ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ο Δένδιας και οι δύο διπλωμάτες που ανέλαβαν τις δύσκολες συζητήσεις με τους Τούρκους

Ο Δένδιας και οι δύο διπλωμάτες που ανέλαβαν τις δύσκολες συζητήσεις με τους Τούρκους

Δύο ανώτατα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών είχε δίπλα του ο Νίκος Δένδιας στις εφ' όλης της ύλης συζητήσεις με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου - Ποιοι πλαισίωναν τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών

dendias-tsavousoglou-ypex-658_2
Υπό το σχήμα «1+2» συναντήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αμέσως μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών οι οποίοι έφτασαν στο κτήριο του ΥΠΕΞ από το Μέγαρο Μαξίμου μετά από «πεζοπορία» ξεκίνησαν τις επαφές τους λίγο μετά τις 11:15. Εκεί διενεργήθηκαν δύο συναντήσεις.

Στην πρώτη συνομίλησαν πλαισιωμένοι από δύο συνεργάτες τους. Μαζί με τον Νίκο Δένδια ήταν ο Κυριάκος Λουκάκης, διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης. Από την άλλη, στο πλευρό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν ο υφυπουργός Σεντάτ Ονάλ και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκιν.

Η δεύτερη συνάντηση από την άλλη πραγματοποιήθηκε με διευρυμένη σύνθεση.

Στην συνέχεια ακολούθησε η συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών όπου και ανακοινώθηκε ότι ορίστηκε συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Κοινές δηλώσεις Δένδια - Τσαβούσογλου

Η συνέντευξη Τύπου ήταν σύντομη και οι δύο υπουργοί ολοκλήρωσαν τις δηλώσεις τους χωρίς να απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη την Τουρκία για την κατάκτηση της Euroleague από την Αναντολού Εφες και μάλιστα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον ευχαρίστησε που έδειξε κατανόηση το προηγούμενο βράδυ για να παρακολουθήσει τον αγώνα. Καταλήγοντας είπε ακόμα ότι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του για την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. 

Κλείσιμο
«Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου. Συμφωνήσαμε έναν περιορισμένο κατάλογο προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήσαμε στην αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών covid-19 έτσι ώστε οι πολίυες να μπορούν να επισκεφθούν τις χώρες μας. Και αυτό θα βοηθήσει τις τουριστικές μας βιομηχανίες», είπε ο Νίκος Δένδιας.

«Εμείς ως Τουρκία θέλουμε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς όρους και συμφωνήσαμε με τον Νίκο Δένδια να συνεχιστεί αυτή η πολύ καλή συνεργασία», είπε μεταξύ άλλων από πλευράς του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τα 25 μέτρα που συζήτησαν Μητσοτάκης - Τσαβούσογλου

Η επισήμανση ανώτερων κυβερνητικών πηγών ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου «διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας» συνδέεται με υιοθέτηση μέτρων για την οικονομική συνεργασία.

Στην προπαρασκευαστική συνάντηση που είχαν το Σάββατο στην Καβάλα ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ συζητήθηκαν 25 συγκεκριμένες προτάσεις (15 εκ των οποίων έχει εισηγηθεί η Αθήνα, οκτώ η Τουρκία και δύο αφορούν την περιβαλλοντική συνεργασία) στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.
fragkogiannis-onal-68_2
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ

Οι τομείς της επιδιωκόμενης συνεργασίας περιλαμβάνουν την ενίσχυση και διευκόλυνση του διασυνοριακού εμπορίου (οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές), τον τουρισμό, τις περιβαλλοντικές πτυχές και τις τηλεπικοινωνίες. Αν και πολλές από τις 25 προτάσεις συζητούνται μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας από τη δεκαετία του 1970, η προσπάθεια συνεννόησης στοχεύει να δοθεί ώθηση σε θέματα «χαμηλής πολιτικής» που θα μπορούσαν ωστόσο να έχουν θετικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία.

Κατά πληροφορίες, στη συνάντηση του αρμόδιου υφυπουργού για την οικονομική διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη με τον Σεντάτ Ονάλ υπήρξε συμφωνία για την προώθηση των μέτρων οικονομικής συνεργασίας.


Ειδήσεις σήμερα:

Μηχανή παρέσυρε ποδηλάτισσα και την εκσφενδόνισε στα 10 μέτρα - Τι λέει η ίδια στο protothema.gr

Ελεάνα Βραχάλη: Πώς είναι να ζεις με σκλήρυνση κατά πλάκας

Στη Λέρο έφτασε χθες η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης