλαγή ύβρεων δεν υπάρχει λύση. Δεν μας καλύπτουν τα όσα είπε ο κ. Κουρουμπλής μέσα στο θυμό του και την οργή του γιατί έχει χάσει φίλους τους» σχολίασε, στο ίδιο πλαίσιο, και ο πρώην Υπουργός και βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Φίλης.

Εκτός, όμως από τα ιδεολογικά και αισθητικά όρια της ίδιας της Αριστεράς απέναντι σε όσα δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο κ. Κουρουμπλής, η απόφαση της διαγραφής του θεωρείται ότι έστειλε ένα ευρύτερο μήνυμα για την ποιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς στην ελληνική κοινωνία, ιδίως ως προς τα αντανακλαστικά της απέναντι σε ζητήματα ύφους, σε μια περίοδο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης.

Αυστηρές οδηγίες

Παράλληλα, η κίνηση του κ. Τσίπρα να θέσει εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τον Παναγιώτη Κουρουμπλή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού ήρθε μόλις τρία εικοσιτετράωρα από την τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, την περασμένη Δευτέρα. Και αυτό γιατί, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είχε ζητήσει εμφατικά -κατά τη διάρκειά της- από τους βουλευτές του κόμματός του να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων στις τοποθετήσεις τους επί του προϋπολογισμού στη Βουλή, εφιστώντας τους, παράλληλα, την προσοχή ως προς τις δημόσιες παρεμβάσεις τους, ώστε να μη δοθούν αφορμές εργαλειοποίησης προς τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Με αυτά τα δεδομένα, η ταχύτητα, με την οποία ο κ. Τσίπρας έθεσε εκτός των γραμμών της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, δείχνει μάλλον να εννοεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία την απόφασή του ότι τέτοια φαινόμενα δεν θα γίνονται ανεκτά, οριοθετώντας με σαφήνεια τη στάση του, στο εσωτερικό του κόμματός του.

«Μητέρα των μαχών» η μελέτη

Ως προς την ευρύτερη στάση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην συζήτηση επί του προϋπολογισμού στο εξής, αυτή αναμένεται να κορυφωθεί με την ομιλία του Προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα το ερχόμενο Σάββατο στη Βουλή, στον απόηχο των σφοδρών αντιδράσεων από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της μελέτης των Καθηγητών κ. Τσιόδρα και Λύτρα, αναφορικά με τη συσχέτιση του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ covid στην Ελλάδα και τη θνητότητά τους.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση, άλλωστε, η οποία ασκεί τις τελευταίες ώρες σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση -επικαλούμενη το ποσοστό θνητότητας εκτός κλινών ΜΕΘ- στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ευθύνες αφορούν σε «συγκεκριμένα πρόσωπα», με πηγές της Κουμουνδούρου να δείχνουν προς την κατεύθυνση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Περιμένουμε να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης στο πόσες είναι οι απώλειες εκτός ΜΕΘ και να απολογηθεί στις χιλιάδες οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους λόγω της μη ενίσχυσης του ΕΣΥ» σχολίασε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, απαντώντας στην τοποθέτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ενώ ενδεικτικά της υπόθεσης θεωρεί η αξιωματική αντιπολίτευση και τα όσα δήλωσε χθες ο ένας εκ των δύο συντακτών της μελέτης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, κ. Θεόδωρος Λύτρας.

«Προφανώς και ενημερώσαμε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο» ανέφερε (σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών») ο κ. Λύτρας, προσθέτοντας πως «δεν αναλύουμε αυτές τις πληροφορίες μόνο για να γράψουμε μια μελέτη· τις αναλύουμε προκειμένου να τις δώσουμε σε αυτούς που είναι αρμόδιοι για να λάβουν αποφάσεις, για να λάβουν τα όποια μέτρα».


Ειδήσεις σήμερα:

Ο ΕΟΔΥ ερευνά καταγγελίες για περιστατικά ψυχολογικού και ηθικού εκφοβισμού εργαζόμενης

Άλμπερτ Μπουρλά: Έρχεται ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον το Μάρτιο, ενώ την Άνοιξη θα είναι έτοιμο και το χάπι


Παναγιώτης Κουρουμπλής: Το παρασκήνιο της διαγραφής του από τον ΣΥΡΙΖΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης