Ανακοινώνονται αύριο τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους - Μένουν έξω από κλειστούς χώρους, με τεστ στη δουλειά

Ανακοινώνονται αύριο τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους - Μένουν έξω από κλειστούς χώρους, με τεστ στη δουλειά

Τα νέα μέτρα που ανακοινώνει αύριο στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους αλλά και τους χώρους συναθροίσεων – Ανοιχτή  η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού

metra-kosmos-athina3
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση, αύριο το μεσημέρι, των υγειονομικών μέτρων – ρυθμίσεων, τα οποία θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη του χειμώνα, προκειμένου να ανασχεθεί το τέταρτο, πανδημικό κύμα. Βασικός άξονας των νέων μέτρων είναι ότι οι ανεμβολίαστοι  δεν θα μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, ενώ θα υποβάλλονται σε τεστ για να πηγαίνουν στις δουλειές τους, με το κόστος να το καλύπτουν οι ίδιοι.

Έτσι, τα μέτρα θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους, αλλά και τους χώρους που παρατηρούνται συναθροίσεις, ιδιωτικούς και δημόσιους, ώστε η χώρα να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον εθνικό στόχο της επίτευξης του τείχους ανοσίας, κάτι το οποίο παραμένει ευκταίο, αλλά όχι εφικτό.

Ενόψει του φθινοπώρου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου δήλωσε σήμερα πως «η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και κυρίως δεν μπορεί να παραμένει όμηρος αυτών των αντιλήψεων» (σ.σ. των ανεμβολίαστων), ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρεμποδίσει τον άνθρωπο που θέλει να εργαστεί, να δημιουργήσει, τον νέο που θέλει να διασκεδάσει».

Πίσω… στις μάσκες

Στον αντίποδα, «είναι υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην κανονικότητα» υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ενώ ερωτηθείς για τη χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ο κ. Οικονόμου παρέπεμψε στις αυριανές ανακοινώσεις.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε πως «οι μάσκες ουδέποτε βγήκαν από τη ζωή μας. Αποτελούν τον πιο βασικό παράγοντα ανάσχεσης της πανδημίας. Η μάσκα ήταν και θα παραμείνει στη ζωή μας όσο χρειαστεί. Μας προστατεύει, αλλά προστατεύει και τους γύρω μας από τη διασπορά του ιού». Μιλώντας στο Mega, ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε ακόμη πως προφανώς αν κάποιος κάνει άσκηση μόνος του σε εξωτερικό χώρο δεν θα υποχρεούται να φοράει μάσκα αλλά σημείωσε πως είναι αναγκαία η χρήση της «ιδίως όταν υπάρχει συγχρωτισμός».

«Για μεν τους κλειστούς χώρους παραμένει ο κανόνας ότι οι μάσκες είναι η υποχρεωτική συνοδεία μας, για δε τους ανοικτούς χώρους εξακολουθεί ο κανόνας ότι θα πρέπει να φοράμε τις μάσκες πλην μόνο στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός», κατέληξε ο Υπουργός Επικρατείας.

Τα κριτήρια

Παράλληλα, απαριθμώντας τα κριτήρια των νέων μέτρων, περιέγραψε σειρά δραστηριοτήτων:

Κλείσιμο
· για εμβολιασμένους και μόνο

· με βάση αριθμητικό περιορισμό (μέχρι έναν αριθμό ατόμων), ως ανώτατο όριο.

Σαρωτικοί έλεγχοι

Όπως έχει επισημάνει το «ΘΕΜΑ», θα πρόκειται για ένα συνολικό «πλαίσιο μέτρων», στο οποίο αναφέρθηκε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ως κρίσιμη παράμετρο τη δυνατότητα ελέγχου τους, με τον κ. Οικονόμου, δηλαδή, να εξαγγέλλει εμμέσως δραστικούς ελέγχους με την έναρξη των νέων μέτρων.

55-56% ο γενικός πληθυσμός

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν έκρυψε ακόμη τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για τη μη επίτευξη του στόχου του τείχους της ανοσίας, αφού «είμαστε κοντά στο 65% στις ευπαθείς ομάδες και 55 -56% στον ενεργό πληθυσμό» απάντησε ο κ. Οικονόμου αναφορικά με τα ποσοστά εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «αν βάλεις και νοσούντες, τα ποσοστά αυτά μεγαλώνουν».

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον που διαμορφώνεται με ορίζοντα το χειμώνα, «όσοι δεν να συμμορφωθούν, «μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας που αρνείται τον εμβολιασμό», θα πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, η κοινωνία προχωράει, δεν μπορεί να μένει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων, είπε ο κ. Οικονόμου.

«Δεύτερη» Υποχρεωτικότητα

Επιπρόσθετα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο διεύρυνσης της λίστας του υποχρεωτικού εμβολιασμού από πλευράς της κυβέρνησης, μετά τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε Κέντρα Φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ. «Είναι από τα ενδεχόμενα που θα εξεταστούν και θα απασχολήσουν και τους ειδικούς και τις ανακοινώσεις αύριο» απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου σε σχετική ερώτηση, επιβεβαιώνοντας την κυβερνητική ετοιμότητα για ένα τέτοιο σενάριο.

Την ενδοκυβερνητική συζήτηση για ενδεχόμενη επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αλλά σε μεταγενέστερη φάση άφησε με τη σειρά του ανοιχτή και ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. «Παραμένει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση του μέτρου αυτού σε μεταγενέστερο χρόνο, αναλόγως με την εξέλιξη του ιού και των δεδομένων», κατέληξε.








Ειδήσεις σήμερα:

Ζάκυνθος: Στο χωριό Μόλλας της Αλβανίας η κηδεία του 9χρονου που πέθανε από ηλεκτροπληξία


Νέα μεγάλη φωτιά στα Βίλια: «Εκκενώστε προς Ψάθα», το μήνυμα από το 112 - Κοντά σε σπίτια οι φλόγες


Συνελήφθη στη Γλυφάδα το μοντέλο Αφροδίτη Μπάρμπα για διακίνηση κοκαΐνης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης