Κοντονής κατά ΣΥΡΙΖΑ: Ντροπιαστική η διαδικασία για την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα

Κοντονής κατά ΣΥΡΙΖΑ: Ντροπιαστική η διαδικασία για την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα

«Ο δρόμος της επίλυσης του ζητήματος μέσω της Δικαιοσύνης θα είναι για όλους λυτρωτικός», είπε για την υπόθεση Κουφοντίνα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ

kontonis_1
Πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολιτευτικής γραμμής που ακολουθεί εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, που αναφέρθηκε και στην υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί από τη Δικαιοσύνη.

Ο κ. Κοντονής, μιλώντας στον Alpha 98,9 έδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνο για τα κενά του Ποινικού Κώδικα, σε σχέση με την παραγραφή αδικημάτων για βιασμούς κατά ανηλίκων, ενώ διαφώνησε πλήρως με την αντιπολιτευτική γραμμή των πρώην συντρόφων του.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει πολιτικά παιχνίδια» στην υπόθεση Κουφοντίνα

Μιλώντας για την υπόθεση Κουφοντίνα, ο κ. Κοντονής τόνισε: «Αυτή την ώρα δεν πρέπει να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά, πρέπει να ρίχνουμε νερό. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ότι βρίσκεται σε κίνδυνο μια ανθρώπινη ζωή. Πάνω σε αυτό το πεδίο, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει πολιτικά παιχνίδια, λαϊκισμούς και πολιτικές αλχημείες (...) Πρέπει να απαντηθούν καίρια ερωτήματα σε αυτή την υπόθεση: πώς λειτούργησε το κράτος; Τι αποφάσεις έχουν ληφθεί; Από ποιους έχουν ληφθεί; Και αν αυτές οι αποφάσεις έχουν νομίμως κοινοποιηθεί. Αν όλα αυτά έχουν γίνει νόμιμα, ποιες είναι οι ενέργειες για την ακύρωση αυτών των αποφάσεων». Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ότι «ο δρόμος της επίλυσης του ζητήματος μέσω της Δικαιοσύνης θα είναι για όλους λυτρωτικός».

«Ο καθένας σε μια κοινωνία μπορεί να πιστεύει ότι έχει δίκιο για ένα θέμα, ιδίως, δε, όταν έγκριτοι νομικοί αναφέρουν ότι και οι δύο πλευρές έχουν σοβαρά νομικά επιχειρήματα. Ποιος τα λύνει αυτά τα θέματα; Η Δικαιοσύνη. Ή θα έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και θα λέμε ότι αυτή είναι αρμόδια να επιλύει αυτά τα θέματα, ή δεν θα έχουμε», πρόσθεσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση στην επίλυση του θέματος, λέγοντας ότι «αναφύονται προβληματικές καταστάσεις»: «Διαβάζω από τη μεριά του Κουφοντίνα τις τελευταίες ώρες ότι δεν έχουν γίνει οι νόμιμες ενέργειες εκ μέρους του κράτους. Τι έχει γίνει τελικά σε αυτή την υπόθεση, μπορούμε να μάθουμε;».

Όπως είπε ο κ. Κοντονής, στην υπόθεση υπάρχει μια συσκότιση και ομίχλη και πρέπει να διευκρινιστούν και να κοινοποιηθούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί και από ποιον έχουν ληφθεί, ώστε να μάθει η κοινή γνώμη τι έχει συμβεί.

Κλείσιμο
Σχολιάζοντας σημερινό ισχυρισμό της Σοφίας Νικολάου, ότι έγιναν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, ο κ. Κοντονής είπε: «Η πλευρά του απεργού πείνας ισχυρίζεται το αντίθετο. Επομένως, αυτά τα πράγματα πρέπει να διευκρινιστούν».

«Απ' ό,τι καταλαβαινω -το λέω προς πάσα κατεύθυνση, εγώ είμαι εκτός πολιτικής, δεν έχω κανένα συμφέρον- αν συμβεί το οποιοδήποτε μοιραίο, όλοι θα λογοδοτήσουν», υπογράμμισε.

Για την πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης σχολίασε και την αντιπαράθεση που πυροδότησε η υπόθεση Λιγνάδη και το hastag «ΝΔ παιδεραστές», που πυροδότησε το κλίμα.

«Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που έχουμε ξεφύγει εντελώς. Εάν οι πολιτικοί αρχηγοί ήθελαν αυτό το πράγμα να το σταματήσουν εν τη γενέσει του, θα έκαναν μία δημόσια τοποθέτηση και θα τελείωνε η ιστορία. Και θα έπαιρναν το μήνυμα όλα αυτά τα φιλικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναλώνονται σε τέτοιου είδους δημοσιεύματα. Είναι ευθύνη των πολιτικών αρχηγών να βάλουν σε τάξη σε αυτή την κατάσταση και όλους αυτούς, οι οποίοι, κατά τ' άλλα, τους προσφέρουν υπηρεσίες», ανέφερε.

«Ντροπιαστική η διαδικασία για τον Ποινικό Κώδικα»

Αναφορικά με τον Ποινικό Κώδικα και τις αλλαγές που έγιναν σε θέματα που αφορούν, για παράδειγμα, βιασμούς, ο κ. Κοντονής τοποθετήθηκε: «Το έχω πει χιλιάδες φορές, το είχα πει και σε εσάς, και ήταν αφορμή για τη διαγραφή μου όταν μίλησα έξω από τα δόντια για τον ΠΚ, με αφορμή τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Το ξαναλέω: το σχέδιο νόμου που είχα παραλάβει και δεν το πήγα ποτέ στη Βουλή, είχε σοβαρά προβλήματα. Αισθανόμουν ότι εάν δεν διορθωθούν, θα εκτίθετο και η κυβέρνηση και θα συνδεόταν το όνομά μου, με κάτι το οποίο δεν θα με τιμούσε ιδιαίτερα».

«Τώρα, όχι μόνο προέκυψαν τα θέματα του βιασμού (...) Είναι το θέμα της παραγραφής αδικημάτων. Ο ΠΚ προβλέπει για τα κακουργήματα τα οποία γίνονται κατά ανηλίκων, η παραγραφή να ξεκινάει από την ενηλικίωση. Σήμερα, εξαιτίας της σφοδρότητας αυτού του φαινομένου, όλοι συμφωνούν - κι εγώ το είχα πει τότε: γιατί να ξεχωρίσουμε τα κακουργήματα από τα πλημμελήματα; Και τα πλημμελήματα να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς γιατί δεν εισακούστηκε τότε κι αν πιστεύει ότι έγιναν κάποιες μεθοδεύσεις, είπε: «Όταν πολύ σημαντικοί Κώδικες, με 1.000 άρθρα, ψηφίζονται με τη διαδικασία του κατεπειγόντως, σε μία συνεδρίαση, ε τότε να μην λέμε ότι μας φταίει ο Χρυσοχοΐδης που δεν είχε διαβάσει το μνημόνιο! Ήταν ντροπιαστική αυτή η διαδικασία που ακολουθήθηκε. Ντροπιαστική. Για να ψηφιστούν οι Κώδικες αυτού του επιπέδου, θα έπρεπε να είχαν γίνει συζητήσεις με τον νομικό κόσμο, να παρουσιαστούν σε νομικές σχολές, να γίνει μία ευρεία συζήτηση. Το ψήφισαν με το κατ' επείγον. Γι' αυτό είχα πει, αφού το φέρατε να το ψηφίσουμε, αλλά να μην ισχύσει τώρα. Να υπάρχει ένα χρονικό διάστημα να γίνουν μέχρι την εφαρμογή του νόμου, οι απαραίτητες διορθώσεις».

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι «εκείνο, δε, που έβγαζε μάτι -και εκεί υπάρχει σκοπιμότητα, 100%  ήταν η μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημέλλημα. Αποτέλεσμα αυτής της ρύθμισης ήταν ότι μόνο κατά την προεκλογική περίοδο αλλά και μετά, να υπάρχουν υποθέσεις οι οποίες πήγαν στο γραφείο λόγω παραγραφής. Εμείς, που υποτίθεται θα φέρναμε την κάθαρση. Ντροπή και όνειδος. Γι' αυτούς που το σκέφτηκαν, το οργάνωσαν και το υλοποίησαν».

Για την αντιπολιτευτική γραμμή ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, ο κ. Κοντονής εξέφρασε την αντίθεσή του για την αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. «Για παράδειγμα, είναι ποτέ δυνατόν, να βάλλουμε κατά του πρύτανη του ΑΠΘ, ο οποίος βλέποντας ότι τελούνται αδικήματα στον χώρο του ιδρύματος, κάλεσε την Αστυνομία... Να την έχει καλέσει δυνάμει νόμου του ΣΥΡΙΖΑ και να καταγγέλλεται από τον ΣΥΡΙΖΑ; Ή ο νόμος που ψηφίσαμε εμείς ήταν λάθος, και πρέπει να το πούμε, ή ο πρύτανης λειτουργώντας με βάση τον νόμο, λειτούργησε σωστά».

Όσον αφορά τα θέματα γενετήσιας αξιοπρέπειας, ο κ. Κοντονής τόνισε: «Είναι ποτέ δυνατόν να υπάρχει αυτός ο ορυμαγδός δηλώσεων και ακραίων εκφράσεων από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο διαδίκτυο; Το θεωρώ αδιανότητο!».

Αναφορικά με το ζήτημα της πανδημίας, είπε: «Δεν μπορείς ότι η κυβέρνηση περιορίζει τις μετακινήσεις των πολιτών, να λες ότι καταστρέφεται η οικονομία και όταν ανοίγει την οικονομία, να λες ότι καταστρέφεται η υγεία».

«Πρέπει να βάλουμε στη θέση της κυβέρνησης τους ίδιους μας τους εαυτούς, γιατί κι εμείς ασκήσαμε κυβέρνηση. Κι αυτοί οι κύριοι, πρώην σύντροφοί μου, από τον ΣΥΡΙΖΑ, να πούνε τι θα έκαναν οι ίδιοι για το θέμα αυτό; Ότι έχει κάνει η κυβέρνηση λάθη στη διαχείριση, έχει κάνει. Αυτή η κατάσταση που επικρατεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο επιπόλαιος τρόπος που ρύθμισε τα θέματα των σχολείων και του διδακτικού έτους, έχει πάρα πολλά προβλήματα», πρόσθεσε και τόνισε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις έπρεπε να καθίσουν να συνεννοηθούν.

«Χρειάζονται συναινέσεις κι όχι λαϊκισμοί σε τέτοιου είδους θέματα», κατέληξε ο κ. Κοντονής.


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας - Μίλησαν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ένοχος ο Σαρκοζί για διαφθορά και δωροδοκία

Βρετανία: Σε διαφορετικό νοσοκομείο μεταφέρθηκε ο πρίγκιπας Φίλιππος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης