Σπυράκη (ΘΕΜΑ 104,6) : Οι χώρες έχουν δαπανήσει για τα εμβόλια 14 τρις σε προκαταρκτικές παραγγελίες

Σπυράκη (ΘΕΜΑ 104,6) : Οι χώρες έχουν δαπανήσει για τα εμβόλια 14 τρις σε προκαταρκτικές παραγγελίες

«Μόνο για τον COVID φέτος κατασκευάζονται 8 εκατ. δόσεις κάτι που δημιουργεί μία έλλειψη στα υλικά, τα οποία δεν είναι εύκολο να βρει κανείς στην παγκόσμια αγορά», επεσήμανε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

spyraki
«Έχουμε παγκόσμια έλλειψη εμβολίων και αυτό θέλω να το καταστήσω σαφές», δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 η ευρωβουλευτής της ΝΔ Σοφία Σπυράκη. «Μόνο για τον COVID φέτος κατασκευάζονται 8 εκατ. δόσεις κάτι που δημιουργεί μία έλλειψη στα υλικά, τα οποία δεν είναι εύκολο να βρει κανείς στην παγκόσμια αγορά», επεσήμανε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

 Επιπλέον, είπε ότι «υπάρχει περιορισμένη δυνατότητα παραγωγής από τις εταιρείες για το λόγο αυτό λήφθηκε η απόφαση να χρησιμοποιηθούν και εργοστάσια που βρίσκονται στη Γαλλία». «Στην ουσία η Ευρωπαϊκή Ένωση κατόρθωσε να υπογράψει σε πολύ φθηνές τιμές με επτά εταιρείες που θα φτάσουν σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη. Δεν είναι μία εύκολη υπόθεση γιατί έχουν γίνει τα συμβόλαια», τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

«Οι εταιρείες με πρώτη την AstraZeneca θεώρησαν ότι λόγω της παγκόσμιας ζήτησης των εμβολίων μπορούν να βρουν πολύ καλύτερες τιμές έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και για αυτό και έγινε αυτή η κρίση τις περασμένες μέρες, με αποτέλεσμα να υπάρξει πάρα πολύ μεγάλη ένταση», είπε χαρακτηριστικά η ευρωβουλευτής.

«Ο χειρισμός της κρίσης δεν ήταν καλός από τη πλευρά της Κομισιόν γιατί έδειξε μία αδυναμία διαχείρισης και ένα πρόβλημα επικοινωνίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πετύχει μαζί με το ταμείο ανάκαμψης τον κοινό δανεισμό και τις κοινές παραγγελίες των εμβολίων», υποστήριξε.

«Δεν είναι τοπική υπόθεση το εμβόλιο», πρόσθεσε. «Οι χώρες έχουν δαπανήσει για τα εμβόλια 14 τρις σε προκαταρκτικές παραγγελίες και πρέπει να καταλαβαίνουμε επεσήμανε, ότι το ότι στην Ελλάδα έρχονται εμβόλια και θα έχουμε επάρκεια εμβολίων με βάση και τη ροή», υπογράμμισε η κυρία Σπυράκη.

Αναφέρθηκε, τέλος, στον ισχυρό και εντατικό κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκείται από την ελληνική πλευρά. «Χρειάζεται μέτρο» επεσήμανε, αναφερόμενη στο γεγονός ότι «μία μερίδα του ευρωπαϊκού τύπου φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή θα προτιμούσε τα εμβόλια να έμεναν στις ισχυρές χώρες. Είναι στοιχείο που πρέπει να μας προβληματίζει κι όχι να αναπαράγουμε χωρίς δεύτερη σκέψη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος για το Ισραήλ, είπε πως «έγινε προσωπική συμφωνία του CEO της Phizer με την κυβέρνηση της χώρας σε τιμές που στην ευρωπαϊκή ένωση δεν μπορούμε να τις διανοηθούμε».






Ειδήσεις σήμερα 

Στα 1.496 τα νέα κρούσματα - 795 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική 

Ο ΠΟΥ δίνει «πράσινο φως» στο εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 65 

Αλγερινή «μαφία» στο κέντρο της Αθήνας: Οι εκβιασμοί σε πατάρια, οι απειλές και τα μαχαιρώματα για οφειλές 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης