Κικίλιας: Ούτε προνόμιο, ούτε τιμωρία το Ψηφιακό Πιστοποιητικό

Κικίλιας: Ούτε προνόμιο, ούτε τιμωρία το Ψηφιακό Πιστοποιητικό

Όταν οι εμβολιασμοί φτάσουν στο 70%, θα πρέπει να υπάρξει εγκαίρως μέριμνα για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και για την επόμενη χρονιά - Τι είπε κατά τη σύνοδο των υπουργών Υγείας της ΕΕ

kikilias-564
Η εξέλιξη της πανδημίας, η πορεία των εμβολιαστικών προγραμμάτων των κρατών-μελών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό, βρέθηκαν στην ατζέντα του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας αφού εξέφρασε τη ικανοποίησή του για την πραγματοποίηση του πρώτου δια ζώσης Συμβουλίου μετά από 15 μήνες, επισήμανε ότι όλο αυτό το διάστημα αποδείχθηκε πως η πανδημία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, μόνο όταν η προσπάθεια γίνεται από κοινού και συντονισμένα. «Οι προσπάθειες που έγιναν ήταν εντυπωσιακές αλλά όταν δεν είχαμε συντονισμένη προσέγγιση, παρατηρούνταν προβλήματα λόγω κατακερματισμού και αποκλίσεων. Μόνο με κοινό πλαίσιο η αντιμετώπιση της πανδημίας μπορεί να είναι επιτυχής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό, ο κ. Κικίλιας υπενθύμισε ότι αποτελεί πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού με στόχο τη διευκόλυνση των ταξιδιών. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «δεν το θέτουμε ως προνόμιο των εμβολιασμένων ή ως τιμωρία, αλλά ως μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας».

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι όταν οι εμβολιασμοί φτάσουν στο 70%, θα πρέπει να υπάρξει εγκαίρως μέριμνα για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και για την επόμενη χρονιά, εφόσον χρειαστεί, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξακολουθήσει να εφαρμόζει την επιτυχημένη πολιτική της για την καθολική πρόσβαση των πολιτών των κρατών-μελών στα εμβόλια, με χρηματοδοτική στήριξη και κοινή προμήθεια των σκευασμάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Το Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας ενέκρινε την εντολή διαπραγμάτευσης της πρότασης κανονισμού σχετικά με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων, καθώς επίσης και τα συμπεράσματα που αφορούν στο τρίπτυχο της διαθεσιμότητας, της προσβασιμότητας και της προσιτότητας των τιμών των φαρμάκων, με στόχο την κάλυψη των αναγκών των Ευρωπαίων πολιτών και την ανθεκτικότητα των υγειονομικών συστημάτων των κρατών-μελών.

Ειδήσεις σήμερα

Die Welt: Γερμανικά χρήματα για τη «μίνι Τουρκία» του Ερντογάν στη Συρία

Πώς θα γίνει η αξιολόγηση για 160.000 εκπαιδευτικούς

Ο Πολάκης αποκάλυψε πότε... θα αποφασίσει εάν θα κάνει το εμβόλιο - Γεωργιάδης: Είναι ο εκπρόσωπος κατά του εμβολιασμού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης