Θα δει τελικά τον Ελπιδοφόρο στη Νέα Υόρκη ο Μητσοτάκης μετά τη «συγγνώμη»

Θα δει τελικά τον Ελπιδοφόρο στη Νέα Υόρκη ο Μητσοτάκης μετά τη «συγγνώμη»

Σήμερα η ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ - Η αναδίπλωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, που είπε ότι λυπάται για την οδύνη που προκάλεσε σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς, αλλάζει το κλίμα και ανοίγει τον δρόμο για να συναντηθούν οι δύο άνδρες -Τι προβλέπει το σημερινό πρόγραμμα Μητσοτάκη - Κάλεσμα Μητσοτάκη στην ομογένεια «να γίνει κομμάτι του ελληνικού success story»

mitsotakis_new_york_art
Προς εκτόνωση βαίνει η αιφνίδια, πλην όμως σοβαρή, κρίση στις σχέσεις της ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής με την ελληνική κυβέρνηση που προκάλεσε η πρωτοβουλία του κ. Ελπιδοφόρου να παραστεί στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Οι τόνοι έπεσαν μετά την δήλωση με την οποία ο προκαθήμενος της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στις ΗΠΑ αναγνώρισε ότι η παρουσία του στην τουρκική φιέστα δίπλα στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τον επικεφαλής του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα της Κύπρου Ερσίν Τατάρ προκάλεσε οδύνη στους «Κύπριους και τους Ελληνοαμερικανούς αδελφούς του».


Τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα». Όπως εξήγησε, υπήρξε ένα θέμα με τους χειρισμούς που έγιναν και ό,τι ήταν να ειπωθεί, ειπώθηκε. «Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μια διευκρινιστική δήλωση που ήταν απολύτως επεξηγηματική και όλοι πήραν τις απαντήσεις που θα έπρεπε να πάρουν. Το να είσαι στην ίδια εκδήλωση με τον αρχηγό ενός κράτους που δεν αναγνωρίζεται, θα μπορούσε να αποφευχθεί. Είναι απολύτως λήξαν το θέμα για την κυβέρνηση μετά και τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου. Η ελληνική κυβέρνηση και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν μπορούν παρά να είναι στην ίδια πλευρά του λόφου, παρά τα όσα ατυχή κατά καιρούς συμβαίνουν και νομίζω ότι θα υπάρξει συνάντηση σήμερα με τον Μητσοτάκη», επισήμανε. «Επειδή το πρόγραμμα του πρωθυπουργού άλλαξε δεν ξέρω αν θα πάει στο Ground Zero, αλλά νομίζω θα υπάρξει μια συνάντηση», πρόσθεσε. Είχε προηγηθεί έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και η αναδίπλωση του κ. Ελπιδοφόρου ήρθε ως απότοκο του ισχυρού τελεσίγραφου που του εστάλη από την κυβέρνηση με την ματαίωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο «Σημείο Μηδέν» (Ground Zero) της αμερικανικής μεγαλούπολης για να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και να ξεναγηθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που είχε καταστραφεί μαζί με τους Δίδυμους Πύργους και οι εργασίες της ανοικοδόμησής του βρίσκονται κοντά στην αποπεράτωση.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cehwlcm6q801-sf)
Κλείσιμο

Κινήσεις καταλλαγής

Προκειμένου, μάλιστα, να μην πέσει άλλο λάδι στη φωτιά, ο κ. Ελπιδοφόρος δεν παρέστη σε δεξίωση που παρέθεσαν Έλληνες ομογενείς προς τιμήν του πρωθυπουργού. Και αυτό παρά το γεγονός ότι νωρίτερα είχε απαιτήσει να είναι εκείνος που θα προσφωνούσε τον κ. Μητσοτάκη, απαίτηση που απορρίφθηκε από κυβερνητικής πλευράς.

Πληροφορίες από ελληνικές διπλωματικές πηγές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν ότι η αναγνώριση της λανθασμένης συμπεριφοράς που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος, αφού δέχθηκε ισχυρές πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση, οδήγησε σε καταλλαγή η οποία δεν αποκλείεται να επισημοποιηθεί με μια -έστω ανεπίσημη- που ενδέχεται να έχουν σήμερα Παρασκευή ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι εκτιμήθηκε και από τις δύο πλευρές ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός η παράταση της έντασης και η διαιώνιση της κρίσης. Από την άλλη ο Αρχιεπίσκοπος κατάλαβε ότι οδηγούνταν σε απομόνωση έναντι της Αθήνας και της Λευκωσίας, αλλά και της ομογένειας. Από την άλλη η κυβέρνηση έβλεπε τον κίνδυνο η κρίση που δημιουργήθηκε να λάβει διαστάσεις που θα δίχαζαν την Ομογένεια αλλά και να επισκίαζε πλήρως την παρουσία του πρωθυπουργού στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκης είχε σειρά σημαντικών επαφών.

Επαφές και ομιλίες

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός είχε, μεταξύ πολλών άλλων, συνάντηση με τον Γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, στον οποίο έθεσε με έμφαση τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο, ενώ και το πρόγραμμα της Παρασκευής είναι αρκετά βαρύ.

Ειδικότερα πρόκειται να έχει διαδοχικά ρεντεβού με το επιτελείο της Wall Street Journal, τον οικονομολόγο και ακαδημαϊκό Τζέφρι Σακς, τον μεγαλοεπενδυτή Χένρι Κράβις του fund KKR, τον επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, καθώς και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αλ Μένφι.

Στις 16:15 τοπική ώρα (23:15 ώρα Ελλάδος) ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Κατά πληροφορίες θα κινηθεί σε τέσσερις άξονες που θα αφορούν τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, την κλιματική αλλαγή καθώς την αναγκαιότητα να αποκτήσει η Ευρώπη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπη.

Μιλώντας στην εκδήλωση της ομογενειακής οργάνωσης «Hellenic Initiative», στην οποία παρέστησαν σημαίνοντα πρόσωπα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ο κ. Μητσοτάκης έκανε έναν μίνι απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας, που, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, όπως είπε, χρειάστηκε να εστιάσει τις προσπάθειες του στη διαχείριση κρίσεων. Τόνισε με έμφαση ότι αναμένει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη για φέτος από εκείνη που είχε προϋπολογιστεί, υπογραμμίζοντας παράλληλα και το χωρίς προηγούμενο ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι μιλούσε σε ένα σχετικά συντηρητικό ακροατήριο, ο πρωθυπουργός επεσήμανε με έμφαση ότι «Όραμά μου είναι να χτίσω μια πιο δίκαιη κοινωνία με χαμηλότερη φτώχεια».


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συμμετείχε σε συντήρηση ικανότητας αλεξιπτωτιστή-υποβρύχιου καταστροφέα

Παντρεύεται ο Άκης Πετρετζίκης - «Ήδη έχουν στείλει προσκλητήρια»

Διπλή ασθενής δόνηση 2,8 Ρίχτερ στη Θήβα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης