Επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη εν μέσω προκλήσεων - Τι αναμένεται να συζητηθεί στις διμερείς επαφές

Επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη εν μέσω προκλήσεων - Τι αναμένεται να συζητηθεί στις διμερείς επαφές

Θεωρείται δεδομένο πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα αναφέρεται συνεχώς κατά την παραμονή του στη Θράκη σε «ομογενείς» και «τουρκική» μειονότητα» - Οι προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας πριν από την επίσκεψη

cavusogloumain
Σε ένα κλίμα προκλήσεων από την τουρκική πλευρά, η οποία τεντώνει το σκοινί, προτάσσοντας τις αξιώσεις της, και με τη γεύση από τις αποστομωτικές απαντήσεις του Νίκου Δένδια, από την Άγκυρα, να δημιουργεί ακόμη εκνευρισμό στη γείτονα, πραγματοποιείται η «ιδιωτική» επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Θράκη. Θα ξεκινήσει στις 11:00 το πρωί της Κυριακής, με την άφιξη στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης.

Την ώρα που η Αθήνα ετοιμάζεται να θέσει και πάλι επί τάπητος τους όρους καλής γειτονίας και την ανάγκη σεβασμού του Δικαίου της Θάλασσας, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος λίγο πριν από τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, προχώρησε σε εμπρηστικές δηλώσεις, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, λέγοντας τα εξής: «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων απέναντι σε μονομερείς και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδος και των Ελληνοκυπρίων».

«Η Ελλάδα θα πρέπει να αποκηρύξει τον Χάρτη της Σεβίλης», τονισε, επίσης, μεταξύ άλλων.

Στη συνάντηση του Απριλίου ανάμεσα σε Δένδια-Τσαβούσογλου, ωστόσο, οι τουρκικές προκλητικές ρητορείες προσέκρουσαν σε ισχυρή επιχειρηματολογία από την Αθήνα.

«Εθεσες, Μεβλούτ, δύο θέματα. Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Γιατί υπάρχει Στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Ο Στρατός κοστίζει χρήματα. Δεν θέλουμε να χαλάμε χρήματα χωρίς λόγο. Υπάρχει κανείς να ισχυρίζεται αυτή τη στιγμή ότι δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή και αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά; Εάν δεν υπάρχει, είναι καλό να μας το πουν. Τα 6 έως 10 μίλια στον αέρα και τη θάλασσα, αν θυμάμαι καλά, ξεκινάνε το 1930. Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά το 1975. Μετά από 50 χρόνια, μετά από μισό αιώνα», είχε επισημάνει ο κ. Δένδιας.

«Σκληρή απάντηση Δένδια στις τουρκικές προκλήσεις», «Σύγκρουση σε απευθείας μετάδοση», «Πινγκ-πονγκ δηλώσεων live», ήταν μερικοί από τους κεντρικούς τίτλους στα μεγαλύτερα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, ενώ ο διεθνής Τύπος παρατηρούσε: «Καιρό είχαμε να δούμε τέτοια σύγκρουση...».

Η πρόκληση Ερντογάν ανήμερα της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης

Ασχολιάστη δεν μπορεί να μείνει και η νέα πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν. «Ο Μωάμεθ είπε ότι η Κωνσταντινούπολη σίγουρα θα κατακτηθεί», διεμήνυσε, ενώ το κείμενό του συνοδεύει εικόνα της Αγίας Σοφίας που έχει μετατραπεί σε τζαμί.

Κλείσιμο
Σε ανάρτησή του στο Twitter, μίλησε για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, αναφέροντας: «Χρόνια πολλά για την 568η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, μιας από τις πιο λαμπρές νίκες στην ιστορία μας. Τιμούμε τον Μωάμεθ τον Πορθητή και τον ένδοξο στρατό του, που πρόσθεσε αυτή την μοναδική πόλη στην πολιτιστική μας κληρονομιά, με έλεος και σεβασμό».

«Τιμούμε τον σουλτάνο Μωάμεθ, ο οποίος με την ευλογία του προφήτη κληροδότησε τον πολιτισμό στη μοναδική αυτή πόλη. Ο Μωάμεθ είπε ότι ‘η Κωνσταντινούπολη σίγουρα θα κατακτηθεί. Τι σπουδαίος στρατηγός ο στρατηγός που θα την κατακτήσει, πόσο μεγάλος στρατός είναι αυτός ο στρατός», προσέθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι παραμονή της θλιβερής 568ης επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως, στίχους από το κοράνι διάβασε σε μαθητές ισλαμικών σχολείων, μέσα στην Αγία Σοφία, ο Τούρκος πρόεδρος.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Τσαβούσογλου

Μετά την άφιξή του, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα κινηθεί προς την Κομοτηνή, όπου στο τουρκικό προξενείο της πόλης θα έχει επαφές με τον πρόξενο Μουράτ Ομέρογλου, τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, Ιμπραήμ Σερήφ και Αχμέτ Μέτε αντίστοιχα, την πρόεδρο του μειονοτικού «Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας» (DEB) Τσιγδέμ Ασάφογλου και άλλα τουρκόφρονα στελέχη της μειονότητας. Θεωρείται πιθανό πως στις συναντήσεις αυτές θα λάβει μέρος και ο Λεβέντ Σαδίκ, γιος του πρώην βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για την Τουρκία στην περιοχή.

Στη συνέχεια ο Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί το Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο της πόλης, αναδεικνύοντάς θέματα της μειονοτικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με την ατζέντα της Άγκυρας.

Τα σχέδια σκληρο-πυρηνικών κύκλων της μειονότητας, να επισκεφθεί ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τα Πομακοχώρια της Ξάνθης, και ειδικά το χωριό Πάχνη, που βρέθηκε στην επικαιρότητα λόγω των πρόσφατων δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν καρποφόρησαν κυρίως λόγω των αντιδράσεων Συλλόγων Πομάκων που κήρυξαν ουσιαστικά τον Τσαβούσογλου «persona non grata» στην περιοχή. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης και πως οι ελληνικές Αρχές ξεκαθάρισαν πως μια τέτοια επίσκεψη, ακόμη και εάν πρόκειται για ιδιωτικού χαρακτήρα, θεωρείται προκλητική.

Το μεσημέρι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναμένεται θα παραθέσει στο χωριό Θάμνα γεύμα σε μέλη της μειονότητας. Προσκλήσεις έλαβαν στελέχη της μειονότητας, ενώ ενδιαφέρον έχει ποιοι από τους μειονοτικούς βουλευτές, δημάρχους και αιρετούς Περιφερειακούς Συμβούλους παραβρεθούν. Η επίσκεψη θα κλείσει με προσκύνημα στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, τον οποίον η Άγκυρα έχει αναγάγει σε «ήρωα» της μειονότητας.

Θεωρείται δεδομένο πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα αναφέρεται συνεχώς κατά την παραμονή του στη Θράκη σε «ομογενείς» και «τουρκική» μειονότητα», με το ερώτημα που απασχολεί την ελληνική πλευρά εάν επιδιώξει με το «καλημέρα» να εκτροχιάσει το ταξίδι του στην Ελλάδα, λίγες ώρες πριν από τις επαφές του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ειδήσεις σήμερα

Εμβόλια για τον κορωνοϊό: Πόσο αποτελεσματικά είναι απέναντι στην ινδική μετάλλαξη με την πρώτη δόση

Τραγωδία στα Χανιά - Νέες αποκαλύψεις: Εντοπίστηκε η ζακέτα της 11χρονης Ιωάννας στο σημείο που βρέθηκε νεκρή

NASA: Εικόνα για πρώτη φορά από σύννεφα στον Άρη - Εντυπωσιακά πλάνα από το Curiosity

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης