Ανασχηματισμός: Αυτοί φεύγουν από την κυβέρνηση

Συνολικά οχτώ βρέθηκαν εκτός κυβερνητικού σχήματος - Δύο υπουργοί και έξι υφυπουργοί – Από ποιους αντικαταστάθηκαν – Καταργήθηκε το χαρτοφυλάκιο του Γιώργου Ζαββού στο υπουργείο Οικονομικών - Εμπλοκή με τον Ευάγγελο Αποστολάκη

anasximatismos_tilediaskepsi_xr
Λίγο μετά τις 11:00 το πρωί της Τρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανακοίνωσε τον ανασχηματισμό με τις αλλαγές που αποφάσισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με αυτόν η αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Χάρη Θεοχάρη, αλλά και η δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας υπό τον ναύαρχο εν αποστρατεία Ευάγγελο Αποστολάκη αποτελούν τις βασικότερες αλλαγές. Πάντως λίγο αργότερα υπήρξε εμπλοκή στο ζήτημα του κ. Αποστολάκη,  που εκ των υστέρων αρνήθηκε τη θέση του, γιατί όπως υποστηρίζει, δεν εξασφαλίστηκε διακομματική συναίνεση. 

Υπουργός Υγείας αναλαμβάνει ο Θανάσης Πλεύρης, ενώ στο Τουρισμού μετακινείται ο Βασίλης Κικίλιας. Στο υπουργείο Υγείας καθήκοντα αναπληρώτριας υπουργού αναλαμβάνει η πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα, μέχρι σήμερα πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποια πρόσωπα αποτελούν παρελθόν από την κυβέρνηση καθώς δεν περιλαμβάνονται πλέον στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Συνοπτικά οχτώ υπουργοί και υφυπουργοί τίθενται εκτός κυβερνητικού σχήματος και συγκεκριμένα δύο υπουργοί και έξι υφυπουργοί.

Ξεκινώντας κατά σειρά τα υπουργεία, στο υπουργείο Οικονομικών παύει να βρίσκεται ο Γιώργος Ζαββός, καθώς καταργήθηκε το χαρτοφυλάκιο που αφορούσε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Παρελθόν από την κυβέρνηση αποτελεί ο βουλευτής της ΝΔ στην Αρκαδία, Κώστας Βλάσης την θέση του οποίου ως υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό, ο βουλευτής Αχαΐας, Ανδρέας Κατσανιώτης.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρελθόν αποτελεί ο μέχρι πρότινος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, την θέση του οποίου ανέλαβε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Κλείσιμο
Εκτός από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τέθηκε ο Αλκιβιάδης Στεφανής, την θέση του οποίου αναλαμβάνει ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Από το υπουργείο Υγείας ο Βασίλης Κοντοζαμάνης τέθηκε εκτός σχήματος.

Στο υπουργείο Υποδομών, δεν θα βρίσκεται πλέον ο μέχρι πρότινος υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, ο βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Εκτός κυβέρνησης είναι και η Φωτεινή Αραμπατζή την θέση της οποίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ως υφυπουργός αρμόδιος για την Αλιευτική Πολιτική αναλαμβάνει ο Σίμος Κεδίκογλου.

Παρελθόν από το κυβερνητικό σχήμα αποτελεί και ο Χάρης Θεοχάρης την θέση του οποίου ως υπουργός Τουρισμού αναλαμβάνει ο Βασίλης Κικίλιας.

Δύο νέοι υφυπουργοί, Κεδίκογλου και Κατσανιώτης από τις πυρόπληκτες περιοχές



Δύο βουλευτές από την Εύβοια και την Αχαία: ο Σίμος Κεδίκογλου και ο Ανδρέας Κατσανιώτης μπαίνουν στην κυβέρνηση: Ο πρώτος επιστρέφει σε κυβερνητικό πόστο, καθώς είχε διατελέσει υπουργός και στην κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ εκλέγεται βουλευτής σταθερά εδώ και πολλές τετραετίες στην Εύβοια, ενώ ο δεύτερος είναι από τα νέα στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ – με καραμανλικές επιρροές σημειωτέον.

Η Εύβοια υπέστη στην τεράστια ζημιά, που άλλαξε όλη την εικόνα και το περιβάλλον στο βόρειο τμήμα της, ενώ νωρίτερα, στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, μεγάλη πυρκαγιά είχε καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις στην Αιγιάλεια, προκαλώντας και τον τραυματισμό 16 ανθρώπων.

Σημειωτέον ότι μέχρι τώρα και οι δύο αυτές εκλογικές περιφέρειες, δεν είχαν βουλευτή στο κυβερνητικό σχήμα.

Ειδήσεις σήμερα:

Σε πίεση το ΕΣΥ: Βγαίνουν εκτός «μάχης» οι ανεμβολίαστοι - Το σχέδιο του υπουργείου 

Αφγανιστάν: Αποχώρησαν οι ΗΠΑ - Ατιμωτικό φινάλε στον 20ετη πόλεμο

Καιρός: Ηλιοφάνεια με φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες - Δείτε που θα βρέξει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης