LIVE

Κορωνοϊός

Από την σύγκρουση στην αποκλιμάκωση: Το παρασκήνιο της «κρίσης» ανάμεσα σε κυβέρνηση και Εκκλησία

mitsotakis-ieronymos-521

Θεία φώτιση μετά την «ιερά» κρίση κυβέρνησης - Εκκλησίας - Η πορεία από την παρ' ολίγον σύγκρουση, στο πυροσβεστικό τετ-α-τετ Μητσοτάκη και Ιερωνύμου

Διαστάσεις πολιτικού θρίλερ εξέλαβε σχεδόν χθες ο φετινός εορτασμός των Θεοφανείων, συνθέτοντας για πρώτη φορά στις ημέρες της παρούσας κυβέρνησης σκηνικό πλήρους ρήξης με την Ελλαδική Εκκλησία.

Η αυστηροποίηση του πλαισίου των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 11 Ιανουαρίου από πλευράς του κυβερνητικού επιτελείου είχε ως παράπλευρη απώλεια την ματαίωση της προσέλευσης των πιστών στις λειτουργίες των Θεοφανείων, προκαλώντας την έκρηξη του ανώτατου κλήρου. Η αιφνίδια σύγκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου προχθές, αλλά και το «αντάρτικο» κάλεσμα που περιγράφονταν στην απόφασή της για «ανυπακοή» στα κυβερνητικά μέτρα έφεραν προ απροόπτου το Μέγαρο Μαξίμου, κορυφώνοντας παράλληλα την αγωνία της Επιτροπής των επιστημόνων για τυχόν νέα και εκτεταμένη διασπορά του ιού.

Παρά το γεγονός ότι ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας επρόκειτο να δώσει χθες το παρόν, όπως μετέδιδε το protothema.gr, στην ορκωμοσία των νέων υπουργών, η αμηχανία περίσσευε τις πρώτες πρωινές ώρες, παρότι η σχέση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, κ. κ. Ιερώνυμου διακρίνεται από μια καλή χημεία, η οποία επιτρέπει και τις μεταξύ τους πυκνές συζητήσεις. Η έλλειψη, ωστόσο, απευθείας μεταξύ τους συνεννόησης στην περίπτωση του εορτασμού των Φώτων υπήρξε, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, η ρίζα του κακού, με αποτέλεσμα να καλούνται οι πιστοί στους ναούς, «φλερτάροντας» με τα πρόστιμα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δεν σταμάτησε να ζητά τη συνδρομή της Εκκλησίας της Ελλάδος -και σε αυτήν την φάση της πανδημίας, όπως καταγράφηκε στην προηγούμενη- ώστε να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, σε μια περίοδο που η αποσυμφόρηση των ΜΕΘ ισοδυναμεί με θαύμα.

«Ζητάμε τη συνεργασία της Εκκλησίας. Ελπίζουμε ότι η Εκκλησία θ’ αναθεωρήσει τη στάση της» ανέφερε σχετικά στο ρ/σ Alpha η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, προσθέτοντας πως «καθένας θα πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες του κι αυτό ισχύει και για την Εκκλησία, η οποία πλήττεται και υπομένει τις συνέπειες της πανδημίας, όπως όλη η κοινωνία». Η ίδια υπενθύμισε ακόμη η επιστροφή στις λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών προέκυψε ως ανάγκη για την επανεκκίνηση των σχολείων, με όσο το δυνατόν μειωμένο ιικό φορτίο, απομακρύνοντας κάθε δεύτερη σκέψη.

Πυροσβεστικό τετ α τετ

Παρά την αρχική τροχιά σύγκρουσης, η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Μακαριώτατο στο ενδιάμεσο της ορκωμοσίας των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου άμβλυνε τις όποιες αποστάσεις, καθώς ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ενώ κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός τόνισε προς τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους, επισημαίνοντας πως η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

«Κανείς δεν θέλει τη ρήξη»

Εξάλλου, η παρουσία του Αρχιεπισκόπου στην τελετή της ορκωμοσίας από τις πρώτες στιγμές της -και παρά τα θρυλούμενα περί του αντιθέτου- αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα καλής θέλησης από μέρους της ιεραρχίας, αφού «πάντοτε υπάρχουνε λύσεις. Κανείς δεν θέλει τη ρήξη» τόνιζαν αρκετοί ιεράρχες, όπως ο Δημητριάδος Ιγνάτιος. Στην κατεύθυνση αυτή, μια ακόμη κίνησης καλής θέλησης από πλευράς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αποτέλεσε η απόφαση του Μακαριώτατου να μην τελέσει μόνος του τον αγιασμό των υδάτων (σε ενορία εντός των διοικητικών ορίων της Αρχιεπισκοπής), όπως αρχικά τον είχε εξουσιοδοτήσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, στην επιστολή του προς τα μέλη της ΔΙΣ, ο Αρχιεπίσκοπος ζητά την «αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων, τα οποία ίσχυσαν και για τις λειτουργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς», μεταθέτοντας μάλιστα πολύ νωρίς τη σημερινή, πανηγυρική λειτουργία στους ναούς, ώστε να είναι σύντομη και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 8:30 π.μ. και ο αγιασμός.

Υπενθυμίζεται πως οι ιεροί ναοί έμειναν ανοιχτοί για τους πιστούς τόσο τα Χριστούγεννα, όσο και η Πρωτοχρονιά, όπως αρχικά προβλεπόταν και για τα Θεοφάνεια, καθώς για τις ημέρες εκείνες ειδικά:

  • επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας παρουσία πιστών, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 15 τετραγωνικά, με δύο μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση.
  • Ο μέγιστος αριθμός παρισταμένων είναι 25 άτομα, ενώ για τους Μητροπολιτικούς ναούς τα 50 άτομα.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στο χώρο λατρείας.

Επιπλέον, ο «Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους», μειώνοντας τις πιθανές εστίες μετάδοσης του ιού. Ως προς τους Ιεράρχες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών τους προειδοποιεί πως πολλοί επιζητούν να καταστήσουν υπεύθυνη της διασποράς του ιού την Εκκλησία, με τον Μακαριώτατο να ξεκαθαρίζει πως «ασφαλώς και δεν θα αναλάβουμε ευθύνες, οι οποίες ούτε ανήκουν, ούτε αναλογούν στην Εκκλησία και τα μέλη της».

Με δεδομένη, ωστόσο, τις τελευταίες ώρες τη διάθεση της ηγεσίας της Ελλαδικής Εκκλησίας να χαμηλώσει τους τόνους, από την επιστολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών δεν απουσιάζει και η υπόμνηση ότι «είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο», καταλήγοντας πως «η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει».

Ήπια… αστυνόμευση

Η αλλαγή γραμμής πλεύσης από μεριάς του ανώτατου κλήρου δεν θέτει σε πλήρη εφησυχασμό τις Αρχές, καθώς μέτρα ήπιας αστυνόμευσης θα εφαρμοστούν από τις πρώτες, πρωινές ώρες σήμερα, αποτρέποντας φαινόμενα τυχόν συνωστισμού έξω από ιερούς ναούς. Εκτός από περιπολίες, έχουν επιστρατευθεί και ηχητικά μηνύματα, παρόλο που «σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους πολίτες. Πρέπει όλοι να δείξουν την ανάλογη ευθύνη στην κοινή προσπάθεια για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού», επισήμαναν πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, ενώ οι κατά τόπους αστυνομικοί διευθυντές είναι σε συνεχή συνεννόηση με ιεράρχες.

Ειδήσεις σήμερα

Μόσιαλος: Σε 10 ημέρες θα ξέρουμε αν πάμε σε άρση της αυστηροποίησης των μέτρων

Ακάρ: «Κατάπιε» τις απειλές προς την Ελλάδα μπροστά στον Γερμανό πρεσβευτή, αλλά...

Έγκλημα στην Αλβανία: «Τις σκότωσα από ζήλια» λέει ο δολοφόνος των δύο αδελφών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Πάτερ τα φάρμακα που πήρες δεν

μπορούν να τα πάρουν όλοι οι πολίτες που θα κολλήσουν με την απερισκεψία. Τι θα πεις στον θεό στην λειτουργία για τα μνημόσυνα; Άφεση αμαρτιών Θεέ μου;

Απίστευτο!

Μιλάμε για ήττα της κυβέρνησης και παρανομία της Εκκλησίας που πάνε να το περάσουν σαν...υποχώρηση;!

123

Ο Αρχιεπισκοπος δεν εχει τους Χριστιανους με το πλευρο του. Οπως αποδεικνυεται ειναι λιγος δεν μπορει να ενωσει τους Χριστιανους.οι αποφασεις του ειναι μονιμως λαθος. Τωρα εκανε κολωτουμπα τρελη. Να παει στην θαλασσα να αγιασει τα νερα κ να πηγαινει μεχρι να βραδιασει σε θαλασσες κ ποταμια αυτο υπηρετει αυτο πρεπει να κανει και ας ειναι μονος του. Αλλα τα εχουν βρει καλα οι δυο τους. Με τον Κουλη δεν θυμωνω ολα τα περιμενα αλλα δεν μπορει αυτος να ειναι ο αρχηγος της Εκκλησιας.

Λόγος Κολοκοτρώνη Βασιλικό Γυμνάσιο Αθήνας

"... Πρέπει να φυλάξετε την πιστη σας και να τη στερεώσετε, διότι, όταν επιάσαμε τα άρματα είπαμε πρώτα υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος". Είπε ή δεν είπε στερεώσετε και φυλάξετε; Τί δεν καταλαβαίνεις;

Σάκης

Εσύ δεν κατάλαβες, κανένας δεν φυλάει χώρα και κυριαρχικά μας δικαιώματα, παρά μόνον οι σκύλοι τα μαντριά.

Ούφ, παραλίγο

Ας είναι καλά η αντιπολίτευση που με τη βιασύνη της να σχολιάσει, έσωσε την κυβέρνηση

Αδέκαστος Μπάρας

Το επόμενο κύμα της πανδημίας παρά τους εμβολιασμούς θα είναι την περίοδο του Πάσχα που πάλι δεν θα μπορέσουμε να το γιορτάσουμε ούτε στις εκκλησίες ούτε με τους φίλους μας και τους συγγενείς μας να με θυμηθείτε

Αρμαγεδδών

Τον ήπιε η Κούλα και φίλες τις οι φασηστουλες και εσείς δημοσιογράφοι της π.....ς προσπαθήσατε να το περάσετε σαν υποχρεώση της εκκλησίας ρεταλια Γκέμπελς

@

Τον έκανε ρουφηχτόν ! .

Εδώ είναι ορθόδοξη Ελλάδα

Αυτό να το καταλάβουν όλοι. Πολιτικάντηδες, δημοσιογράφοι και αστυνομία. Και να αφήσουν ήσυχη την Εκκλησία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης