Γεννηματά: Οι νέες συνθήκες καθιστούν επίκαιρη όσο ποτέ τη Σοσιαλδημοκρατία

Γεννηματά: Οι νέες συνθήκες καθιστούν επίκαιρη όσο ποτέ τη Σοσιαλδημοκρατία

Το «Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο» αφορά την κοινωνία, την οικονομία αλλά και την Πράσινη Ανάπτυξη – Σκληρή κριτική στις εξαγγελίες της κυβέρνησης – Η νίκη του Όλαφ Σόλτς στη Γερμανία μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

5376164
Με αντικυβερνητική ατζέντα ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Η Φώφη Γεννηματά, την Τετάρτη το βράδυ από το συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και στις κυβερνητικές εξαγγελίες της προηγούμενης εβδομάδας.

Παρουσίασε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την οικονομία και την κοινωνία, το λεγόμενο δηλαδή «Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο», ενώ απέφυγε να αναφερθεί στα εσωκομματικά ζητήματα. Παράλληλα φάνηκε αισιόδοξη για την πορεία των σοσιαλδημοκρατών στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, το παρών στην ομιλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ έδωσαν ο γραμματέας της Κ.Ο του κόμματος Βασίλης Κεγκέρογλου, οι βουλευτές Χάρης Καστανίδης - υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ- , Γιώργος Μουλκιώτης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Κώστας Σκανδαλίδης.

Σημειώνεται πως όλοι όσοι παρακολούθησαν στην κλειστή αίθουσα την ομιλία της Φώφης Γεννηματά, έπρεπε να έχουν στην κατοχή τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Στην ομιλία της η κυρία Γεννηματά αναφέρθηκε στην αλλαγή συσχετισμών στη Γερμανία με τους Σοσιαλδημοκράτες να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις αλλά και την αλλαγή στις ΗΠΑ με τον Τζο Μπάιντεν.  

Η κυρία Γεννηματά, υπογράμμισε πως, «η πανδημία και η κλιματική αλλαγή απέδειξαν ότι η αγορά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις κρίσεις. Οι νέες συνθήκες καθιστούν επίκαιρη όσο ποτέ τη Σοσιαλδημοκρατία». Ευχόμενη στον Όλαφ Σόλτς επιτυχία, σημείωσε πως, «ηνίκη σου μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς και να πνεύσει άνεμος αλλαγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ώστε να εξασφαλίσουμε:

- Την αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας από προοδευτικές πολιτικές για την Ανάπτυξη, την Απασχόληση, τη μείωση των ανισοτήτων.

- Την «μονιμοποίηση» του Ταμείου Ανάκαμψης για την χρηματοδότηση αυτών των πολιτικών.

- Την αντιμετώπιση του διογκωμένου δημόσιου χρέους των χωρών του Νότου-ιδιαίτερα του μέρους που οφείλεται στην πανδημία-ώστε να απομακρύνουμε τους κινδύνους για νέες κρίσεις.

Κλείσιμο
Και την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιαίτερα τώρα που οι παγκόσμιες εξελίξεις επιβάλλουν μια προοδευτική και δημοκρατική Ευρώπη, ισχυρό πόλο στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Με τους σοσιαλδημοκράτες και πάλι πρωταγωνιστές».

Ακόμη παρουσίασε το «πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο» και την Εθνική Στρατηγική με νέους στόχους για την αναβάθμιση της χώρας, λέγοντας πως «αυτή είναι η ταυτότητα μας».

Όπως είπε, «στην καρδιά της πρότασης μας για την «Νέα Αλλαγή» βρίσκεται το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο, ένα στοίχημα ζωής για τη χώρα και την κοινωνία. «Πράσινο», γιατί θέλουμε να εφαρμόσουμε το New Green Deal και να δώσουμε σύγχρονες λύσεις στις νέες προκλήσεις. «Κοινωνικό Συμβόλαιο ώστε με τη συνεργασία των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας να χτυπήσουμε τις ανισότητες και όλοι να κερδίζουν από την κοινή προσπάθεια».

Αναλύοντας λεπτομερώς τις προτάσεις της τόνισε ότι χρειάζεται «μεγάλες και τολμηρές αλλαγές» η πολιτική της χώρας.

Πιο αναλυτικά:

1ον)Νέο παραγωγικό μοντέλο - Ενίσχυση την εγχώριας Παραγωγής

Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με επίκεντρο τον αγροδιατροφικό τομέα, τον οικολογικό προσανατολισμό της παραγωγής, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας σε οργανική διασύνδεση με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Που σημαίνει νέα χωροταξικά σχέδια, γενναία κίνητρα, αναπτυξιακούς πόλους σε κάθε περιφέρεια που διασφαλίζουν την ισόρροπη και εξωστρεφή περιφερειακή ανάπτυξη.
- Με ειδικό σύστημα υπεραποσβέσεων για πράσινες ιδιωτικές επενδύσεις.
- Με εγχώρια βιομηχανία που εφαρμόζει πράσινες πολιτικές
- Τον μετασχηματισμό/δικτύωση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
- Με στήριξη των ενεργειακών αγροτικών κοινοτήτων, για διείσδυση ΑΠΕ στη γεωργία, με παράλληλη αξιοποίηση των υπολειμμάτων βιομάζας για παραγωγή ενέργειας.
- Κίνητρα για εξοικονόμηση υδάτινων πόρων στην παραγωγή και μείωση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Η στήριξη της εγχώριας πράσινης παραγωγής είναι μια πολιτική επιλογή, που διακρίνει τη μια παράταξη από την άλλη. Για παράδειγμα η ΝΔ επιλέγει να πριμοδοτεί τα ιδιωτικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγονται, αντί πράσινων επενδύσεων στην εγχώρια παραγωγή και ηλεκτροκίνηση των δημόσιων συγκοινωνιών που μπορούν να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

2ον ) Πρόγραμμα για «Πράσινες» Δημόσιες Επενδύσεις

Ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές. Και ένα ευέλικτο πλαίσιο κινήτρων θα προσελκύσει ξένες και εγχώριες επενδύσεις.
- Επέκταση και αξιοποίηση των τραίνων στις μεταφορές.
- Με εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις για την στήριξη των δημόσιων συγκοινωνιών, τον πλήρη εξηλεκτρισμό τους και την απεξάρτηση τους από καύσιμα.
- Με φορολογικά κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των ιδιωτικών κτιρίων
- Με ανακαίνιση των δημόσιων κτιρίων με στόχο την απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την ανθεκτικότητα τους στις κλιματικές επιπτώσεις.
- Κεντρικό θέμα είναι η κατεύθυνση ισχυρών επενδύσεων για την πλήρη αναδιοργάνωση και ενίσχυση του συστήματος πολιτικής προστασίας, με την μετατροπή του σε σύστημα «δημόσιας ασφάλειας» που θα εγγυάται την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Με παράλληλη συγκρότηση ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ με δημόσιους πόρους, για την κάλυψη και θωράκιση των νοικοκυριών από έκτακτες ανάγκες, καταστροφές, πυρκαγιές, ακραία καιρικά φαινόμενα, σεισμούς.
- Με επιτάχυνση της μετάβασης στην εποχή των επιβατικών ΙΧ μηδενικών ρύπων
- Επιτάχυνση της μετάβασης στην εποχή των φορτηγών (ΙΧ και ΔΧ) και ΤΑΞΙ μηδενικών ρύπων.
- Τιμολόγηση των τελών χρήσης αυτοκινητοδρόμων με περιβαλλοντικά κριτήρια
- Προωθούμε Ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων και περαιτέρω για την επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και σε άλλες μορφές ανάκτησης τους. Αρκετά πια με τη διάθεση των αποβλήτων στους ΧΥΤΑ. Για εμάς η «μετάβαση» δεν είναι business. Δεν είναι «πράσινο» ότι δεν είναι κοινωνικά δίκαιο. Βασικός μας στόχος είναι η Ενεργειακή Δημοκρατία.

Γι αυτό διεκδικούμε:

την δίκαιη ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε μια οικονομία απαλλαγμένη από τον λιγνίτη. Ώστε να μην οδηγηθούν στην περιθωριοποίηση και στην φτώχεια ολόκληρες περιοχές και οι κάτοικοι τους όπως στη Δ. Μακεδονία και στην Μεγαλόπολη.

Προτείναμε συγκεκριμένες εναλλακτικές πολιτικές και πηγές χρηματοδότησης, ώστε να μπορούν - το δικαίωμα αλλά και τα κίνητρα, ώστε να παράγουν ενέργεια από τις ΑΠΕ, οι καταναλωτές, οι αγρότες, η Αυτοδιοίκηση, οι ενεργειακές κοινότητες. Όχι μόνο οι μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς όπως επιχειρεί να επιβάλει η ΝΔ.
- μέτρα στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων, που δεν μπορεί να «πληρώσουν» τις τυχόν επιβαρύνσεις που θα επιφέρει η μετάβαση. Όπως συμβαίνει με τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας.
-Εμείς φέραμε στη Βουλή την πρόταση για Εθνικό κλιματικό νόμο και διεκδικούμε τη θεσμοθέτηση της Κλιματικής Συνέλευσης με τυχαία επιλογή πολιτών, ώστε να εκπροσωπούν αντιπροσωπευτικά την κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους.

Έτσι ώστε να έχουν οι ίδιοι οι πολίτες φωνή και άμεση συμμετοχή στην υλοποίηση των στόχων μας, μέσα από μια ανοιχτή και δημοκρατική διαδικασία.

3ον) Αλλάζουμε τον προσανατολισμό του Προϋπολογισμού και της Φορολογικής πολιτικής.

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν επαρκούν, για να χρηματοδοτηθεί και να πετύχει ο Ανασχηματισμός της Οικονομίας και των ασκούμενων πολιτικών.

Γι αυτό Προτείνουμε:

- Την κατάρτιση σε ετήσια βάση και Περιβαλλοντικού Προϋπολογισμού, που περιλαμβάνει συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων των αλλαγών σε περιοχές και κατηγορίες του πληθυσμού.

- Σε κάθε επένδυση που ενισχύει το δημόσιο, τίθεται ΡΗΤΡΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ, με συγκεκριμένους πράσινους στόχους αλλά και στόχους ενίσχυσης της απασχόλησης.

- Χαμηλότερος ΦΠΑ σε υπηρεσίες και δραστηριότητες που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος.

- Όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμοί καταρτίζουν ετήσιο πρόγραμμα δαπανών για την μείωση των επιπτώσεων της δραστηριότητας τους στην κλιματική αλλαγή.

- Πρόβλεψη για φορολογικά κίνητρα σε αυτούς που «πρωταγωνιστούν» στις αλλαγές.

4ον) «Πράσινη» Παιδεία-Παιδεία για ίσες ευκαιρίες σε όλους τους νέους.

Η ανασυγκρότηση του παραγωγικού μας δυναμικού, ξεκινά από το «ανθρώπινο κεφάλαιο», την Γνώση, την Καινοτομία, την υψηλή ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητη μια πραγματική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για ένα ανθρωπιστικό, ψηφιακό ,πράσινο σχολείο της νέας εποχής που θα εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για όλους.
- Γενναίες μεταρρυθμίσεις στο σχολικό πρόγραμμα ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές αποκτούν κατάλληλες γνώσεις και στάσεις για την αειφόρο ανάπτυξη.
- Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αποτελεσματική ένταξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία. Αλλαγές στα προγράμματα διδασκαλίας που θα ενισχύσουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών.
- «Πράσινος μετασχηματισμός» όλων των σχολικών κτιρίων και πανεπιστημιακών υποδομών.
«Ψηφιακός Διαφωτισμός» ώστε να μην οδηγήσουν οι νέες συνθήκες σε διεύρυνση ανισοτήτων.


5ον) Σύγχρονο και ισχυρό κοινωνικό κράτος

Που καλύπτει και στηρίζει καθολικά και με ισότιμη πρόσβαση, όλους τους πολίτες για όλη την διάρκεια του βίου τους.
Που χρηματοδοτείται από μια προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση που κατανέμει αναλογικά και δίκαια τα βάρη.
- Με ισχυρό και αναγεννημένο ΕΣΥ.
- Με βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα που έχει ως βάση την αναδιανεμητική δικαιοσύνη.
- Με ισχυρό σύστημα «ένταξης» στην εργασία και την κοινωνική ζωή των ευάλωτων ομάδων, με «οριζόντιες» προβλέψεις σε όλες τις δημόσιες πολιτικές.
Σύστημα που υπερβαίνει και εξελίσσει την «αμυντική» λογική του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
- Ρήτρα σε όλες τις «πράσινες» πολιτικές, ότι θα έχουν προτεραιότητα ένταξης σε αυτές οι λιγότερο προνομιούχοι πολίτες.
- Τη μακροχρόνια αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και την ηλικιακή ανανέωση του πληθυσμού για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, την επιστροφή ανθρώπινου δυναμικού, την κοινωνική ένταξη των νόμιμων μεταναστών.
- Με μέτρα στήριξης των νέων ζευγαριών. Έχουμε προτείνει την χορήγηση επιδόματος 200 ευρώ το μήνα για τρία χρόνια για κάθε νέο παιδί, σε οικογένειες με ετήσιο καθαρό εισόδημα έως 25.000 ευρώ.
- Με γενναία επιδότηση ενοικίου ή στεγαστικού δανείου, για να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι τα νέα ζευγάρια.
- Με ένταξη όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

6ον) Εργαζόμενοι με δικαιώματα, αξιοπρέπεια και ασφάλεια.

Η πρόοδος και η εξέλιξη, συνδέονται άρρηκτα με την στρατηγική της Πλήρους Απασχόλησης, των αξιοπρεπών αμοιβών, και της Νέας Ρύθμισης στις εργασιακές σχέσεις, που διασφαλίζεται με κανόνες και ισχυρές συλλογικές συμβάσεις που ισχύουν για όλους.

Πέρα από την Ρήτρα Απασχόλησης για τις πράσινες επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το κράτος προτείνουμε:
- Άμεση αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και εν συνεχεία καθορισμό του από τους ίδιους τους Κοινωνικούς εταίρους, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
- Υποχρεωτικότητα και καθολική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων.
- Φοροαπαλλαγές για νέες θέσεις εργασίας και ειδικά για γυναίκες και μακροχρόνια άνεργους. Το απαράδεκτο και υπερσυντηρητικο θεσμικό πλαίσιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα καταργηθεί.

7ον)Σύγχρονο σύστημα διακυβέρνησης- Ψηφιακό και αποκεντρωμένο κράτος

Αλλαγή στο Κράτος ώστε να στηρίξει την ανάπτυξη. Να κάνουμε πράξη την Αποκέντρωση. Οι επιτελικές υπηρεσίες στο «κέντρο» και όλες οι εκτελεστικές αρμοδιότητες και οι αντίστοιχοι πόροι στην Αυτοδιοίκηση. Γενναία αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων στην Ελληνική περιφέρεια.

- Ψηφιακός μετασχηματισμός για να γίνει ευκολότερη η ζωή μας.

Που δεν εξαντλείται στα πιστοποιητικά. Στο κέντρο της πολιτικής μας βρίσκεται η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, με επέκταση του πεδίου εφαρμογής. Με διαδικασίες για την λογοδοσία όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με τρόπο καθολικό, διαφανή και προσβάσιμο στον κάθε πολίτη.

- Αξιοκρατία και αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης.

Γενικοί Γραμματείς και Διοικητές Οργανισμών με δημόσια προκήρυξη, αντικειμενικά κριτήρια και θητεία.

-Στοχευμένο πρόγραμμα επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών για τις δημόσιες πολιτικές ανακύκλωσης, διαχείριση υδάτινων πόρων και προστασίας των προστατευόμενων περιοχών (Natura).


8ον) Σχέδιο στήριξης και ελπίδας για τους νέους

Οι νέοι δεν αρκούνται σε λίγα gigabytes. Δουλειές θέλουν. Καλές αμοιβές και σεβασμό. Ανοιχτά πανεπιστήμια και σχολεία. Βοήθεια στα δύσκολα, όταν σπουδάζουν, όταν υποαμείβονται, όταν αλλάζουν δουλειά, όταν ψάχνουν για σπίτι, όταν ξεκινούν μια επιχείρηση, όταν ανοίγουν μπλοκάκι, όταν αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει προτάσεις για τους νέους, την είσοδο στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση των νέων ζευγαριών.

- Για πρόσληψη νέων εργαζομένων για κάθε 1000 ευρώ που πληρώνει η επιχείρηση , θα απαλλάσσεται από την φορολογία για 1500 ευρώ.
-Απαλλαγή για 3 χρόνια από φόρους και εισφορές για κάθε νέο μέχρι 30 ετών που ξεκινά επαγγελματική δραστηριότητα.
-Επιδότηση ενοικίου νέων ζευγαριών ιδίως στα αστικά κέντρα , στο πλαίσιο του νέου χωροταξικού σχεδιασμού για να επιστρέψει η ζωή στο κέντρο των πόλεων

Και ιδιαίτερα για τους νέους που έφυγαν από τη χώρα τα δύσκολα χρόνια και σκέφτονται να επιστρέψουν, έχουμε επεξεργαστεί ειδικό σχέδιο, που περιλαμβάνει διευκολύνσεις για τις διαδικασίες εξεύρεσης εργασίας στην Ελλάδα, οικονομική στήριξη της μετεγκατάστασης τους, επιδότηση μισθού και φορολογικά κίνητρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Στενεύει ο κλοιός για τον πρίγκιπα Άντριου - Τα έγγραφα που αποδεικνύουν την ενοχή του στάλθηκαν στο «κρησφύγετό» του στο Μπαλμόραλ

Στα 2.422 τα νέα κρούσματα - 364 οι διασωληνωμένοι, 37 θάνατοι

Δικαστήρια: Με πιστοποιητικό Covid λειτουργούν από αύριο - Πότε επιτρέπεται το self test
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης