Σύλλογοι απόδημων Ελλήνων: Να στηρίξουν όλα τα κόμματα ψήφο από τον τόπο διαμονής χωρίς περιορισμούς

Σύλλογοι απόδημων Ελλήνων: Να στηρίξουν όλα τα κόμματα ψήφο από τον τόπο διαμονής χωρίς περιορισμούς

Στηρίζουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και ζητούν από όλα τα κόμματα να το υπερψηφίσουν στη Βουλή

kalpi_fakelos
Τη στήριξή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών  για την διευκόλυνση των απόδημων Ελλήνων να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους εκφράζουν οργανώσεις Ελλήνων του εξωτερικού, καλώντας παράλληλα όλα τα κόμματα να το υπερψηφίσουν στη Βουλή όπου συζητείται.

Οι απόδημοι Έλληνες επικροτούν την άρση όλων των περιορισμών  που είχαν ως τώρα προβλεφθεί καθώς και την «ουσιαστική αναγνώριση του δημοκρατικού δικαιώματος της συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στο εξωτερικό» που προβλέπει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, που εκπροσωπεί 124 ελληνικές κοινότητες στη Γερμανία, Κωνσταντίνος Δημητρίου, αναφέρει για το νομοσχέδιο σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας θα ήθελε να συγχαρεί την κυβέρνηση που κατέθεσε νομοσχέδιο με το οποίο αποσύρονται όλοι οι περιορισμοί που είχαν ως τώρα προβλεφθεί στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την ουσιαστική αναγνώριση του δημοκρατικού δικαιώματος της συμμετοχής των αποδήμων στις βουλευτικές εκλογές από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους στο εξωτερικό. Είναι η ώρα όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου έμπρακτα, με την ψήφο τους, χωρίς αστερίσκους και υπαναχωρήσεις να δείξουν ότι όντως το εννοούν, εξοστρακίζοντας επιτέλους αυτούς τους άδικους και υποτιμητικούς περιορισμούς.


Έχει μείνει μία διαχρονική πικρία στον Ελληνισμό του εξωτερικού για τον εμπαιγμό που υπέστη ως προς το εκλογικό του δικαίωμα. Σήμερα, που 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης η επέτειος αυτή τιμάται λαμπρά απανταχού γης με τους απόδημους Έλληνες να πρωτοστατούν, δίδεται επιτέλους η ευκαιρία να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των αποδήμων με μία ρύθμιση χωρίς περιορισμούς του αναφαίρετου αυτού δικαιώματος. Οι περιορισμοί είναι βαθιά αντιδημοκρατικοί και πέρα ως πέρα ταξικοί. Αφού επιτρέπουν σ' εκείνον τον Έλληνα που ζει στο εξωτερικό και διαθέτει οικονομική επιφάνεια να ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα ταξιδεύοντας στην Ελλάδα. Ενώ τον άλλον Έλληνα που ζει κι αυτός στο εξωτερικό, αλλά δεν έχει την ανάλογη οικονομική ευχέρεια, τον καταδικάζει σε θεατή ανάρτησης των εκλογικών αποτελεσμάτων στην αλλοδαπή.

Προτάσεις, μάλιστα όπως εκείνες από ορισμένα κόμματα της Αντιπολίτευσης, να υποβιβασθεί η ψήφος των αποδήμων σε Β' κατηγορίας δεν είναι δυνατό να γίνουν αποδεκτές. Τις απορρίπτουμε κατηγορηματικά ως εξωπραγματικές αλλά και ως υποτιμητικές και επαίσχυντες. Τέτοιες ρυθμίσεις με προσβλητικούς και απαράδεκτους περιορισμούς, που θα έδιναν στην ψήφο των αποδήμων απλά διακοσμητικό ρόλο και χαρακτήρα άλλοθι, αφού δεν θα επέτρεπαν η ψήφος των αποδήμων να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα, θα αποτελούσαν ακόμα έκφραση ενός φοβικού αυταρχισμού που δεν έχει εμπιστοσύνη στην πολιτική κρίση του ελεύθερου πολίτη, αλλά τον θέλει δέσμιο των κάθε λογής πολιτικών λογικής πελατειακού κράτους.


Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίσουν με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, όπως αυτοί το αντιλαμβάνονται από την οπτική γωνία του τόπου διαμονής τους. Τονίζουμε ότι είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός, ότι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συζητείται, επιτέλους, αυτό το θέμα και έχουμε φτάσει τόσο κοντά στην ψήφιση ενός νόμου, που θα μας επιτρέπει να ψηφίζουμε στον τόπο κατοικίας μας χωρίς περιορισμούς. Το νέο νομοσχέδιο είναι προς την σωστή κατεύθυνση και εκφράζει τις πάγιες διατυπωμένες θέσεις των αποδήμων, πέρα από κομματικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Οι βασικές θέσεις μας είναι: 1. Συμμετοχή για όλους, όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια και στους εκλογικούς καταλόγους, χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς. 2. Η ψήφος των αποδήμων να είναι ισότιμη, χωρίς διαχωρισμούς και να προσμετράται στο αποτέλεσμα. 3. Να εξασφαλιστεί η εκλογή διακριτών αποδήμων βουλευτών (π.χ. είτε με εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού είτε μέσω του ψηφοδελτίου επικρατείας) Το υπάρχον νομοσχέδιο εξυπηρετεί αυτές τις θέσεις όπως και την πλειοψηφία των πάγιων θέσεων μας. Καλούμε την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα να στηρίξουν το νομοσχέδιο στην ψηφοφορία στην βουλή


Εξάλλου, σε επιστολή τους οι Ενώσεις των Ελλήνων Φοιτητών στην Κύπρο  αναφέρουν:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Εκπροσωπώντας χιλιάδες Έλληνες φοιτητές στην Κύπρο, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για το παρόν νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και αφορά την κατάργηση των άδικων περιορισμών σχετικά με την άσκηση του δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους.

Στηρίζουμε το νομοσχέδιο και καλούμε την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα να το υπερασπιστούν και να το υπερψηφίσουν.

Διαχρονική θέση των Ελλήνων φοιτητών στην Κύπρο είναι αυτό που θεωρούμε αυτονόητο δικαίωμά μας: Να μας επιτραπεί να ψηφίσουμε στις επερχόμενες εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής μας χωρίς περιορισμούς και περιττή γραφειοκρατία.

Είμαστε μακριά από την Ελλάδα, διότι σπουδάζουμε στο εξωτερικό και σκοπεύουμε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα με την ολοκλήρωση των σπουδών μας στην Κύπρο.

Ζητούμε από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να μας δώσετε αυτό το δικαίωμα που απαιτεί 200 βουλευτές. Χωρίς γραφειοκρατία και χωρίς παραθυράκια.
Σημαντικότερο όλων είναι ότι σας ζητούμε να μετράει η ψήφος όλων των Ελλήνων του εξωτερικού ισότιμα στο εκλογικό αποτέλεσμα και να προσμετράται κανονικά στην επικράτεια. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν αντιδημοκρατικό και απέναντι στο Σύνταγμα της πατρίδας μας.

Περιμένουμε να πράξετε το καθήκον σας απέναντι στους χιλιάδες Έλληνες φοιτητές της Κύπρου, τους σημερινούς αλλά και όσους θα βρίσκονται στη δική μας θέση στο μέλλον.»

Ειδήσεις σήμερα:

Καλογρίτσας σε Πολάκη: Παλικάρια της φακής, ελάτε έξω να λογαριαστούμε!

Ο Μένιος Φουρθιώτης μιλά μέσα από τη φυλακή: «Έχω μείνει 40 κιλά», ισχυρίζεται

Σεξουαλική παρενόχληση σε μαθήτριες δημοτικού: Ελεύθερος ο δάσκαλος - Του απαγορεύθηκε να τις πλησιάζει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης