Γερμανική αντιπολίτευση: Να ανακληθεί η πώληση των υποβρυχίων στην Τουρκία

Γερμανική αντιπολίτευση: Να ανακληθεί η πώληση των υποβρυχίων στην Τουρκία

Οι Γερμανοί βουλευτές τόνισαν πως η πώληση των έξι υποβρυχίων στην Τουρκία θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων εις βάρος της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου και θα οδηγήσει σε νέα κούρσα εξοπλισμών

tourkia-ypovryxia-64
Τους κινδύνους που κρύβει, για τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, η πώληση των υποβρυχίων στην Τουρκία τόνισε η γερμανική αντιπολίτευση στην Ολομέλεια της Ομοσπονδιακής Βουλής.

Τα ζητήματα που αφορούν την Άγκυρα τέθηκαν κατά την διάρκεια της συζήτησης στην πρώτη ανάγνωση προτάσεων δύο ψηφισμάτων των Πρασίνων και του κόμματος Die Linke, αναφορικά με την ανάκληση της αδειοδότησης εξαγωγής των έξι υποβρυχίων αλλά και γενικότερα τη διακοπή των Γερμανικών εξαγωγών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

Στην συζήτηση κατέστη σαφές από τους εισηγητές των δύο κομμάτων πως η Τουρκία έχει παραβατική συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο ενώ έγινε ειδική αναφορά όχι μόνο  στις ενέργειες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις προκλητικές κινήσεις στην Κύπρο όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Συγκεκριμένα, η εισηγήτρια των Πρασίνων Katja Keul αναφέρθηκε στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», καθώς και στις εκατοντάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη. Από πλευράς του, ο βουλευτής των Πρασίνων, αρμόδιος για τις εξωτερικές υποθέσεις, Manuel Sarazzin, σημείωσε πως η υλοποίηση της εξαγωγής των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων εις βάρος της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου και θα οδηγήσει σε νέα κούρσα εξοπλισμών.

Επίσης, η εισηγήτρια του κόμματος Die Linke, Sevim Dagdelen, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες των τουρκικών ερευνητικών σκαφών στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις παράνομες ενέργειες στην Κύπρο.
tourkia-ypovryxia-4555
Κλείσιμο

Αξίζει να σημειωθεί πως η θεματική της συζήτησης εμφανίζει διαφοροποίηση από το παρελθόν σε σχέση με το πώς προσέγγιζε η γερμανική πολιτική σκηνή την Τουρκία, αφού από τα θέματα που αφορούσαν στην παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις φυλακίσεις αντιφρονούντων το Κουρδικό κ.α. η προσοχή στρέφεται πλέον με κριτική διάθεση στις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή (Λιβύη, Συρία, Ναγκόρνο Καραμπάχ).

Συγκρατείται δε πως ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, CDU/CSU παραδέχθηκε ότι εάν η απόφαση για την έγκριση άδειας εξαγωγής των υποβρυχίων ήταν να δοθεί σήμερα, η απόφαση θα ήταν διαφορετική, παραδεχόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η τουρκική συμπεριφορά έχει αλλάξει ριζικά την τελευταία δεκαετία.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την τελευταία επίσκεψη του στο Βερολίνο τον περασμένο Νοέμβριο είχε συναντήσει στελέχη των Πρασίνων, μεταξύ των οποίων και τον κ. Sarazzin, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, συμπεριλαμβανομένης της κας Dagdelen. Στις επαφές αυτές είχε θέσει, μεταξύ άλλων, και το συγκεκριμένο ζήτημα.

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα ομόλογό του Αννεγκρέτ Κραμπ Καρρενμπάουερ κατά την οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ του protothema.gr ετέθη από ελληνικής πλευράς το ζήτημα της πώλησης οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.  Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε από το Βερολίνο την αναστολή του προγράμματος ναυπήγησης έξι υποβρυχίων τύπου 214 -όμοια με τα τέσσερα ελληνικά τύπου Παπανικολής- επιχειρηματολογώντας ότι θα χρησιμοποιηθούν από το καθεστώς Ερντογάν για τη συνέχιση της επεκτατικής τουρκικής πολιτικης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσογειο.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, είχε απαντήσει ότι το προγραμμα της ναυπήγησης και πώλησης στην Τουρκία των έξι υποβρυχίων τύπου 214 δεν μπορεί να διακοπεί -ούτε καν να καθυστερήσει- διότι η κατασκευάστρια εταιρεία Thyssen δεσμεύεται από συμβόλαια που έχουν υπογραφεί από το 2002.

Ειδήσεις σήμερα:  

Ανησυχία για την Θεσσαλονίκη: Αυξημένο κατά 50% το ιικό φορτίο στα λύματα

Eμπρηστική επίθεση στο σπίτι του Κωνσταντίνου Μπογδάνου - Οι πολιτικές αντιδράσεις

Σπύρος Μπιμπίλας: Και νέες καταγγελίες για γνωστό σεναριογράφο από ομάδα γυναικών ηθοποιών

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης