Στο Ground Zero στη Νέα Υόρκη ο Μητσοτάκης την Παρασκευή - Θα ξεναγηθεί από τον Ελπιδοφόρο

Στο Ground Zero στη Νέα Υόρκη ο Μητσοτάκης την Παρασκευή - Θα ξεναγηθεί από τον Ελπιδοφόρο

Αρνητικές εντυπώσεις από την επιλογή του Αρχιεπισκόπου να βρεθεί στα εγκαίνια του «Τουρκικού Σπιτιού» πλάι σε Ερντογάν και Τατάρ - Ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τις ΗΠΑ αργά το απόγευμα της Τετάρτης - Θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

ELPIDO_NEO2_3
Στον ναό του Αγίου Νικολάου, στο «Σημείο Μηδέν» στη Νέα Υόρκη αναμένεται να βρεθεί την Παρασκευή το βράδυ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου και θα ξεναγηθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, στον ελληνορθόδοξο ναό ο οποίος είχε καταστραφεί από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο θα πραγματοποιηθεί στην σκιά των εντυπώσεων που προκάλεσε η κίνηση του Ελπιδοφόρου να παραστεί στα εγκαίνια του «Τουρκικού Σπιτιού» στη Νέα Υόρκη παρουσία Ταγίπ Ερντογάν αλλά και Ερσίν Τατάρ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναχωρεί αργά το απόγευμα της Τετάρτης για τη Νέα Υόρκη, καθώς είναι προγραμματισμένο να μιλήσει την Παρασκευή στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη - Μπαράζ επαφών

Οι συμμαχίες της χώρας, περιφερειακές, ευρωπαϊκές, διεθνείς και οικονομικές βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη με αφορμή την συμμετοχή του στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα Τετάρτη στη Νέα Υόρκη με ατζέντα επαφών που περιλαμβάνει σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, τις επενδύσεις, τις σχέσεις με το αμερικανικό Κογκρέσο και τις σχέσεις με τη νέα ελληνική ομογένεια -την ατζέντα μιας Ελλάδας ανοικτής και εξωστρεφούς με ρόλο πρωταγωνιστή στις νέες προκλήσεις της εποχής.

Το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε δείπνο που παραθέτει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για επιλεγμένους ηγέτες ευρωπαϊκών και αφρικανικών χωρών. Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει ακόμα συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι, συναντήσεις στις οποίες θα κυριαρχήσουν οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις με επίκεντρο τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, αλλά και την τουρκική παραβατικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, καθώς και με εκπροσώπους σημαντικών αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων. Θα επισκεφθεί ακόμη το Ground Zero.

Κλείσιμο
Μέρος της επίσκεψής του θα αφιερώσει σε συναντήσεις με σημαντικούς επενδυτές. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Microsoft Brad Smith, καθώς «τρέχει» ήδη η μεγάλη επένδυση της εταιρείας στην Αττική και το πρότζεκτ της χορηγίας της ψηφιακής ξενάγησης στην αρχαία Ολυμπία.

Ο Ελπιδοφόρος στο «Σπίτι της Τουρκίας»


Πληροφορίες πάντως από διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη, όπως έγραψε νωρίτερα το protothema.gr ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρισκόταν τις προηγούμενες ημέρες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, πνέει μένεα κατά του κ. Ελπιφοδόρου και ως ένδειξη της δυσαρέσκειας του ματαίωσε τη συνάντηση που επρόκειτο να έχει με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής. «Δεν μπορώ να τον συναντήσω όταν μια μέρα πριν ήταν σε φιέστα με τον επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων», φέρεται να είπε σε συνεργάτες του ο Κύπριος Πρόεδρος.

Τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία αιφνιδιάστηκαν από τη στάση του προκαθήμενου της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στις ΗΠΑ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε ενημερώσει για την πρόθεσή του να δώσει το παρών σε μια εκδήλωση, η οποία, εκτός των άλλων συμβολισμών, εμπεριείχε και τη νομιμοποίηση της συμμετοχής του επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο.

elpidoforos-egkainia-1


Το τετ α τετ με την Εμινέ Ερντογάν

elpidoforos-emine-1
elpidoforos-emine-12

Υπενθυμίζεται ότι το «Σπίτι της Τουρκίας» είναι ένας ουρανοξύστης στο κέντρο της Νέας Υόρκης, στην 1η Λεωφόρο, που θα στεγάζει τη μόνιμη αντιπροσωπία της Τουρκίας στον ΟΗΕ αλλά και το τουρκικό προξενείο. Τα εγκαίνια έγιναν με κάθε επισημότητα από τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος συνοδευόταν από την σύζυγό του, Εμινέ, ενώ παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπως επίσης και ο κατοχικός ηγέτης Τατάρ.

Δείτε φωτογραφίες από τον ουρανοξύστη της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη

tourkiko-spiti-1
tourkiko-spiti-12
tourkiko-spiti-13
tourkiko-spiti-14_2
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης