Γερμανικές εκλογές: Ψηφίζουν οι Γερμανοί για τη μετά Μέρκελ εποχή – Όλα τα προγνωστικά

Γερμανικές εκλογές: Ψηφίζουν οι Γερμανοί για τη μετά Μέρκελ εποχή – Όλα τα προγνωστικά

Οι κάλπες στην Γερμανία έχουν ανοίξει – Η πιο αμφίρροπη εκλογική διαδικασία των τελευταίων 15 ετών - Υπαρκτό ενδεχόμενο για συνεργασία τριών κομμάτων – Τρία εκατομμύρια οι νέοι ψηφοφόροι: Μεγάλωσαν γνωρίζοντας μόνο μία καγκελάριο, την Μέρκελ

merkel_nexr_day_xr
15 χρόνια, 10 μήνες και 4 ημέρες μετά, η εποχή της Άνγκελα Μέρκελ φτάνει στο τέλος της. Η δεύτερη μακροβιότερη Καγκελάριος της Γερμανίας (το ρεκόρ ανήκει ακόμα στον Χέλμουτ Κολ με 16 χρόνια και 26 ημέρες στην Καγκελαρία) θα αποσυρθεί από το προσκήνιο και μαζί με αυτήν τελειώνουν και πολλά άλλα δεδομένα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Για δεκαετίες τα ποσοστά που συγκέντρωναν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, η Χριστιανική Ένωση (CDU/ CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες SPD ξεπερνούσαν το 30% ή ακόμα και το 40%. Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια ένα τρίτο κόμμα και συγκεκριμένα οι Πράσινοι προέβαλε αξιώσεις για να αναλάβει το ισχυρότερο αξίωμα της Γερμανίας.

Οι κάλπες στη Γερμανία έχουν ανοίξει και οι πλέον συναρπαστικές εκλογές των τελευταίων 15 ετών βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο μελλοντικός Καγκελάριος της Γερμανίας ενδέχεται να προέρχεται και πάλι από ένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ωστόσο τα ποσοστά τους είναι τουλάχιστον απογοητευτικά και ενδεχομένως θα χρειαστεί και ένα τρίτο κόμμα για να σχηματιστεί κυβέρνηση στην μετά Μέρκελ εποχή.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων έμοιαζαν με τρενάκι του τρόμου. Παρότι οι Χριστιανοδημοκράτες κατέρρευσαν μεσούσης της πανδημίας, βλέποντας τους Πράσινους να ανεβαίνουν σε πρωτοφανή επίπεδα, με ορισμένες φορές να εμφανίζονται ως το πρώτο κόμμα στη χώρα. Στη συνέχεια η Ένωση κατάφερε να κερδίσει κάποιο χαμένο έδαφος, ενώ το SPD κατάφερε με τη σειρά του να βγει από τα υπόγεια του 15% και να βρίσκονται σταθερά στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων, παρόλο που η διαφορά τους με την Χριστιανική Ένωση έχει μειωθεί στο επίπεδο του στατιστικού λάθους.

germanikes-ekloges-5


Οι Πράσινοι είναι βέβαιο ότι θα διεκδικήσουν σημαντικά ανταλλάγματα κατά τη διαδικασία των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, αν και είναι πολύ απίθανο να διεκδικήσουν την Καγκελαρία. Οι Φιλελεύθεροι του FDP έχουν επίσης αρκετές ελπίδες να καταγράψουν ένα καλό σχετικά αποτέλεσμα καθώς κινούνται ανάμεσα στο 11% - 13%. Η ακροδεξιά με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) δεν κατάφεραν να μετατρέψουν την σκανδαλολογία και το γεγονός ότι η Γερμανία θα πληρώσει πολύ περισσότερα χρήματα στον προϋπολογισμό της ΕΕ σε πολιτικό κέρδος, ενώ η Αριστερά (Linke) παλεύει απλώς και μόνο για να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό για να εκπροσωπηθεί στο Bundestag.

Κλείσιμο
Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για την Καγκελαρία, Άρμιν Λάσετ, Όλαφ Σολτς και Αναλένα Μπέρμποκ όχι απλώς δεν κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις αλλά βρέθηκαν άπαντες από την αρχή με την πλάτη στον τοίχο. Παρόλο που η πανδημία απαγόρευσε ουσιαστικά τις προεκλογικές συγκεντρώσεις και τις μεγάλες ομιλίες, τα διαρκή σφάλματα των ανθυποψηφίων ήταν αυτά που σημάδεψαν τις πολιτικές εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες. Η υποψήφια των Πρασίνων έπρεπε να εξηγήσει ορισμένες... παραλείψεις στο βιογραφικό της, ενώ ο Άρμιν Λάσετ ως πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, βρέθηκε να απολογείται μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών και υπουργός Οικονομικών της χώρας Όλαφ Σολτς βρέθηκε επίσης απροετοίμαστος όταν οι τελωνειακές υπηρεσίες που υπάγονται στο υπουργείο του έγιναν αντικείμενο έρευνας από την εισαγγελία. Το κατά πόσον αυτό έπληξε ή όχι το γόητρό του θα φανεί στο τέλος της ημέρας.

Σε κάθε περίπτωση η εποχή της Μέρκελ τελειώνει. Περίπου τρία εκατομμύρια νέοι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες για πρώτη φορά. Μια ολόκληρη γενιά που μεγάλωσε με μία μόνο Καγκελάριο. Την Άνγκελα Μέρκελ.

Ειδήσεις σήμερα:

Βασίλης Λεβέντης: Δίνει μάχη στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού - «Αρκετά δύσκολα τα πράγματα, κρίσιμες οι επόμενες ημέρες»

Γερμανικές εκλογές: Όλα τα σενάρια για την επόμενη μέρα μετά την εποχή Μέρκελ - Άνοιξαν οι κάλπες

Δείτε βίντεο: Η Άννα Βίσση χορεύει με τον πρίγκιπα Αλβέρτο στο Μονακό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης