Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με... 100 άτομα έκλεισε την Αθήνα - Φωτογραφίες

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με... 100 άτομα έκλεισε την Αθήνα - Φωτογραφίες

Σωματεία εκπαιδευτικών και σύλλογοι γονέων τάσσονται ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση και αυτονομία των σχολικών μονάδων

panekpaideftiko-_2_
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με μικρή όμως συμμετοχή πραγματοποιούν αυτή την ώρα στα Προπύλαια σωματεία εκπαιδευτικών και σύλλογοι γονέων ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση και αυτονομία των σχολικών μονάδων που συζητείται στη Βουλή και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα.
Η συμμετοχή ήταν πενιχρή αλλά οι διαδηλωτές κατάφεραν να κλείσουν το κέντρο της πόλης και να δημιουργήσουν μποτιλιάρισμα στους γύρω από τη Βουλή και τα Προπύλαια δρόμους. 

IMG_7735
IMG_7736
IMG_7737


Το νομοσχέδιο αυτό όπως καταγγέλουν οι εκπαιδευτικοί δεν παίρνει βελτιώσεις και επιμέρους τροποποιήσεις και πρέπει να «απορριφθεί συνολικά».

Πανεκπαιδευτικό
Κλείσιμο

panekpaideftiko__1_



panekpaideutiko2
panekpaideutiko3


Αναλυτικά τα καλέσματα:

Το κάλεσμα του Α΄ Συλλόγου Αθηνών

Το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση συνιστά μια βαθιά αντιδραστική τομή που φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά το τοπίο στην εκπαίδευση, οικοδομώντας ένα αυταρχικό, ταξικό, εμπορευματοποιημένο σχολείο ανισοτήτων, προωθώντας την κατηγοριοποίηση των σχολείων μέσα από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της «σχολικής αυτονομίας με λογοδοσία» δηλαδή την ενοχοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τα προβλήματα της εκπαίδευσης και του σχολείου και την επιβολή του φόβου και της υποταγής των εκπαιδευτικών στην αντιεκπαιδευτική πολιτική μέσα από ένα σκληρό πλαίσιο ατομικής αξιολόγησης:

Αυτονομία της λειτουργίας της σχολικής μονάδας με στραγγαλισμό της παιδαγωγικής ελευθερίας των εκπαιδευτικών, με την απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση της χρηματοδότησης, της στελέχωσης, της επιμόρφωσης, κατηγοριοποίηση των μαθητών και των σχολείων, ασφυκτικό πλαίσιο ατομικής αξιολόγησης, ακόμα πιο κάθετη και ιεραρχική δομή διοίκησης, εργαστήρια δεξιοτήτων, διαχείριση του ήδη υπάρχοντος εκπαιδευτικού δυναμικού με σχέδιο μείωσης των προσλήψεων των αναπληρωτών/συμβασιούχων εκπαιδευτικών, κατακερματισμός του ενιαίου χαρακτήρα της γνώσης και του σχολικού προγράμματος με το πολλαπλό βιβλίο, διδακτικές μέθοδοι που ακυρώνουν τη ζωντανή διδασκαλία όπως η «ανεστραμμένη μάθηση», λειτουργία ΚΔΑΠ και υποβάθμιση του ολοήμερου σχολείου.

Αυτό είναι το πνεύμα του πολυνομοσχεδίου: Εξετάσεις παντού, γνώση πουθενά. Ατομικός ανταγωνισμός παντού, συνεργασία πουθενά. Φόβος και υποταγή παντού, δημοκρατία πουθενά. Επιχειρηματικότητα και επιχειρηματικά συμφέροντα παντού, δημόσιο δωρεάν σχολείο πουθενά.

Για πρώτη φορά, μετά το 1982, συνενώνεται στο πρόσωπο των αξιολογητών ο διοικητικός και ο παιδαγωγικός έλεγχος. Και μάλιστα με μια ιεραρχική πυραμίδα που ξεκινάει από το εσωτερικό του σχολείου με έναν διευθυντή-manager που αποφασίζει για όλα, με συμβούλους εκπαίδευσης, με επόπτες εκπαίδευσης με μέντορες, με περιφερειακούς επόπτες, με το ΙΕΠ και την ΑΔΙΠΔΕ. Όλοι αυτοί θα σηκώνουν τη δαμόκλειο σπάθη της τετράβαθμης κλίμακας πάνω από τα κεφάλια των εκπαιδευτικών. Μάλιστα ο Διευθυντής του σχολείου θα μπορεί να μπαίνει στην τάξη και να παρακολουθεί το μάθημα για να αξιολογήσει.

Τα δημοκρατικά θεσμικά όργανα απαξιώνονται πλήρως μπροστά στην παντοδυναμία ενός διευθυντή που θα καθορίζει ποιος θα είναι ο υποδιευθυντής, ποιος θα είναι ο συντονιστής των εκπαιδευτικών θεμάτων, ποιος θα είναι ο μέντορας, που αποφασίζει ποια προγράμματα θα κάνει το σχολείο, που μπορεί να κάνει γραπτή επίπληξη στον εκπαιδευτικό, που αποφασίζει ποια τεκμήρια θα ανεβάσει στον ηλεκτρονικό φάκελο ενός εκπαιδευτικού, που αποφασίζει εν τέλει πως θα λειτουργήσει το σχολείο.

Το σχολείο προβλέπεται να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας, δηλαδή έχουμε μια πλήρη εμπορευματοποίηση του δημόσιου σχολείου.

Επανέρχονται οι εξετάσεις παντού. Με το άρθρο 97 θεσπίζεται η ελληνική PISA, δηλαδή, πανελλαδικές εξετάσεις στην Στ΄ Δημοτικού και στην Γ΄ Γυμνασίου. Οι εξετάσεις αυτές, υψηλών απαιτήσεων, θα είναι μεν ανώνυμες, αλλά θα δίνουν αποτελέσματα σε πανεθνικό επίπεδο, σε επίπεδο περιφέρειας και σε επίπεδο σχολείου, τροφοδοτώντας έτσι την ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονιών για την αποτυχία του σχολείου και απενοχοποιώντας τις κοινωνικές ανισότητες και τις πολιτικές που τις παράγουν.

Επιδιώκεται η λειτουργία του σχολείου να υποταχτεί στη διαμόρφωση όλου του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, των προγραμμάτων, των διδακτικών μεθόδων, γύρω από αυτές τις εξετάσεις, ώστε το σχολείο να πάει καλά σε αυτές τις εξετάσεις. Οι εξετάσεις αυτές σημαίνουν γνώση; Ή μήπως σημαίνουν τη διαμόρφωση ενός τεράστιου εμπορευματικού συστήματος φροντιστηρίων και ιδιαίτερων, παρόμοιου με αυτό που ήδη αναπτύσσεται για την εισαγωγή στα πρότυπα. Ή μήπως θα διαμορφώσουν την αντίληψη ότι γνώση και μάθημα είναι ό,τι έχει σχέση με τις εξετάσεις; Και τελικά τι είναι το σχολείο; Ποιος είναι ο ρόλος του; Να υπηρετεί ένα εξεταστικό σύστημα; Ποιος είναι ο ρόλος του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου; Να εγχαράξει στα παιδιά μια χαμηλή προσδοκία για το μέλλον τους;

Αν συνδυάσει κανείς τα παραπάνω με το άρθρο 98 όπου προβλέπει υποχρεωτική ιστοσελίδα του σχολείου όπου πρέπει να αναγράφονται τα αποτελέσματα αξιολόγησης του σχολείου, αντιλαμβάνεται το ανταγωνιστικό πλαίσιο που επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας.

Η ατομική αξιολόγηση αποτελεί το εργαλείο για να υποταχτεί το εκπαιδευτικό σώμα στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα. Σε αντίθεση με όσα δηλώνει η Κεραμέως και τιμωρητική είναι και ποσοτικά μετρήσιμη. Και φυσικά, απολύτως αυθαίρετη και με ένα τέτοιο ασφυκτικό πλαίσιο που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον χουντικό νόμο Ν.Δ. 651/70.

Η εφαρμογή των σχεδιασμών, που προωθούνται από το εν λόγω νομοσχέδιο, αποτελούν κεντρικές επιλογές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για τα θέματα εκπαίδευσης, και βήματα υλοποίησής τους έχουν γίνει από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις. Αποτελούν μια βαθιά αντιεκπαιδευτική τομή, διαμορφώνουν ένα ακόμα πιο ταξικό, κατηγοριοποιημένο σχολείο και συνιστούν πλήγμα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και στα εργασιακά των εκπαιδευτικών, όπως αποδεικνύεται περίτρανα από τα αποτελέσματα που έχει η εφαρμογή τέτοιων μεταρρυθμίσεων σε άλλες χώρες: διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και κρίση στελέχωσης με εκπαιδευτικούς. Ξεκαθαρίζουμε ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν αποτελεί βάση συζήτησης, δεν παίρνει βελτιώσεις και επιμέρους τροποποιήσεις αλλά απορρίπτεται συνολικά.

Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας το αμέσως επόμενο διάστημα ενάντια στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Προετοιμάζουμε ένα αγωνιστικό πρόγραμμα σύγκρουσης και ανατροπής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Καλούμε στην αγωνιστική ενίσχυση και διεύρυνση του Συντονισμού Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ, τόσο σε παναττικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να κηρύξει απεργία-αποχή από κάθε αξιολογική διαδικασία που προβλέπει το νέο ν/σχ καθώς και να πάρει κάθε μέτρο ακύρωσής του στην πράξη.

Το κάλεσμα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ηλιούπολης
Το Υπουργείο "Παιδείας" κατέθεσε προς ψήφιση μέσα στο κατακαλόκαιρο (και φυσικά με τα σχολεία κλειστά), το νέο Νομοσχέδιο … " … για την αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών …"

Καμία Σχέση με την Πραγματικότητα … !!!

Είναι ότι πιο αντιδραστικό έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες, αφού οι κύριοι άξονές του κινούνται :

• Στην "Αυτονομία" της σχολικής Μονάδας, που ουσιαστικά διευκολύνουν το Κράτος στην περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης, με την … " … αξιοποίησης των υποδομών του σχολείου …" για εξασφάλιση πόρων και την με κάθε επισημότητα είσοδο στα σχολεία των Χορηγών/Επιχειρηματιών

• Στην "κατηγοριοποίηση" των Σχολείων σε "καλά" και "κακά", αναλόγως με την εξοικονόμηση πόρων που θα μπορέσουν να επιτύχουν

• Στην καθιέρωση του "πολλαπλού βιβλίου" που καταργεί το ενιαίο σε όλη τη επικράτεια πρόγραμμα σπουδών, καθιερώνοντας τις δεξιότητες και την αποσπασματική μόρφωση

• Στην ισχυροποίηση του Διευθυντή - Μάνατζερ, με ταυτόχρονη αποδυνάμωση της φωνής τόσο του Συλλόγου Διδασκόντων όσο και του Συλλόγου Γονέων, ενώ … εξαφανίζει παντελώς τους εκπροσώπους των 15μελών από τα Σχολικά Συμβούλια.

• Στην λεγόμενη "Αξιολόγηση" των εκπαιδευτικών, που μοναδικό στόχο έχει - απειλώντας μάλιστα ακόμη και με καθήλωση της μισθολογικής εξέλιξης - την φίμωσή τους, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη εφαρμογή όλων των παραπάνω αντιδραστικών μέτρων, ενώ εισάγουν τους ενδοσχολικούς Επιτηρητές - Μέντορες για τους νέους εκπαιδευτικούς και επαναφέρουν τους Σχολικούς Συμβούλους που γνωρίσαμε την δεκαετία του '70

Κοντά σ΄ όλα αυτά, έρχεται σήμερα η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, να αφήσει το 1/3 των μαθητών που έδωσαν Πανελλήνιες εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, παρά το γεγονός ότι κάποιοι εξ αυτών … "αρίστευσαν" …!!!

Είναι πραγματικά ΝΤΡΟΠΗ αυτή η συμπεριφορά εκ μέρους της επίσημης Πολιτείας, απέναντι στα παιδιά μας, τους αυριανούς Πολίτες αυτού του τόπου.

Απαιτούμε:

Να αποσυρθεί/μην ψηφισθεί το Νομοσχέδιο Κεραμέως

Να μην ισχύσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ & ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΟΝΕΩΝ KAI ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 7: 00 μ.μ. ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Το κάλεσμα της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων
Η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων καλεί τα μέλη της σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για την παιδεία. Για μία ακόμα φορά προωθείται προς ψήφιση με κλειστά τα σχολεία ένα νομοσχέδιο που επιτείνει τις διακρίσεις σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας.

Δεν δεχόμαστε την κατηγοριοποίηση των σχολείων, την μετατροπή τους σε κέντρα αναζήτησης χορηγιών, σε χώρους καλλιέργειας δεξιοτήτων χρήσιμων για την διασφάλιση του κέρδους επιχειρηματικών ομίλων.

Επιζητούμε την ολόπλευρη επιστημονική γνώση που θα παρέχεται δωρεάν και ισότιμα και θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Απορρίπτουμε τον διαχωρισμό των μαθητών και των εκπαιδευτικών μονάδων, όπως και την χρήση πολλαπλών εγχειριδίων μελέτης, ως νομοθετικές ρυθμίσεις που εδράζονται στην ταξική προέλευση των μαθητών και σχετίζονται άμεσα με την αδυναμία των γονιών να καλύψουν οι ίδιοι τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών τους.
Αρνούμαστε να συνηγορήσουμε στην απαλλαγή της κυβέρνησης από την ευθύνη της για ουσιαστικά δωρεάν, αποκλειστικά δημόσια εκπαίδευση.

Αξιολογούμε το νέο νομοσχέδιο ως αντιδραστικό και καλούμε όλους τους γονείς, στο πλευρό των εκπαιδευτικών και των μαθητών, να αντισταθούμε στην ψήφιση και την εφαρμογή του. Αγωνιζόμαστε για να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρό ενός καλύτερου κόσμου που θα καλύπτει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες, την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών μας χωρίς να επικαλείται την ατομική ευθύνη.

Ειδήσεις σήμερα

Έγκλημα στη Φολέγανδρο: Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 30χρονος

Βρετανία: Εκατομμύρια σε καραντίνα - Αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ - Εκκλήσεις στους καταναλωτές για ψυχραιμία

Τόκιο 2020: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του... καναπέ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης