Σήμερα το τηλεφώνημα Μπάιντεν – Μητσοτάκη μετά την Σύνοδο Κορυφής

Σήμερα το τηλεφώνημα Μπάιντεν – Μητσοτάκη μετά την Σύνοδο Κορυφής

Η συμμετοχή του Αμερικανού πρόέδρου στην Σύνοδο Κορυφής, ο συμβολισμός της επικοινωνίας την 25η Μαρτίου και ο «πάγος» στον Ταγίπ Ερντογάν

mitsotakis-biden-0
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρουν αναμένουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο την βραδινή επικοινωνία που θα έχουν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Πρόκειται για το πρώτο τηλεφώνημα των δύο ανδρών από την ανάληψη της προεδρίας του Μπάιντεν και η ημέρα αποτελεί μία συμβολική συγκυρία. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει συμμετάσχει νωρίτερα ως επίσημος προσκεκλημένος της Κομισιόν στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής στην οποία μεταξύ άλλων θα συζητηθούν και οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα ο συμβολισμός της ημέρας της επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγετών είναι σημαντικός λόγω της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της σήμερα στις 21:45 και κατά την έναρξή της θα απευθύνει χαιρετισμό ο Τζο Μπάιντεν. Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τηλεφωνικώς.  Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να εκφράσει την στήριξή του στην ελληνική κυβέρνηση και τις προσπάθειες της Ελλάδας να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. 

Η επικοινωνία αυτή έρχεται σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν είναι στον «πάγο» από την Ουάσινγκτον, αφού οι όποιες διπλωματικές προσπάθειες της Άγκυρας για προσέγγιση με την νέα αμερικανική ηγεσία δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία

Κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν πως η επιλογή Μπάιντεν να επικοινωνήσει πρώτα με τον κ. Μητσοτάκη, αφήνοντας για αργότερα τον Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί, μεταξύ άλλων, ένα ξεκάθαρο μήνυμα δυσφορίας της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα για το ζήτημα το S-400.

«Επί των ημερών μου οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ θα είναι ισχυρότερες από ποτέ»

Άλλωστε ο Τζο Μπάιντεν έδειξε την θερμή στήριξη του προς την χώρας μας για την εθνική παλιγγενεσία, τόσο με την επιστολή του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και με το μήνυμα του προς το ελληνικό λαό.

Όπως είπε ο Τζο Μπάιντεν «την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε την ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ελληνική Δημοκρατία. Οι ιδρυτικοί πατέρες του έθνους μας εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας για να διαμορφώσουν το Σύνταγμά μας».

«Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς. Είχα την ευλογία να αποκτήσω φιλίες που κράτησα μία ζωή με μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο ηγέτη που χάσαμε πρόσφατα, τον γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. Από νεαρή ηλικία, θαύμαζα το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την τιμή που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινότητα - την απροθυμία να λυγίσει ή να υποκύψει μπροστά στην αδικία ή να δεχτεί κατάχρηση εξουσίας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ca68qol94cdl-st)
Κλείσιμο

Ειδήσεις σήμερα:

Αφιέρωμα της Die Welt: «Πάνω στα ερείπια της Ελλάδας όρθωσε το ανάστημά της μια νέα εποχή»

Η εποχή των digisexuals: Πόσο μεταλλάχθηκε το βασικό ένστικτο

Το κυνήγι του κλεμμένου θησαυρού: Ψάχνουν για πιθανούς συνεργούς του Γκουρούση στο «ριφιφί» των θυρίδων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης