Προανακριτική για Παππά: White House ήταν το Μαξίμου, κατέθεσε ο Τόμπρας

Προανακριτική για Παππά: White House ήταν το Μαξίμου, κατέθεσε ο Τόμπρας

Για καθημερινή επαφή Χούρι και Καλογρίτσα με το Μαξίμου έκανε λόγο ο μάρτυρας Κυριάκος Τόμπρας που είχε ρόλο μεσάζοντα στη δημιουργία του... Syriza channel - Τα σχέδια των ιδιοκτητών του κατασκευαστικού κολοσσού της CCC για δημιουργία ενός... αντι - Al Jazeera καναλιού -  Οι τριγωνικές συναλλαγές και η εμπλοκή της Τράπεζας Αττικής -  Γιατί ο Κυριάκος Τόμπρας είπε «δεν είδατε τι έπαθε ο Καραϊβάζ;»

proanakritiki2
Κρίσιμες λεπτομέρειες για τον τρόπο που επιχειρήθηκε να στηθεί το «Syriza channel» αποκαλύπτει στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο Κυριάκος Τόμπρας κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση. Ακολούθως, στη διάρκεια της εξέτασής του από τα μέλη της προανακριτικής, ο κ.Τόμπρας κατέθεσε ότι «White House» -όρος που χρησιμοποιείται στα σημειώματα που υπάρχουν στην δικογραφία σε σχέση με την μεταφορά των χρημάτων- ήταν το Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα -και σύμφωνα με πληροφορίες- η εξέταση του κ. Τόμπρα συνεχίζεται με ερωτήσεις από την πλευρά των βουλευτών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή Θάνου Πλεύρη (ΝΔ) τόνισε ότι γνωρίζει πως καταθέτει ενόρκως για να προσθέσει «Το White House λέω ότι είναι το Μαξίμου. Εδώ είμαστε ενόρκως, δεν είμαστε στο Kontra channel».

Υπενθυμίζεται πως η πλευρά Χούρι επικοινωνώντας με τους συνεργάτες του Χρ. Καλογρίτσα προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες αποστολής των 3 εκατ. ευρώ, ποσό που - σύμφωνα με την πλευρά Καλογρίτσα-  θα χρησιμοποιούνταν ως εγγυητική επιστολή για την συμμετοχή στον τηλεοπτικό διαγωνισμό αναφέρεται σε «White House» και «White Porscha».

«Οι επικεφαλής και ο White House και η White Porscha είχαν συμφωνήσει τα τραπεζικά στοιχεία των "φίλων" στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ποιου τα στοιχεία θα χορηγηθούν μέσω του Κυπριακού Αριθμού, που είχα μοιραστεί μαζί σας. Ας παραμείνουμε σε αυτή τη φόρμουλα. Η προκαταβολή θα πάει σε "φίλους" στα ΗΑΕ (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και εκείνοι με τη σειρά τους θα τη στείλουν τοπικά. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι καλύτερο να ακολουθήσουμε αυτό. Αναμένοντας τις απόψεις σας» αναφέρεται σε ένα από τα emails που βρίσκονται στην δικογραφία.

Η «βόμβα» Τόμπρα για το Μέγαρο Μαξίμου του 2016 προέκυψε από ερωτήσεις του Θ. Πλεύρη μετά από την αρχική του κατάθεση, όταν ο μάρτυρας είπε ότι απευθύνθηκε αρχικά στο εκλιπόντα Γ. Κουρή -ο οποίος όμως του απάντησε, αφού επικοινώνησε με κυβερνητικούς παράγοντες, ότι «παλιόπαιδα δεν με εμπιστεύονται». 

Ειδικότερα, ο διάλογος που φέρεται να διαμείφθηκε στην επιτροπή έχει ως εξής:

Θ. Πλεύρης: Τα «παλιόπαιδα του Κουρή» στα οποία αναφερθήκατε, ποια ήταν;

Κ. Τομπρας: 'Ονομα δεν λέω. Το Μάξιμου ήταν όμως. Εκεί μίλησε ο Κουρής… Συμπεραίνω πως Χούρι και Καλογρίτσας είχαν καθημερινή επαφή με Μαξίμου. Ο Καλογρίτσας αυτό ανέφερε παντού. Συστηνόταν ως μπροστινός της κυβέρνησης. To White House λέω «είναι το Μαξίμου». Εδώ είμαστε ενόρκως. Όχι στο Kontra.

Αποκαλύψεις για συνάντηση Παππά - Χούρι - Καλογρίτσα στο Μαξίμου

Νωρίτερα, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι το καλοκαίρι του 2016 οι Χούρι της κατασκευαστικής εταιρείας CCC εκδήλωσαν το ενδιαφέρον για συμμετοχή στον τηλεοπτικό διαγωνισμό και απόκτηση καναλιού. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Τόμπρα «ήθελαν εταιρεία φιλική προς στην κυβέρνηση, ετοιμοπαράδοτη επένδυση και έτοιμο κανάλι».

Ο μάρτυρας πρόσθεσε ότι «ο Καλογρίτσας δεν ήταν ο πρώτος στον οποίο απευθύνθηκα. Ήταν ο τρίτος. Πρώτα πήγα στον Γιώργο Κουρή και μετά στον Βρυώνη».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι απευθύνθηκε πρώτα στον Γιώργο Κουρή καθώς είχε εκπομπή στον τηλεοπτικό του σταθμό. Ο κ. Τόμπρας φέρεται να είπε ότι «Ο Κουρής μου ζήτησε 48 ώρες προθεσμία για να μιλήσει με την κυβέρνηση. Τελικά με πήρε και μου είπε: «Δεν μπορώ, δεν με εμπιστεύονται τα μαλ@@@να. Και ο Βρυώνης δεν μπορούσε». Επίσης, πρόσθεσε: «η τρίτη επιλογή ήταν ο Καλογρίτσας ο οποίος όμως δεν είχε κανάλι. Πήγα εκεί γιατί έπρεπε να πάω. Ο Καλογρίτσας μου λέει "μπορώ". Όλη η αγορά τον φώναζε "κόκκινο" εργολάβο. Δεν θα παιδευόμουν πολύ να πείσω τους Χούρι ότι είναι φιλικός στην κυβέρνηση. Όλοι τον ήξεραν».

Ο κ. Τόμπρας αναφέρθηκε και στην πρώτη συνάντηση που μετείχε ο ίδιος με τους Χούρι και τον Χρ. Καλογρίτσα.

«Μας περίμενε ένα σκάφος του Σάμερ Χούρι στο Πόρτο Χέλι για να τους γνωρίσω. Σύστησα τον Καλογρίτσα στον Χούρι αλλά ο Σάμερ Χούρι δεν μίλησε καθόλου για την δουλειά. Είπε μόνο «όλα είναι κλεισμένα». Ο Καλογρίτσας γελούσε. Εμεινα έκπληκτος. «Μα πως έγινε;» ρώτησα. Μου απάντησε: «Αστα αυτά. Η δουλειά είναι κλεισμένη» -
κατέθεσε , για να προσθέσει: «Εμένα με πήραν προφανώς για προκάλυψη. Ο Χούρι ήταν έτοιμος για τη συμφωνία και γελούσε. Ετοιμος και με γνώση ήταν και ο Καλογρίτσας».

Κλείσιμο
Ο κ. Τόμπρας ανέφερε ότι ο ίδιος δεν έδωσε το «παρών» με φυσική παρουσία σε συνάντηση μεταξύ του Νίκου Παππά με Χούρι ή με Καλογρίτσα. «Πράγματι εγώ παρών σε συνάντηση δεν ήμουν ποτέ» φέρεται να είπε. Ωστόσο, αποκάλυψε ότι συμμετείχε σε κοινή τηλεφωνική συνομιλία όταν οι Χούρι – Καλογρίτσας επισκέφτηκαν τον κ. Παππά στο Μέγαρο Μαξίμου λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή του τηλεοπτικού διαγωνισμού προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της μεταφοράς χρημάτων.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο κ. Τόμπρας ρωτήθηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής Σταύρο Κελέτση να αποκαλύψει ποιοι ήταν οι White House και White Porsca.

Κ. Τόμπρας: Εγώ θα σας πω ποιος είναι το White House; Δεν έχετε καλέσει τον Χούρι. Το Μαξίμου τι είναι; Τοίχοι; Να μιλήσουν οι Χούρι.

Στ. Κελέτσης: Ποιοι ήταν οι White House και White porscha;

Κ. Τόμπρας: Κινδυνεύω αν πω ονόματα.

Δημ. Μαρκοπουλος: Και με τη ζωή σας ή μόνο με αγωγή;

Κ. Τομπρας: Ναι. Και με τη ζωή μου. Δεν είδατε τι έπαθε ο Καραϊβάζ;

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι η εταιρεία CCC είναι παγκόσμιου βεληνεκούς και έχει δικές της τράπεζες.

Αναφορικά με την μεταφορά χρημάτων προκειμένου ο κ. Καλογρίτσας να πάρει μέρος στον διαγωνισμό είπε: «Η πρόταση ήταν να βγει από τράπεζα των Χούρι επιταγή σε διαταγή για Καλογρίτσα ώστε με transfer να τα φέρει στην Τράπεζα Αττικής. Μάλλιασε η γλώσσα μου να τους εξηγώ ότι αυτό δεν γίνεται. Ήταν παράνομο καθώς ο διαγωνισμός ήταν έτσι φτιαγμένος ώστε να δέχεται εγγυητική μόνο από ελληνική τράπεζα. Με παρέκαμψαν και την Παρασκευή πριν από τον διαγωνισμό επειδή διαφωνούσα, οι Χούρι – Καλογρίτσας πήγαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Με πήρε τηλέφωνο ο Καλογρίτσας και μου το είπε. Ο Χούρι και ο Παππάς ήξεραν Αγγλικά αλλά ο Καλογρίτσας δεν ήξερε και με έβαλε ανοικτή ακρόαση. Τους είπα ότι η ιδέα της εγγυητικής είναι «σκ@τά» και πως αν η κυβέρνηση την αποδεχθεί εγώ δεν φέρω ευθύνη. Ο Παππάς αρχικά τους είπε να στείλουν απευθείας τα λεφτά. Ο Χούρι μου είπε πως έχω δίκιο. Μετά από αυτό ο Χούρι έριξε την ιδέα για υπεργολαβία».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, κατά την συνάντηση του Μέγαρο Μαξίμου και λόγω των προβλημάτων που παρουσίαζε η επιλογή της απευθείας αποστολής χρημάτων στον Χρ. Καλογρίτσα, ο κ. Φουάντ Χούρι πρότεινε να υπάρξει μεταφορά χρημάτων με εικονική υπεργολαβία.

«Συμφώνησαν να δοθεί το έμβασμα από Αμπου Ντάμπι στην τράπεζα Αττικής μέσω Λονδίνου. Ηταν Κυριακή, παραμονή που έπρεπε να καταβληθεί η εγγυητική επιστολή»
φέρεται να είπε ο κ. Τόμπρας.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Όλοι ήξεραν από πού ήλθαν τα λεφτά. Όλοι. Και ο Δραγασάκης ήξερε. Ο Καλογρίτσας επιλέχθηκε επειδή είχε φιλική σχέση με την κυβέρνηση. Λεφτά δεν είχε, ωραίος να του δώσουν την αδελφή τους σε γάμο δεν ήταν. Μόνο για αυτό τον επέλεξαν οι Χούρι. Ο Φουαντ Χουρι δεν το ήθελε το κανάλι. Ο Σαμερ επέμενε. Ήθελε να κάνει ένα αντί-al jazzera δίκτυο στην Ελλάδα. Επέμενε για σύνδεση αραβικού κόσμου με Ευρώπη. Ηθελαν να υπάρχει δίωρο αγγλόφωνο δελτίο ειδήσεων για τον αραβικό κόσμο».


Σύμφωνα με πηγές από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ ο μάρτυρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο διαμεσολαβητικός του ρόλος λειτούργησε καταλυτικά προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Χούρι και Καλογρίτσα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τόμπρας ισχυρίστηκε πως κατά την «πρώτη συνάντηση διαπίστωσα απλώς βούληση για συνεργασία» ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι «Ο Καλογρίτσας έβαλε λεφτά. 8,5 εκατ. ευρώ».

Σύμφωνα πάντα με τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τόμπρας είπε «Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω συνάντηση στο Μαξίμου. Μπορεί να έγινε η συνάντηση Καλογρίτσα – Χούρι στο καφενείο. Δεν άκουσα τον Παππά». Επίσης φέρεται να είπε πως «Δεν υπάρχει σε καμία αλληλογραφία ούτε Παππάς ούτε άλλο πολιτικό πρόσωπο».

Όπως στηρίζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου αν ξέρει ποιος είναι το «White House» και το «White Porscha» είπε : Εγώ δεν ρώτησα ποτέ γιατί το φανταζόμουν, αλλά δεν το ξέρω. Και δεν θα το πω ποτέ τι φανταζόμουν. Με φαντασίες δεν στήνονται δίκες. Ρωτήστε τον Φουάντ Χούρι. Τέλος, υποστήριξε ότι «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο πλαίσιο μιας αστικής εμπορικής διαφοράς μεταξύ δύο παρ’ ολίγον συνεταίρων με αντικείμενο τη διεκδίκηση του ποσού των 3 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων ο καθένας χρησιμοποιεί το γκουβέρνο για τους δικούς του λόγους».

Ειδήσεις σήμερα: 

Γιατί είναι ο Μπραντ Πιτ σε αναπηρικό αμαξίδιο;

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με οριακή άνοδο το σημερινό άνοιγμα

Στις αίθουσες με το δεύτερο self-test μαθητές και εκπαιδευτικοί στα Λύκεια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης