Τσίπρας από Κοζάνη: Μόνο η Ελλάδα έχει 150 πρόχειρα διασωληνωμένους ασθενείς

Τσίπρας από Κοζάνη: Μόνο η Ελλάδα έχει 150 πρόχειρα διασωληνωμένους ασθενείς

Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει κορωνοϊός, αλλά η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια τους τελευταίους μήνες σε θανάτους ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

25009829
"Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει επιβάρυνση των νοσοκομείων, αλλά μόνο στη χώρα μας και ενδεχομένως σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ρουμανία, βιώνουμε τριτοκοσμικές σκηνές στα νοσοκομεία. Μόνο στη χώρα μας έχουμε 150 πρόχειρα διασωληνωμένους ασθενείς έξω από τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Πουθενά αλλού", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του σε πολιτική συγκέντρωση στο Αθλητικό Κέντρο Κοζάνης.

"Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια διπλή πανδημία. Αυτή του κορωνοϊού από τη μία και από την άλλη της ακρίβειας και της όξυνσης των ανισοτήτων. Και στις μέρες που ζούμε και οι δύο κρίσεις κορυφώνονται", τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: "Ζούμε για άλλη μια φορά σκηνές τραγωδίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ζούμε όμως, και σε μια πρωτοφανή συνθήκη, όπου τα περισσότερα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βιώνουν το σύνδρομο της 3ης εβδομάδας. Την 3η βδομάδα του μήνα τελειώνουν τα λεφτά, ενώ ο μήνας και οι υποχρεώσεις τρέχουν. Και για αυτή τη διπλή δοκιμασία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποκλειστική και βαρύτατη ευθύνη".

Ειδικότερα για το θέμα της πανδημίας υπογράμμισε: "Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει κορωνοϊός, αλλά η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια τους τελευταίους μήνες σε θανάτους. Και σε όλη την Ευρώπη έχουμε ενεργειακή κρίση, αλλά η μικρή Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Και μόνο η Ελλάδα διατηρεί το μισθό σε χαμηλότερα επίπεδα το 2021, από ό,τι μια δεκαετία πριν".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και στις δύο κρίσεις, λέγοντας: "Ολα αυτά δεν είναι τυχαία γεγονότα, δεν είναι η κακή μας μοίρα ή το κακό μας ριζικό. Ούτε αποτελούν μια παροδική συγκυρία αναπότρεπτη. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα, είτε επιλογών, είτε λαθών, είτε παραλείψεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θέλω, λοιπόν, σήμερα από εδώ, από την Κοζάνη, να στείλω ένα μήνυμα απλό, κατανοητό και αποφασιστικό: Δεν πάει άλλο με αυτούς που μας κυβερνούν. Δεν πάει άλλο με την ιδιοτέλεια, τον κυνισμό, και την ανικανότητα μιας κυβέρνησης και ενός πρωθυπουργού, που αρνούνται, όχι μόνο να συζητήσουν, να αποδεχθούν την πραγματικότητα, αλλά και να την κοιτάξουν κατάματα. Και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ακόμα και αυτοί που ψήφισαν τη Ν.Δ. στις εκλογές του 2019, έχουν αρχίσει να γυρίζουν τη πλάτη στον κ. Μητσοτάκη".

25009832


Χαράτσι αποτυχίας

«Χθες βάφτισε αντίτιμο υγείας το χαράτσι της κυβερνητικής αποτυχίας» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, αποδίδοντας στον Πρωθυπουργό έλλειμμα αξιοπιστίας, αφού «είναι ο πρώτος που σπάει τα μέτρα που νομοθετεί», σημείωσε. «Έχει χαθεί η μπάλα» συμπέρανε από πλευράς του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ διαπίστωσε ότι υπάρχει μια «ρωγμή εμπιστοσύνης», συμπεριλαμβάνοντας και τα «μεγάλα κανάλια», την οποία «την πληρώνουμε σήμερα όλοι μας».

Κάνοντας ακόμα λόγο για «πανδημία ακρίβειας», ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «ο κ. Μητσοτάκης εδώ και μήνες έχει κηρύξει το τέλος της ακρίβειας. Καλά πάει κι αυτό» και συνέχισε, λέγοντας πως η κυβέρνηση επιδεικνύει «ανοχή στην κερδοσκοπία ή καλύτερα όχι ανοχή. Συνενοχή με τους κερδοσκόπους». Παράλληλα, προσδιόρισε την αύξηση του κόστους του ρεύματος στο 100%-150% και άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το κοινωνικό μέρισμα, σε αντιπαραβολή με τη διακυβέρνησή του, δηλαδή «όταν εμείς με τον Σόιμπλε πάνω από το κεφάλι μας δίναμε 800 εκατομμύρια».

Αναφερθείς στα ποσοστά ανάπτυξης, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι την ανάπτυξη «την καρπώνονται αυτοί οι οποίοι εκβιάζουν και καταφέρνουν να διατηρείται σταθερός ο κατώτερος μισθός», εξηγώντας πως αυτή κατευθύνεται σε «μια χούφτα ολιγαρχών». «Είναι η παρασιτική ελίτ που πλουτίζει ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που γονατίζει», δήλωσε ο ίδιος.

Κλείσιμο
Στον αντίποδα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αντιπρότεινε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, τη διαγραφή μέρους του πανδημικού χρέους, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο πετρέλαιο κίνησης και στην βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και την έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των αγροτών, με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.

7 μέτρα για τη Δυτική Μακεδονία

Ειδικά για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι αυτή βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τριπλή κρίση, συμπεριλαμβάνοντας και την κλιματική, ενώ πρόβλεψε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ερημοποίηση της δυτικής Μακεδονίας». Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε ένα «ειδικό σχέδιο» για τη στήριξη της περιοχής, δομημένο σε 7 άξονες και με διασφαλισμένους, κοινοτικούς πόρους. Συγκεκριμένα:

1. Αποκατάσταση των εδαφών λιγνιτικών περιοχών βάσει νέων χρήσεων γης και επαναπόδοση τους στις τοπικές κοινωνίες

2. στήριξη ανέργων και καταπολέμηση της απειλής του κοινωνικού αποκλεισμού

3. προσέλκυση νέων επενδύσεων στη Δυτική Μακεδονία

4. Ειδικό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων για τη Δυτική Μακεδονία

5. Καθολικό πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ» ειδικά για την περιοχή, για κατοικίες και επιχειρήσεις

6. Ενεργειακές κοινότητες στη Δυτική Μακεδονία

7. Περιβαλλοντικό τιμολόγιο ενέργειας.

«Χρωστάμε όλοι οι Έλληνες σε αυτόν τον τόπο. Δεν θα τον αφήσουμε να μαραζώσει» κατέληξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.


Ειδήσεις σήμερα:

Η Μαίρη Συνατσάκη απαντά με εξώδικο στον Κώστα Τσουρό - «Δεν χρωστάω συγγνώμη σε κανέναν»

Παράταση της χρήσης μάσκας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς μέχρι το Μάρτιο θα ανακοινώσει ο Μπάιντεν

«Ελπίζει» σε συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν τις επόμενες μέρες το Κρεμλίνο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης