Τσίπρας - ΔΕΘ: O ελιγμός για τις εκλογές… το «πράσινο σκηνικό» και η (αναπάντητη) πρό(σ)κληση στο ΚΙΝΑΛ

Τσίπρας - ΔΕΘ: O ελιγμός για τις εκλογές… το «πράσινο σκηνικό» και η (αναπάντητη) πρό(σ)κληση στο ΚΙΝΑΛ

Οι εκλογές και το ιδιότυπο ντιμπέιτ με τον πρωθυπουργό

deth
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης – την Τρίτη από την εκλογική ήττα του 19 και ίσως την τελευταία πριν τις επόμενες κάλπες – με ένα σκοπό: να εμφανίσει μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ικανή να ανατρέψει και μάλιστα με ταχύ ρυθμό, διότι ίσως δεν υπάρξει επαρκής χρόνος, τους πολιτικούς συσχετισμούς, όπως καταγράφονται μέχρι τώρα στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες επιμένουν να καταγράφουν, έστω και οριακά πλέον, διψήφια διαφορά από τη ΝΔ.

Γι’ αυτό και επέμεινε στην παρουσία αναλυτικών μέτρων, κυρίως κοινωνικής πολιτικής, με κοστολόγηση, που δεν «προκαλεί», υποσχέθηκε την κατάργηση μίας σειράς «αντιλαϊκών», όπως τα θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, νόμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ επιχείρησε να δώσει το περίγραμμα της ρεαλιστικής πολιτικής πρότασης για την επόμενη ημέρα των εκλογών, ποντάροντας στη λεγόμενη «προοδευτική κυβέρνηση».

Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ

Σε ένα σκηνικό, που θύμιζε έντονα το παλιό ΠΑΣΟΚ, καθώς κυριαρχούσαν όλες οι αποχρώσεις του πράσινου, αλλά και τα συνθήματα που παρέπεμπαν στη ρητορική του Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε με διάφορους τρόπους την πρότασή του, ουσιαστικά για συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής, μία πρόταση που έμεινε ασχολίαστη από τη Χαριλάου Τρικούπη, έως χθες βράδυ.

«Αυτό που θα κρίνει την επόμενη μέρα των εκλογών είναι το αποτέλεσμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται τις εκλογές ζητώντας νίκη για σχηματισμό κυβέρνησης και ο κ. Μητσοτάκης λέει "μην τους δίνετε και μεγάλη σημασία γιατί θα υπάρξουν και επόμενες". Αυτό είναι παγίδα και για τον κ. Μητσοτάκη. Εμείς επιμένουμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις επί τη βάση καθαρών θέσεων» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Κλείσιμο
Απευθυνόμενος στην πραγματικότητα και προς τον κ. Μητσοτάκη για τα περί αυτοδυναμίας, που είχε πει κατά την πρωθυπουργική παρουσία στη ΔΕΘ, αλλά και προς το ΚΙΝΑΛ για την προοπτική που διανοίγεται με την απλή αναλογική, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ ο στόχος και το πρόταγμα των επόμενων εκλογών είναι «εάν θα Θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση, μια κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών που είναι με απλή αναλογική ή θα υπάρξουν εκλογικοί εκβιασμοί, δεύτερες εκλογές και περιπέτειες».

Σε μία προσπάθεια να αποκολλήσει τον μεσαίο χώρο από την επιρροή και τη διείσδυση του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας, κινήθηκε σε δύο επίπεδα. Αφενός επέκρινε τις υπουργοποιήσεις στελεχών από το ΛΑΟΣ. ««Είναι πράγματι οξύμωρο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για το πολιτικό Κέντρο και να έχει υπουργοποιήσει τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του ΛΑΟΣ. Δεν έχει να περιμένει πολλά ο λαός απ' τον κ. Μητσοτάκη πέραν από την υπουργοποίηση ενδεχομένως και του κ. Μπογδάνου», σχολίασε, τονίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης «σήμερα είναι αναγκασμένος να πατά σε δύο βάρκες», την ακροδεξιά και το κέντρο. Αφετέρου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εξαπάτησε τη μεσαία τάξη.

Χωρίς απάντηση από το ΚΙΝΑΛ

Εντύπωση έκανε χθες το απόγευμα το γεγονός ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν απάντησε ουσιαστικά στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την προοδευτική διακυβέρνηση. Μόνο ο Ανδρέας Λοιβέρδος έγραψε στο twitter «όσο θα παραμένουμε στο 5%, 6%, 7% οι αντίπαλοι θα μας αντιμετωπίζουν ως λάφυρο λεηλατώντας σήματα, συνθήματα και χρώματα. Ένα είναι το δίλημμα: ποιος μπορεί να βγάλει την παράταξη από αυτό το τέλμα;».

Όσο για την «πασοκικής» έμπνευση, που είχε η όλη εμφάνιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, υπήρξε μόνο μία ανάρτηση από τον εκπρόσωπο τύπου Παύλο Χρηστίδη, ο οποίος σχολίασε ειδικά τη φράση «να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα», που είπε ο κ. Τσίπρας, ως εξής: «Ωραίο σύνθημα το #νεα_αρχη #neaarxi. Ήταν του ΠΑΣΟΚ, το 2015. Απλά τότε ο κ. Τσίπρας ήταν αγκαζέ με τον κ. Καμμένο και πίστευε ότι θα μείνουμε εκτός Βουλής».

Πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να εκφράσει άποψη για τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ, με αφορμή τη διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας, λέγοντας ότι σημασία έχουν οι πολιτικές, όχι τα πρόσωπα.


Οι εκλογές και το ιδιότυπο ντιμπέιτ με τον πρωθυπουργό

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε έχοντας επίγνωση της αρνητικής ισορροπίας, που καταγράφουν τα γκάλοπ για το κόμμα του. Εξ ου και απέφυγε να ζητήσει εκλογές, όπως συνήθως κάνουν οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον τρίτο χρόνο μίας κυβέρνησης, πετώντας το μπαλάκι στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης» είπε αρχικά, απαντώντας στην ερώτηση για το εάν θα ζητήσει πρόωρες εκλογές, προσθέτοντας ότι «αν έχει το θάρρος και τολμά ο κ. Μητσοτάκης, ας προκηρύξει εκλογές… έχει, με βάση το Σύνταγμα, την ευθύνη να προκαλέσει εκλογές όποτε αυτός επιθυμεί». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές.

Με αφορμή τη σχετική συζήτηση πάντως, ο κ. Τσίπρας, εκτίμησε ότι ο κ. Μητσοτάκης επειδή θα θελήσει να προλάβει τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησής του θα πάει σε πρόωρες εκλογές, ενώ έδωσε απάντηση στα όσα είχε πει ο πρωθυπουργός, προϊδεάζοντας για όσα θα ακολουθήσουν.

«Οι κουτσαβακισμοί και οι μαγιές για γαλοπούλες δεν αναδεικνύουν πυγμή, αναδεικνύουν αδυναμία. Θα του συνιστούσα να είναι πιο φειδωλός σε ψευδοκουτσαβακισμούς. Όταν μάλιστα προεκλογικά αρνήθηκε μία προσωπική αντιπαράθεση για να ακούσει ο κόσμος και να κρίνει. Σε κάθε περίπτωση εγώ θα είμαι εδώ». Σε άλλο δε σημείο της συνέντευξης, σχολίασε περιπαικτικά την εμφάνιση του πρωθυπουργού στον θεσσαλικό κάμπο την περασμένη εβδομάδα.

Πάντως από την κυβερνητική παράταξη, ο εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αρκέστηκε να σχολιάσει σχετικά με τις αναφορές του κ. Τσίπρα σε πρόωρες κάλπες ότι «όσον αφορά στις εκλογές η προσωπική του αγωνία βρίσκεται στον αντίποδα της απαίτησης των Ελλήνων για σταθερότητα, ασφάλεια και προκοπή. Ο κ. Τσίπρας μετρά παθητικά το χρόνο μέχρι τις εκλογές - εμείς αξιοποιούμε το χρόνο για να λύνουμε προβλήματα προς όφελος της πατρίδας και των ανθρώπων της».


Κριτική εφ’ όλης της ύλης

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική για όλες τις κρίσιμες κυβερνητικές επιλογές, φιλοτεχνώντας τη ρητορική και την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ως τις εκλογές.

Μίλησε για παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας, αλλά και ειδικότερα για την αδυναμία της να πείσει για τα εμβόλια, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι το τελευταίο στάδιο των κινήσεων, που πρέπει να γίνουν.

Τόνισε ότι η ευθύνη για τις φωτιές είναι πολιτική και βαθιά, απέδωσε τις αλλαγές στα εργασιακά σε πιέσεις λόμπι προς τον υπουργό Χατζηδάκη, ενώ για την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές σημείωσε ότι «δεν είναι ηθικό ένας πρωθυπουργός να νομοθετεί φοροελαφρύνσεις για τόσο μικρή μειοψηφία μέσα στην οποία ανήκει και ο ίδιος».

Έκανε λόγο για εξαπάτηση των συνταξιούχων από τον κ. Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι αγνόησε και στοχοποίησε.

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εθνική στρατηγική και επέρριψε σε πρωθυπουργική δειλία το γεγονός ότι δεν έχουν έρθει ακόμα στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ειδήσεις σήμερα:

Σε αμηχανία ο Ερντογάν: Fake ραντεβού μπροστά στην ευρωπαϊκή απομόνωση

Καιρός: Στους 37 βαθμούς ο υδράργυρος σήμερα - Δείτε πού θα βρέξει

Γερμανία: Η στρατιωτική αντικατασκοπεία διενεργεί έρευνα για υποθέσεις εξτρεμισμού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης