Οργή Άγκυρας για δικαστική απόφαση του ψευδοκράτους που απαγορεύει τη διδασκαλία κορανίου

Οργή Άγκυρας για δικαστική απόφαση του ψευδοκράτους που απαγορεύει τη διδασκαλία κορανίου

 «Δικαστικό πραξικόπημα ενάντια στην ελευθερία θρησκείας και πεποιθήσεων», χαρακτηρίζει η Τουρκία την απόφαση στα κατεχόμενα 

katexomena
Ως ενέργεια που αντιβαίνει στην αρχή της κοσμικότητας θεώρησε το λεγόμενο «συνταγματικό/ανώτατο δικαστήριο» του ψευδοκράτους την παράδοση μαθημάτων κορανίου και αποφάσισε τον τερματισμό τους.

Μια απόφαση που χαρακτηρίστηκε από τον επικεφαλής επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρεττίν Αλτούν, ως «δικαστικό πραξικόπημα ενάντια στην ελευθερία θρησκείας και πεποιθήσεων», με ανάρτηση στο Twitter που προκάλεσε αντιδράσεις στα κατεχόμενα.

Η απόφαση του λεγόμενου «συνταγματικού/ανωτάτου δικαστηρίου» του ψευδοκράτους αφορά υπόθεση του συνδικαλιστικού οργάνου υπηρεσιών θρησκευτικών λειτουργών HİZMET-SEN και σύμφωνα με αυτή, αφαιρείται η αρμοδιότητα για διοργάνωση μαθημάτων κορανίου από μια επιτροπή που ονομάστηκε «επιτροπή θρησκευτικών υποθέσεων», που διαμορφώθηκε με πρόσθεση της παραγράφου 88 στον τροποποιητικό «νόμου» για το «τμήμα θρησκευτικών υποθέσεων».

Η ενάγουσα συντεχνία θεωρεί ότι η παράγραφος αυτή αντιβαίνει στο άρθρο 1 του «συντάγματος» που αφορά την αρχή της κοσμικότητας, με το «συνταγματικό» να προσθέτει ότι αντιβαίνει και με το άρθρο 23 (4) που προβλέπει ότι η θρησκευτική παιδεία και εκπαίδευση είναι κάτω από την επίβλεψη και τον έλεγχο του «κράτους».

Αντιβαίνει επίσης στο άρθρο που λέει ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν χώροι εκπαίδευσης και κατάρτισης που είναι αντίθετοι με τη σύγχρονη επιστήμη και τις εκπαιδευτικές αρχές και πως είναι κύριο καθήκον του «κράτους» η παροχή της απαραίτητης εκπαίδευσης και κατάρτισης του λαού.

Το «κράτος» εκπληρώνει αυτό το καθήκον με προγραμματισμένο τρόπο, σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του Ατατούρκ, με ένα περιεχόμενο διανθισμένο με την εθνική κουλτούρα και τις πνευματικές αξίες, ανταποκρινόμενο στην εξέλιξη της εποχής και της τεχνολογίας, καθώς και στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του ατόμου και της κοινωνίας, προστίθεται στην απόφαση του «δικαστηρίου».

Κλείσιμο
Παράλληλα ακυρώνει τη θέση του αναπληρωτή επικεφαλής του «τμήματος θρησκευτικών υποθέσεων» που είχε γίνει και πάλι με τροποποίηση του «νόμου» το 2017.

Με αναρτήσεις του στο Twitter, ο επικεφαλής επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρεττίν Αλτούν, χαρακτήρισε την απόφαση «προϊόν ενός νου ιδεοληπτικού και δογματικού. Η ερμηνεία της κοσμικότητας με τόσο ρηχό και λάθος τρόπο είναι ένα βήμα προς την κατάργηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Η κοσμικότητα, πρόσθεσε, εγγυάται την ελευθερία της θρησκείας και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο απαγόρευσης της θρησκευτικής εκπαίδευσης. «Ωστόσο, οι Ιακωβίνοι (ΣΣ: πολιτική ομάδα κατά την Γαλλική Επανάσταση, άθεοι) χρησιμοποιούν την κοσμικότητα για να καταστέλλουν τις θρησκευτικές αξίες και τον πολιτιστικό μας πλούτο.

Αυτή η λάθος απόφαση, συνέχισε, που λαμβάνεται σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία η Τουρκία έχει θέσει την δυνατή βούλησή της στην διεθνή αρένα για την Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα το Κυπριακό, «είναι μια απειλή για την ύπαρξη και την ενότητα των Τουρκοκυπρίων».

«Αυτό το δικαστικό πραξικόπημα κατά της ελευθερίας της θρησκείας και των πεποιθήσεων, που εγγυάται η δημοκρατία, δεν μπορεί να γίνει ποτέ αποδεκτό. Η χρονική συγκυρία της απόφασης είναι σημαντική. Είναι καθήκον του καθενός να δείξει σεβασμό στην δημοκρατία αντιδρώντας σε αυτή την απόφαση που κινεί υποψίες για το ποιους σκοπούς εξυπηρετεί».

Οι δηλώσεις Αλτούν είναι πολύ ατυχείς, δήλωσε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος των κατεχομένων, Τουφάν Ερχιουρμάν προσθέτοντας ότι τέτοιες αναφορές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Δεν γίνονται με αυτόν τον τρόπο συζητήσεις δικαστικών αποφάσεων, ανέφερε λέγοντας ότι «εμείς διαφυλάττουμε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης σαν κόρη οφθαλμού».

Στο μεταξύ, ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ερσάν Σανέρ είπε ότι τα «μαθήματα αποστήθισης κορανίου» θα συνεχιστούν και θα κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις και τροποποιήσεις για αυτό. Η εν λόγω απόφαση, είπε, δεν απαγορεύει τα μαθήματα κορανίου και με βάση αυτή θα γίνουν οι διορθώσεις ώστε να μαθήματα να μπορούν να συνεχιστούν.

Ο συνδικαλιστής της Hizmet-Sen, Μεχμέτ Κουρούμαναστιρλί ανέφερε ότι η απόφαση του «δικαστηρίου» που αφορά τα προσωπικά δικαιώματα των μελών της συντεχνίας, γίνεται προσπάθεια να μεταφερθεί σε άλλα κανάλια και πρόσθεσε ότι η συντεχνία υπερασπίζεται τις εθνικές και πνευματικές αξίες, είναι άκαμπτος φύλακας του Ισλάμ, ένας ακούραστος στρατιώτης και υποστηρίζει τις ενεργές και αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο.

Ειδήσεις σήμερα

Στα 3.067 τα νέα κρούσματα- 824 οι διασωληνωμένοι, 91 θάνατοι

Αναστάτωση σε πολίτες που έλαβαν ραντεβού για εμβολιασμό ως έχοντες υποκείμενα νοσήματα - Τι συνέβη

ΥΠΕΞ μετά τη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου: Διαφωνίες υπάρχουν, αλλά η Ελλάδα έχει βούληση για προώθηση θετικής ατζέντας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης