Φώφη Γεννηματά στη Βουλή: Νομιμοποιείτε τους ασύδοτους εργοδότες - Ποινικοποιείτε το δικαίωμα της απεργίας

Φώφη Γεννηματά στη Βουλή: Νομιμοποιείτε τους ασύδοτους εργοδότες - Ποινικοποιείτε το δικαίωμα της απεργίας

«Κοροϊδευόμαστε; Με ρεπό δεν πληρώνονται οι υποχρεώσεις» υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, μιλώντας στη Βουλή 

fwfi_sti_vouli
Κριτική στην κυβέρνηση για το εργασιακό νομοσχέδιο, αλλά και για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, άσκησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά από την Ολομέλεια της Βουλής.

«Γιατί και με ποια κριτήρια χορηγήθηκε το AstraZeneca στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και με ποια δεδομένα άλλαξε η απόφαση; Συνδέεται η απόφασή σας με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων το προηγούμενο διάστημα; Ζητάμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Στον εμβολιασμό απαιτείται σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και πολιτείας και την υπονομεύετε με τα λάθη και παραλείψεις. Εχετε μεγάλη ευθύνη γι' αυτό που συμβαίνει σήμερα» ανέφερε αρχικά.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, διευρύνοντας το πεδίο της κριτικής της, υποστήριξε ότι τα πρόσφατα φαινόμενα ανομίας αυξάνουν το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών και διαψεύδουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ για «νόμο και τάξη».

Για τα εθνικά θέματα, επανέλαβε την πρότασή της για αναλυτική ενημέρωση των κομμάτων. «Ζητήσαμε και ζητάμε αναλυτική ενημέρωση για το περιεχόμενο των συζητήσεων με τον κ. Ερντογάν και για τα επόμενα βήματα» είπε.

Η κυρία Γεννηματά εξαπέλυσε επίθεση για το εργασιακό νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι «ξηλώνει» κεκτημένα δεκαετιών. «Ξεπληρώνετε προεκλογικά σας γραμμάτια» είπε και πρόσθεσε: «Σας είχαμε ακούσει να τα υπόσχεστε στον ΣΕΒ όλα αυτά που σήμερα φέρνετε. Εμείς δεν θα σταματήσουμε μέσα και έξω από τη Βουλή να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο των εργατών».

«Στηρίζετε την ανταγωνιστικότητα στο φθηνό μεροκάματο. Ο κατώτατος μισθός παραμένει καθηλωμένος» ανέφερε σε άλλο σημείο και συμπλήρωσε: «Αντί να πάρετε πρόσθετα μέτρα για να στηρίξουμε την οικογένεια και να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό, εσείς προσθέτετε νέα προβλήματα. Αντί να συμφιλιώσετε την εργασία με την οικογένεια, τι κάνατε; Στηρίξατε αμφιβόλου ποιότητας συνέδρια για την υπογεννητικότητα. Δεν ευθύνεται η γυναίκα ούτε για την υπογεννητικότητα ούτε για το δημογραφικό».

«Κοροϊδευόμαστε; Με ρεπό δεν πληρώνονται οι υποχρεώσεις» συνέχισε η κυρία Γεννηματά.

«Έχουμε το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων που δουλεύουν πάνω από 8ωρο και σαββατοκύριακα. Τώρα τους λέτε ότι πρέπει να δουλέψουν και τις Κυριακές. Ο κατώτερος μισθός στην Ελλάδα έχει την 5η χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην ΕΕ και τον κρατάτε εκεί. Μόνο χειρότερη θα γίνει η κατάσταση με το νομοσχέδιό σας. Και το χειρότερο είναι ότι προσπαθείτε να ωραιοποιήσετε την κατάσταση. Να τα πάρουμε ένα-ένα. Η πραγματικότητα είναι ότι νομιμοποιείτε την εργασιακή ζούγκλα, νομιμοποιώντας τους ασύδοτους εργοδότες. Ποινικοποιείτε το δικαίωμα της απεργίας. Όλη η Ευρώπη κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πρόεδρος Μπάιντεν προωθεί την φορολόγηση πλούτου και την αύξηση του κατώτερου μισθού. Ενισχύει το κοινωνικό κράτος για να χτυπήσει τις ανισότητες και προωθεί νέες ρυθμίσεις για την ανταπόκριση των εργαζόμενων στις τεχνολογικές εξελίξεις» είπε, για να προσθέσει: «Αυτές είναι και οι απαντήσεις της σοσιαλδημοκρατίας. Είναι οι δικές μας προτάσεις για την έξοδο από την διπλή κρίση, την υγειονομική και οικονομική. Αύξηση τώρα του κατώτατου μισθού. Δίχτυ προστασίας στους εργαζόμενους. Ο κόσμος αλλάζει προς την πρόοδο και όχι προς την συντήρηση που μας πάτε εσείς. Είμαστε απέναντι και καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο».

«Εμείς είμαστε κόμμα με ξεκάθαρες θέσεις και δεν είμαστε τυχοδιώκτες της πολιτικής ζωής. Έχουμε ξεκάθαρο στίγμα και προτάσεις. Εμείς τις θετικές ρυθμίσεις που ζητάμε εδώ και μήνες θα τις ψηφίσουμε. Είναι δικό μας αίτημα από τον Φεβρουάριο η ενσωμάτωση της οδηγίας για την καταπολέμηση της βίας στους χώρους εργασίας. Είναι δικό μας αίτημα η λήψη μέτρων για την προστασία εργαζόμενων από την τηλεργασία» ανέφερε.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είπε πως κεντρικά σημεία του νομοσχεδίου δείχνουν ότι η κυβέρνηση νομοθετεί υπέρ των εργοδοτών και κατά των εργαζόμενων: «Αφαιρείτε η συλλογική σύμβαση ως προϋπόθεση για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Δεν υπάρχει ισοτιμία μεταξύ εργοδότη και μεμονωμένου εργαζόμενου. Διευκολύνονται οι απολύσεις ακόμα και όσες κηρύσσονται παράνομες από τα Δικαστήρια. Η απεργία παρεμποδίζεται και η προστασία συνδικαλιστικών στελεχών περιορίζεται».

«Κανείς δεν δικαιούται να σιωπήσει ή να κρυφτεί μπροστά στις εξελίξεις. Εδώ κρινόμαστε όλοι. Εμείς από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε απέναντι. Με πίστη στις αρχές της δημοκρατικής παράταξη. Αν σήμερα αυτή η κυβερνητική πλειοψηφία πει το «ναι» στο νομοσχέδιο εγώ προσωπικά δεσμεύομαι ότι θα καταργήσουμε τις ρυθμίσεις μόλις βρεθεί η ευκαιρία με την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και αρχίζουν να αλλάζουν οι συσχετισμοί κ. Μητσοτάκη. Ανοίγει ο δρόμος μακριά από τις συνταγές της λιτότητας και τις απορρύθμισης της εργασίας. Μακριά από τις εύκολες δημαγωγικές φωνές που δεν είχαν αποτέλεσμα και κρίθηκαν. Έναν δρόμο που σφυρηλατούμε με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Εμείς θα την υλοποιήσουμε την νέα αλλαγή» είπε, κλείνοντας την τοποθέτησή της.

Η δευτερολογία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ

Απάντηση στην κριτική που δέχθηκε από τον πρωθυπουργό περι ταύτισης Κινήματος Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να δώσει η κυρία Φώφη Γεννηματά στη δευτερολογία της.

Κλείσιμο
«Προσπαθήσατε να μας ταυτίσετε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είπατε ότι το πρωτότυπο είναι πιο ισχυρό απο το αντίγραφο. Συμφωνώ, γιατί ο εκφραστής στη χώρα της προοδευτικής παράταξης είναι το Κίνημα Αλλαγής και είναι ζήτημα χρόνου να ξεπεράσουμε τη συκοφάντηση και προβοκάτσια που δεχόμαστε και από την ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξαναβρίσκουμε την σχέση μας με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και είναι θέμα χρόνου να επικρατήσουμε ξανά, γι' αυτό και είναι τόσο έντονη η δική σας ανησυχία».

«Είστε μεταρρυθμιστές αλά καρτ, ανάλογα με τα συμφέροντά σας και ποιον θέλετε να εξυπηρετήσετε» είπε σε άλλο σημείο.

«Προσπαθείτε απεγνωσμένα να περάσετε ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι έργο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διευθέτηση, έκανε υποχρεωτική την ύπαρξη συλλογικών συμβάσεων, που εσείς έρχεστε να καταργήσετε. Και κάνετε αστειάκια με τον Ανδρέα Παπανδρέου που δεν μπορεί κανείς να φτάσει ούτε στο μικρό του δαχτυλάκι» ανέφερε.

Ειδήσεις σήμερα: 

Διαδηλωτής που... παριστάνει τον Πούτιν ζητά την απελευθέρωση του Ναβάλνι - Δείτε φωτογραφίες

«Μόλκα»: Το σεξουαλικό έγκλημα που έχει γίνει ο εφιάλτης των γυναικών στη Νότια Κορέα

Υπόθεση Κορφιάτη: Προφυλακίστηκε η 27χρονη «τσιλιαδόρος» - Παραδόθηκε μόνη της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης