Κυβέρνηση: «Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να συνεχίσει να σιωπά» μετά τις καταγγελίες Κοντονή

Κυβέρνηση: «Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να συνεχίσει να σιωπά» μετά τις καταγγελίες Κοντονή

Πολιτική αντιπαράθεση προκαλούν τα όσα φέρεται να κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη, στον εισαγγελέα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, αναφορικά με την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων από τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, τον Ιούνιο του 2019, με τις οποίες η δωροδοκία μετατράπηκε από κακούργημα σε πλημμέλημα.

peloni-kontonis-iliopoylos
«Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να συνεχίσει να σιωπά» υπογράμμισε σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μετά τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Πελώνη τόνισε ότι «οι καταγγελίες του Σταύρου Κοντονή δημιουργούν μείζον πολιτικό ζήτημα. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε επισήμως δόλια επίσπευση των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα το 2019, προκειμένου να μετατραπεί η δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα, για να ευνοηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα».

«Μάλιστα, ο κ. Κοντονής προχώρησε ακόμη περισσότερο, καταγγέλλοντας ότι η τότε κυβέρνηση μετέφερε τη διενέργεια των εκλογών μία εβδομάδα μετά την αρχική εξαγγελία, για να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Βουλής και να ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας. Η σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να εκδώσει ανακοίνωση, χωρίς να παίρνει θέση επί της ουσίας των καταγγελιών του πρώην υπουργού της κυβέρνησής του, δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά. Αναμένουμε τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος δεν μπορεί να συνεχίσει να σιωπά» καταλήγει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Προηγουμένως, η Κουμουνδούρου είχε σπεύσει να κάνει λόγο για «ανοησίες», αναφορικά με τα όσα κατέθεσε σήμερα στον εισαγγελέα ο κ. Κοντονής, αναφορικά με την επικύρωση του Ποινικού Κώδικα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούνιο του 2019 -ήτοι, λίγο πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση παραθέτει, «Αντί άλλου σχολίου για τις ανοησίες του κ. Κοντονή, παραθέτουμε αυτολεξεί την κατακλείδα της ομιλίας του στη Βουλή κατά την ψήφιση των Ποινικών Κωδίκων: "Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής έχει ιστορική σημασία και παρά τις ενστάσεις που ακούστηκαν για επιμέρους άρθρα, τα οποία φαντάζομαι θα διορθωθούν με τη διαδικασία του νόμου στο άμεσο προσεχές μέλλον, είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας κάνει υπερήφανους. Σας καλώ όλους να υπερψηφίσουμε τα δύο αυτά βασικά νομοθετήματα"».

«Του ευχόμαστε καλή τύχη στα νέα του καθήκοντα ως αχθοφόρος πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά πληροφορίες, στην κατάθεσή του περί σκοπιμοτήτων που επέσπευσαν την επικύρωση της μετατροπής της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη υπόθεση, που εκδικάστηκε κατά την προεκλογική περίοδο του 2019, ως «φωτογραφική» της μετατροπής της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα. Αυτό, άλλωστε, είχε προαναγγείλει ότι θα έκανε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, λίγο πριν διαβεί το κατώφλι του εισαγγελέα.

Ο πρώην υπουργός είπε στις δηλώσεις του ότι «από τον Σεπτέμβριο του 2019 είχα αναφέρει σε δημόσιες τοποθετήσεις, ότι η τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης, μετατροπής από κακούργημα σε πλημμέλημα (δωροδοκίας) αποτελεί στίγμα και όνειδος για την κυβέρνηση που υλοποίησε την εν λόγω τροποποίηση. Αναφέρομαι στον Σεπτέμβριο του 2019, γιατί πολλοί επιπόλαιοι μπορεί να πουν σήμερα ότι μιλάω για πρώτη φορά. Ούτε τον Οκτώβριο του 2020 μίλησα πρώτη φορά, ούτε σήμερα. Μίλησα από την πρώτη στιγμή και αυτό διότι πιστεύω ακράδαντα: πρώτον ότι το κόμμα που επαγγέλθηκε την κάθαρση δεν μπορεί να οργανώνει ως κυβέρνηση, παραγραφές σοβαρότατων αδικημάτων. Δεύτερον, διότι επελέγη μία διαδικασία του κατεπείγοντος για να ψηφιστούν χίλια άρθρα σε μία συνεδρίαση χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τις νομικές σχολές και τις ενώσεις ποινικολόγων. Τρίτον, γιατί μεταφέρθηκε η διενέργεια των εκλογών μία εβδομάδα μετά την αρχική εξαγγελία ακριβώς για να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Βουλής και να ψηφιστεί ο Ποινικός Κώδικας. Τέταρτον, ενώ εγώ πρότεινα στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση να μεταφερθεί ο χρόνος του ισχύοντος Κώδικα, πράγμα που θα έλυνε το πολιτικό πρόβλημα, δυστυχώς δεν εισακούστηκα».

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό «σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για αυτούς που σχεδίασαν οργάνωσαν και εκτέλεσαν αυτό το πολιτικό ολίσθημα».

Δήλωση - απάντηση Στ. Κοντονή στο ΣΥΡΙΖΑ: Κοπτορραπτική κακής ποιότητας

Με δήλωσή του απάντησε στον ΣΥΡΙΖA ο πρώην υπουργός. Ειδικότερα είπε: «Κατά την προσφιλή του συνήθεια το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποίησε τη κατάληξη της ομιλίας μου στη Βουλή, την οποία επιβεβαιώνω ως απολύτως ορθή και σήμερα, αποσιωπώντας έτσι την πρόταση μου να μην ισχύσουν οι ψηφισθέντες κώδικες την 1.7.2019 αλλά τουλάχιστον η έναρξη να μετατεθεί την 1.9.2019 με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, "ώστε να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις". Αυτήν ακριβώς την ανάγκη των διορθώσεων που καταγράφεται και στο κλείσιμο της ομιλίας μου, δεν μπορούσαν να απαλείψουν και συνδέεται με την πρότασή μου για μετάθεση του χρόνου ισχύος των κωδίκων.

Κοπτοραπτική και μάλιστα κακής ποιότητας!

Ο καθένας λοιπόν καταλαβαίνει ποιός εξυπηρέτησε οικονομικά συμφέροντα και ποιός αντιδρούσε σε «εξυπηρετήσεις». Καλό θα είναι να μελετήσουν την ανακοίνωση της GRECO η οποία τοποθετείται για το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα. Ίσως τότε καταλάβουν ότι η κοπτοραπτική στην οποία επιδίδονται και οι συκοφαντίες που μεταχειρίζονται δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια.

Τέλος τις αγοραίες εκφράσεις που διαλαμβάνονται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ τις αφήνω στην κρίση των προοδευτικών πολιτών».

Απάντηση Πελώνη στον ΣΥΡΙΖΑ

Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Για αρχή, ας θυμίσουμε τα βασικά: Ο κ. Κοντονής ήταν Υπουργός της Κυβέρνησης Τσίπρα, όχι της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να πετάει την μπάλα στην εξέδρα, ας απαντήσει στα
ερωτήματα που προκαλούν οι καταγγελίες ενός εκ των κορυφαίων Υπουργών και στελεχών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 
Αν είναι όντως αχθοφόρος συμφερόντων, όπως τον καταγγέλλουν οι πρώην σύντροφοί του, θα πρέπει να απολογηθεί αυτός που του έδωσε την ευκαιρία να παίξει αυτό το ρόλο και αυτός δεν
είναι άλλος από τον κ. Τσίπρα.
Ας αλλάξουν κασέτα λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ και ας δώσουν απάντηση, ειδικά όταν τα ερωτήματα είναι μείζονος πολιτικής σημασίας και αγγίζουν θεσμούς της Δημοκρατίας».


Ειδήσεις σήμερα:

Πόλα Ρούπα: Έξι χρόνια για την βομβιστική επίθεση στη Τράπεζα της Ελλάδας

Πότε πληρώνονται συντάξεις, επιδόματα και δώρο Πάσχα

Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου: Φέτος θα διοργανωθεί σε υπαίθριους χώρους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης