Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τα κρυφά όπλα των υποψηφίων στον «πόλεμο των έξι ημερών»

Καλπάζει στην Αττική ο Ανδρέας Λοβέρδος που εμφανίζεται με μεγάλη επιρροή στις γυναίκες ψηφοφόρους - Μεγάλες συγκεντρώσεις ετοιμάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρεί ότι ξετρυπώνει δυνάμεις από τη δεξαμενή του 2009-2012 - Σήμερα το debate των υποψηφίων, πλην Παπανδρέου, στην ΕΡΤ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
kinal_ekloges_thema_xr
Για τον «πόλεμο των έξι ημερών» ετοιμάζονται οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, οι οποίοι απόψε το βράδυ θα βρεθούν -πλην Παπανδρέου- στο τραπέζι της ΕΡΤ για το μοναδικό προεκλογικό ντιμπέιτ. Στην κούρσα για την εκλογή ηγεσίας του κόμματος μπήκε πρώτος και δυναμικά ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφασή του από τον Νοέμβριο του 2020. Ταυτόχρονα ξεκίνησε συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις και περιοδείες ανά την Ελλάδα και την παρουσίαση σαφών θέσεων για τα μείζονα ζητήματα και την πορεία της χώρας και της παράταξης, με σημαία του την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Προτιμά τις «καθαρές προτάσεις», δεσμεύεται ότι θα τιμήσει τον στόχο για υπερδιπλασιασμό των ποσοστών του κόμματος και δηλώνει ότι εφόσον εκλεγεί, θα ορίσει 3 αντιπροέδρους.

Στη «μεγάλη κάλπη» της Αττικής (δεν εκλέγεται αρχηγός αν δεν έχει σημαντικές δυνάμεις στο Λεκανοπέδιο, ανόχι την πρωτιά) ο Ανδρέας Λοβέρδος, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, «καλπάζει». Αλλωστε, εκλέγεται επί χρόνια βουλευτής στην πολυπληθή Β’ Αθήνας και από το 2019 στο Βόρειο Τμήμα (Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Χολαργό, Νέα Ιωνία, Πεντέλη, Βριλήσσια κ.α.). «Με τις ψήφους που θα λάβει στην Αττική θα ισοσκελίσει το πλεονέκτημα του Ανδρουλάκη στην Κρήτη», υποστηρίζει έμπειρος συνεργάτης του, προσθέτοντας ότι ο Λοβέρδος διεισδύει σε όλα τα στοχευμένα κοινά της Αττικής.
aloverdos_1
Ανδρέας Λοβέρδος

Πέρασμα στους επιστήμονες

Εχει ισχυρό πέρασμα στους επιστήμονες και στους πανεπιστημιακούς και ειδικά στους δικηγόρους (λόγω επαγγέλματος) και στους γιατρούς (ως πρώην υπουργός Υγείας), ενώ λόγω της μακράς πορείας του στη Β’ Αθήνας έχει «γέφυρες» με απλούς εργαζόμενους, κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά όχι μόνο. Δυνατό του χαρτί είναι η επιρροή στις γυναίκες-ψηφοφόρους της παράταξης, όπως διαπιστώνουν οι επιτελείς του, «γι’ αυτό όσο περισσότερες προσέλθουν στις κάλπες, τόσο περισσότερες ψήφοι θα αγκαλιάσουν την υποψηφιότητα Λοβέρδου».

Διαπιστώνουν επίσης ότι συμμάχους εξασφαλίζει και στις άλλες περιοχές της Αττικής όπως στον Πειραιά, όπου τον υποστηρίζουν προσωπικότητες του αυτοδιοικητικού χώρου, όπως ο Γιάννης Μώραλης, ο Βασίλης Τράπαλης, ο Μίμης Σαράφογλου και στη Δυτική Αθήνα, όπου κάνει παιχνίδι η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου.

Κλείσιμο
Το «στρατηγείο» του ποντάρει στη Θεσσαλονίκη και στη δυνατή στήριξη της Εύας Καϊλή, των βενιζελικών, όπως του Στέλιου Αγγελούδη και στη Δράμα με την παρουσία της βουλευτή Χαράς Κεφαλίδου, αλλά και στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Ο ίδιος δίνει έμφαση στην καταγραφή δυνάμεων στη Δυτική Ελλάδα και δη στην Αχαΐα - άλλωστε κατάγεται από την Πάτρα και την Κεφαλονιά.
Εχει οργανώσει αξιοπρόσεκτες συγκεντρώσεις και στην Αιτωλοακαρνανία, όπου την ευθύνη της εσωκομματικής αναμέτρησης έχει πάρει πάνω του ο νυν βουλευτής της περιοχής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (εκ των έμπιστων συνεργατών του). Επτάνησα και Δωδεκάνησα είναι επίσης στις «καλές» περιοχές του Λοβέρδου· «στην Κάλυμνο, για παράδειγμα, σαρώνει», λέει συνεργάτης του.

Κρίσιμο ρόλο για την πανελλαδική κινητοποίηση δυνάμεων υπέρ του Ανδρέα έχει αναλάβει ο Λεωνίδας Γρηγοράκος. Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Λακωνίας έχει επιρροή σε διάφορα και διαφορετικά κοινά καθώς και οργανωτικές ικανότητες και επαφές ανά την Ελλάδα. Γερό τιμ υποστηρικτών ο κ. Λοβέρδος διαθέτει και στην Κρήτη, αν και οι αντίπαλοί του το... περιορίζουν στα όρια των Χανίων. Ο κ. Λοβέρδος είχε μιλήσει σε μαζικές συγκεντρώσεις και στους τέσσερις νομούς, όπου ο Κρητικός Νίκος Ανδρουλάκης διεκδικεί την πρωτιά.

«Η δεύτερη Κυριακή είναι μια άλλη μάχη», υπογραμμίζει εν τω μεταξύ ο Ανδρέας Λοβέρδος εκτιμώντας ότι θα προσέλθει στον δεύτερο γύρο με εμφανή συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των πιθανών αντιπάλων του, των κυρίων Ανδρουλάκη και Παπανδρέου.

Ενα από αυτά λένε οι συνεργάτες του είναι το γεγονός ότι ο κ. Λοβέρδος μπορεί να δώσει αποτελεσματικές μάχες εναντίον των κυρίων Μητσοτάκη και Τσίπρα στη Βουλή. Ως εκ τούτου, θεωρείται για τους ίδιους σημαντικό μειονέκτημα για την αξιολόγηση των υποψηφίων το ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι βουλευτής. «Δεν αρκεί να λέει ότι θα κάνει γραφείο στη Βουλή, δεν είναι χωροταξικό το ζήτημα», λέει στέλεχός του επαναλαμβάνοντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης πρέπει από τώρα, από τον πρώτο γύρο, να απαντήσει υπεύθυνα: Ποιος θα εισηγηθεί να τον αντιπροσωπεύει -και όχι απλώς να τον εκπροσωπεί- στη Βουλή, προϊδεάζοντας και για το καυτό ερώτημα της εβδομάδας από τον ίδιο τον υποψήφιο προς τον συνυποψήφιό του.
androulakis
Νίκος Ανδρουλάκης

Με βάση την Κρήτη

Το στρατηγείο του Νίκου Ανδρουλάκη πιστεύει ότι ξεκινά από σαφώς καλύτερη αφετηρία σε σχέση με το 2017. Εκτιμά ότι οι συσχετισμοί τον ευνοούν όπως και το προφίλ της υποψηφιότητάς του: είναι κομματικός, προβάλλει την ανάγκη ανανέωσης του χώρου και δείχνει εμπειρία στη διαχείριση νέων προκλήσεων από τη θητεία του στην Ευρωβουλή.

Στην κρίσιμη θέση του επικεφαλής της καμπάνιας διατηρεί (από το 2017) τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, ενώ για τον καθοριστικής σημασίας ρόλο του μπροστάρη στους αγώνες της κάθε περιοχής εμπιστεύεται τον Στέφανο Ξεκαλάκη - πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει ένα καλά οργανωμένο δίκτυο ανά την Ελλάδα και κατά τους συνεργάτες του συντριπτική υπεροπλία στα δυναμικά στρώματα και στις νεότερες γενιές.

Για τον «πόλεμο των τελευταίων επτά ημερών», η άποψη που κυριαρχεί στο επιτελείο του είναι ότι πρέπει να οργανωθούν μεγάλες και με παλμό συγκεντρώσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα, στην Αθήνα, στο Ηράκλειο και την Πάτρα, όπου κλείνει την Παρασκευή την καμπάνια του.

Στην Κρήτη αναμένει το... απόλυτο σκορ - «πάνω από 50%», προβλέπει έμπειρος συνεργάτης του αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η κάθοδος Παπανδρέου απαγορεύει τη λογική του περιπάτου στο νησί. Στο Ηράκλειο, τόπο καταγωγής του, έχει την υποστήριξη τοπικών παραγόντων, του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος όμως ως πρώην παπανδρεϊκός κινείται διακριτικά διά των συνεργατών του.

Οι καλά γνωρίζοντες σημειώνουν ότι ο Ανδρουλάκης καλπάζει και στους τέσσερις νομούς, ενώ εκτιμούν ότι και στη μεγάλη κάλπη της Αττικής με τη «βουβή ψήφο» θα καταφέρει να εξασφαλίσει ισχυρές δυνάμεις. Για παράδειγμα, στην Α’ Αθήνας χαρακτηρίζεται σημαντική η υποστήριξη του Κώστα Σκανδαλίδη, με τον οποίο έχει διαχρονικά άριστη σχέση. Καλό πέρασμα διαπιστώνουν στο βόρειο και νότιο κομμάτι της Αττικής, παρά την κυριαρχία Λοβέρδου, καθώς και στην Ανατολική Αττική όπου «τρέχουν» οι κύριοι Βρεττός και Σμέρος.

Με δυναμική κατεβαίνει και στη Δυτική Ελλάδα: στην Ηλεία εκτιμά ότι η μάχη θα κριθεί απέναντι στον Παπανδρέου, συνεργάτες του, δε, θυμίζουν την πρόσφατη φωτογραφία από τη συγκέντρωση στον Πύργο με τον νυν βουλευτή, Μιχάλη Κατρίνη και τον πρώην Γιάννη Κουτσούκο. Στην Πάτρα ο Ανδρουλάκης επενδύει στο δυναμικό κοινό της ΠΑΣΠ.

Στην Πελοπόννησο ξεχωρίζουν ως δυνατά σημεία στην Αρκαδία, καθώς από την πρώτη στιγμή έσπευσε να τον στηρίξει δημοσίως ο τοπικός βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Αξιοπρεπή χαρακτηρίζουν την εικόνα στην Αργολίδα, όπου όμως έχει δυνάμεις ο επίσης υποψήφιος για την ηγεσία Παύλος Χρηστίδης και ο Γιώργος Παπανδρέου, τον οποίο υποστηρίζει ο τοπικός βουλευτής Ανδρέας Πουλάς.

Πρωτιές βλέπουν και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας. Στη Λάρισα ο Ανδρουλάκης έχει εξασφαλίσει τη στήριξη της νυν βουλευτίνας Λίτσας Λιακούλη, στα Τρίκαλα της πρώην βουλευτίνας Σούλας Μερεντίτη (από στο σημιτικό μπλοκ), στην Καρδίτσα έχει ως σημείο αναφοράς τις δυνάμεις του πολιτικού του φίλου, νυν διευθυντή της Χαριλάου Τρικούπη και πρώην βουλευτή, Νίκου Σαλαγιάννη, ενώ στον Βόλο διατηρεί πρόσβαση στη δεξαμενή των νέων στελεχών και των αυτοδιοικητικών παραγόντων.

Στη Βόρεια Ελλάδα έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα για την υποψηφιότητά του ο πρώην βουλευτής και έμπειρο στέλεχος Πάρις Κουκουλόπουλος, όπως και ο Αντώνης Σαουλίδης αλλά και άλλα στελέχη της ευρύτερης περιοχής. Στη Θεσσαλονίκη και στα πέριξ διαπιστώνει διαρροές προς την υποψηφιότητα Λοβέρδου - στη Θράκη όμως και δη στην Ξάνθη διατηρεί ισχυρές ομάδες υπό τον πρώην δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη.

Σημαντικά ποσοστά αναμένει στα Γιάννενα και στη Θεσπρωτία (απ’ όπου κατάγεται ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, επικεφαλής της καμπάνιας του), δυσκολεύεται στην Πρέβεζα, ενώ στην Αρτα δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί υπέρ υποψηφίου ο νυν βουλευτής Χρήστος Γκόγκας.
papandreou
Γιώργος Παπανδρέου

Υπολογίζει στους «πιστούς»

Ο πρώην πρωθυπουργός μπήκε με καθυστέρηση στην κούρσα. Πήρε την απόφασή του μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά και αφού επιχείρησε να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά της κίνησής του. Το γεγονός ότι έρχεται τρίτος στις περισσότερες δημοσκοπικές κάρτες έχει προκαλέσει ανησυχία στο επιτελείο του. Ωστόσο, η πρόσφατη συγκέντρωση στο Θησείο με την εντυπωσιακή συμμετοχή αποτέλεσε για το επιτελείο του μία ακόμη απόδειξη ότι η δυναμική που αναπτύσσει περνά κάτω από τα ραντάρ.

«Ο Παπανδρέου φαίνεται ότι ξετρυπώνει δυνάμεις από τη μεγάλη δεξαμενή του 2009-2012, κεντροαριστερούς που παρέμεναν στον καναπέ χρόνια και ψηφοφόρους που κινήθηκαν προς άλλα κόμματα, όπως προς τον ΣΥΡΙΖΑ», ισχυρίζεται κορυφαίο στέλεχος του χώρου δίνοντας έμφαση στην εξής επιδίωξη των παπανδρεϊκών: να έρθει να ψηφίσει στις κάλπες έστω και το 50% των πιστών ψηφοφόρων του που τον ακολούθησαν στο ΚΙΔΗΣΟ και στις κάλπες το 2015. Τότε τον ψήφισαν περίπου 150.000 άνθρωποι. Τώρα οι έμπειροι παίκτες του Παπανδρέου πιστεύουν πως ένα σημαντικό κομμάτι αυτών που μπορεί να φτάσει και τις 80.000 θα αποτελέσει τη βάση εκκίνησης στην οποία συμπεριλαμβάνουν και τη στήριξη αρκετών Γεννηματικών που μεταφράζεται κατ’ αυτούς στην κάλπη σε περίπου 30.000 ψήφους.

Το στοίχημα του Παπανδρέου δεν μπορεί πάντως παρά να εντοπίζεται στη δύσκολη αναμέτρηση της Αττικής, στην πολυπληθέστερη περιοχή της χώρας. Ατού του είναι όχι μόνο για την Αττική αλλά και για τις άλλες περιοχές του χάρτη το γεγονός ότι την υποψηφιότητα Παπανδρέου υποστηρίζουν με πολύ τρέξιμο συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ, όπως ο Γιάννης Παναγόπουλος, από την ΑΔΕΔΥ και από τα εργατικά κέντρα ανά την Ελλάδα. Σκληρή μάχη δίνουν και αυτοδιοικητικοί παράγοντες που αποτελούν σημεία αναφοράς στις περιοχές τους.

Στην Αττική, ειδικά μετά τη συγκέντρωση στο Θησείο, εκτιμούν ότι ο Παπανδρέου θα καταφέρει τα ακατόρθωτα μέσα σε αυτές τις μέρες, δίνοντας έμφαση στη Δυτική Αττική (ετοιμάζει εκδήλωση στο Περιστέρι, όπου τρέχει ο Μιχάλης Καρχιμάκης), στον Νότιο Τομέα (όπου έχουν δυνάμεις η Τόνια Αντωνίου και ο πρώην βουλευτής Γιώργος Πεταλωτής), στα βόρεια προάστια όπου τον τόνο δίνουν αυτοδιοικητικοί της περιοχής και στην Ανατολική και Δυτική Αττική. Ιδιαίτερη ανταπόκριση συναντά στον Πειραιά και τις γειτονιές του, όπου τον στηρίζουν πρώην βουλευτές, όπως οι κύριοι Νιώτης, Διαμαντίδης και στελέχη των νεότερων γενιών.
kinal_ekloges__1_
kinal_ekloges__3_
kinal_ekloges__2_

Οι αισιόδοξοι παπανδρεϊκοί εκτιμούν ότι και στη Θεσσαλονίκη, όπου Λοβέρδος και Καστανίδης ξεκινούν με «αυτοπεποίθηση» λόγω των συσχετισμών, το παιχνίδι είναι ανοιχτό για τον πρώην πρωθυπουργό. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η επιλογή του να κλείσει την προεκλογική εκστρατεία του πρώτου γύρου με την ομιλία του σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή το βράδυ. Ακόμη πιο δυνατές θετικές σκέψεις κάνουν και για την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, τη Λάρισα. Στόχος του είναι να αυξήσει και στα αστικά κέντρα τα ποσοστά του, που δίνουν πρωτιές στις ημιαστικές και τις αγροτικές περιοχές της Λάρισας και της ευρύτερης Θεσσαλίας.

Στην Κρήτη η παρουσία στην μάχη του ίδιου του Παπανδρέου αλλά και του Βασίλη Κεγκέρογλου στο Ηράκλειο, του Μιχάλη Καρχιμάκη στο Λασίθι και άλλων στελεχών σε Ρέθυμνο και Χανιά φαίνεται, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, ότι μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες ισχυρής μονομαχίας με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ωστόσο πιο προσεκτικοί παρατηρητές επαναλαμβάνουν ότι δύσκολα ο ευρωβουλευτής θα χάσει την πρωτιά και στους τέσσερις νομούς.

Στην Πάτρα επιχειρούν την αναγέννηση του παπανδρεϊκού κάστρου. Ξέρουν ότι ο κ. Λοβέρδος έχει δυνάμεις στην περιοχή και ότι ο Ανδρουλάκης θα δώσει σκληρή μάχη. Ωστόσο, στο σύνολο της Δυτικής Ελλάδας (Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία και Αχαΐα) ο πρώην πρωθυπουργός έχει καταφέρει να κινητοποιήσει ευρύτερες πληθυσμιακές ομάδες υπέρ της υποψηφιότητάς του. Δυνατά θα παίξει επίσης στη Θράκη, όπου τον στηρίζουν οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές, ο Γιώργος Πεταλωτής, ο Νίκος Ζαμπουνίδης, ο Σωκράτης Ξυνίδης και άλλα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ., στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο, όπου έχει δημιουργήσει δίκτυο παπανδρεϊκών ο Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού.


Ειδήσεις σήμερα:

Ανενόχλητος έφυγε Αυστριακός τουρίστας από την Ρόδο με αρχαία αντικείμενα

Για πέμπτο κύμα της πανδημίας προειδοποιεί ο Φάουτσι μετά τη μετάλλαξη Omicron

Αδιανόητο σκηνικό στη Θεσσαλονίκη: 15χρονος σημάδεψε αστυνομικούς με ψεύτικο πιστόλι - Ήθελαν με την παρέα του να ανεβάσουν βίντεο στο TikTok!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης