Κορωνοϊός

Κατρίνης: Η πρόσβαση στη ρευστότητα προϋπόθεση για την επιβίωση των επιχειρήσεων

FOTO_MIXALHS_25_5


Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ σημειώνει ότι το ποσοστό αιτήσεων δανείων που απορρίπτονται είναι σχεδόν τριπλάσιο στην Ελλάδα σε σχέση με την Ε.Ε.

 

«Ο αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας, στο οποίο η κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει λύση» δηλώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.
Όπως σημειώνει ο βουλευτής Ηλείας «30.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 830.000 ενεργών επιχειρηματικών ΑΦΜ έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα το ποσοστό αιτήσεων δανείων που απορρίπτονται είναι σχεδόν τριπλάσιο στην Ελλάδα σε σχέση με την Ε.Ε. Το δε επιτόκιο δανεισμού, παραμένει πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθιστώντας τις ελληνικές επιχειρήσεις μη ανταγωνιστικές ως προς το κόστος χρήματος».
Όλα αυτά, συμβαίνουν, σύμφωνα με τον κ. Κατρίνη, «παρά το ότι το τραπεζικό σύστημα εμφανίζει ‘’μείωση’’ των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς του, γεγονός που θεωρητικά, θα απελευθέρωνε πόρους για την πραγματική οικονομία, Αντλεί ρευστότητα από την ΕΚΤ με αρνητικό, σχεδόν, επιτόκιο, παρουσιάζει αυξημένες καταθέσεις κατά 23 δις, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού».
Και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη την κατάσταση, με το Παρατηρητήριο Ρευστότητας που έχει συσταθεί από τον Νοέμβριο, να έχει εντελώς διακοσμητικό ρόλο. Είναι όμως μόνο αμέτοχη ή και συμμέτοχη στο προμελετημένο έγκλημα εναντίον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;  Ο σχεδιασμός του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης πάνω στα μέτρα των λίγων, μεγάλων επιχειρήσεων που θα έχουν πρόσβαση στα 13 δις που θα μοχλευθούν από τις τράπεζες για επενδύσεις, δείχνει τη στρατηγική και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Δεν είναι, όμως, αυτές οι προτεραιότητες των μικρομεσαίων που αγωνίζονται να σταθούν όρθιοι εδώ και πολλά χρόνια, μέσα στην κρίση. Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται δίπλα στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, με προτάσεις για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συμμετοχή τους στην επόμενη ημέρα της χώρας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης