Διερευνητικές: Το παρασκήνιο με Τσαβούσογλου στο ρόλο του «κακού» και το blame game του Ερντογάν

Διερευνητικές: Το παρασκήνιο με Τσαβούσογλου στο ρόλο του «κακού» και το blame game του Ερντογάν

Με διπλό πρόσωπο εμφανίζεται η τουρκική ηγεσία καθώς πλησιάζει η έναρξη των συνομιλιών με την Ελλάδα - Κινήσεις αποκλιμάκωσης μεταξύ Άγκυρας - Παρισιού

dendias-cavusoglu-maskes545
Την τακτική του «σκωτσέζικου ντους» επιλέγει η Άγκυρα για τις ημέρες πριν από την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών: O πρόεδρος Ερντογάν φροντίζει να καλλιεργεί όλο το τελευταίο διάστημα ένα «διαλλακτικό» προφίλ – φτάνοντας χθες να μιλήσει θετικά για μία μελλοντική του συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη , ενώ τους προηγούμενους μήνες έλεγε ότι δεν ήθελε ούτε στο τηλέφωνο να του μιλήσει.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου θέλησαν να δώσουν μία θετική διάσταση στην δήλωση του κ. Ερντογάν – φρόντιζαν ωστόσο να σημειώνουν ότι αυτό το κλίμα από την πλευρά της Τουρκίας «θα πρέπει να διατηρηθεί».

Ωστόσο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνει από την πλευρά του σχεδόν καθημερινά ότι η ατζέντα των επαφών περιλαμβάνει τα πάντα – εν ολίγοις, το σύνολο των τουρκικών απαιτήσεων για τις οποίες η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητά.

Επιστρέφοντας χθες από επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν, ο Τσαβούσογλου είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους , ότι η ατζέντα των διερευνητικών θα περιλαμβάνει «όλα όσα τέθηκαν στους προηγούμενους 60 γύρους» , εννοώντας ότι η Τουρκία επιμένει να θέσει αρκετά θέματα, πέραν της διευθέτησης των θαλασσίων ζωνών, που αποτελεί για την Αθήνα το μοναδικό ζήτημα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Άνθρωποι που ήταν «κοντά» στις ελληνικές αντιπροσωπείες στους προηγούμενους γύρους των διερευνητικών – που διακόπηκαν με ευθύνη της Τουρκίας το 2016 , πριν από την εκδήλωση του πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν – σημειώνουν ότι στις τελευταίες συναντήσεις των δύο πλευρών, υπήρχε γενικότερη παραδοχή ότι η «μητέρα των προβλημάτων» ήταν ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η Τουρκία υπαναχώρησε από το βήμα που είχε γίνει ως το 2016 – επαναφέροντας τα περί «γκρίζων ζωνών» και «αποστρατικοποίησης» νησιών του Αιγαίου.

Κλείσιμο
Είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά ετοιμάζεται να παίξει ένα «blame game» με όχημα τις διερευνητικές επαφές: Θέλει να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει και πάλι στην ατζέντα της επόμενης συνόδου Κορυφής τις ευρωτουρκικές σχέσεις με ενδεχόμενη νέα επέκταση των κυρώσεων, ότι είναι η Αθήνα που τορπιλίζει τον διάλογο.

Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε χθες περιχαρής ότι επίκεινται συνομιλίες με την γαλλική πλευρά για την μείωση των εντάσεων μεταξύ των δύο πλευρών , μετά από την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Ερντογάν – Μακρόν , με πρωτοβουλία του προέδρου της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ήταν εκείνος που έγραψε πρώτος στον πρόεδρο της Γαλλίας. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Τσαβούσογλου, ο πρόεδρος Μακρόν απάντησε στην επιστολή Ερντογάν χρησιμοποιώντας την προσφώνηση «αγαπητέ Ταγίπ» - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εντυπώσεις που μένουν στον άερα...

Η Τουρκία , μετά από τις δηλώσεις Ερντογάν – Τσαβούσογλου για «νέα σελίδα» στις σχέσεις της με την Ευρώπη, κινείται μεθοδικά για το κλείσιμο μετώπων και την αποκατάσταση σχέσεων με χώρες όπως η Γαλλία, που είναι από τις ισχυρότερες χώρες στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την άλλη πλευρά, τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και το Βερολίνο , έχουν δηλώσει ικανοποίηση για την έναρξη συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς να παίρνουν θέση για το περιεχόμενο που θέλουν να επιβάλουν οι Τούρκοι.

Ο παράγοντας που δεν έχει εκδηλωθεί προς το παρόν είναι ο αμερικανικός – μιας και ο Τζο Μπάιντεν ορκίζεται σε 4 ημέρες και τα πρώτα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την πλευρα Ερντογάν, ο οποίος παρ' όλα αυτά επέμεινε και χθες ότι δεν προτίθεται να επηρεαστεί από τις ΗΠΑ σχετικά με τις παραδόσεις των ρωσικών S-400 στην χώρα του.

Ειδήσεις σήμερα

Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία «Λέανδρος»: Χιόνι και κρύο στην Κεντρική Ελλάδα - Χιονίζει και στα ορεινά της Αττικής

Στον εισαγγελέα σήμερα τα δύο ανήλικα αδέλφια δράστες της επίθεσης στο μετρό

Σοφία Μπεκατώρου: Οργή στο twitter για το «εμείς δεν ξέραμε» της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης