Χατζηδάκης: Κοινωνική πολιτική σε μια νέα διάσταση οι «νταντάδες της γειτονιάς»

Χατζηδάκης: Κοινωνική πολιτική σε μια νέα διάσταση οι «νταντάδες της γειτονιάς»

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» αφορά τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και ιδιαίτερα των μητέρων για τη φύλαξη των παιδιών τους

243169278_10159688915758464_3051632211155624500_n
Το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» παρουσίασε στις bloggers που ασχολούνται με θέματα παιδιών και μητρότητας η ηγεσία του υπουργείου εργασίας σε εκδήλωση στο Free Thinking Zone.

Η σχετική διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας προβλέπει ότι πρόγραμμα το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, θα ξεκινήσει το Φεβρουάριο του 2022 πιλοτικά σε δήμους της χώρας, ενώ στη συνέχεια θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλη την επικράτεια.

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» αφορά τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και ιδιαίτερα των μητέρων για τη φύλαξη των παιδιών τους.

«Οι «νταντάδες της γειτονιάς» είναι ένα πρόγραμμα που έρχεται από πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες για να καλύψει ένα μεγάλο κενό για τις σύγχρονες οικογένειες, τη νέα μητέρα, το νέο πατέρα. Θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά από τις αρχές του επόμενου έτους. Είναι κοινωνική πολιτική σε μια νέα διάσταση» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμα.


Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, «oι νταντάδες της γειτονιάς» είναι μια από τις βασικές πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει τα δυο τελευταία χρόνια. Προβλέπει την επιδότηση των εργαζόμενων γονέων για τη φύλαξη παιδιών ηλικίας από δυο μηνών έως 2,5 ετών. Ήταν μια προεκλογική μας εξαγγελία που ξεκινάμε να υλοποιούμε, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που «απαντά» στα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας και των εργαζομένων. Παράλληλα, αποτελεί μέρος της δέσμης μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, μετά τα επιδόματα που έχουμε δώσει για το κάθε παιδί που γεννιέται, τη μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη και τα υπόλοιπα μέτρα που έχουμε πάρει για τις οικογένειες και τους πολύτεκνους».

Κλείσιμο
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα από την πλευρά της ανέφερε ότι «με τις «νταντάδες της γειτονιάς» στηρίζουμε τις μητέρες που θέλουν να εργαστούν και να ακολουθήσουν τα επαγγελματικά τους όνειρα, αλλά δυσκολεύονται να το πράξουν καθώς δεν έχουν βοήθεια στη φύλαξη των παιδιών τους. Οι εργαζόμενες μητέρες θα λαμβάνουν σε μηνιαία βάση οικονομική ενίσχυση από το κράτος και θα μπορούν να επιλέξουν «νταντά» για τα παιδιά τους από το μητρώο επιμελητών που θα δημιουργήσουμε. Με το νέο αυτό πρόγραμμα και άλλες δράσεις μας προωθούμε τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Βοηθάμε τις γυναίκες να ξεπερνούν όλα όσα αποτελούν «φρένο» στην επαγγελματική τους ανέλιξη, καθώς δεν θέλουμε να φθάνουν στο σημείο να επιλέγουν: καριέρα ή οικογένεια. Τους δίνουμε τη δυνατότητα να ακολουθούν τα όνειρά τους και προσπαθούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά τους».

Η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Γιάννα Χορμόβα δήλωσε ότι «οι «νταντάδες της γειτονιάς» έρχονται να συμπληρώσουν το υφιστάμενο πλαίσιο στήριξης της οικογένειας μέσα από δομές βρεφονηπιακών, και να καλύψει τις περιπτώσεις που σήμερα δεν είχαν κάπου να απευθυνθούν. Είναι σημαντικό ότι οργανώνεται ο κλάδος της παροχής φροντίδας σε βρέφη και μωρά που δεν ήταν οργανωμένος έως τώρα, με προσόντα, διαδικασίες με πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθούνται, έτσι ώστε αφενός οι γονείς να αισθάνονται πιο ασφαλείς για τον άνθρωπο που έρχεται να προσέχει το παιδί τους, αφετέρου οι πάροχοι της φροντίδας, οι επιμελητές να αισθάνονται ότι εργάζονται σε ένα οργανωμένο πλαίσιο».

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Έφη Αργυροπούλου από την ιστοσελίδα Working Moms, η Έρρικα Φουντούλη από την ιστοσελίδα Mamacita, η Σοφία Κωστάρα από την ιστοσελίδα Infokids, η Εύη Σταθάτου από την ιστοσελίδα My twins και η Βιβή Μπασίνα από την ιστοσελίδα 4moms.



Ειδήσεις σήμερα:

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε τέσσερις ιστοσελίδες ψεκ με fake news για covid

Σοφία Μουτίδου: Από την αποθέωση στη σταύρωση, σε 1.200 δευτερόλεπτα


Μακρόν για Ελλάδα: Η φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας είναι γερή και συνεχίζεται

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης