Ελληνοτουρκικά: Στο περιθώριο η Άγκυρα μετά τη συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας - Στο πλευρό της Αθήνας το Βερολίνο

Ελληνοτουρκικά: Στο περιθώριο η Άγκυρα μετά τη συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας - Στο πλευρό της Αθήνας το Βερολίνο

To Βερολίνο χαρακτήρισε τη διμερή συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας «πλήρως συμβατή» με την ιδιότητά τους ως μέλη της ΕΈ και του ΝΑΤΟ - «Δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων» ανέφερε το γερμανικό ΥΠΕΞ - Δένδιας: «Η Τουρκία ενοχλείται, καθώς διαλαμβάνει τον εαυτό της ως δύναμη επιτιθέμενου» - Δείτε ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας, που κατατέθηκε προς κύρωση στη Βουλή

erdogan-main1
Δεύτερη κατά σειρά διπλωματική ήττα υπέστη σε λιγότερο από έναν μήνα η Τουρκία, καθώς αφενός ο κοινός βηματισμός των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου στη Σύνοδο EUMED9 στην Αθήνα, με φόντο την Ανατολική Μεσόγειο και αφετέρου η πρόσφατη ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία για την προμήθεια 3+1 φρεγατών Belharra για τις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έχουν αναβαθμίσει συνολικά το διπλωματικό κεφάλαιο της Ελλάδας, αφαιρώντας παράλληλα την πρωτοβουλία των κινήσεων στην ευρύτερη περιοχή από την τουρκική πλευρά.

Τον αποσυντονισμό της τουρκικής διπλωματίας απέναντι στο διπλό «χτύπημα» της Αθήνας αποτυπώνει γλαφυρά το σχόλιο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, μαρτυρώντας ταυτόχρονα και τους μύχιους φόβους της γειτονικής χώρας μετά την ενίσχυση του ελληνικού στόλου και κυρίως τη ρητή δέσμευση του Παρισιού μέσω της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής υπέρ της Αθήνας.

«Η Ελλάδα αντί να συνεργαστεί, εξοπλίζεται, απομονώνει και αποξενώνει την Τουρκία και αυτό θα προκαλέσει ζημιές στην ΕΕ, στην περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Tanju Bilgiç, σχολιάζοντας την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, ενώ έκανε παράλληλα λόγο για «μαξιμαλιστικές θέσεις» της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο, επικαλούμενος μάλιστα και το Διεθνές δίκαιο.

«Είναι ένα όνειρο της Ελλάδος ότι μπορεί δημιουργώντας στρατιωτικές συμμαχίες που δημιουργούν προβλήματα και εντός του ΝΑΤΟ ότι θα μπορέσει να επιβάλει τις θέσεις της στην Τουρκία» επισήμανε ακόμη ο κ. Bilgiç, προσθέτοντας ότι «τέτοιες μάταιες προσπάθειες ουσιαστικά αυξάνουν την αποφασιστικότητά μας για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, όπως και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Παρά την οργισμένη στάση της Άγκυρας και τους απειλητικούς υπαινιγμούς της προς την Αθήνα, θετική στάση απέναντι στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία διατύπωσε τις τελευταίες ώρες και το Βερολίνο. Με δεδομένο μάλιστα ότι η Γερμανία έχει πολύ στενές διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, σε σημείο που για κάποιους ερμηνεύουν τη μη επιβολή κυρώσεων προς την Άγκυρα από την ΕΕ, το σχόλιο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών έπεσε ως κεραυνός στη γειτονική χώρα, αφού περιγράφει ως πλήρως συμβατή τη διμερή συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας με την ιδιότητά τους ως κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση της συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας η οποία περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητά τους ως κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων», τόνισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, λαμβάνοντας καθαρή θέση απέναντι στην νέα ελληνογαλλική εταιρική σχέση.

Κλείσιμο
Προηγουμένως, με θετική διάθεση είδαν τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και οι Βρυξέλλες, καθώς αυτή «θα καταστήσει δυνατή την περαιτέρω συμβολή στην ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωατλαντική ασφάλεια» ανέφεραν σχετικά κοινοτικές πηγές. Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ακόμη πως «είναι μια στρατηγική εταιρική σχέση που ενισχύει τους δεσμούς Ελλάδας-Γαλλίας με πλήρη σεβασμό των δεσμεύσεων εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Κανείς δεν είπε ότι μια τέτοια στρατηγική εταιρική σχέση είναι ασυμβίβαστη με μια συμμαχία», δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο το όποιο περιθώριο ελιγμών για την Άγκυρα.

Στο περιβάλλον απομόνωσης που διαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες για την τουρκική πλευρά, ήρθε να προστεθεί και η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που χαιρέτισε τις συνεχείς επενδύσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα για την αναβάθμιση των αμυντικών της δυνατοτήτων και το γεγονός ότι εκπληρώνει τις νατοϊκές της δεσμεύσεις για τις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες, με αφορμή την νέα εταιρική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας.

Απάντηση στις τουρκικές αιτιάσεις έδωσε σήμερα και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας πως «αν η Τουρκία ενοχλείται από αυτές τις συμφωνίες, αυτό μπορεί μόνο να σημαίνει ότι διαλαμβάνει τον εαυτό της ως δύναμη επιτιθέμενου», σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Ούγγρο ομόλογό του Πίτερ Σιγιάρτο. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «η συμφωνία με τη Γαλλία είναι αμιγώς αμυντική συμφωνία, δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε», εξηγώντας επιπλέον πως «προωθεί την ευρωπαϊκή άμυνα, συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις μας στο ΝΑΤΟ, κάτι που εξάλλου αναγνωρίστηκε και από την αμερικανική πλευρά».

«Η Ελλάδα λειτουργεί πάντα επί τη βάση των συμβατικών της υποχρεώσεων, εν αντιθέσει μάλιστα με μερικούς άλλους συμμάχους που υποσκάπτουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ» επισήμανε ακόμη ο κ. Δένδιας σηκώνοντας το γάντι της Άγκυρας, που επιχειρεί να αποδυναμώσει την ισχύ της συμφωνίας χρησιμοποιώντας προσχήματα ως προς τη λειτουργία του ΝΑΤΟ.

Κατατέθηκε στη Βουλή προς κύρωση η Συμφωνία

Στην Βουλή προς κύρωση κατατέθηκε η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια.

Η συμφωνία θα συζητηθεί απο τα μελη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και Άμυνας την Τρίτη στις 2:00 το μεσημέρι ενώ την Πέμπτη θα εισαχθεί στην ολομέλεια.

Στην ολομέλεια η συζήτηση θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ψηφοφορία.

Δείτε ΕΔΩ το Σχέδιο Νόμου για τη στρατηγική εταιρική Σχέση και τη συνεργασία για την Αμυνα και την Ασφάλεια μεταξύ Ελλάδας - Γαλλίας 

Ειδήσεις σήμερα

Έκαναν την Μέρκελ... αρκουδάκι και έχει γίνει ανάρπαστη - Δείτε βίντεο

Η Μπρίτνεϊ Σπίαρς γιορτάζει την «απελευθέρωση» από τον πατέρα της ποζάροντας... ολόγυμνη στον «παράδεισο»

«Πόρτα» από το YouTube σε δύο διάσημους Αμερικανούς αντιεμβολιαστές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης