Πώς υποδέχτηκε ο διεθνής Τύπος τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Πώς υποδέχτηκε ο διεθνής Τύπος τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Ελλάδα και Γαλλία υπερασπίζονται την αμυντική αυτονομία της Ευρώπης με την συμφωνία των φρεγατών, γράφει ο ξένος Τύπος σχολιάζοντας την αμυντική συμφωνία που υπεγράφη χτες στο Παρίσι

jazeera
Ελλάδα και Γαλλία υπερασπίζονται την αμυντική αυτονομία της Ευρώπης με την συμφωνία των φρεγατών, γράφει ο ξένος Τύπος σχολιάζοντας την αμυντική συμφωνία που υπεγράφη χτες στο Παρίσι επισημαίνοντας ότι η χώρα μας είναι ο πρώτος ξένος πελάτης των γαλλικών Belharra.

«Ελλάδα- Γαλλία υπερασπίζονται την αμυντική αυτονομία της Ευρώπης με την συμφωνία των φρεγατών», γράφει το αραβόφωνο δίκτυο «Al Jazeera» και προσθέτει: «Η συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων έρχεται ως ανακούφιση για τη Γαλλία μετά την ακύρωση της αμυντικής συμφωνίας Aukus και με φόντο τις ασταθείς σχέσεις με την Τουρκία».

«Η Ελλάδα ανακοίνωσε συμφωνία για την αγορά έξι πολεμικών πλοίων γαλλικής κατασκευής, μία κίνηση για την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι ήταν «ένα πρώτο βήμα προς την ευρωπαϊκή αμυντική αυτονομία».

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο πλευρό του, δήλωσε από το Ελιζέ: «Έχουμε ένα κοινό όραμα για μια αυτόνομη ικανότητα απάντησης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη».

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, οι φρεγάτες θα παραδοθούν στην Αθήνα έως το 2026, με την πρώτη φρεγάτα να φτάνει ήδη το 2024.

«Για τον Μακρόν», γράφει το αραβόφωνο δίκτυο, «ήταν μια πολύ αναγκαία νίκη καθώς η Αυστραλία ακύρωσε τη συμφωνία AUKUS, ύψους 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων στις αρχές του μήνα, ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να κατασκευάσει πυρηνικά υποβρύχια χρησιμοποιώντας τεχνολογία που παρέχεται από τις ΗΠΑ . Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η ελληνική συμφωνία ενίσχυσε το όραμά του για ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία».

«Έχουμε δεσμευτεί για την ανεξαρτησία της Ευρώπης», είπε. «Αυτό είναι μέρος των κοινών αγώνων που έχουμε αναλάβει στην Ευρώπη-τεχνολογική ανεξαρτησία, ευρωπαϊκή άμυνα και μαχητική ετοιμότητα» .

Le Monde: Συμφωνία που προάγει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία

«Η Ελλάδα είναι ο πρώτος ξένος πελάτης των γαλλικών φρεγατών τύπου Belharra», γράφει η γαλλική εφημερίδα αναφερόμενη στην αμυντική συμφωνία Αθηνών- Παρισίων.

monde_deal


«Η συμφωνία που υπεγράφη την Τρίτη συμβάλλει στην προστασία της ασφάλειας, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των δύο κρατών μας, ενώ προάγει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος», δήλωσε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Είναι απολύτως σεβαστή στις δεσμεύσεις μας απέναντι στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα για την προστασία των εδαφών μας και επιτρέποντάς μας να δράσουμε πιο αποτελεσματικά και πιο συντονισμένα μαζί για ειρήνη και ασφάλεια στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τα Βαλκάνια», πρόσθεσε.

«Η συμφωνία αποτελεί μια «ιστορική ανακοίνωση», που μαρτυρά μια «φιλόδοξη ευρωπαϊκή άμυνα», υποστήριξε από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί.

Ειδήσεις σήμερα:

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για γαλλικές φρεγάτες: Χαιρετίζουμε τις συνεχείς αμυντικές επενδύσεις της Ελλάδας

Φέτος οι αιτήσεις.... του χρόνου οι ρυθμίσεις με 36 – 72 δόσεις

Ισπανία: Έφτασε στον ωκεανό η λάβα από το ηφαίστειο στη Λα Πάλμα - Συγκλονιστικές εικόνες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης