Τόμπρας στην Προανακριτική: Ο Καλογρίτσας και οι Χούρι είχαν μετατρέψει το «White House» σε «χαρέμι»

Τόμπρας στην Προανακριτική: Ο Καλογρίτσας και οι Χούρι είχαν μετατρέψει το «White House» σε «χαρέμι»

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε την κατασκευαστική CCC στο καθεστώς των ναυτιλιακών για να γλιτώνει φόρους, κατέθεσε ο Τόμπρας στην προανακριτική για τους χειρισμούς του Νίκου Παππά στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών - «Ο Καλογρίτσας δεν χρειαζόταν να πάρει ευλογία από την κυβέρνηση διότι ο Καλογρίτσας ήταν η ίδια η ευλογία της κυβέρνησης»

proanakritiki_main
Ολοκληρώθηκε η εξέταση του Κυριάκου Τόμπρα από τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά τους χειρισμούς του Νίκου Παππά στην διαδικασία διαμοιρασμού τηλεοπτικών αδειών.

Ο μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει με περισσότερες λεπτομέρειες για την εικονική σύμβαση που φέρονται να υπέγραψαν Καλογρίτσας και CCC, ώστε ο πρώτος να αντλήσει χρήματα και να μετέχει στον τηλεοπτικό διαγωνισμό. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τόμπρας μίλησε για «Syriza Frendly» διαδικασίες προκειμένου να περάσουν από την Βουλή χαριστικές τροπολογίες. Ο ίδιος επανέλαβε τους ισχυρισμούς λέγοντας πως «White House» -όρος που χρησιμοποιείται στα σημειώματα που υπάρχουν στην δικογραφία σε σχέση με την μεταφορά των χρημάτων- ήταν το Μέγαρο Μαξίμου και πρόσθεσε πως Χρήστος Καλογρίτσας και CCC μιλούσαν με «τόσους πολλούς στην κυβέρνηση που το “White House” ήταν χαρέμι».

«Ο Καλογρίτσας δεν χρειαζόταν να πάρει ευλογία από την κυβέρνηση διότι ο Καλογρίτσας ήταν η ίδια η ευλογία της κυβέρνησης. Καλογρίτσας και κυβέρνηση ήταν ένα. Το White House δεν ρώτησα τι είναι γιατί θεώρησα αυτονόητο οτι είναι το Μαξίμου. Ο κ. Δ. Μαρκόπουλος με ρώτησε στην τηλεόραση με ποιος μιλούσαν και είπα με πολλούς στην κυβέρνηση. Άρα το White House τι να ήταν; Μιλούσαν με τόσους πολλούς στην κυβέρνηση που το White House ήταν χαρέμι» φέρεται να είπε ο μάρτυρας.

Επίσης, ο κ. Τόμπρας υποστήριξε πως η CCC ζήτησε το 2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθετική ρύθμιση για τις εμπορικές εταιρείες του νόμου 89 ώστε να ενταχθούν στο καθεστώς λειτουργίας των ναυτιλιακών και να απαλλαγούν από την φορολογία που τους είχε επιβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά. «Τότε οι Χούρι από ΝΔ friendly έγιναν ΣΥΡΙΖΑ friendly κι άλλαξαν στάση. Τους το υποσχέθηκαν. Όμως τελικά δεν το έκαναν. Για την ακρίβεια δεν το έκαναν το 2016 αλλά την 1η Απριλίου 2019 (λίγο πριν τις ευρωεκλογές)» φέρεται να είπε ο κ. Τόμπρας για να προσθέσει «τότε όμως (το 2016) η CCC είπε «με βάλατε να δώσω 3 εκατ. ευρώ στον Καλογρίτσα, μου υποσχεθήκατε τροπολογία και δεν την κάνατε...».

Πέραν αυτού, ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου (Κίνημα Αλλαγής) κάλεσε τον μάρτυρα να απαντήσει για ποιο λόγο δεν ανέφεραν οι συμβαλλόμενοι την εικονικότητα της μεταξύ τους σύμβασης, με τον κ. Τόμπρα να απαντά: «Είναι σαν τη σύζυγο με την ερωμένη. Την ερωμένη μπορεί να την έχεις άλλα δεν τη συστήνεις στη σύζυγο».

Ο ίδιος φέρεται να κατέθεσε στην επιτροπή και χειρόγραφη συμφωνία μεταξύ της CCC και του κ. Καλογρίτσα για το ποσό των 3 εκατ. ευρώ.

Σε άλλο σημείο διημείφθη ο εξής διάλογος:

Δημ. Μαρκοπουλος: Έχετε πει σε παλιότερη συνέντευξη σας πως η CCC«δεν είναι απλά μια εταιρεία. Είναι ένας παράγοντας παγκόσμιου βεληνεκούς. ...ένας τεράστιος, όπως είπατε, γεωστρατηγικός παράγοντας που συνδέει τον αραβικό κόσμο με την Ευρώπη. Ήθελαν να επηρεάσουν τις καταστάσεις κατέχοντας μια από τις τέσσερις άδειες; Υπήρξε προσπάθεια -εκτός από ΣΥΡΙΖΑ channel- για εκχώρησης τηλεοπτικής εθνικής κυριαρχίας, δεδομένου πως προωθούσε η τότε κυβέρνηση μόλις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες; Πήγαιναν δηλαδή να δώσουν μια από τις λίγες άδειες σε ξένα προς την Ελλάδα συμφέροντα;

Κ. Τόμπρας: Κύριε Μαρκόπουλε ξέρετε μαθηματικά;

Δ. Μαρκόπουλος : Του μέσου όρου. Δε με λες Αϊνστάιν, όμως κάτι ξέρω...

Κ. Τόμπρας: Ε θα ξέρετε τότε. Μια εξίσωση με δέκα αγνώστους λύνεται; Δεν λύνεται. Μιλάμε για αραβικά κεφαλαία. Για Παλαιστινίους με λιβανέζικες ρίζες. Για λεφτά από πολλές κατευθύνσεις που έρχονται από τον αραβικό κόσμο. Ήθελαν να παίζουν αραβικό πρόγραμμα στην Ελλάδα με ενδιαφέρον για την Ευρώπη.

Εμπλοκή (;) με την εξέταση Καλογρίτσα

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής έχει προγραμματιστεί η εξέταση του κ. Χρήστου Καλογρίτσα, ο οποίος ωστόσο, με έγγραφό του, ζήτησε αναβολή λόγω θεμάτων υγείας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο γνωστός εργολάβος επικαλείται κόπωση, λόγω του πρόσφατου εμβολιασμού.

Πάντως, από την πλευρά της ΝΔ επισημάνθηκε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η λίστα μαρτύρων. Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Θάνος Πλεύρης, πρότεινε να μεταφερθεί η κατάθεση Καλογρίτσα για την Πέμπτη και να ζητηθεί από τον συγκεκριμένο μάρτυρα ιατρική γνωμάτευση σε περίπτωση κωλύματος.

Με τη διαδικασία φαίνεται ότι συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέρρευσε το αφήγημα της δωροληψίας

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μίλτος Χατζηγιαννάκης δήλωσε ότι από τις διευκρινήσεις του κ. Τόμπρα καταρρέει το αφήγημα της κατηγορίας καθώς διαψεύστηκε η ύπαρξη δωροληψίας προς τον τότε υπουργό Νίκο Παππά.

Αναλυτικά η δήλωση έχει ως εξής: «Από τις διευκρινήσεις που έδωσε αναλυτικά ο κ. Τόμπρας, ότι δηλαδή:

1. Ο ίδιος είχε εντολή από τους Χούρι να διερευνήσει τη δυνατότητα συνεργασίας με κάποιους από τους επίδοξους καναλάρχες.

2. Ο ίδιος, όπως δήλωσε, κατάφερε και βρήκε 3 εκατ. ευρώ άρα -όπως κατέθεσε- «δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση, αν ήθελε, να του βρει 17 εκατ.;».

3. Μας έφερε το χειρόγραφο συμφωνητικό, που υπεγράφη δύο χρόνια μετά τον διαγωνισμό και δείχνει ότι υπήρχε συζήτηση για να λυθεί το όλο ζήτημα της ιδιωτικής -όπως είπε ο κ. Τόμπρας- διαφοράς μεταξύ Χούρι και Καλογρίτσα.

4. Η διαδικασία της εγγυητικής επιστολής και όλου του διαγωνισμού δεν είχε προβλήματα, ότι η εγγυητική επιστολή εκδόθηκε ορθώς, ότι τα λεφτά είχαν κανονική προέλευση και ήταν αποτέλεσμα της σύμβασης δύο ιδιωτικών φορέων.

Κατόπιν αυτών, είναι προφανές ότι όλο το αφήγημα της κατηγορίας καταρρέει. Ούτε δώρο υπάρχει, άρα ούτε δωροληψία, ούτε παράβαση καθήκοντος».

ΝΔ για ΣΥΡΙΖΑ friendly τροπολογία: Kραυγαλέα υπόθεση διαπλοκής


Ανακοίνωση για τα όσα κατέθεσε ο κ. Τόμπρας στην προανακριτική εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για ένταξη της CCC στο ευνοϊκό καθεστώς των ναυτιλιακών εταιρειών για να απαλλαγούν από τη φορολογία που είχε επιβάλλει η κυβ/ερνηση Σαμαρά, συνιστά «κραυγαλέα υπόθεση διαπλοκής». Στην ίδια ανακοίνωση, η ΝΔ καλεί τον κ. Τσακαλώτο αν απαντήσει εάν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις αποτελούν δική του πρωτοβουλία ή θεσπίστηκαν στο πλαίσιο εντολών από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Όποια κι αν είναι η απάντηση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαρύτατα εκτεθειμένος» καταλήγει η ΝΔ. 

Αναλυτικά η ΝΔ αναφέρει: 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο μάρτυρας Κ. Τόμπρας στη διάρκεια της κατάθεσής του στην Προανακριτική της Βουλής, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο συναλλαγής με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενέταξε με τροπολογία την 1η Απριλίου του 2019, τις εμπορικές εταιρείες του αναγκαστικού νόμου 89/1967 στο καθεστώς των ναυτιλιακών εταιρειών προκειμένου να απαλλαγούν από την φορολογία που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Σαμαρά. Ένα κανονικό πάρε-δώσε δηλαδή σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Ανατρέχοντας στο συγκεκριμένο νόμο, 4605 και στα άρθρα 38 και 39 της 1ης Απριλίου 2019 επιβεβαιώνονται απολύτως αυτά που λέει ο μάρτυρας. Πράγματι υπάρχουν νομοθετικές ρυθμίσεις με αυτό το περιεχόμενο. Πρόκειται για μια κραυγαλέα υπόθεση διαπλοκής. Ο κ. Τσακαλώτος που κατέθεσε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις ας εξηγήσει: Ήταν δική του πρωτοβουλία ή έλαβε εντολές από τον κ. Τσίπρα; Όποια κι αν είναι η απάντηση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαρύτατα εκτεθειμένος.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Καλογρίτσας παραδέχθηκε την οφειλή 3 εκατ. ευρώ προς CCC

«Το φιάσκο της μεθόδευσης που επιχειρεί η Ν.Δ. με την προανακρτική για τον Νίκο Παππά, αποκαλύφθηκε σήμερα ανάγλυφα. Η άρνηση του Χρ. Καλογρίτσα να παρουσιαστεί στην επιτροπή προφασιζόμενος τον εμβολιασμό του και οι καταθέσεις του Κυρ. Τόμπρα, που γκρεμίζουν το αφήγημα της κυβερνητικής προπαγάνδας, πιστοποιούν πώς ούτε σκάνδαλο υπάρχει, ούτε παράβαση καθήκοντος»
αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για την προανακριτική επιτροπή.

Ειδικότερα πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν:

Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του μάρτυρα αλλά και το χειρόγραφο που κατεθεσε στην Επιτροπή:

- ο ίδιος ο κ. Τόμπρας είχε εντολή από την CCC να διερευνήσει τη δυνατότητα συνεργασίας με κάποιους από τους επίδοξους καναλάρχες.

- Το χειρόγραφο αφορά στην συμφωνία όπου ο Χρ. Καλογρίτσας παραδέχεται την οφειλή των 3 εκατ. ευρώ προς την CCC.Πρόκειται για τη γνωστή οικονομική διαφορά μεταξύ δύο ιδιωτικών εταιρειών, της «Τοξότης» του κ. Καλογρίτσα και της αραβικής Consolidated Contractors Company (CCC) της επιχειρηματικής οικογένειας Χούρι.

- Η συμφωνία υπογράφηκε στο σπίτι του Χούρι στην Πολιτεία από τον επιχειρηματία, τον Χρήστο Καλογρίτσα και τον Κυριάκο Τόμπρα που ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ των δυο πλευρών.

Η ημερομηνία που υπεγράφη το συμφωνητικό (Μάιος 2018) είναι δυο χρόνια μετά το τηλεοπτικό εγχείρημα Καλογρίτσα που κατέληξε άδοξα.

- Επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για μια αστική διαφορά την οποία οι δύο πλευρές διαπραγματεύονταν να επιλύσουν για σχεδόν ενάμιση χρόνο.

Μετά την κατάρρευση του έτσι κι αλλιώς σαθρού κατηγορητηρίου, είναι προφανές ότι η μόνη παράβαση είναι αυτή της Ν.Δ. να διώξει τους τους πολιτικούς της αντιπάλους, στηριζόμενη σε μυθεύματα και λασπολογία.



Ειδήσεις σήμερα:

Βρήκαν λύση οι Παριζιάνοι για τα κλειστά εστιατόρια: «Νοικιάζουν» σεφ για το σπίτι

Πάσχα: Ανάσταση 21:00 με 22:00, λειτουργίες στις 18:00 τη Μεγάλη Εβδομάδα, λέει η Ιερά Σύνοδος

Πλακιωτάκης: Με πιστοποιητικό εμβολιασμού, rapid test και self test τα ταξίδια με τις ακτοπλοϊκές γραμμές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης