Δένδιας: Δεν αλλάζει μονομερώς η ατζέντα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία

Δένδιας: Δεν αλλάζει μονομερώς η ατζέντα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία

Η ατζέντα είναι συγκεκριμένη, όποιος επιχειρήσει να την αλλάξει μονομερώς , θα αποδείξει ότι επιδιώκει να υπονομεύσει τις επαφές μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών

Nick_Dendias
Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές οψέποτε αυτές ξεκινήσουν με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση, σημειώνει ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής", υπογραμμίζοντας ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει.

"Δεν μπορεί ο εις των συνομιλητών να αποφασίσει μονομερώς την διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης. Αυτό ισοδυναμεί με προσπάθεια υπονόμευσης των επαφών αυτών", αναφέρει.

Ο υπουργός Εξωτερικών όμως τονίζει ότι αυτό που τον προβληματίζει είναι ότι "η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2016», όταν και έγινε ο τελευταίος, μέχρι στιγμής, γύρος των διερευνητικών επαφών".

"Η σημερινή Τουρκία αποκλίνει από την Τουρκία των αρχών της δεκαετίας του 2000, όταν προσέβλεπε στην Ευρωπαϊκή Ένταξη. Αλλά βέβαια, ουδείς μπορεί να αποφασίσει νέα αλλαγή πορείας για λογαριασμό της. Εγώ το εύχομαι από καρδιάς".

Όσον αφορά  το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας τονίζει ότι δε μπορεί να είναι ασιόδοξος, καθώς "η ρητορική προερχόμενη από Τούρκους αξιωματούχους, αλλά και από τον τουρκο-κύπριο ηγέτη κ. Τατάρ, δεν είναι ενθαρρυντική".

Πάντως επισημαίνει ότι η Αθήνα, πάντα σε απόλυτο συντονισμό με την Λευκωσία, θα συμμετάσχει σε άτυπη πενταμερή διάσκεψη εφόσον τη συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και υπενθυμίζει ότι η θέση μας "είναι γνωστή και σταθερή, δηλαδή Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Κοινοτικού κεκτημένου".

Ερωτηθείς σχετικά με τις σχέσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι συζητούν για πολυετή συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας.

Κλείσιμο
"Σκοπός μας είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την προσαρμογή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ούτως ώστε αφενός να μην χρειάζεται ανανέωση κάθε χρόνο και αφετέρου να αυξηθεί το αποτύπωμα της Αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα".Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση στοχεύει να καταλήξει σε αμυντική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, αλλά και εμβάθυνση της συνεργασίας με τη Γαλλία.

Στοχεύει να ενισχύσει τις πολυμερείς πρωτοβουλίες, μαζί με την Κύπρο, και με τις χώρες της περιοχής που ενστερνίζονται τις ίδιες αρχές, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, ενώ προσβλέπει στην ενίσχυση των σχημάτων αυτών με τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία.

Τέλος, ερωτηθείς για την Αλβανία, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι "αναφορικά με το ζήτημα της προσφυγής στη Χάγη, οι αρμόδιες τεχνικές ομάδες συνεχίζουν το έργο τους. Στόχος είναι το συνυποσχετικό να υπογραφεί και να υποβληθεί το συντομότερο εφικτό, εικάζω μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία τον Απρίλιο".

Ειδήσεις σήμερα: 

ΗΠΑ: Αύριο στη Βουλή των Αντιπροσώπων το κατηγορητήριο για την παραπομπή Τραμπ

Lockdown: Τα «κρούσματα των εορτών» θα κρίνουν τη διάρκεια των αυστηρών μέτρων

Εμβολιασμοί: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα των ραντεβού για τους άνω των 85 - Αναλυτικά η διαδικασία





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης