ΚΙΝΑΛ - Metron Analysis: Πού κερδίζει ο Λοβέρδος, το ατού του Ανδρουλάκη και το ερώτημα για Παπανδρέου

ΚΙΝΑΛ - Metron Analysis: Πού κερδίζει ο Λοβέρδος, το ατού του Ανδρουλάκη και το ερώτημα για Παπανδρέου

Σταθερά γύρω στο 10 το Κίνημα Αλλαγής στον πρόθεση ψήφου

derby_ekloges_kinal_xr
Ευρήματα που κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η μάχη ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής εξελίσσεται σε μία σκληρή και αμφίρροπη αναμέτρηση ανάμεσα στον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Νίκο Ανδρουλάκη, με τον Γιώργο Παπανδρέου να παραμένει σε μία ζώνη αμφιβολίας, καταγράφει η νέα έρευνα της Metron Analysis και ενώ οι έξι υποψήφιοι συνεχίζουν τις αιχμές και να προετοιμάζονται, πλην του πρωθυπουργού, για το ντιμπέιτ της Δευτέρας.

Η εταιρία έκανε έρευνα και περίπου πριν δύο εβδομάδες και έτσι μπορούν να γίνουν και συγκρίσεις, ώστε να διαφανούν οι τάσεις στα δυνητικά εκλογικά σώματα.

Και στη νέα μέτρηση, η εταιρία καταγράφει την επιρροή των έξι υποψηφίων για την αρχηγία σε τρία πεδία. Το πρώτο είναι το πεδίο της ευρείας εκλογικής επιρροής του ΚΙΝΑΛ, που φτάνει σε ποσοστό 46% επί του εκλογικού σώματος και περιλαμβάνονται όλοι όσοι θα μπορούσαν να ψηφίσουν το κόμμα, υπό προϋποθέσεις βέβαια.
dim9
dim10
dim11

Σε αυτό το πεδίο, ο Ανδρέας Λοβέρδος διατηρεί ξεκάθαρο και μεγάλο προβάδισμα, αυτή τη φορά με αυξημένο ποσοστό σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση: Τώρα έχει 37%, από 29% πριν δύο εβδομάδες! Ο Νίκος Ανδρουλάκης έφτασε στο 27% από 18% που είχε πριν, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μείωση από 15% στο 12%.

Κλείσιμο
Οι Χάρης Καστανίδης, Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης διατηρούν περίπου τα ίδια ποσοστά (με τον πρώτο να ανεβαίνει λίγο και αντίστοιχα να πέφτει ο δεύτερος), ενώ τα ποσοστά των κυρίων Λοβέρδου και Ανδρουλάκη ανεβαίνουν κυρίως εξαιτίας της τοποθέτησης πλέον που κάνουν οι αναποφάσιστοι της προηγούμενης μέτρησης.

Το δεύτερο πεδίο στο οποίο κάνει καταγραφές η εταιρία είναι στο κομμάτι εκείνο των ψηφοφόρων, που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ στις εθνικές εκλογές. Πρόκειται για το 9,6% του γενικού εκλογικού σώματος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πάρει εδώ, με 29% μία μικρή διαφορά από τον Ανδρέα Λοβέρδο, που έχει 27%, όταν στην προηγούμενη μέτρηση ήταν ισόπαλοι (26-26). Αντίθετα ο Γιώργος Παπανδρέου υποχωρεί μία μονάδα από 23% στο 22%.

Ο Παύλος Γερουλάνος διπλασιάζει τη δύναμή του, από 45 στο 8%, ενώ ανεβαίνει εδώ και ο Χάρης Καστανίδης από 6% στο 8%. Ο Παύλος Χρηστίδης χάνει μία μονάδα από 5% στο 4%.

Η μεγάλη ανατροπή γίνεται όμως στο τρίτο πεδίο, που ενδεχομένως να έχει μεγάλη σημασία, καθώς πρόκειται για το κομμάτι εκείνων των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, αλλά και των αναποφάσιστων ψηφοφόρων γενικά, που δηλώνουν όμως ότι θα πάνε να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ. Σύμφωνα με τα δεδομένα που δίνει η εταιρία πρόκειται για ένα εκλογικό σώμα λίγο πάνω από 400.000 ανθρώπων. Με βάση αυτό μπορούν να γίνουν κάποιες πιο στοχευμένες αναλύσεις, αν όχι και πιο ασφαλείς προβλέψεις, αφού είναι το μέγεθος εκείνο που και αριθμητικά και ως διάθεση συμμετοχής βρίσκεται πιο κοντά στο πιθανό εκλογικό σώμα της 5ης Δεκεμβρίου.

Σε αυτό το πεδίο ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται με 31% με τον Ανδρέα Λοβέρδο να ακολουθεί πολύ κοντά με 29%. Ενδιαφέρον όμως έχει και το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης αύξησε την επιρροή του κατά 4 μονάδες, αφού στην προηγούμενη μέτρηση είχε 27%, ενώ ο κ. Λοβέρδος κατά έξι μονάδες, καθώς είχε δύο εβδομάδες πριν ποσοστό 23%. Εάν επαληθευτεί αυτή η τάση και στο εναπομείναν διάστημα και πάντα ανάλογα με το πόσοι και ποιοι θα πάνε τελικά στις κάλπες, τότε μιλάμε για απόλυτο ντέρμπι.

Ιδίως σε αυτό το πεδίο τα ευρήματα της εταιρίας δεν είναι καλά για τον Γιώργο Παπανδρέου και τίθεται το ερώτημα εάν πράγματι ο πρώην πρωθυπουργός δεν μπορεί να ακολουθήσει τους δύο βασικούς αντιπάλους του ή υποεκτιμάται η επιρροή του από τα γκάλοπ και η πραγματική του δύναμη είναι μεγαλύτερη από αυτή που εντοπίζουν οι μετρήσεις. Στη δημοσκόπηση αυτή υποχωρεί από την πρώτη θέση που ήταν σε αυτό το δυνητικό εκλογικό σώμα και από 28% πέφτει στο 22%.

Πάντως ο κ. Παπανδρέου μιλώντας σε μία αρκετά μαζική συγκέντρωση το βράδυ της Τετάρτης στο Θησείο κατήγγειλε στημένα και κατευθυνόμενα γκάλοπ, ενώ μίλησε για προσπάθεια χειραγώγησης της πραγματικής βούλησης του κόσμου της παράταξης.

Σε αυτό το τελευταίο πεδίο πάντως ο κ. Γερουλάνος φαίνεται να αυξάνει δυνάμεις, ο κ. Καστανίδης να κρατάει και ο κ. Χρηστίδης να υποχωρεί πολύ.

Σταθερά γύρω στο 10 το ΚΙΝΑΛ

Λίγο πριν τις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου και με την μάχη ηγεσίας να κορυφώνεται, το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται να διατηρεί τα κεκτημένα των τελευταίων μετρήσεων και να κινείται κοντά σε διψήφια ποσοστά. Η Metron Analysis το καταγράφει στο 9,6%, όταν στη προηγούμενη το βρήκε στο 9,8%, όπερ σημαίνει ότι υπάρχει μία σταθεροποίηση σε αυτό το επίπεδο. Η δε Pulse (για τον ΣΚΑΙ) κατέγραψε το ΚΙΝΑΛ στο 9,5% από το 8% που το είχε βρει τον Οκτώβριο, ενώ με την αναγωγή φτάνει στο 10%!
dim7


Ειδήσεις σήμερα

«Δρ. Μαγικός... Αυλός»: Ιταλός γυναικολόγος έπειθε γυναίκες να κάνουν σεξ μαζί του για να τις «θεραπεύσει»

Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Με καταθέσεις ιατροδικαστών συνεχίζεται σήμερα η δίκη

Σήμερα καταβάλλονται 7,6 εκατ. σε 36.515 εργαζόμενους ενταγμένους στο Συν-εργασία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης