Κεραμέως: Συντριπτική η συμμετοχή των μαθητών στην τηλεκπαίδευση - Δόθηκαν πάνω από 50.000 συσκευές

Κεραμέως: Συντριπτική η συμμετοχή των μαθητών στην τηλεκπαίδευση - Δόθηκαν πάνω από 50.000 συσκευές

Στην Περιφέρεια Αττικής το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 95-97% και στην κεντρική Μακεδονία κυμάνθηκε από 95-98% είπε η υπουργός Παιδείας στη Βουλή απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί «ισχνής συμμετοχής»

5241720
Σε ερωτήσεις Βουλευτών της Αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απάντησε σήμερα στη Βουλή η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.Στην προφορική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη σχετικά με την πρόσβαση των μαθητών και τα μαθησιακά αποτελέσματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η Υπουργός παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία που καταδεικνύουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, κατά τη διενέργειά της σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η υπουργός αποσαφήνισε ότι η συνεργασία με τον πάροχο λογισμικού τηλεκπαίδευσης που προβλέπει 154.000 άδειες χρήσης εντάσσεται στο πρόγραμμα για άδειες τηλεδιασκέψεων ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ -έργο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Κοινωνίας της Πληροφορίας- χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον επιβάρυνση του Δημοσίου

«Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία», τόνισε η κα Κεραμέως, και υπογράμμισε την «καταλυτική συμβολή των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους». Η τηλεκπαίδευση έχει όρια, η πανδημία έχει επιφέρει σημαντική κόπωση σε όλους και δεν παραβλέπουμε τις σημαντικές προκλήσεις της τηλεκπαίδευσης, τεχνικές και άλλες, σχετικά με τις οποίες γίνεται μεγάλη προσπάθεια άμεσης ανταπόκρισης.

Η υπουργός απέρριψε τους ισχυρισμούς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περί ισχνής συμμετοχής στην τηλεκπαίδευση, καταθέτοντας επίσημα στοιχεία όπως αυτά προκύπτουν από Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (ΠΔΕ) της χώρας και κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

Σε ότι αφορά στη συμμετοχή των μαθητών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την διανομή φορητών ηλεκτρονικών συσκευών, «για την οποία είπατε ότι δεν έχει δοθεί ούτε ένας, κε Φίλη. Δεν ξέρω πού βρίσκετε τα στοιχεία σας,», όπως είπε χαρακτηριστικά η υπουργός που έδωσε τα επίσημα στοιχεία. Συγκεκριμένα είπε:

- Περιφέρεια Αττικής - Πρωτοβάθμια Β’ Αθήνας: «Στα σχολεία αρμοδιότητάς μας, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 95-97%. Προβλήματα στην πρόσβαση των μαθητών/τριών στην τηλεκπαίδευση είτε λόγω του δικτύου, είτε λόγω του εξοπλισμού, δεν παρουσιάστηκαν». Καταθέτω στα πρακτικά.

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δυτικής Αττικής, εν προκειμένω. Από τα μέσα Νοεμβρίου […] έχει διανεμηθεί αυξημένος αριθμός tablet και φορητών υπολογιστών στους μαθητές που φοιτούν σε σχολεία από δωρεές, από το Υπουργείο Παιδείας, και ούτω καθ’ εξής. Δεν έχουν καταγραφεί εμπόδια στην πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Κλείσιμο
- Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ανατολικής Αττικής. Στα σχολεία αρμοδιότητάς μας δεν έχουν σημειωθεί ιδιαίτερα προβλήματα στη εκπαίδευση των μαθητών και τα όποια τεχνικά προβλήματα εμφανίζονται, αντιμετωπίζονται άμεσα τόσο από τη διεύθυνση των σχολείων όσο και από το τμήμα πληροφορικής και τα λοιπά.

- Προχωρώ. Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής - Δευτεροβάθμια Πειραιά. Στις περιπτώσεις αδυναμίας της δυνατότητας τηλεκπαίδευσης, σε όσους γονείς-κηδεμόνες απευθύνθηκαν στη Διεύθυνσή μας ή σε σχολικές μονάδες, παρασχέθηκε ο απαραίτητος εξοπλισμός. […]

- Πάμε και αλλού, όμως. Μην πάμε μόνο στην Αθήνα. Είπατε, κε Φίλη, δεν έχουμε δώσει ούτε έναν υπολογιστή. Και όμως, η Περιφερειακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας μας λέει: Έχουν δοθεί 1.478 laptop, 721 σταθεροί υπολογιστές, από το πρόγραμμα edulabs 80 laptop, 111 σταθεροί υπολογιστές, και ούτω καθ’ εξής. Τα λέει η Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Από την έναρξη της πανδημίας έχουν δωρηθεί από εταιρίες και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης σε σχολικές μονάδες της Στερεάς Ελλάδας περισσότερες από 1400 συσκευές tablet. […]

- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συμμετοχή στην τηλεκπαίδευση ποσοστό 95-98%. Ελάχιστα ή και μεμονωμένα προβλήματα. Σε όσες περιπτώσεις υποβλήθηκαν εκ μέρους των γονέων αιτήματα για ενίσχυση του οικιακού του εξοπλισμού, καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια και τελικά ικανοποιήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό με ηλεκτρονικό εξοπλισμό που χορηγήθηκε από διάφορούς φορείς, Υπουργείο Παιδείας, Δήμοι, χορηγίες ιδιωτών και ούτω καθ’ εξής.

-Πάμε και στα Δωδεκάνησα. Τα μαθήματα στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είτε δια ζώσης, είτε με τηλεκπαίδευση, γίνονται κανονικά και ακολουθούν το κανονικό πρόγραμμα. Στην τηλεκπαίδευση το ποσοστό συμμετοχής ανέρχεται σχεδόν στο 100%. Όσοι μαθητές αιτήθηκαν βοήθεια είτε για ελλείψεις σε ψηφιακό εξοπλισμό είτε για θέματα δικτύου ικανοποιήθηκαν. Τα παραπάνω αιτήματα ικανοποιήθηκαν είτε μέσω δανεισμού είτε μέσω δωρεών, είτε μέσω συγκεκριμένων πόρων των σχολικών επιτροπών. Κάποια μόνο ενδεικτικά καταθέτω στα πρακτικά.»

Η υπουργός, διαψεύδοντας τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί μη διευκόλυνσης και παροχής τεχνολογικού εξοπλισμού, συνέχισε: «Ενδεικτικά, με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, διατέθηκαν πάνω από 7.800 ηλεκτρονικές συσκευές σε Ήπειρο, Νότιο Αιγαίο, Δυτική και Ανατολική Αττική, άλλες 8.000 σε Δυτική Ελλάδα, Ιόνια νησιά, Πελοπόννησο, Δυτική Αττική και πάνω από 9.000 επιπρόσθετες συσκευές σε Κρήτη και Αττική. Επιπλέον, πάνω από 28.000 συσκευές εξασφαλίστηκαν μέσω δωρεών για την διευκόλυνση των μαθητών».

Η κ. Κεραμέως δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις παλινωδίες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά με την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης, κι απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε: «Κάποια στιγμή ας μας εξηγήσετε τη λογική ακολουθία σας: πώς φτάνετε από το ένα άκρο του big brother στο άλλο άκρο της μόνιμης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης».

Η υπουργός αποσαφήνισε ότι η συνεργασία με τον πάροχο λογισμικού τηλεκπαίδευσης που προβλέπει 154.000 άδειες χρήσης εντάσσεται στο πρόγραμμα για άδειες τηλεδιασκέψεων ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ -έργο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Κοινωνίας της Πληροφορίας- χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον επιβάρυνση του Δημοσίου. Η κ. Κεραμέως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ το οποίο εξασφαλίζει άδειες τηλεδιασκέψεων για το Δημόσιο που περιλαμβάνει και προϊόντα CISCO, και το οποίο αξιοποιούμε σήμερα, ξέρετε από ποιον και πότε υπεγράφη; Από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τρεις ημέρες πριν τις εκλογές! Άρα ως αντιπολίτευση πολεμάτε λυσσαλέα την τηλεκπαίδευση και τη CISCO, ως κυβέρνηση αγοράζατε άδειες τηλεδιασκέψεων και προϊόντα τηλεδιασκέψεων CISCO!».

Όπως υπογράμμισε η κα Κεραμέως: «Παρά τις δυσκολίες, τις προκλήσεις, η τηλεκπαίδευση είναι μια πραγματικότητα στη χώρα όσο και αν ο ΣΥΡΙΖΑ την αντιμάχεται από την πρώτη στιγμή.» εξηγώντας ότι δεν μπορεί να είναι μία λύση μακροπρόθεσμη για το σχολείο, αλλά μόνο μία λύση ανάγκης. Και για αυτό και δίνεται από το Υπουργείο ιδιαίτερο βάρος στο άνοιγμα των σχολείων, σε όλες τις συζητήσεις με τους Ειδικούς.

Όσο για τις μαθησιακές επιπτώσεις από τις έκτακτες συνθήκες, όπως διαμορφώθηκαν από τον πανδημία COVID-19, η Υπουργός επανέλαβε ότι «το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), μελετά στενά και τις μαθησιακές και τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της απομάκρυνσης από τη δια ζώσης διδασκαλία και της εφαρμογής της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, σε μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικούς, έχει εκδώσει και εκδίδει διαρκώς σχετικές οδηγίες προς καθοδήγηση της εκπαιδευτικής κοινότητας». Όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Κεραμέως: «Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης και την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης, το ΙΕΠ έχει αποστείλει χιλιάδες σελίδες υλικού στα σχολεία, όπως αναλυτικές οδηγίες για κάλυψη ύλης και προγραμματισμό της νέας σχολικής χρονιάς ήδη από το Σεπτέμβριο του 2020, για επί μέρους μαθήματα σε απάντηση ερωτήσεων εκπαιδευτικών ή κατόπιν συγκεκριμένων μελετών, οδηγίες πριν κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων, για τη διενέργεια εξ αποστάσεως εξετάσεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για την περικοπή της εξεταστέας ύλης όλων των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ’ Λυκείου πέρυσι και φέτος, αναλυτικές επικαιροποιημένες οδηγίες προ τριών περίπου εβδομάδων για το δημοτικό, ενώ επίκειται νέα μεγάλη δέσμη οδηγιών για γυμνάσια και λύκεια το αμέσως επόμενο διάστημα, σε συνάρτηση με τη διδαχθείσα και καταγεγραμμένη ηλεκτρονικά -για πρώτη φορά φέτος- ύλη και εν όψει της δια ζώσης επαναλειτουργίας των σχολείων».

Ταυτόχρονα, όπως ανάφερε η κ, Κεραμέως, «το ΙΕΠ σε συνεργασία με το Ψυχολογικό Εργαστήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργάνωσαν εκπαιδευτικά σεμινάρια επιμόρφωσης Ψυχολόγων που προσελήφθησαν τη φετινή χρονιά σε κομβικής σημασίας θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα που άπτονται της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον COVID-19 με στόχο την κάλυψη των έκτακτων και ιδιαίτερων σχετικών αναγκών που έχουν ανακύψει λόγω της πανδημίας».

Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη κεφαλαιοποίησης της εμπειρίας της πανδημίας και της ψηφιοποίησης στην εκπαίδευση, κυρίως σε ψηφιακές γνώσεις και εξοπλισμό για όλους.

«Εξασφαλίσαμε ένα από τα πρώτα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα» ύψους 112 εκ. ευρώ, με στόχο την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας με σύγχρονα ψηφιακά μέσα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνθήκες τεχνολογικά εμπλουτισμένης δια ζώσης εκπαίδευσης καθώς και στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, τη διευκόλυνση της πρόσβασης των παιδιών σε ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό και την περαιτέρω ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων τους. Ήδη άνοιξε σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους προμηθευτές. Ενισχύουμε έτσι 325.000 οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη 560.000 νέους 4-24 ετών, μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές, παρέχοντας επιταγές (voucher) ονομαστικής αξίας 200 ευρώ, που θα διατεθούν για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού».


Ειδήσεις σήμερα:

Ως το βράδυ οι επιτάξεις στα χέρια των ιδιωτών γιατρών - Πώς θα γίνει η διαδικασία

ΟΑΕΔ - Google: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για την κατάρτιση 3.000 ανέργων

«Αποτελεσματικά τα εμβόλια Pfizer - AstraZeneca σε δυο μεταλλάξεις» λέει νέα μελέτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης